Verifică gratis nivelul de glucoză din sânge!

Conform datelor statistice oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, aproximativ 246 milioane de oameni din întreaga lume suferă de diabet. Este a patra cauză de deces în ţările dezvoltate. Inclusiv se observă o creştere a diabetului zaharat în rândul tinerilor.  

Pe data de 13 noiembrie, ziua dedicată diabetului zaharat, în reţeaua de farmacii Elody poţi testa gratis nivelul de glucoză din sânge. Anual, în cele 80 de farmacii Elody sunt testate minim 8000 de persoane.  

79250_1

Ce este diabetul zaharat?

Organismul uman funcţionează normal atunci când consumă o cantitate adecvată de energie, asigurată în special din glucoză. Insulina este „cheia care deschide celulele” pentru intrarea glucozei.

Diabetul zaharat este o boală serioasă, care apare atunci când pancreasul unei persoane nu produce suficientă insulină sau când insulina nu este folosită corespunzător. În absenţa insulinei este imposibilă supravieţuirea.

Diabetul poate fi clasificat, în general, în tip 1 sau tip 2. Dacă ai diabet tip 1, pancreasul tău nu mai produce aproape deloc insulină. Dacă ai diabet tip 2, pancreasul produce o cantitate de insulină, dar organismul nu o poate folosi corect.

CLASIFICAREA-DIABETULUI-ZAHARATCe simptome apar la persoanele cu diabet zaharat?

Dacă ai sete exagerată şi consumi multe lichide (>3 litri/zi), urinezi des, te simţi obosită, ai pierdut în greutate (fără să faci nimic), eventual au apărut probleme de vedere, este bine să te adresezi medicului pentru a efectua analizele specifice.

Ce probleme de sănătate determină diabetul zaharat?

Diabetul este o boală care nu se vindecă şi necesită tratament permanent. În timp, dacă diabetul nu este bine echilibrat, produce complicaţii grave la nivelul ochilor(orbire), vaselor de sânge (infarct miocardic, accident vascular cerebral), nervilor şi rinichilor (insuficienţă renală). Aceste complicaţii severe pot fi prevenite sau întârziate prin tratament corect.

Care este nivelul normal al glucozei în sânge (glicemia)?

La dejun( pe nemâncate) = 3.5-5.8 mmol/l, iar la 2h după masă = 7.0-7.8mmol/l

Verificarea cu regularitate a valorilor glicemiei reprezintă „SECRETUL SUCCESULUI” în tratamentul de durată al diabetului zaharat. Această verificare a glicemiei se numeşte automonitorizare şi se poate efectua cu ajutorul glucometrelor.

Cum se tratează diabetul?

Medicul tău îţi poate recomanda, în funcţie de situaţie, tratament cu insulină sau cu tablete. Obţinerea valorilor de glicemie cât mai aproape de normal (nici prea mari-hiperglicemie, nici prea mici-hipoglicemie) reprezintă scopul tratamentului.

9789_9_1262801741De ce este importantă automonitorizarea?

• Determinarea cu regularitate a valorilor glicemiei ajută la controlul permanent al diabetului;

• Permite însuşirea corectă a dietei şi arată cât de mult poate fi influenţată glicemia de unele alimente;

• Permite efectuarea, în bune condiţii, a activităţii fizice, pe durata şi la intensitatea dorită, prevenind hipoglicemia;

• Arată influenţa unor medicamente asupra glicemiei;

• Confirmă nivelul scăzut de zahăr în sânge (hipoglicemia), care se manifestă prin: ameţeli, „vedere în ceaţă”,transpiraţii, tremor, foame exagerată şi permite luarea urgentă a măsurilor corespunzătoare.

• Permite ajustarea dozelor de insulină în cazul hiperglicemiei (când apare sete exagerată, eliminare excesivă de urină, oboseală, somnolenţă);

• Este extrem de utilă pentru a dovedi că diabetul este bine controlat, dacă ai un servici în care, lipsa controlului afectează siguranţa ta sau a altor persoane (ex. conducerea auto);

• Te ajută să decizi dacă într-un anumit moment poţi conduce în condiţii de siguranţă maşina sau poţi efectua alte activităţi care presupun reducerea dozelor de insulină;

• Determinarea frecventă a glicemiei permite obţinerea unei „imagini globale” care să permită medicului luarea unei decizii corecte de schimbare a planului de tratament, în cazul în care diabetul nu este bine controlat. Din acest motiv, când te prezinţi la vizita medicală programată, este bine să aduci şi glucometrul sau să vii cu glicemiile notate într-un jurnal.

AC_Active_Stilllife_Background_130531

De ce glucometrul Accu-Chek Active reprezintă o opţiune potrivită pentru monitorizarea glicemiei?

