Află ce n-ai ştiut despre varză!

Varza este o sursă excelentă de vitamina C, K, B6, acid folic şi mangan. De asemenea, varza mai conţine fibre dietetice, substanţe antioxidante, anticancerigene, anti-inflamatoare, vitamina A (mai ales în varză roşie), toate vitaminele grupului B, vitamina E, calciu, fier, magneziu, kaliu, cantităţi mici de zinc şi cupru.

separator
varza2_f967336a8b

Varza este bogată în vitamina C şi mangan – două substanţe puternic antioxidante
100g de varză conţin 37 mg de vitamina C (aproape 1/2 din cantitatea zilnică recomandată). Vitamina C întăreşte sistemul imunitar, are acţiune antivirală, previne răceala, gripa, procesele infecţioase, combate bolile inflamatoare cronice, protejează împotriva scorbutului, elimină radicalii liberi din organism, ,,curăţă’’ de grăsimi pereţii vaselor de sânge, îmbunătăţeşte absorbţia fierului, este esenţială pentru a scădea eficient în greutate, menţine corpul tânăr şi viguros. Manganul,totodată, este important pentru fixarea calciului în oase, creşte imunitatea, are efect anti-îmbătrânire.

Este bine de consumat varză de 4-5 ori pe săptămână. O porţie de varză este echivalentă cu 90-135 gr.

Varza – sursă de acid folic
Acidul folic protejează contra anemiei megaloblastice, scade riscul de accidente vasculare cerebrale (AVC), cancer de sân şi col uterin, boală Alzheimer şi chiar îmbunătăţeşte memoria. Varza şi alte legume bogate în acid folic se inlud activ în alimentaţia femeilor care doresc să conceapă un copil, întrucât acidul folic previne malformaţii neurale congenitale ale fătului.

Varza – sursă de vitamina K
Vitamina K previne menstruaţiile abundente, osteoporoza, scade riscul de boli de inimă.

4e7738f97a91d

Varza scade nivelul de colesterol ,,rău’’ în sânge
Fibrele dietetice din varza gătită la aburi sau uşor înăbuşită leagă mai bine acizii biliari în intestin. Acizii biliari sunt acei compuşi eliberaţi de vezica biliară, care uşurează asimilarea grăsimilor din alimentele ingerate. Odată ce acizii biliari sunt ,,dezactivaţi’’, grăsimile din hrană se absorb mai puţin, fiind eliminate din organism prin scaun. Un studiu a arătat că, în acest sens, varza preparată uşor termic reduce mai bine nivelul de colesterol în sânge decât cea crudă.

Consumul de varză protejează contra cancerului
Un studiu polonez a determinat scăderea riscului de cancer la sân prin consumul a cel puţin 4 porţii de varză pe săptămână, comparativ cu al unei porţii. De asemenea, consumul de varză ar proteja contra cancerului de vezică urinară, colon, prostată.

Varza – ,,apărătorul’’ stomacului
Sucul de varză are proprietăţi de vindecare a ulcerului gastric, reglează nivelul de populare a stomacului cu bacteriile Helicobacter pylori, aflate în mod normal în tractul digestiv, dar care în exces cauzează boli de stomac.

1

Varza – aliment formidabil în dieta de slăbire

  • este scăzută în calorii (100g de varză îţi aduce în organism doar 25 de calorii)
  • este bogată în vitamina C, al cărei aport zilnic te ajută să slăbeşti mai eficient
  • varza conţine fibre dietetice (3g per 100g produs), care elimină grăsimile din organism, reglează scaunul, funcţia motorie a intestinului
  • varza este un aliment ce accelerează metabolismul, previne obezitatea şi te asigură simultan cu un spectru larg de vitamine şi minerale.

Mănâncă varză, dacă urmezi o dietă de slăbire şi, în plus, mai faci şi sport
Varza este o sursă bună de vitamina B6, esenţială în procesele de gândire, emoţii, memorie. Vitamina B6 creşte rezistenţa la infecţii, previne cârceii, amorţeala mâinilor, protejează sistemul nervos, previne sindromul premenstrual, întârzie procesul de îmbătrânire, împiedică formarea mătreţii. Efortul fizic susţinut şi intens măreşte considerabil necesarul de vitamină B6 în organism.

