Verifică gratis nivelul de glucoză din sânge!

Conform datelor statistice oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, aproximativ 246 milioane de oameni din întreaga lume suferă de diabet. Este a patra cauză de deces în ţările dezvoltate. Inclusiv se observă o creştere a diabetului zaharat în rândul tinerilor.  

Pe data de 13 noiembrie, ziua dedicată diabetului zaharat, în reţeaua de farmacii Elody poţi testa gratis nivelul de glucoză din sânge. Anual, în cele 80 de farmacii Elody sunt testate minim 8000 de persoane.  

79250_1

Ce este diabetul zaharat?

Organismul uman funcţionează normal atunci când consumă o cantitate adecvată de energie, asigurată în special din glucoză. Insulina este „cheia care deschide celulele” pentru intrarea glucozei.

Diabetul zaharat este o boală serioasă, care apare atunci când pancreasul unei persoane nu produce suficientă insulină sau când insulina nu este folosită corespunzător. În absenţa insulinei este imposibilă supravieţuirea.

Diabetul poate fi clasificat, în general, în tip 1 sau tip 2. Dacă ai diabet tip 1, pancreasul tău nu mai produce aproape deloc insulină. Dacă ai diabet tip 2, pancreasul produce o cantitate de insulină, dar organismul nu o poate folosi corect.

CLASIFICAREA-DIABETULUI-ZAHARATCe simptome apar la persoanele cu diabet zaharat?

Dacă ai sete exagerată şi consumi multe lichide (>3 litri/zi), urinezi des, te simţi obosită, ai pierdut în greutate (fără să faci nimic), eventual au apărut probleme de vedere, este bine să te adresezi medicului pentru a efectua analizele specifice.

Ce probleme de sănătate determină diabetul zaharat?

Diabetul este o boală care nu se vindecă şi necesită tratament permanent. În timp, dacă diabetul nu este bine echilibrat, produce complicaţii grave la nivelul ochilor(orbire), vaselor de sânge (infarct miocardic, accident vascular cerebral), nervilor şi rinichilor (insuficienţă renală). Aceste complicaţii severe pot fi prevenite sau întârziate prin tratament corect.

Care este nivelul normal al glucozei în sânge (glicemia)?

La dejun( pe nemâncate) = 3.5-5.8 mmol/l, iar la 2h după masă = 7.0-7.8mmol/l

Verificarea cu regularitate a valorilor glicemiei reprezintă „SECRETUL SUCCESULUI” în tratamentul de durată al diabetului zaharat. Această verificare a glicemiei se numeşte automonitorizare şi se poate efectua cu ajutorul glucometrelor.

Cum se tratează diabetul?

Medicul tău îţi poate recomanda, în funcţie de situaţie, tratament cu insulină sau cu tablete. Obţinerea valorilor de glicemie cât mai aproape de normal (nici prea mari-hiperglicemie, nici prea mici-hipoglicemie) reprezintă scopul tratamentului.

9789_9_1262801741De ce este importantă automonitorizarea?

• Determinarea cu regularitate a valorilor glicemiei ajută la controlul permanent al diabetului;

• Permite însuşirea corectă a dietei şi arată cât de mult poate fi influenţată glicemia de unele alimente;

• Permite efectuarea, în bune condiţii, a activităţii fizice, pe durata şi la intensitatea dorită, prevenind hipoglicemia;

• Arată influenţa unor medicamente asupra glicemiei;

• Confirmă nivelul scăzut de zahăr în sânge (hipoglicemia), care se manifestă prin: ameţeli, „vedere în ceaţă”,transpiraţii, tremor, foame exagerată şi permite luarea urgentă a măsurilor corespunzătoare.

• Permite ajustarea dozelor de insulină în cazul hiperglicemiei (când apare sete exagerată, eliminare excesivă de urină, oboseală, somnolenţă);

• Este extrem de utilă pentru a dovedi că diabetul este bine controlat, dacă ai un servici în care, lipsa controlului afectează siguranţa ta sau a altor persoane (ex. conducerea auto);

• Te ajută să decizi dacă într-un anumit moment poţi conduce în condiţii de siguranţă maşina sau poţi efectua alte activităţi care presupun reducerea dozelor de insulină;

• Determinarea frecventă a glicemiei permite obţinerea unei „imagini globale” care să permită medicului luarea unei decizii corecte de schimbare a planului de tratament, în cazul în care diabetul nu este bine controlat. Din acest motiv, când te prezinţi la vizita medicală programată, este bine să aduci şi glucometrul sau să vii cu glicemiile notate într-un jurnal.

