Atenţie, căpuşele!

Sezonul căpuşelor este declarat deschis, odată ce primăvara şi-a intrat în drepturi. Parcurile şi spaţiile verzi sunt invadate de oameni, însă mulţi nu ştiu că o simplă muşcătură de căpuşă poate provoca chiar decesul persoanei afectate.

separator


Ce este căpuşa?
O insectă mică, plată, care se găseşte cel mai frecvent în zonele de pădure, câmpii cu iarbă înaltă şi arbuşti. Ele se prind de oameni sau animale şi se hrănesc cu sângele acestora. Cele mai multe cazuri apar primăvara şi vara. Muşcăturile acestor insecte sunt nedureroase, de aceea prezenţa lor nu este simţită de victimă.

Cel mai des, căpuşele se localizează în zonele acoperite de păr. Fii atentă şi verifică-ţi corpul, după ce părăseşti o zonă în care ar putea fi căpuşe.

Simptomele unei muşcături de căpuşă:

 • senzaţii de mâncărime;
 • apariţia pe piele a unei nodozităţi mici, tari, înconjurată de un cerc roşu.

Ce complicaţii pot apărea?

Muşcătura căpuşei nu este periculoasă, însă favorizează transmiterea unor infecţii grave, precum:

1. Babesioza umana – o boală rară, de care se pot îmbolnăvi persoanele care au circa  40 de ani sau  cele care au probleme cu splina.

2. Febra Q – o infecţie ce se manifestă, prin instalarea unei moleşeli generale, însoţite de transpiraţie abundentă, cefalee puternică, mialgie.

3. Ehrlichioza umană granulocitară – la o săptămână de la muşcătură, apar simptome, precum diareea, erupţii cutanate, iar în formele grave poate fi fatală.

4. Tularemia – se manifestă prin febră, frisoane, dureri de cap, inflamarea ganglionilor limfatici şi a amigdalelor. Poate degenera în septicemie, dacă nu este tratată la timp.

5. Lyme– este o boală infecţioasă produsă de o bacterie (Borrelia Burgdorferi), transmisă omului prin muşcătura de căpuşă. Această boală se poate manifesta prin simptome, precum febră, cefalee, depresie, oboseală şi apariţia, cel mai frecvent la locul înţepăturii, a unui rash circular cu tendinţă de extindere numit eritem migrator. Netratată la timp, ea poate evolua spre stadiul cronic: artrită, cardită, neuroborelioză.

Te-a muşcat o căpuşă? Consultă medicul urgent!

Căpuşele trebuie îndepărtate de pe suprafaţa corpului îndată ce sunt descoperite. Astfel, se reduce riscul de apariţie a unor reacţii inflamatorii tegumentare ca şi cel de transmitere a unor boli infecţioase.

Dacă pacienţii se prezintă la medic cu parazitul încă ataşat pe suprafaţa tegumentară, cea mai bună metodă de extragere a acestuia este folosirea unei pense curbe, cu vârful bont (astfel se asigură îndepărtarea căpuşei în întregime). Pensa se plasează cu vârful paralel cu tegumentul, se apucă întâi capul, apoi corpul printr-o singură mişcare fermă şi sigură. Pensa se plasează cât mai aproape sau chiar în contact cu tegumentul.

Medicul trebuie să fie atent să nu secţioneze corpul căpuşei.

Pensa trebuie apoi trasă direct, fără a se executa alte mişcări cu ea. Pensele cu vârful curb sunt cele mai bune pentru astfel de manevre: vârful vine în contact cu pielea, iar forma serveşte bine scopului (de prindere, apucare şi tragere), în timp ce restul pensei oferă medicului libertatea de mişcare.

Dacă rămân totuşi părţi din segmentul bucal, fixate în straturile tegumentului, medicul va încerca îndepărtarea acestora prin alte mijloace.

Nu se recomandă încercarea de eliminare a acestora, dacă nu se ştie exact că a rămas în tegument: eventualele incizii pot produce mai mult rău decât bine, iar vindecarea pacientului va fi semnificativ afectată.

Măsuri utile de prevenţie a muşcăturilor de căpuşă:

 • Aplică un spray special împotriva insectelor. Astfel de sprayuri le găseşti în farmacii, dar trebuie să le foloseşti conform instrucţiunilor de pe ambalaj sau sfaturilor medicului. Există sprayuri care trebuie aplicate mai degrabă pe o piesă de îmbrăcăminte şi nu direct pe piele;
 • După ce ai intrat într-o încăpere, se recomandă să te speli bine cu multă apă şi săpun în zona pulverizată cu spray.
 • Acoperă suprafeţe cât mai mari de tegument (pantaloni lungi, şosete lungi, tricouri cu mânecă lungă) dacă te afli într-o zonă împădurită, în iarba înaltă (locuri de predilecţie pentru căpuşe). În astfel de zone se recomandă, ca hainele să fie cât mai deschise la culoare (căpuşele sunt mai uşor de reperat pe haine deschise prin contrastul de culoare);
 • Poartă mănuşi de menaj sau alt model de mănuşi speciale, în cazul în care atingi sau ai prin preajmă diferite animale sau păsări ce pot fi infectate;
 • Curăţă permanent zona habitată: taie iarba, pulverizează cu insecticide, greblează frunzele uscate, îndepărtează eventualele plante care pot atrage căpuşele.