Bine de ştiut despre varză:

  • Mănâncă varză atât crudă, cât şi preparată uşor termic
  • Varza gătită la aburi, sau uşor înăbuşită, leagă mai bine colesterolul în intestin decât cea crudă
  • Varza crudă păstrează mai bine vitaminele şi substanţele cu acţiune antioxidantă, anticancerigenă
  • Consumă diferite soiuri de varză, cea roşie conţine şi mai mulţi antocieni cu acţiune antioxidantă, anti-inflamatoare şi anticancerigenă.
  • Varza posedă cele mai bune proprietăţi nutritive în timpul lunilor de toamnă şi iarnă, atunci când este în sezon.
  • Varza murată păstrează multe din vitamine şi constituie o bună sursă de hrană pentru bacteriile ,,prietenoase’’, saprofite din intestin.

Secretul unui corp sănătos este simplu şi la îndemână: consumă fructe şi legume, alături de multă mişcare!

ANSP recomandă părinților să-și vaccineze copiii contra rujeolei pentru a-i proteja de îmbolnăviri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să vaccineze copiii conform Programului Național de Imunizări, aceasta fiind cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În Republica Moldova, în perioada 01 ianuarie 2024 – 08 august 2024, au fost înregistrate 149 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 12 de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie, Germania și Federația Rusă). Cele mai multe dintre acestea au fost raportate în mun. Chișinău (62) și raionul Sîngerei (55). Alte teritorii afectate de rujeolă, de la începutul acestui an, sunt: Strășeni – 7 cazuri; Bălți – 6 cazuri; Dondușeni – 4 cazuri; Ialoveni – 3 cazuri; Drochia, Râșcani, Călărași – câte 2 cazuri; Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Ceadîr-Lunga, Dubăsari – câte 1 caz. Menționăm că peste 90% dintre cazuri sunt înregistrate la copii nevaccinați.

În condițiile de acoperire vaccinală joasă, (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii confesiilor religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare. Copiii mici sunt cel mai des expuși riscului de complicații severe. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea sistemului imunitar îi fac mai vulnerabili la alte boli infecțioase.

Tratament specific împotriva rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, care se efectuează gratuit, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Încurajăm părinții să meargă la instituția medicală, în cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Parazitul de 10 metri care poate trăi în corp până la 30 de ani

Una dintre infecţiile parazitare pe care oamenii le pot face de-a lungul vieţii este teniaza. Aceasta reprezintă infecţia cu tenie, un vierme intestinal care se transmite în urma consumului de alimente contaminate, cum ar fi carnea de porc sau de bovină.

Există mai multe tipuri de tenii, dar oamenii fac mai ales infecţii cu:

Taenia solium, care poate atinge lungimea de 3 metri; are ca gazdă porcul.

Taenia saginata, parazit care la vârsta adultă poate atinge lungimea de 10 metri. Gazda acestei tenii sunt bovinele.

Oamenii pot face teniază în urma consumului de carne de porc sau de vită crudă sau insuficient preparată termic, infectată cu ouă sau larve de tenie.

O altă cale de contaminare este cea fecal-orală. Când persoana infectată nu se spală riguros pe mâini după defecaţie şi manipulează alimente, poate contamina hrana cu ouă de tenie. Astfel, teniaza apare şi la cei care nu au consumat carne infectată. Contaminarea se poate face la orice vârstă.

Tenia este parazitul cunoscut a fi foarte rezistent în organismul uman

Când ouăle ei sunt ingerate de oameni, acestea încep să crească până ajung la vârsta adultă. Parazitul trăieşte la nivelul intestinului subţire, zona cea mai potrivită de dezvoltare pentru ciclul lui de viaţă. De acolo, se dezvoltă hrănindu-se cu alimentele ingerate de oameni.

În doar 3 luni devine adult și se poate reproduce. Există unii dintre acești paraziți care se pot stabili în ochi, în țesuturile subcutanate, în sistemul nervos și în mușchi.

