Omega 3 şi omega 6 si-au facut un titlu de glorie din a fi considerate grăsimi sănătoase. În cea mai mare măsura este adevărat, dar linia care separă beneficiile de neajunsuri este foarte fină şi poate să fie foarte uşor încălcată.
În mod special omega 3 are capacitatea de a controla valoarea colesterolului din sânge, prin activarea metabolismului grăsimilor, şi de a contribui la formarea hormonilor umani şi la structura celulară a fiecărui organ.
Omega 3 este vitală pentru buna activitate a ficatului şi mai ales a creierului.
Omega 6 are un rol asemănător, acţionând în special asupra pancreasului şi ficatului, fiind benefică cu adevarat doar dacă este respectată doza zilnică recomandată.
Dacă despre beneficii se vorbeşte peste tot, că sunt despre faptul că excesul este la fel de dăunator ca şi absenţa acestora din alimentaţie, se vorbeşte prea puţin sau deloc. Mai mult, consumate în exces (atât omega 3, dar mai ales omega 6 mult mai raspandită decât prima), aceste grăsimi sănătoase sunt responsabile pentru creşterea în greutate.
Omega 3 există in mod natural în cantităţi mici în plante şi în carne de animale, în cantităţi mai mari în peştele gras, în nuci şi în seminţe. Fundamental esenţială este proporţia dintre omega 3 şi omega 6, care de cele mai multe ori este în raport de 1 la 15.
Omega 3 nu există niciodată singură într-un aliment, fiind mereu însoţită de doze mult mai mari de omega 6. În aceste condiţii, în cadrul unei alimentaţii care asigură necesarul zilnic de omega 3, se ajunge la o doză de omega 6 care poate să depaşească chiar şi de 20 de ori necesarul zilnic, în timp ce necesarul de omega 3 abia dacă este atins.
Dezechilibrul este dăunător sănătăţii, iar responsabilitatea apariţiei lui aparţine uleiurilor vegetale prelucrate industrial şi, în mod special, celor din porumb şi soia, uleiuri care sunt adăugate în toate produsele alimentare preparate industrial.
În felul acesta în dieta zilnică, aparent foarte sănătoasă, se găsesc cantităţi excesive de omega-6. În plus, omega 6 este foarte uşor de găsit, în timp ce omega 3 este rară şi mereu însoţită de o doză triplă de omega 6.
Doza zilnică necesară de omega 3 şi omega 6 este egală, dar aportul zilnic de omega 6 este şi de 15 ori mai mare decât necesarul.
Ce trebuie să mănânci în aşa fel încât să-ţi asiguri necesarul de omega 3 fără să depăşesti doza de omega 6? Ideale sunt fructele de mare, ouăle de găină hrănite cu diete îmbogăţite cu omega 3 şi carnea de la animale hrănite cu iarbă (nu cu porumb, care duce la o creştere a concentraţiei de omega 6). Alte surse bune de omega 3 sunt seminţele de in, uleiul de rapiţă şi uleiul de nucă, dar şi produsele lactate ale animalelor care consumă vegetale, nu făinuri procesate industrial, adică alimente de regulă greu de procurat sau foarte scumpe.