Află ce n-ai ştiut despre varză!

Varza este o sursă excelentă de vitamina C, K, B6, acid folic şi mangan. De asemenea, varza mai conţine fibre dietetice, substanţe antioxidante, anticancerigene, anti-inflamatoare, vitamina A (mai ales în varză roşie), toate vitaminele grupului B, vitamina E, calciu, fier, magneziu, kaliu, cantităţi mici de zinc şi cupru.

separator
varza2_f967336a8b

Varza este bogată în vitamina C şi mangan – două substanţe puternic antioxidante
100g de varză conţin 37 mg de vitamina C (aproape 1/2 din cantitatea zilnică recomandată). Vitamina C întăreşte sistemul imunitar, are acţiune antivirală, previne răceala, gripa, procesele infecţioase, combate bolile inflamatoare cronice, protejează împotriva scorbutului, elimină radicalii liberi din organism, ,,curăţă’’ de grăsimi pereţii vaselor de sânge, îmbunătăţeşte absorbţia fierului, este esenţială pentru a scădea eficient în greutate, menţine corpul tânăr şi viguros. Manganul,totodată, este important pentru fixarea calciului în oase, creşte imunitatea, are efect anti-îmbătrânire.

Este bine de consumat varză de 4-5 ori pe săptămână. O porţie de varză este echivalentă cu 90-135 gr.

Varza – sursă de acid folic
Acidul folic protejează contra anemiei megaloblastice, scade riscul de accidente vasculare cerebrale (AVC), cancer de sân şi col uterin, boală Alzheimer şi chiar îmbunătăţeşte memoria. Varza şi alte legume bogate în acid folic se inlud activ în alimentaţia femeilor care doresc să conceapă un copil, întrucât acidul folic previne malformaţii neurale congenitale ale fătului.

Varza – sursă de vitamina K
Vitamina K previne menstruaţiile abundente, osteoporoza, scade riscul de boli de inimă.

4e7738f97a91d

Varza scade nivelul de colesterol ,,rău’’ în sânge
Fibrele dietetice din varza gătită la aburi sau uşor înăbuşită leagă mai bine acizii biliari în intestin. Acizii biliari sunt acei compuşi eliberaţi de vezica biliară, care uşurează asimilarea grăsimilor din alimentele ingerate. Odată ce acizii biliari sunt ,,dezactivaţi’’, grăsimile din hrană se absorb mai puţin, fiind eliminate din organism prin scaun. Un studiu a arătat că, în acest sens, varza preparată uşor termic reduce mai bine nivelul de colesterol în sânge decât cea crudă.

Consumul de varză protejează contra cancerului
Un studiu polonez a determinat scăderea riscului de cancer la sân prin consumul a cel puţin 4 porţii de varză pe săptămână, comparativ cu al unei porţii. De asemenea, consumul de varză ar proteja contra cancerului de vezică urinară, colon, prostată.

Varza – ,,apărătorul’’ stomacului
Sucul de varză are proprietăţi de vindecare a ulcerului gastric, reglează nivelul de populare a stomacului cu bacteriile Helicobacter pylori, aflate în mod normal în tractul digestiv, dar care în exces cauzează boli de stomac.

1

Varza – aliment formidabil în dieta de slăbire

  • este scăzută în calorii (100g de varză îţi aduce în organism doar 25 de calorii)
  • este bogată în vitamina C, al cărei aport zilnic te ajută să slăbeşti mai eficient
  • varza conţine fibre dietetice (3g per 100g produs), care elimină grăsimile din organism, reglează scaunul, funcţia motorie a intestinului
  • varza este un aliment ce accelerează metabolismul, previne obezitatea şi te asigură simultan cu un spectru larg de vitamine şi minerale.

Mănâncă varză, dacă urmezi o dietă de slăbire şi, în plus, mai faci şi sport
Varza este o sursă bună de vitamina B6, esenţială în procesele de gândire, emoţii, memorie. Vitamina B6 creşte rezistenţa la infecţii, previne cârceii, amorţeala mâinilor, protejează sistemul nervos, previne sindromul premenstrual, întârzie procesul de îmbătrânire, împiedică formarea mătreţii. Efortul fizic susţinut şi intens măreşte considerabil necesarul de vitamină B6 în organism.

