6 simptome care indică prezența diabetului zaharat

Setea excesivă, durerile de cap, urinarea frecventă, vederea înceţoşată şi disfuncţiile sexuale, sunt unele din simptomele care vorbesc despre boala secolului XXI – diabetul zaharat.

separator
6 simptome care indică prezența diabetului zaharat

Această boală a ajuns să lovească oameni de toate vârstele, iar simptomatica uneori este foarte ușoară. De fapt, o persoană din trei, bolnavă de diabet, nu știe că suferă de afecțiunea respectivă. Diabetul de tip 2 e cea mai frecventă formă a diabetului zaharat, reprezentând 90-95% dintre cazuri.

9421225783416__diabetÎn categoria celor cu risc major să dezvolte diabet zaharat de tip 2 se numără persoanele supraponderale şi obeze, cei care au rude de gradul 1 cu diabet, persoanele sedentare, fumătorii, precum şi cei a căror dietă include cantităţi mari de carne roşie, carne procesată, lactate grase. Și femeile sunt dispuse unui risc mărit în timpul sarcinii sau dacă suferă de sindromul polichistic, ce cauzează rezistenţă la insulină.

Simptomele care trădează prezența diabetului şi care ar trebui să te pună pe gânduri se numără următoarele:

Cât de des mergi la baie

Mergi prea des la baie în ultima vreme? Explicația este că urinarea devine mai frecventă, atunci când nu există prea multă glucoză în sânge.  Dacă insulină este inexistentă sau ineficientă, rinichi nu pot filtra glucoza înapoi în sânge.

Setea excesivă

Este unul dintre primele semne de diabet. Nevoia constantă de a bea apă, gura uscată şi urinarea frecventă sunt semne de îngrijorare, ca şi pierderile sau creşterile inexplicabile în greutate.

Transplant_de_pancreas_-_indicatie_roPierderea în greutate

Pierderea în greutate fără motiv poate avea legătură cu diabetul zaharat de tip 1. Pentru că pancreasul încetează să producă insulina, probabil din cauza unui atac viral al celulelor pancreasului sau pentru că organismul face un răspuns autoimunitar la acest atac.  El încearcă cu disperare să caute o sursă de energie deoarece celulele nu pot obţine glucoză (responsabilă de furnizarea de energie necesară organismului). Astfel, începe să se descompună ţesutul muscular şi grăsimea. La diabetul de tip 2 totul se întâmplă treptat, mai ales evidenţiindu-se creşterea rezistenţei la insulină, astfel încât pierderea în greutate nu este notabilă.

Disfuncţii sexuale

Statisticile arată că până la 70% dintre bărbaţii cu diabet au probleme de potenţă. Motivul: diabetul afectează vasele de sânge şi terminaţiile nervoase din zona genitală, ceea ce face erecţia şi orgasmul dificile. La femei, apare uscarea vaginului.

Slăbiciunea şi oboseala

Glucoza din mâncarea pe care o consumi ajută la o eventuală tranziţie  a proceselor din organismul nostru, unde  insulina are funcţia de a ajuta celulele corpului nostru. Celulele sunt folosite pentru a produce energia de care avem nevoie pentru a trăi. Când insulina nu este acolo sau dacă celulele nu reacţionează la ea, glucoză stă în afara celulelor din sânge. Organismul sesizează lipsa de energie şi ne simţim obosiţi.

Furnicături sau senzaţie de amorţeală în mâini şi picioare

Acest simptom se numește neurofobie, caracterizat prin  prezenţa ridicată a glucozei în sânge, care distruge sistemul nervos. Diabetul zaharat de tip 2 are un debut treptat, iar oamenii nu sunt întotdeauna conştienţi de faptul că această boală se instalează ușor, ușor. Prin urmare, nivelul crescut al glucozei din sânge este prezent cu mult timp înainte de efectuarea diagnosticului.

Alte semne şi simptome care pot apărea:

Piele uscată sau mâncărimi, infecţii frecvente sau tăieturi şi vânătăi care se regenerează foarte greu. Dacă observi oricare din simptomele enumerate mai sus, consultă un medic de familie.

Aşi reuşit să faceţi testarea nivelului de glicemie şi să beneficiaţi de consultaţia medicului endocrinolog? În contextul Zilei Mondiale a Diabetului, consemnată astăzi 14 noiembrie, oricine doreşte poate benefecia de testarea gratuită a glicemiei şi consultaţia medicului endocrinolog. Aveţi grijă de sănătate „Protejează-ţi viitorul”!!!!

Sursa

12 idei de machiaj pentru Revelion în funcție de culoarea ochilor!
Articolul anterior
Iarna înlocuim rochia de mireasă cu…
Articolul următor
Alte articole interesante