A băut prea mult ceai şi a făcut pietre la rinichi!

Un bărbat din Arkansas a consumat zilnic prea mult ceai şi a făcut pietre la rinichi. Cel puţin aceasta este concluzia medicilor, după ce au investigat amplu pacientul.

separator

man-with-lower-back-pain-against-blue-background
  
polichistic

Bărbatul s-a adresat la spital în luna martie cu simptome de greaţă, slăbiciune, oboseală și dureri în tot corpul. După mai multe investigaţii efectuate, medicii au determinat că rinichii acestuia erau inflamaţi şi ,,înfundaţi’’ cu substanţe chimice numite oxalaţi. Bărbatul, în vărstă de 56 de ani, a fost supus îndată tratamentului prin dializă, după ce i s-a depistat insuficenţă renală.

O analiză amănunţită a scos la iveală că acesta obişnuia, de fapt, să consume în fiecare zi până la 16 căni de ceai negru rece. Se cunoaşte că ceaiul este un produs ce conţine oxalaţi, iar aceştia, consumaţi în cantităţi mari, comportă riscul de formare a pietrelor în rinichi.

,,În cazul dat este singura explicație rezonabilă’’, spune dr. Umbar Ghaffar de la University of Arkansas, care a raportat săptămâna trecută cazul clinic în New England Journal of Medicine.

Bărbatul din Arkansas nu a avut un istoric familial agravat sau antecedente personale de boli de rinichi. Însă, conform estimărilor medicilor, acesta a consumat de zece ori mai mulţi oxalaţi zilnic decât cantitatea medie  ce poate fi ingerată de un adult.

Potrivit experţilor, este potrivit să bei 10-11 pahare de lichide pe zi, însă acestea pot fi apă plată ori alte lichide combinate, nicidecum doar cafea sau ceai în asemenea cantitate.

,,Nu interzic pacienţilor să bea ceai’’, spune dr. Luciano, medic urolog, care a tratat mulţi pacienţi cu oxalaţi renali, ,,însă, persoana în cauză a băut o mulţime de ceai’’.

„La asta chiar nu te aşteptai“! Inna și 3 Sud Est vin cu o nouă piesă!
Articolul anterior
6 reţete uşor de gătit pentru Paştele Blajinilor
Articolul următor
Alte articole interesante