Bine de ştiut despre varză:

  • Mănâncă varză atât crudă, cât şi preparată uşor termic
  • Varza gătită la aburi, sau uşor înăbuşită, leagă mai bine colesterolul în intestin decât cea crudă
  • Varza crudă păstrează mai bine vitaminele şi substanţele cu acţiune antioxidantă, anticancerigenă
  • Consumă diferite soiuri de varză, cea roşie conţine şi mai mulţi antocieni cu acţiune antioxidantă, anti-inflamatoare şi anticancerigenă.
  • Varza posedă cele mai bune proprietăţi nutritive în timpul lunilor de toamnă şi iarnă, atunci când este în sezon.
  • Varza murată păstrează multe din vitamine şi constituie o bună sursă de hrană pentru bacteriile ,,prietenoase’’, saprofite din intestin.

Secretul unui corp sănătos este simplu şi la îndemână: consumă fructe şi legume, alături de multă mişcare!

Soluția „miraculoasă” și ieftină pentru dinți și gingii sănătoase, recomandată în momente de criză

Îngrijirea orală poate fi foarte costisitoare pentru mulți oameni ai planetei. Deși poate părea banal, o periuță și o pastă de dinți sunt lux pentru cei din colțurile sărace ale lumii. Ca să nu mai vorbim despre mersul la stomatolog. Chiar și pentru ei există o soluție ieftină și eficientă pentru a avea grijă de dantura lor, scrie presa română.

Un stomatolog britanic de top recomandă o soluție temporară pentru cei care au probleme cu dinții și gingiile și nu au acces imediat la servicii medicale: gargara cu apă cu sare. „În momentele în care accesul la îngrijirea stomatologică poate fi dificilă din cauza listelor de așteptare sau a altor limitări, menținerea unei sănătăți orale bune devine crucială. Din fericire, o practică simplă și eficientă, care vă poate ajuta să vă păstrați dinții și gingiile sănătoase este să faceți zilnic gargară cu apă sărată. Aceste remediu oferă numeroase beneficii, fiind o soluție temporară când îngrijirea dentară profesională nu este disponibilă”, a spus medicul, conform Mirror.

Stomatologul a subliniat și beneficiile gargarei cu sare făcute zilnic. „Apa sărată are proprietăți antibacteriene naturale care pot ajuta la uciderea bacteriilor dăunătoare din gură, care provoacă acumularea plăcii, ceea ce duce la diferite probleme cum ar fi carii și boli ale gingiilor”. Disconfortul cauzat de inflamația gingiilor este atenuat de această apă de gură făcută acasă, care ajută și la vindecarea rănilor bucale minore.

„Soluția salină ajută la curățarea zonei și la prevenire infecțiilor, promovând o vindecare mai rapidă”, a mai transmis doctorul. Apa sărată poate ajuta la menținerea unui nivel echilibrat al pH-ului în gură, creând un mediu mai puțin propice dezvoltării bacteriilor și acidității care pot dăuna smalțului dentar, dar și la reducerea inflamațiilor din gât.

Trecerea la ora de vară. Ce reguli trebuie respectate, conform medicilor

Cum ne afectează trecerea la ora de vară? Potrivit medicilor, lumea trebuie să conștientizeze impactul trecerii la ora de vară asupra sănătății și că este necesară ajustarea ritmului circadian, în paralel cu respectarea regulilor de somn, activitate fizică și repaus alimentar.

„E important de avut în vedere ajustarea ritmului circadian odată cu schimbarea orelor. Vorbim aici de o ajustare a eliberării de cortizol şi melatonină, în organismul fiecăruia dintre noi, care ar trebui cumva să fie eliberate într-o manieră să ne permită o viaţă sănătoasă. Cortizolul este pe de o parte un hormon care începe să se elibereze de pe la 2, 3 noaptea, în organism, începe să crească către 5, 6 dimineaţa când sunt vârfurile de eliberare de cortizol din sânge. Este un hormon care, pe de o parte, este protector pentru inimă, dar pe de altă parte, în anumite condiţii, când se asociază în creşteri excesive, poate să dăuneze, provocând hipertensiune, dislipidemie şi rezistenţă la insulină”, a spus doctorul cardiolog Ștefan Busnatu, din București, pentru news.ro.

Cardiologul a adăugat că sunt necesare cele 8 ore de somn în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ceasurile se dau cu o oră înainte.

