Află ce n-ai ştiut despre varză!

Varza este o sursă excelentă de vitamina C, K, B6, acid folic şi mangan. De asemenea, varza mai conţine fibre dietetice, substanţe antioxidante, anticancerigene, anti-inflamatoare, vitamina A (mai ales în varză roşie), toate vitaminele grupului B, vitamina E, calciu, fier, magneziu, kaliu, cantităţi mici de zinc şi cupru.

separator

varza

Varza este bogată în vitamina C şi mangan – două substanţe puternic antioxidante

100g de varză conţin 37 mg de vitamina C (aproape 1/2 din cantitatea zilnică recomandată). Vitamina C întăreşte sistemul imunitar, are acţiune antivirală, previne răceala, gripa, procesele infecţioase, combate bolile inflamatoare cronice, protejează împotriva scorbutului, elimină radicalii liberi din organism, ,,curăţă’’ de grăsimi pereţii vaselor de sânge, îmbunătăţeşte absorbţia fierului, este esenţială pentru a scădea eficient în greutate, menţine corpul tânăr şi viguros. Manganul,totodată, este important pentru fixarea calciului în oase, creşte imunitatea, are efect anti-îmbătrânire.
Este bine de consumat varză de 4-5 ori pe săptămână. O porţie de varză este echivalentă cu 90-135 gr.

Varza – sursă de acid folic

Acidul folic protejează contra anemiei megaloblastice, scade riscul de accidente vasculare cerebrale (AVC), cancer de sân şi col uterin, boală Alzheimer şi chiar îmbunătăţeşte memoria. Varza şi alte legume bogate în acid folic se inlud activ în alimentaţia femeilor care doresc să conceapă un copil, întrucât acidul folic previne malformaţii neurale congenitale ale fătului.

varza

Varza – sursă de vitamina K

Vitamina K previne menstruaţiile abundente, osteoporoza, scade riscul de boli de inimă.

Varza scade nivelul de colesterol ,,rău’’ în sânge

Fibrele dietetice din varza gătită la aburi sau uşor înăbuşită leagă mai bine acizii biliari în intestin. Acizii biliari sunt acei compuşi eliberaţi de vezica biliară, care uşurează asimilarea grăsimilor din alimentele ingerate. Odată ce acizii biliari sunt ,,dezactivaţi’’, grăsimile din hrană se absorb mai puţin, fiind eliminate din organism prin scaun. Un studiu a arătat că, în acest sens, varza preparată uşor termic reduce mai bine nivelul de colesterol în sânge decât cea crudă.

Consumul de varză protejează contra cancerului

Un studiu polonez a determinat scăderea riscului de cancer la sân prin consumul a cel puţin 4 porţii de varză pe săptămână, comparativ cu al unei porţii. De asemenea, consumul de varză ar proteja contra cancerului de vezică urinară, colon, prostată.

Varza – ,,apărătorul’’ stomacului

Sucul de varză are proprietăţi de vindecare a ulcerului gastric, reglează nivelul de populare a stomacului cu bacteriile Helicobacter pylori, aflate în mod normal în tractul digestiv, dar care în exces cauzează boli de stomac.

varza

Varza – aliment formidabil în dieta de slăbire

 • este scăzută în calorii (100g de varză îţi aduce în organism doar 25 de calorii)
 • este bogată în vitamina C, al cărei aport zilnic te ajută să slăbeşti mai eficient
 • varza conţine fibre dietetice (3g per 100g produs), care elimină grăsimile din organism, reglează scaunul, funcţia motorie a intestinului
 • varza este un aliment ce accelerează metabolismul, previne obezitatea şi te asigură simultan cu un spectru larg de vitamine şi minerale.

Mănâncă varză, dacă urmezi o dietă de slăbire şi, în plus, mai faci şi sport

Varza este o sursă bună de vitamina B6, esenţială în procesele de gândire, emoţii, memorie. Vitamina B6 creşte rezistenţa la infecţii, previne cârceii, amorţeala mâinilor, protejează sistemul nervos, previne sindromul premenstrual, întârzie procesul de îmbătrânire, împiedică formarea mătreţii. Efortul fizic susţinut şi intens măreşte considerabil necesarul de vitamină B6 în organism.

