Află totul despre durerile menstruale!

Incidenţa durerilor menstruale (dismenoree) este mare şi creşte odată cu vârsta: adolescentele suferă în jur de 15 – 25%,  femeile de peste 30 ani  – până la 40 %, iar la cele  de 45 – 50 de ani care mai au menstruaţie – pană la 90% .

separator

Elena Râmbu-Luchian,
Medic obstetrician-ginecolog

Ce sunt durerile menstruale?

Un complex de simptome clinice patologice, ce apar în faza a II a ciclului menstrual şi se manifestă prin dereglări neuropsihice, vegeto-vasculare, endocrino-metabolice şi dureri  localizate  în regiunea inferioară a abdomenului,  sub forma unor crampe musculare violente, care iradiază până la rinichi şi în lungul coapselor şi dispar odată cu apariţia menstruaţiei.

Cum se manifestă durerile menstruale?

Durerile menstruale (dismenoreea) se clasifică în primare şi secundare.

Dismenoreea primară – în timpul menstruaţiei ai senzaţia de dureri (crampe musculare) în regiunea inferioară a abdomenului, însă organic nu există nicio patologie legată de sistemul reproductiv. Se întâlneşte la adolescente, apare cu o zi înainte de menstruaţie şi durează până la 48 – 72 ore.

Dismenoreea secundară – apare din cauza unei patologii (miom uterin, endometrioza, cicatrice postoperatorii, polipi endometriali etc.). Se manifestă la femei cu vârsta de peste 30 ani, apare cu câteva zile înainte de menstruaţie, poate dura şi după dispariţia ei.

Simptomele sunt diverse, în funcţie de vârstă şi poate fi afectat:

Sistemul nervos – dureri de cap, irascibilitate, fatigabilitate (oboseală), epuizare fizică, depresie, parestezii, nervozitate, frică, insomnie;

Sistemul gastro-intestinal – vomă, greaţă, constipaţie sau diareie, mărirea sau lipsa poftei de mâncare, balonarea abdomenului;

Sistemul genital – dureri în regiunea inferioară a abdomenului, sub formă de crampe musculare;

Simptome dermatologice – prurit cutanat, acnee, pigmentare sporită.

Mai pot apărea edeme pe mâini şi picioare, mialgii (dureri de muşchi), mastalgii (dureri ale glandelor mamare) şi tumefierea lor (mărirea în volum).

Care sunt cauzele dismenoreei primare?

S-au făcut multe studii referitor la etiologia durerilor menstruale şi s-a ajuns la concluzia că motivul apariţiei acestor dureri este:

1. Dezechilibrul balanţei hormonale (sistemul hipotalamo-hipofizar) – se consideră că progesteronul – hormon, concentraţia căruia creşte după ovulaţie, ar avea un rol în provocarea durerii. De asemenea, un dezechilibru între estrogeni-progesteron poate fi responsabil de apariţia durerilor;

2. Secreţia crescută de prostaglandine – mediatori chimici, responsabili de declanşarea contracţiilor muşchilor netezi (care se găsesc în uter, intestin, stomac). Concentraţia prea ridicată a acestor substanţe duce la contracţii mai puternice ale uterului, ceea ce se manifestă prin crampe musculare în regiunea inferioară a abdomenului, ale intestinului – diaree sau constipaţii, ale stomacului – vomă, greaţă ş.a.

3. Afecţiuni ale organelor genitale feminine – endometrioza, miomul uterin, anomalii de dezvoltare a tractului genital, procese inflamatorii ale organelor bazinului mic, sterilet intrauterin, etc.

Cum diminuăm aceste dureri?