Fragmentele de tenie pot fi observate şi pe lenjeria intimă sau în materiile fecale. Fără tratament, tenia poate trăi în corpul uman până la 30 de ani. O persoană infectată va răspândi mereu ouă şi larve.

Simptomele teniazei sunt adesea observate la începutul vieții acestui parazit. Printre manifestările posibile ale infecţiei se numără:

– Greață + multă poftă de mâncare fără a lua în greutate

– Diaree sau chiar constipație

– Mâncărime în jurul rectului sau anusului

– Dureri abdominale

– Tulburare alimentară (bulimie sau anorexie)

Dacă observi în mod regulat aceste simptome, este recomandat să te adresezi medicului pentru a efectua anumite analize: examenul coproparazitologic (examinarea materiilor fecale), amprenta anală, testarea anticorpilor serici.

În cazul diagnosticului de teniază, medicul va indica medicamente antiparazitare, antihelmintice.

De ce scad oamenii în înălțime la bătrânețe. Totul începe de la 40 de ani. Explicația specialiștilor

Multe persoane scad în înălțime pe măsură ce avansează în vârstă. Potrivit specialiștilor, acesta este un lucru normal, care se întâmplă în timpul procesului de îmbătrânire, scrie fanatik.ro.

Procesul începe de la 40 de an și este unul normal, conform experților. Când devine acest lucru un motiv de îngrijorare?

După 40 de ani, oamenii pierd aproximativ un centimetru în înălțime la fiecare 10 de ani, potrivit Medline Plus. Ritmul accelerează după vârsta de 70 de ani. Odată cu vârsta, oamenii ajung să piardă, în medie, între 1 și 3 centimetri.

Procesul de îmbătrânire presupune schimbări la nivelul oaselor, articulațiilor și mușchilor, supă cum a explicat Dr. Angela Catic, medic geriatru și profesor asociat la Centrul Huffington pentru Îmbătrânire de la Colegiul de Medicină Baylor.

“Discurile dintre vertebrele coloanei vertebrale pierd lichid pe măsură ce îmbătrânești, se deshidratează și, odată cu asta, pierzi puțin din înălțime”, a explicat aceasta.

În plus, mușchii abdominali au tendința de a slăbi în timp. Din acest motiv, multe persoane au o postură cocoșată și devin mai scunde la bătrânețe.

În cazul femeilor, pierderea osoasă poate fi grăbită de menopauză. Acest lucru se întâmplă “din cauza pierderii efectelor protectoare ale estrogenului asupra oaselor”, potrivit Dr. Arashdeep Litt, medic intern la Spectrum Health.

Ce problemă de sănătate provoacă pierderea în înălțime

O altă problemă care cauzează pierderea în înălțime este osteoporoza. Afecțiunea se dezvoltă în momentul în care densitatea minerală osoasă și masa osoasă scad. Un alt motiv este atunci când structura sau calitatea osului suferă modificări. Rezistența oaselor poate fi, astfel, redusă, iar riscul de fracturi e mai mare.

Din cauza osteoporozei, pot apărea fracturi de compresie a coloanei vertebrale. Acestea sunt, de fapt, mici rupturi la vertebrele coloanei, motiv pentru care “în multe cazuri, oamenii nici nu-și dau seama că se întâmplă acest lucru”.

Dacă o persoană pierde în înălțime 3 sau mai mulți centimetri, medicul va suspecta că aceasta suferă de osteoporoză. Diagnosticul poate fi confirmat printr-un test de densitate osoasă.

Pentru a reduce riscul de pierdere a înălțimii odată cu vârsta, dr. Catic a spus că acest lucru poate fi prevenit prin respectarea unui stil de viață sănătos.

Mai exact, este nevoie de sport regulat pentru a menține oasele cât mai puternice, dar și de o dietă bogată în calciu și vitamina D. Fumatul, consumul excesiv de alcool și de cofeină trebuie evitate, deoarece reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea de osteoporoză.

Tina Kandelaki: „Nu pot să mă opresc nici atunci când mănânc”
Articolul anterior
Tehnici de machiaj pentru mămici grăbite
Articolul următor