Se recomandă utilizarea unor insecticide netoxice, care să nu dăuneze mediului şi care să nu fie periculoase pentru sănătatea celor din jur.

 

Remedii cu cimbru care pot concura cu cele mai puternice antibiotice

Cimbrul de cultură  (Thymus vulgaris) este un adevărat antibiotic natural. Spre deosebire de cimbrul de grădină (Satureja hortensis), cimbrul de cultură are un miros înţepător şi mai aspru, fiind folosit doar ca remediu de sănătate.

Cimbrul de cultură distruge bacterii și microorganisme patogene și întăreşte capacitatea organismului de a se autoapăra. Cum poți utiliza cimbrul ca remediu naturist? Iată câteva moduri de întrebuințare în cazul diverselor afecțiuni:

Infecţii renale şi urinare

Tinctura de cimbru distruge microorganismele care afectează rinichii şi vezica, stimulând activitatea renală.

 • Se iau 2-3 picături de ulei volatil de cimbru, în miere, de 2-3 ori pe zi, în cure de 5-10 zile.
 • În bolile renale cronice, se ia câte 1 linguriţă de cimbru de cultură, diluată în jumătate de pahar de apă, de 4 ori pe zi, în cure de 60-90 de zile.

Bronşită acută şi cronică, tuse convulsivă

Infuzia fierbinte de cimbru are efecte bronhodilatatoare, expectorante şi calmante rapide.

 • Ca remediu de urgenţă, se iau câteva inghitturi de infuzie fierbinte (1 linguriţă de plantă la 1 cană de apă).
 • Ca remediu de lungă durată, se ia câte 1 linguriţă rasă de pulbere din cimbru, de 3 ori pe zi, timp de 4 săptămâni.

Astm, pneumonie, infecţii respiratorii recidivante

Uleiul volatil de cimbru este un antibiotic şi bronhodilatator foarte bun, ca de altfel, un extraordinar adjuvant în tratamentul tuberculozei (administrat în acelaşi mod).

 • Se iau câte 2 picături de ulei volatil, dizolvate într-o linguriţă de miere, de 3 ori pe zi, în cure de 10-20 de zile.

Răceală, bronşită

Cimbrul de cultură combate rapid tusea, durerile în zona pieptului, catarul, febra sau starea de astenie.

 • Se ia câte 1 linguriţă de tinctură, de 4-6 ori pe zi, în cure de maximum 12 zile.

Laringită, faringită, amigdalită

 • Se iau câte 2-3 picături de ulei de cimbru, înghiţite cu puţină apă, de 3 ori pe zi. Extern, se face gargară cu infuzie de cimbru, de cel puţin 2 ori pe zi.

În cazul formei acute, tratamentul durează 5-7 zile, şi 12-21 de zile pentru forma cronică.

Adjuvant în hipertensiune arterială

În urma studiilor făcute de un grup de cercetători din fosta Uniune Sovietică, sub îndrumarea dr. Z.T. Kulieva, s-a ajuns la concluzia că administrarea cimbrului reduce semnificativ presiunea arterială.

 • Se ia câte 1 linguriţă de tinctură de cimbru, de 4 ori pe zi, în cure de 56 de zile.

Contraindicaţii

Cimbrul de cultură este contraindicat în cazurile de hipotensiune, colon iritabil, ulcer gastric şi gastrită hiperacidă, în sarcină şi alăptare.

Notă: informația prezentată în acest articol nu poate substitui recomandările medicului. Pentru un diagnostic și tratament corect, adresați-vă specialistului!

sursa

Ceaiul care ameliorează insomniile și anxietatea

Tot mai multe persoane se confruntă cu insomniile. Lipsa somnului poate declanșa diferite boli și dezechilibre în organism, motiv pentru care insomnia trebuie tratată cât mai repede, scrie doctorulzilei.ro.

Insomniile pot avea diferite cauze, de la probleme de sănătate la anxietate. În prezent, programul încărcat și grijile de zi cu zi sunt principalele cauze ale insomniilor.

Somnul este esențial pentru sănătate. În timpul odihnei, organismul se regenerează la nivel celular și pornește pregătește toate funcțiile organismului pentru o noua zi.