Acest nou tip de glucometru asigură testarea rapidă şi eficientă a valorilor glicemiei tale, în condiţii moderne şi de maximă siguranţă. Aparatul dispune de un design modern şi elegant, cu un display mare şi foarte clar, în care se pot verifica setările.

001 insert code chip_nuevo (1)
    • Timpul determinării controlului- 5 secunde
    • Metoda de determinare a glucozei – fotometrica
    • Marcarea rezultatele înainte şi după masă, soluţie control şi semn neutru
    • Codificarea – automată
    • Ecranul aparatului mare, cu cifre mari
    • Aplicarea picăturii de sânge în afara aparatului
    • Transferul datelor  prin infraroşu la PC
    • Funcţia de avertizare despre data de expirare de stripurilor
    • Funcţia de avertizare despre deteriorarea testelor
    • Picătură de sânge mică – 1,5 ml
    • Memorie – 500 rezultate
    • Rezultatele medii calculate  pentru ultimele 7, 14,30 şi 90 zile, precum şi pentru 7,14,30 si 90 zile înainte şi după masă.
    • Pornire automată on / off
    • Accu-Chek Softclicks – un sistem modern de înţepare (formează înţepătură la viteze mari fără vibraţii, pielea se  deterioreaza la minim datorita mişcării liniare controlate)
    • Funcţia de avertizare dacă temperatura la momentul testarii nu se încadrează între +2ºC şi +30ºC
    • Exemplu de sânge analizat ( C=cap., V=ven, A=art, N=neo )
    • Posibilitatea de a adăuga picătura de sânge dacă nu e suficient sânge pentru control.
    • Stripurile maltozoindependente.

ElodyImportator: SRL „Becor”

Calea Orheiului 111/5, Chişinău;
Tel.: 022406209

Rețeaua de farmacii “ELODY”
Call-center: 022 46-18-18

Medic: „Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior”. Când corpul acumulează kilograme, inflamația este peste tot

Potrivit medicilor, ,,obezitatea nu este doar ce vedem în exterior”. Atunci când corpul acumulează kilograme peste kilograme, știm că inflamația există peste tot.

În tubul digestiv, vedem colonul atacat din toate direcțiile de această inflamație. Este unul dintre motivele pentru care există cea mai frecventă patologie la acest nivel.

„Nu s-a demonstrat care este exact factorul de risc, obezitatea sau sedentarismul, lipsa activității, sau ambele, nu știm dar sunt legate una de cealaltă”, afirmă Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie oncologică, București, conform protv.ro.

,,Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior. Când deschidem pacienții obezi, observăm că e foarte multă grăsime și în interior și această grăsime nu e sănătoasă. Intestinul funcționează mai greu cu atâta grăsime.

Un studiu recent din 2023 a arătat că rata de pacienți tineri diagnosticați cu cancer de colon sub vârsta de 50 a crescut cu 20%, și este dublu față de 1995, când s-a făcut ultimul studiu pe această temă”.

Obezitatea este o boală, care se tratează. Prin tratamentul acesteia, scade riscul bolilor legate de obezitate, inclusiv a bolilor colonului.

Protejăm colonul prin educație fizică, mers pe jos zilnic. În interiorul colonului, găsim mușchi netezi. Au o mișcare permanentă. Mișcarea lor e activată de mișcarea întregului corp.

„Mișcarea protejează împotriva cancerului. De ce? Țesuturile sunt bine vascularizate. Circulația fiind bună, aducem oxigen fiecărei celule și nu o ține în condiții de stres, ci în condiții normale. Aceasta e un lucru, care protejează celulele”, afirmă prof. dr. Schmitz Winnenthal, medic chirurgie oncologică.

Tot prevenție activă înseamnă fibrele din alimentație, conținute de vegetale. Constipația, care se prelungește, are nevoie de sfat medical. De asemenea, sângerările trebuie investigate.

Dar, chiar dacă, nu aveți simptome, colonul trebuie investigat de rutină, prin colonoscopie. Aceasta deoarece eventualele tumori nu dor. În timpul colonoscopiei de rutină, care se face cu sedare, se pot elimina polipi. Sunt formațiuni nepericuloase, dar pe care se formează peste 95% din cancerele de colon.

„La colonoscopie se poate identifica acel polip. Se îndepărtează cu totul în țesut sănătos și sub el rămâne o mică rană, care se închide. Se trimite apoi la anatomie patologică și se analizează cu microscopul”, afirmă Dr. Octavian Popescu, medic specialist chiurgie oncologică.

După ce am curățat colonul de toți polipii, eliminăm riscul pe următorii 5 pâna la 10 ani de cancer.

Cancerul de colon incipient se poate opera cu incizii de dimensiuni mici, se reia activitatea în două săptămâni după intervenție. Dacă îl scoatem la stadiu de polip, se pot elimina la colonoscopie, și eliminăm riscul de cancer și scapi și de operație”.