AC_Active_Stilllife_Background_130531

De ce glucometrul Accu-Chek Active reprezintă o opţiune potrivită pentru monitorizarea glicemiei?

Acest nou tip de glucometru asigură testarea rapidă şi eficientă a valorilor glicemiei tale, în condiţii moderne şi de maximă siguranţă. Aparatul dispune de un design modern şi elegant, cu un display mare şi foarte clar, în care se pot verifica setările.

001 insert code chip_nuevo (1)
    • Timpul determinării controlului- 5 secunde
    • Metoda de determinare a glucozei – fotometrica
    • Marcarea rezultatele înainte şi după masă, soluţie control şi semn neutru
    • Codificarea – automată
    • Ecranul aparatului mare, cu cifre mari
    • Aplicarea picăturii de sânge în afara aparatului
    • Transferul datelor  prin infraroşu la PC
    • Funcţia de avertizare despre data de expirare de stripurilor
    • Funcţia de avertizare despre deteriorarea testelor
    • Picătură de sânge mică – 1,5 ml
    • Memorie – 500 rezultate
    • Rezultatele medii calculate  pentru ultimele 7, 14,30 şi 90 zile, precum şi pentru 7,14,30 si 90 zile înainte şi după masă.
    • Pornire automată on / off
    • Accu-Chek Softclicks – un sistem modern de înţepare (formează înţepătură la viteze mari fără vibraţii, pielea se  deterioreaza la minim datorita mişcării liniare controlate)
    • Funcţia de avertizare dacă temperatura la momentul testarii nu se încadrează între +2ºC şi +30ºC
    • Exemplu de sânge analizat ( C=cap., V=ven, A=art, N=neo )
    • Posibilitatea de a adăuga picătura de sânge dacă nu e suficient sânge pentru control.
    • Stripurile maltozoindependente.

ElodyImportator: SRL „Becor”

Calea Orheiului 111/5, Chişinău;
Tel.: 022406209

Rețeaua de farmacii “ELODY”
Call-center: 022 46-18-18

Ridichea echilibrează nivelul zahărului din organism

Ridichea te ajută în lupta cu astenia de primăvară, datorită cantităţii mari de vitamine ce le conţine. Ridichea roşie, pe care o cumperi în această perioadă, conţine carbohidraţi, vitamina C este în proporţie de 25%, vitamina B, acid folic, potasiu, magneziu şi multe alte componente ce-ţi sunt de prim ajutor.

separator
ridichii

Iată 5 motive ca să consumi ridiche:

  1. O legătură de ridiche îţi asigură o jumătate din cantitatea necesară de vitamina C.
  2. 100 de grame de ridiche conţin 14 kcal, respectiv nu există riscul că ai putea pune câţiva centimetri în jurul taliei. De asemenea, ridichea este un catalizator al schimbului de substanţe din organism.
  3. În ridiche se conţin substanţe, care ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din organism, astfel poţi consuma ridiche, chiar dacă ai diabet.
  4. Ridichea ajută la normalizarea tensiunii arteriale şi la întărirea pereţilor vaselor sanguine, datorită conţinutului de vitamina C.
  5. Şi nu în ultimul rând, ridichea este pur şi simplu frumoasă, datorită combinaţiei de culori: roşu şi verde, simbol al renaşterii şi al vieţii.  Aceste culori sunt datorate compuşilor ce colorează legumele în culori vii precum: roşu, verde, mov, albastru; ce se numesc antocieni. Conform ultimelor studii, antocienii încetinesc multiplicarea celulelor canceroase.

Снимок

Cum să alegi ridichea?
Atunci când alegi ridichile, fii atentă ca acestea să fie tari. Dacă sunt moi, au o cantitate mai mică de vitamine şi calităţile  nutritive. Nu alege ridichea, ce are pete sau fisuri, aceasta înseamnă că deja este în putrefacţie.