De asemenea, somnul este foarte important pentru sistemul imunitar. Fără odihnă, corpul este vulnerabil în fața bolilor și agenților patogeni.

Deși există o multitudine de produse farmaceutice pentru tratarea insomniilor, acestea sunt însoțite, adesea, de reacții adverse.

În acest caz, pentru rezultate optime, este indicat să încerci și câteva tratamente naturale, pe bază de ceaiuri și plante care au proprietăți calmante.

Ceaiul pentru insomnie recomandat de Ovidiu Bojor

Ovidiu Bojor, doctor farmacist şi membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, recomandă ceaiul cu rădăcini uscate de valeriană. Specialistul susține că planta alungă insomniile fără a provoca efecte secundare neplăcute, precum multe alte medicamente găsite în comerț.

Valeriana, un aliat de nădejde

”Valeriana este un sedativ bând, vă ajută să adormiți ușor și nu are efecte secundare, precum barbituricele”,

spune profesorul Ovidiu Bojor.

Ale ceaiuri eficiente

Pe lângă un ceai de valeriană deja cunoscut în medicina alternativă, doctorul recomandă și ceaiul cu flori de tei și levănțică.

Lavanda este folosită în multe produse destinate relaxării, de la bețișoare parfumate, uleiuri esențiale până la sare de baie. Astfel, putem folosi pe lângă ceai și un ulei de lavandă pentru a scăpa de stres, anxietate și insomnii.

”Un ceai sedativ bun este şi cel în care aţi combinat flori şi frunze de păducel cu «talpa gâştii» ori cel în care amestecaţi flori de levănţică şi flori de tei“, adaugă profesorul Ovidiu Bojor.

Absorbante sau cupa menstruală? Ce recomandă medicul ginecolog Angela Stratulat

Absorbante, tampoane igienice, cupe menstruale – la ora actuală există o varietate largă de produse pentru igiena intimă în timpul menstruației. În timp ce tot mai multe femei optează pentru cupa menstruală, sunt persoane care încă nu s-au decis să folosească colectorul de forma unui mic păhărel care se introduce în vagin pentru a colecta lichidul menstrual. Totuși, care sunt cele mai sigure produse de igienă, conform specialiștilor?

Iată ce recomandă medicul ginecolog-oncolog Angela Stratulat.

”Eu recomand mereu absorbantele de unică folosință care se aruncă, pentru că este cel mai fiziologic mod de a te îngriji în perioada dată. Nu spun categoric că tampoanele sau cupa menstruală nu pot fi folosite, dar nu le recomand. În vagin este întuneric, umed, cald, deci e un loc numai bun de crescut bacterii. Este demonstrat că folosirea tampoanelor comportă un risc de dezvoltare a sindromului șocului toxic. Cupa este echivalentă tamponului”, a menționat medicul în cadrul emisiunii Fără Protocol.

Producătorii de cupe menstruale susțin că acestea pot fi ținute în vagin până la 8 ore.

”Nu ținem nimic în vagin mai mult de 4 ore. Chiar și tampoanele sterile administrate în secție de către doctor sunt schimbate de câteva ori, din patru în patru ore. La fel și absorbantele trebuie schimbate peste 4 ore, nu mai rar. În ceea ce privește cupa menstruală, la modul în care este prezentată, având o capacitate mai mare, la o plasare corectă și o alegere corectă a dimensiunii, poate sta 8-12 ore. Îmi pare un timp excesiv de lung și consider că implică un risc crescut de infecții”, a declarat ginecologul Angela Stratulat.

Despre avantajul ecologic al reutilizării cupei menstruale. ”Bineînțeles că trebuie să protejăm mediul, dar nu cu prețul sănătății proprii”, mai spune medicul.

,,Eu mereu spun: renunțați la un pet de apă, nu folosiți paiurile din plastic, prin alte metode, dar nu cu prețul sănătății proprii. Cupa menstruală, pur tehnic, îmi apar mai multe momente care pot cauza incomodități, cu toate că femeile care le folosesc sunt mulțumite. Trebuie să te înveți să o inserezi corect fără ca să lezezi colul uterin, apoi trebuie extrasă – asta înseamnă că faci manipulări vaginale de câteva ori pe zi – introduci degetele, iar mâinile trebuie spălate. Sângele trebuie aruncat, iar cupa trebuie spălată și sterilizată la fiecare folosire, adică trebuie fiartă. Mie îmi pare că noi ne complicăm. Până la urmă e alegerea femeii”, a subliniat specialista.

Prin urmare, medicul le recomandă femeilor să folosească absorbantele și să le schimbe o dată la patru ore.

De ce ai senzaţie de foame accentuată după-amiaza
Articolul anterior
3 Sud Est pleacă la război? Vezi videoclipul “Mai stai”
Articolul următor