Bine de ştiut despre varză:

 • Mănâncă varză atât crudă, cât şi preparată uşor termic
 • Varza gătită la aburi, sau uşor înăbuşită, leagă mai bine colesterolul în intestin decât cea crudă
 • Varza crudă păstrează mai bine vitaminele şi substanţele cu acţiune antioxidantă, anticancerigenă
 • Consumă diferite soiuri de varză, cea roşie conţine şi mai mulţi antocieni cu acţiune antioxidantă, anti-inflamatoare şi anticancerigenă.
 • Varza posedă cele mai bune proprietăţi nutritive în timpul lunilor de toamnă şi iarnă, atunci când este în sezon.
  Varza murată păstrează multe din vitamine şi constituie o bună sursă de hrană pentru bacteriile ,,prietenoase’’, saprofite din intestin.

Secretul unui corp sănătos este simplu şi la îndemână: consumă fructe şi legume, alături de multă mişcare!

Medic: „Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior”. Când corpul acumulează kilograme, inflamația este peste tot

Potrivit medicilor, ,,obezitatea nu este doar ce vedem în exterior”. Atunci când corpul acumulează kilograme peste kilograme, știm că inflamația există peste tot.

În tubul digestiv, vedem colonul atacat din toate direcțiile de această inflamație. Este unul dintre motivele pentru care există cea mai frecventă patologie la acest nivel.

„Nu s-a demonstrat care este exact factorul de risc, obezitatea sau sedentarismul, lipsa activității, sau ambele, nu știm dar sunt legate una de cealaltă”, afirmă Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie oncologică, București, conform protv.ro.

,,Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior. Când deschidem pacienții obezi, observăm că e foarte multă grăsime și în interior și această grăsime nu e sănătoasă. Intestinul funcționează mai greu cu atâta grăsime.

Un studiu recent din 2023 a arătat că rata de pacienți tineri diagnosticați cu cancer de colon sub vârsta de 50 a crescut cu 20%, și este dublu față de 1995, când s-a făcut ultimul studiu pe această temă”.

Obezitatea este o boală, care se tratează. Prin tratamentul acesteia, scade riscul bolilor legate de obezitate, inclusiv a bolilor colonului.

Protejăm colonul prin educație fizică, mers pe jos zilnic. În interiorul colonului, găsim mușchi netezi. Au o mișcare permanentă. Mișcarea lor e activată de mișcarea întregului corp.

„Mișcarea protejează împotriva cancerului. De ce? Țesuturile sunt bine vascularizate. Circulația fiind bună, aducem oxigen fiecărei celule și nu o ține în condiții de stres, ci în condiții normale. Aceasta e un lucru, care protejează celulele”, afirmă prof. dr. Schmitz Winnenthal, medic chirurgie oncologică.

Tot prevenție activă înseamnă fibrele din alimentație, conținute de vegetale. Constipația, care se prelungește, are nevoie de sfat medical. De asemenea, sângerările trebuie investigate.

Dar, chiar dacă, nu aveți simptome, colonul trebuie investigat de rutină, prin colonoscopie. Aceasta deoarece eventualele tumori nu dor. În timpul colonoscopiei de rutină, care se face cu sedare, se pot elimina polipi. Sunt formațiuni nepericuloase, dar pe care se formează peste 95% din cancerele de colon.

„La colonoscopie se poate identifica acel polip. Se îndepărtează cu totul în țesut sănătos și sub el rămâne o mică rană, care se închide. Se trimite apoi la anatomie patologică și se analizează cu microscopul”, afirmă Dr. Octavian Popescu, medic specialist chiurgie oncologică.

După ce am curățat colonul de toți polipii, eliminăm riscul pe următorii 5 pâna la 10 ani de cancer.

Cancerul de colon incipient se poate opera cu incizii de dimensiuni mici, se reia activitatea în două săptămâni după intervenție. Dacă îl scoatem la stadiu de polip, se pot elimina la colonoscopie, și eliminăm riscul de cancer și scapi și de operație”.

Polipii scoși în timpul colonoscopiei înseamnă prevenție împotriva cancerului de colon. Nu avem program național pentru cancerul de colon, așa că investigația se face de rutină doar la cerere.


Dacă vrei să abordezi și TU un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

De ce scad oamenii în înălțime la bătrânețe. Totul începe de la 40 de ani. Explicația specialiștilor

Multe persoane scad în înălțime pe măsură ce avansează în vârstă. Potrivit specialiștilor, acesta este un lucru normal, care se întâmplă în timpul procesului de îmbătrânire.

Procesul începe de la 40 de an și este unul normal, conform experților. Când devine acest lucru un motiv de îngrijorare?

După 40 de ani, oamenii pierd aproximativ un centimetru în înălțime la fiecare 10 de ani, potrivit Medline Plus. Ritmul accelerează după vârsta de 70 de ani. Odată cu vârsta, oamenii ajung să piardă, în medie, între 1 și 3 centimetri.