„Ar trebui să avem 8 ore de somn în condiţii de întuneric, aşa cum se întâmpla şi înainte de schimbarea orei, pentru eliberarea optimă de melatonină şi de cortizol în organism. În afară de odihnă, mişcarea făcută în prima parte a zilei şi repaosul alimentar după o anumită oră ne pot ajuta să depăşim mai uşor perioada de trecere către ora de vară”, a menționat el.

„Cei cu depresie pot resimţi această perioadă mai dificil”

Psihologul Bianca Poptean a vorbit și ea despre consecințele privării de somn și a subliniat că persoanele care suferă de depresie sau afecțiuni cardiace pot fi mai afectate de schimbarea orei de vară.

„Cei care au diferite forme de depresie pot resimţi această perioadă mai dificil, pentru că în cazul lor tocmai această amigdală, acest centru al emoţiilor fiind deja impactat cumva, ei vor fi printre primii care vor simţi mai puternic schimbarea orei. Mai sunt şi adolescenţii, cei care pot simţi tot genul ăsta de iritabilitate, de nervozitate, nemulţumire, privarea asta de somn şi la ei, creierul fiind în dezvoltare”, a punctat psihologul.

Aceasta a mai afirmat că după schimbarea orei de vară pot apărea tulburări ale somnului, oboseală, irascibilitate, instabilitate emoţională, iar adaptarea organismului la ora de vară poate dura până la două săptămâni.

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune arterială, migrene şi dureri lombare

Persoanele care dorm cu faţa în jos, pe burtă, sunt mai predispuse la diverse probleme de sănătate, au declarat experții pentru New York Post, iar una dintre cele frecvente este durerea lombară.

„Dacă vă confruntaţi deja cu probleme la nivelul gâtului și al spatelui, dormitul în această poziție este aproape garantat că le va înrăutăți”, a explicat dr. Tony Nalda de la Scoliosis Reduction Center, referindu-se la dormitul cu faţa în jos.

Somnul în această poziţie poate face, de asemenea, mai dificilă respirația şi este mai puţin odihnitor. „Dormitul cu faţa în jos poate face mai dificilă respirația profundă, deoarece poziția comprimă diafragma”, a explicat expertul.

Un alt neajuns al acestui stil de a vă odihni este acela că se pune presiune asupra inimii şi, în timp, pot apărea afecţiuni cardiace precum hipertensiunea arterială.

„Prin apăsarea pe piept, îngreunezi circulația sângelui. Cu timpul, acest lucru crește riscul de probleme cardiace, mai ales dacă aveți deja probleme. Dacă faceţi un efort să respirați profund, acest lucru poate duce la creșterea tensiunii arteriale”, a adăugat dr. Tony Nalda.

Dormitul pe burtă a mai fost indicat drept cauză şi pentru apariţia migrenelor, dar şi a altor probleme neurologice, din cauză că presupune că o lungă perioadă de timp staţi cu gâtul răsucit.

Femeile însărcinate ar trebui, de asemenea, să evite dormitul pe burtă, deoarece această poziţie poate duce la privarea de somn, la risc crescut de naștere prematură, la un travaliu mai dureros și la depresie postpartum.

Dacă obişnuiţi să dormiţi cu faţa în jos și doriți un somn de mai bună calitate și o sănătate îmbunătățită, schimbarea poziției de dormit poate fi o soluție ușoară, potrivit Adevărul.ro.

„Dormitul pe spate sau pe o parte oferă mai multe beneficii pentru sănătate și mai puțin disconfort decât dormitul pe burtă”, scrie Fundația Sleep pe site-ul său. „De exemplu, un studiu efectuat pe persoane cu dureri de spate care dormeau pe burtă a constatat că cei care au trecut la somnul pe o parte sau pe spate au raportat semnificativ mai puține dureri”, au continuat specialiştii de la Sleep.

Totuşi, trebuie să ştiţi că dormitul pe spate, deşi menține coloana vertebrală în aliniere şi oferă o odihnă de calitate, nu este cea mai bună opțiune pentru persoanele cu apnee în somn, deoarece limba poate cădea înapoi în gât.

sursa

Tina Kandelaki: „Nu pot să mă opresc nici atunci când mănânc”
Articolul anterior
Tehnici de machiaj pentru mămici grăbite
Articolul următor