Contraindicaţiile,în consumul de ridiche, sunt valabile doar pentru cei care suferă de boli ale tractului gastrointestinal, ulcer, gastrite, sau prezintă reacţii alergică la ridiche.

Pentru un ten vitaminizat
Ia câteva ridichi şi dă-le prin răzătoare, scurge sucul, iar în pulpa rămasă adaugă o lingură de ulei de măsline şi puţin amidon. Amestecă totul, până obţii o pastă cremoasă şi aplic-o pe faţă pe 5-10 minute. Atenţie! Dacă tenul îţi este uscat, nu aplica această mască.

Somnul bun și regulat adaugă ani de viață, sugerează o nouă cercetare

Un nou studiu a sugerat că un somn bun în mod regulat ar putea adăuga ani la viața ta, protejându-te de boli grave. Se știe deja că un somn bun ajută la evitarea diferitelor probleme de sănătate cardiovasculare, printre alte boli grave. Concluziile studiului indică faptul că nu este vorba doar de a dormi suficient, însă, somnul trebuie să fie de calitate și fără perioade de veghe.

Importanta somnului pentru o viata sanatoasa

Cercetarea a constatat că un somn bun și liniștit ar putea ajuta bărbații să adauge încă cinci ani la viața lor, în timp ce femeile ar putea trăi încă doi ani dacă obiceiurile lor de odihnă sunt sănătoase.

În plus, tinerii care au obiceiuri de somn decente au mai puține șanse să moară prematur, spun cercetătorii. Se știe că un somn bun ajută la evitarea diferitelor probleme de sănătate cardiovasculare, printre alte boli grave. Concluziile studiului indică faptul că nu este vorba doar de a dormi suficient, însă, somnul trebuie să fie de calitate și fără perioade de veghe, relatează The Independent.

Criteriul de măsurare a somnului bun” s-a bazat pe cinci factori: durata ideală a somnului de șapte până la opt ore, dificultatea de a adormi de cel mult două ori pe săptămână, dificultatea de a rămâne adormit de cel mult două ori pe săptămână, lipsa medicamentelor pentru somn și trezirea cu o stare de odihnă bună în cel puțin cinci zile pe săptămână. Constatările au arătat, de asemenea, că aproximativ 8% din decesele din orice cauză pot fi atribuite unor modele de somn deficitare.

Dr. Frank Qian, medic rezident de medicină internă la Beth Israel Deaconess Medical Centre din Boston, America, și coautor al studiului, a declarat: Am observat o relație clară de tip doză-răspuns, astfel încât cu cât mai mulți factori benefici pe care îi are cineva în ceea ce privește o calitate mai bună a somnului, cu atât are și o scădere treptată a mortalității din toate cauzele și a mortalității cardiovasculare.”

Dr. Qian, care este, de asemenea, cercetător clinic în medicină la Harvard Medical School, a adăugat: Cred că aceste constatări subliniază faptul că nu este suficient să dormi suficiente ore de somn. Trebuie să aveți un somn odihnitor și să nu aveți probleme în a adormi și a rămâne adormit.”

Fiecărui factor de somn variabil a fost atribuit zero sau un punct pentru fiecare. Se putea obține un maxim de cinci puncte, ceea ce indica cea mai bună calitate a somnului.

Dr. Qian a adăugat: „Dacă oamenii au toate aceste comportamente ideale de somn, este mai probabil să trăiască mai mult. Așadar, dacă putem îmbunătăți somnul în general, iar identificarea tulburărilor de somn este deosebit de importantă, am putea fi capabili să prevenim o parte din această mortalitate prematură.”

Studiul preliminar, care a fost prezentat joi la o întâlnire anuală a Colegiului American de Cardiologie, a analizat datele de la peste 172.000 de persoane care au răspuns la chestionare de somn între 2013 și 2018, în cadrul National Health Interview Survey.

Dr. Qian a spus: „Chiar și de la o vârstă fragedă, dacă oamenii pot dezvolta aceste bune obiceiuri de somn, de a dormi suficient, de a se asigura că dorm fără prea multe distrageri și de a avea o bună igienă a somnului în general, acest lucru poate fi foarte benefic pentru sănătatea lor generală pe termen lung.”

