Vulvovaginita este o afecțiune de natură inflamatorie a vaginului și/ sau a vulvei, de care suferă foarte multe femei. Este cauzată de in
fecții microbiene și micotice. Evoluează în dependență de agentul patogen incriminat și de mediul vaginal.Flora vaginală este compusă atât din bacterii și ciuperci, cât și din microorganisme protectoare numite lactobacili, care au rol de a menține ecosistemul vaginal. Lactobacilii opresc dezvoltarea bacteriilor patogene, întăresc sistemul imun local și cresc rezistența la infecție. În momentul când echilibrul dintre aceste două tabere este perturbat, microorganismele protectoare nu mai fac față. În special, în urma apariției dominante a ciupercilor din familia Candida sau ca urmare a unui tratament cu antibiotice sau cu preparate imunosupresoare.
Dacă aveți senzații de usturime, mâncărime (prurit), eritem sunt prezente eliminări alb – cremoase și urât mirositoare, uneori cu dureri la contactul sexual, este posibil să suferiți de infecții vaginale.
Tratamentul vaginitelor
De obicei, vaginitele sunt mixte (micotice și bacteriene), de aceea tratamentul trebuie să acționeze atât asupra bacteriilor, cât și asupra fungilor.
Tratamentul contemporan presupune administrarea unui produs local cu spectru larg de acțiune (antibacterian și antimicotic). Unul din preparatele de elecție indicat în vaginite este Poligynax. Acesta are acțiune antibacteriană (conține 2 antibiotice cu spectre complimentare de acțiune) și antifungică (Nistatina – un antifungic de referință).
Deoarece vaginitele micotice au un risc sporit de recurență (aproape 50%), utilizarea excesivă a preparatelor cu azoli cresc rezistența la acești compuși. Pe de altă parte, cea mai frecventă vaginită micotică întâlnită este provocată de Candida, aceasta este rezistentă la azoli, dar este sensibilă la nistatină (substanță prezentă în preparatul Polygynax).
Studiile clinice au confirmat eficacitatea Polygynax-ului în tratamentul vaginitelor, odată cu eradicarea agenților patogeni, tratamentul cu Polygynax determină o creștere semnificativă a lactobacililor.
Astfel, Polygynax poate fi folosit în tratamentul următoarelor afecțiuni: vaginite micotice, mixte și ca profilaxie în cazul infecțiilor cauzate de bacterii și fungi ca urmare a unei intervenții chirurgicale ginecologice.
Poate fi recomandat și la gravide cu astfel de patologii în trimestrul II, III de sarcină.
Polygynax – perla în ginecologie!