Algodismenoreea este un motiv serios de adresare la medicul ginecolog. Dacă în general sunteţi sănătoasă, vă recomand:

  • Repaos, prin evitarea efortului  fizic;
  • consumul unei cantităţi mai mici de sare ajuta la reducerea lichidului din organism;
  • o alimentaţie bogată în vitaminele grupului B, E, antioxidanţi,  Q10, calciu şi magneziu;
  • odihna sau somnul reduc starea de oboseală care creşte în această perioadă;
  • exerciţiile fizice ajută la: reducerea durerii la femeile tinere (cauzează eliberarea unor substanţe chimice, numite endorfine care au efect de calmare), îmbunătăţirea stării de dispoziţie;
  • consumă legume, cereale, nuci şi fructe;
  • evită fumatul, consumul de cafea, alcool;
  • bea ceai din: frunze de păpădie (are efect calmant şi reduce retenţia de apă în organism);  flori de gălbenele (calmează durerile şi reglează ciclul menstrual); traista-ciobanului (reduce pierderile abundente de sânge); mentă şi melisă (efect calmant);
  • preparate antiinflamatorii nesteroidiene, analgetice (care duc la micşorarea durerii) sub formă de pastile sau supozitorii.

Cum te ajută apa caldă

O compresă cu apă caldă la burtică, poate diminua durerile, dar nu ajută toate femeile. Băile generale cu infuzie din ceai de romaniţă au efect antiseptic şi calmant.

Text : Snejana Ţugui

De ce nu este bine să îți reții strănutul. Consecințele pe care le poate avea asupra sănătății

Este mai bine să strănuți, respectând regulile de igienă, decât să îți reții strănutul. Să te abții să strănuți poate avea consecințe asupra sănătății, potrivit medicilor. Află, mai jos, care pot fi acestea!

Regulile de politețe nu permiteau cândva strănutul în public. Strănutul însă este modalitatea corpului de a elimina substanțele iritante precum germenii, polenul sau praful din nas și gât. Și poate fi destul de puternic, expulzând zeci de mii de picături din nas cu până la 100 de mile pe oră.

Acest lucru are un imens potențial de răspândire a bolilor, și te poate face să te simți inconfortabil dacă strănuți, dar acesta nu este singurul risc. Iată care sunt efectele secundare negative, iar unele dintre ele ar putea fi chiar grave.

Închiderea căilor respiratorii în timpul unui strănut poate pune de până la 20 de ori mai multă presiune asupra căilor respiratorii în comparație cu pur și simplu eliberarea strănutului, conform unei recenzii din mai 2019 din ‌American Journal of Rhinology & Allergy‌.

Iată care sunt motivele pentru care oprirea strănutului ar putea fi o idee nepotrivită și ce ar trebui să faci în schimb.

Provoacă durere în piept

Reținerea forței strănutului poate duce la o senzație de presiune inconfortabilă în piept. Mai exact, „Puneți presiune asupra diafragmei, mușchiul din piept care ne ajută să respirăm”, explică dr. Jason Abramowitz, otolaringolog la  Allergy Associates din Oradell, New Jersey. De asemenea, acesta spune că „s-ar putea să simți și presiune în piept, în coaste”, continuă medicul.

S-ar putea să îți rupă timpanul

Timpanele sparte sunt un efect real, deși puțin probabil și posibil al reținerii strănutului. Medicul explică în felul următor:

„Nasul și urechile noastre sunt conectate prin trompele lui Eustachie”, spune dr. Abramowitz. „Dacă ții un strănut, ar exista o presiune crescută în nas, care va fi direcționată către ureche prin trompele lui Eustachio, ceea ce ar putea duce la traumatisme la nivelul timpanului”, continuă medicul.

Ar putea duce la o infecție a urechii

Strănuți pentru că ești răcit? Potrivit Clinicii Cleveland, este posibil ca mucusul plin de virusuri sau bacterii să circule din nas, prin trompele lui Eustache și în urechi. Acest lucru ar putea pregăti scena pentru o infecție a urechii medii.

Poate sparge un vas de sânge

Strănutul exercită o presiune mare, iar încercarea de a reține acest lucru ar putea provoca ruperea unui capilar în ochi, nas sau timpan.

„S-ar putea să vedeți o pată roșie pe globul ocular sau chiar să aveți o mică sângerare nazală”, avertizează  dr. Abramowitz.

Alte probleme mai grave

Există rapoarte publicate despre strănutul forțat care poate să provoace anevrisme sau dilatări ale unor vase de sânge din creier.