Cum poate fi ameliorat psoriazisul. Sfatul medicului

Multe persoane suferă de psoriazis. Boala afectează atât femeile, cât și bărbații. Practic, oricine poate ajunge să sufere de psoriazis, indiferent de vârstă, și nu este deloc o „simplă problemă a pielii”, așa cum cred mulți dintre noi, scrie unica.ro.

Psoriazisul nu trebuie subestimat, iar anumiți factori precum rănile la nivelul pielii, stresul, frigul, fumatul, consumul de alcool, anumite medicamente sau unele infecții precum amigdalita sau candidoza pot agrava boala. De aceea, e bine să știi totul despre ea ca să o poți ține la distanță.

Psoriazis, o afecțiune care are un impact major asupra întregului organism

Pe scurt, psoriazisul este o afecțiune autoimună cronică, în care excesul de inflamație poate provoca o serie de simptome diferite pe piele, unghii și articulații. Această boală, care se manifestă la nivelul pielii, poate avea o serie de efecte, atât fizice, cât și emoționale. Poate provoca mâncărimi, piele solzoasă în anumite părți ale corpului, stare de oboseală, durere, căderea părului, modificări ale unghiilor și poate avea un impact emoțional mare asupra persoanei afectate. Altfel spus, această afecțiune îți dă viața peste cap, dar depinde de tine să înveți să o ții sub control pentru a te bucura de o viață „blândă”.

Apa termală sulfuroasă are efect asupra psoriazisului

Din timpuri îndepărtate, persoanele cu psoriazis au luat contact cu apa izvoarelor minerale bogate în sulf, în căutarea unui leac. Astăzi, astfel de izvoare continuă să atragă pacienți. Terapia cu apă sulfuroasă poate fi un remediu natural și eficient în cazul psoriazisului, complementar terapiei farmacologice și fără efecte secundare.

Cum se ameliorează bolile de piele

De altfel, se știe că băile cu ape termale sulfuroase vindecă afecțiunile pielii, precum psoriazis, pitiriazis, eczeme, scabie, mâncărimi, acnee. Mineralele provenite din izvoarele naturale (sulf, magneziu, calciu) sunt folosite în scop terapeutic (aplicate pe leziuni) în cadrul tratamentelor balneare, iar în combinație cu proprietățile apei (temperatură, curenți, presiune etc.) sau cu nămolul prezent în zonă pot face minuni.

„Balneoterapia cu apă termală minerală bogată în sulf permite prelungirea timpilor de regresie ai bolii, reducând utilizarea terapiilor topice și sistemice în lunile următoare tratamentului în sine; toate acestea datorită capacității antiinflamatorii și antioxidante, exfoliante și antiseboreice, antifungice și antibacteriene. Acest tratament este eficient în forme superficiale, dar se văd rezultatele și în formele severe. Apele sulfuroase sunt cu siguranță un adjuvant pentru terapii farmacologice și sistemice. Apa termală minerală este un adevărat leac pentru psoriazis, mai ales că este o boală cu un curs cronic și faze acute”, spune Dr. Larisa Băloi, balneolog la Băile Herculane din România.

Rezultatul obținut? Înmuierea în apă termală (cea potrivită și recomandată de medic) – bogată în vitamine și minerale – este esențială pentru a reduce inflamația cauzată de psoriazis. Hidratarea corectă este restabilită, iar cele mai recente studii evidențiază capacitatea apei termale sulfuroase de a reechilibra compoziția microbiotei pielii.

Cât contează apa termală sulfuroasă

„Hidrogenul sulfurat din apa minerală este singurul compus al sulfului care se absoarbe în organism prin piele, plămâni și pe cale digestivă, după care este eliminat prin piele, intestin și rinichi. Căldura băilor activează circulația sangvină în cadrul țesuturilor bolnave. Astfel, ajută la resorbția lor, precum și la producția de anticorpi”, adaugă medicul balneolog.

Nu reușești să slăbești? De vină este hormonul care îngrașă
Articolul anterior
O actriță celebră își donează pielea pentru victimele Colectiv
Articolul următor