Procesul de îmbătrânire presupune schimbări la nivelul oaselor, articulațiilor și mușchilor, supă cum a explicat Dr. Angela Catic, medic geriatru și profesor asociat la Centrul Huffington pentru Îmbătrânire de la Colegiul de Medicină Baylor.

“Discurile dintre vertebrele coloanei vertebrale pierd lichid pe măsură ce îmbătrânești, se deshidratează și, odată cu asta, pierzi puțin din înălțime”, a explicat aceasta pentru Yahoo Life.

În plus, mușchii abdominali au tendința de a slăbi în timp. Din acest motiv, multe persoane au o postură cocoșată și devin mai scunde la bătrânețe.

În cazul femeilor, pierderea osoasă poate fi grăbită de menopauză. Acest lucru se întâmplă “din cauza pierderii efectelor protectoare ale estrogenului asupra oaselor”, potrivit Dr. Arashdeep Litt, medic intern la Spectrum Health.

Ce problemă de sănătate provoacă pierderea în înălțime

O altă problemă care cauzează pierderea în înălțime este osteoporoza. Afecțiunea se dezvoltă în momentul în care densitatea minerală osoasă și masa osoasă scad. Un alt motiv este atunci când structura sau calitatea osului suferă modificări. Rezistența oaselor poate fi, astfel, redusă, iar riscul de fracturi e mai mare.

Din cauza osteoporozei, pot apărea fracturi de compresie a coloanei vertebrale. Acestea sunt, de fapt, mici rupturi la vertebrele coloanei, motiv pentru care “în multe cazuri, oamenii nici nu-și dau seama că se întâmplă acest lucru”.

Dacă o persoană pierde în înălțime 3 sau mai mulți centimetri, medicul va suspecta că aceasta suferă de osteoporoză. Diagnosticul poate fi confirmat printr-un test de densitate osoasă.

Pentru a reduce riscul de pierdere a înălțimii odată cu vârsta, dr. Catic a spus că acest lucru poate fi prevenit prin respectarea unui stil de viață sănătos.

Mai exact, este nevoie de sport regulat pentru a menține oasele cât mai puternice, dar și de o dietă bogată în calciu și vitamina D. Fumatul, consumul excesiv de alcool și de cofeină trebuie evitate, deoarece reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea de osteoporoză.

sursa

Soluția „miraculoasă” și ieftină pentru dinți și gingii sănătoase, recomandată în momente de criză

Îngrijirea orală poate fi foarte costisitoare pentru mulți oameni ai planetei. Deși poate părea banal, o periuță și o pastă de dinți sunt lux pentru cei din colțurile sărace ale lumii. Ca să nu mai vorbim despre mersul la stomatolog. Chiar și pentru ei există o soluție ieftină și eficientă pentru a avea grijă de dantura lor, scrie presa română.

Un stomatolog britanic de top recomandă o soluție temporară pentru cei care au probleme cu dinții și gingiile și nu au acces imediat la servicii medicale: gargara cu apă cu sare. „În momentele în care accesul la îngrijirea stomatologică poate fi dificilă din cauza listelor de așteptare sau a altor limitări, menținerea unei sănătăți orale bune devine crucială. Din fericire, o practică simplă și eficientă, care vă poate ajuta să vă păstrați dinții și gingiile sănătoase este să faceți zilnic gargară cu apă sărată. Aceste remediu oferă numeroase beneficii, fiind o soluție temporară când îngrijirea dentară profesională nu este disponibilă”, a spus medicul, conform Mirror.

Stomatologul a subliniat și beneficiile gargarei cu sare făcute zilnic. „Apa sărată are proprietăți antibacteriene naturale care pot ajuta la uciderea bacteriilor dăunătoare din gură, care provoacă acumularea plăcii, ceea ce duce la diferite probleme cum ar fi carii și boli ale gingiilor”. Disconfortul cauzat de inflamația gingiilor este atenuat de această apă de gură făcută acasă, care ajută și la vindecarea rănilor bucale minore.

„Soluția salină ajută la curățarea zonei și la prevenire infecțiilor, promovând o vindecare mai rapidă”, a mai transmis doctorul. Apa sărată poate ajuta la menținerea unui nivel echilibrat al pH-ului în gură, creând un mediu mai puțin propice dezvoltării bacteriilor și acidității care pot dăuna smalțului dentar, dar și la reducerea inflamațiilor din gât.

5 invenții în materie de încălțăminte!
Articolul anterior
Sorin, despre Victoria Bucătaru: „N-o înțeleg, dar accept”
Articolul următor