Crizele violente de strănut au fost, de asemenea, legate de fracturi de laringe sau gât, conform unui raport de caz din septembrie-octombrie 2021 în ‌American Journal of Otolaryngology‌. Totuși, dr. Abramowitz spune că ambele probleme sunt foarte, ‌foarte‌ improbabile.

De ce este mai bine să strănuți?

Pentru a împiedica strănutul să se transforme într-un eveniment necontrolat și nociv, se recomandă să îți acoperi gura și nasul cu un șervețel. După aceea, aruncă șervețelele și spală-te bine pe mâini cu apă și săpun, sau folosește dezinfectant pentru mâini.

Dacă un șervețel nu este la îndemână, următorul cel mai bun lucru pe care îl poți face este să strănuți cu nasul și gura în pliul cotului (și să te îndepărtezi de ceilalți în timp ce faci asta, dacă este posibil).

Și dacă trebuie neapărat să-ți ții strănutul, nu face asta ținându-te de nări! „Acest lucru va duce la o presiune mai mare în nas și va crește disconfortul”, spune dr. Abramowitz.

HERNIA DE DISC: cauze, simptome și tratament

Hernia de disc este una dintre afecțiunile comune asociate coloanei vertebrale. Pentru a afla cauzele și factorii de risc, dar și metodele de tratament ale herniilor de disc, am apelat la medicul neurochirurg Adrian Danu.

Aproape o treime din bărbații din întreaga lume au virusul HPV. Cum se transmite infecția și care sunt riscurile

Aproape o treime din bărbații din întreaga lume au virusul HPV. Le Monde demonstrează „că prevalența HPV este mare la bărbații peste 15 ani”. Bărbații activi sexual, indiferent de vârsta lor, constituie un rezervor important de infecție genitală cu HPV.

Un nou studiu publicat în revista The Lancet Global Health arată că unul din cinci bărbați este un purtător a unei forme de virus papiloma care poate să provoace cancer.

Cercetătorii responsabili de studiu au realizat o meta-analiză care a vizat „determinarea prevalenței infecției genitale cu HPV în populația generală masculină”, pe 5.685 publicații științifice publicate în perioada 1 ianuarie 1995 – 1 iunie 2022. Sunt țări în lume precum Australia care vaccinează și bărbații și mai au un pic și elimină chiar existența virusului.

Papiloma se transmite pe cale sexuală și infectează epiderma și mucoasele.

Papilomavirusul este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală din lume și poate provoca cancer de col uterin, dar este și cauza unei proporții mari de cancere de anus și orofaringe la cele două sexe.

Există peste 200 de tipuri de HPV și 14 dintre acestea sunt considerate de risc înalt. La bărbați induc verucile genitale, iar la femei cancerul de col uterin. 80% dintre persoane ajung să se infecteze, la un moment dat, în cursul vieții, fie prin contact direct la nivelul pielii sau mucoaselor, fie prin contact sexual.

La nivel mondial, Australia are cel mai bun program de prevenire a cancerului de col uterin din lume. În 2007, Australia a devenit prima țară care a lansat un program național de vaccinare împotriva HPV, care la ora actuală este considerat cel mai de succes în lume în prevenirea cancerului de col uterin.

În 2013, în programul de vaccinare HPV au fost incluși și băieții. Este importantă integrarea bărbaților în strategiile globale de prevenire a HPV pentru a reduce morbiditatea și mortalitatea asociată cu HPV la bărbați și, în cele din urmă, pentru a elimina cancerul de col uterin și alte boli legate de HPV.

Rwanda este pe cale să devină prima țară din Africa și, posibil, din lume, care să elimine cancerul de col uterin. India, la sfârșitul anului 2022 a lansat primul vaccin propriu împotriva virusului papiloma uman.

Unele țări, precum Australia și Canada, aproape au eliminat boala.

sursa

Câți kilometri a parcurs Iurie Leancă cu bicicleta!
Articolul anterior
Cum se procedează atunci când salariatul cauzează o pagubă materială
Articolul următor