Polipii scoși în timpul colonoscopiei înseamnă prevenție împotriva cancerului de colon. Nu avem program național pentru cancerul de colon, așa că investigația se face de rutină doar la cerere.

De ce scad oamenii în înălțime la bătrânețe. Totul începe de la 40 de ani. Explicația specialiștilor

Multe persoane scad în înălțime pe măsură ce avansează în vârstă. Potrivit specialiștilor, acesta este un lucru normal, care se întâmplă în timpul procesului de îmbătrânire.

Procesul începe de la 40 de an și este unul normal, conform experților. Când devine acest lucru un motiv de îngrijorare?

După 40 de ani, oamenii pierd aproximativ un centimetru în înălțime la fiecare 10 de ani, potrivit Medline Plus. Ritmul accelerează după vârsta de 70 de ani. Odată cu vârsta, oamenii ajung să piardă, în medie, între 1 și 3 centimetri.

Procesul de îmbătrânire presupune schimbări la nivelul oaselor, articulațiilor și mușchilor, supă cum a explicat Dr. Angela Catic, medic geriatru și profesor asociat la Centrul Huffington pentru Îmbătrânire de la Colegiul de Medicină Baylor.

“Discurile dintre vertebrele coloanei vertebrale pierd lichid pe măsură ce îmbătrânești, se deshidratează și, odată cu asta, pierzi puțin din înălțime”, a explicat aceasta pentru Yahoo Life.

În plus, mușchii abdominali au tendința de a slăbi în timp. Din acest motiv, multe persoane au o postură cocoșată și devin mai scunde la bătrânețe.

În cazul femeilor, pierderea osoasă poate fi grăbită de menopauză. Acest lucru se întâmplă “din cauza pierderii efectelor protectoare ale estrogenului asupra oaselor”, potrivit Dr. Arashdeep Litt, medic intern la Spectrum Health.

Ce problemă de sănătate provoacă pierderea în înălțime

O altă problemă care cauzează pierderea în înălțime este osteoporoza. Afecțiunea se dezvoltă în momentul în care densitatea minerală osoasă și masa osoasă scad. Un alt motiv este atunci când structura sau calitatea osului suferă modificări. Rezistența oaselor poate fi, astfel, redusă, iar riscul de fracturi e mai mare.

Din cauza osteoporozei, pot apărea fracturi de compresie a coloanei vertebrale. Acestea sunt, de fapt, mici rupturi la vertebrele coloanei, motiv pentru care “în multe cazuri, oamenii nici nu-și dau seama că se întâmplă acest lucru”.

Dacă o persoană pierde în înălțime 3 sau mai mulți centimetri, medicul va suspecta că aceasta suferă de osteoporoză. Diagnosticul poate fi confirmat printr-un test de densitate osoasă.

Pentru a reduce riscul de pierdere a înălțimii odată cu vârsta, dr. Catic a spus că acest lucru poate fi prevenit prin respectarea unui stil de viață sănătos.

Mai exact, este nevoie de sport regulat pentru a menține oasele cât mai puternice, dar și de o dietă bogată în calciu și vitamina D. Fumatul, consumul excesiv de alcool și de cofeină trebuie evitate, deoarece reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea de osteoporoză.

sursa

Soluția „miraculoasă” și ieftină pentru dinți și gingii sănătoase, recomandată în momente de criză

Îngrijirea orală poate fi foarte costisitoare pentru mulți oameni ai planetei. Deși poate părea banal, o periuță și o pastă de dinți sunt lux pentru cei din colțurile sărace ale lumii. Ca să nu mai vorbim despre mersul la stomatolog. Chiar și pentru ei există o soluție ieftină și eficientă pentru a avea grijă de dantura lor, scrie presa română.

Un stomatolog britanic de top recomandă o soluție temporară pentru cei care au probleme cu dinții și gingiile și nu au acces imediat la servicii medicale: gargara cu apă cu sare. „În momentele în care accesul la îngrijirea stomatologică poate fi dificilă din cauza listelor de așteptare sau a altor limitări, menținerea unei sănătăți orale bune devine crucială. Din fericire, o practică simplă și eficientă, care vă poate ajuta să vă păstrați dinții și gingiile sănătoase este să faceți zilnic gargară cu apă sărată. Aceste remediu oferă numeroase beneficii, fiind o soluție temporară când îngrijirea dentară profesională nu este disponibilă”, a spus medicul, conform Mirror.

Stomatologul a subliniat și beneficiile gargarei cu sare făcute zilnic. „Apa sărată are proprietăți antibacteriene naturale care pot ajuta la uciderea bacteriilor dăunătoare din gură, care provoacă acumularea plăcii, ceea ce duce la diferite probleme cum ar fi carii și boli ale gingiilor”. Disconfortul cauzat de inflamația gingiilor este atenuat de această apă de gură făcută acasă, care ajută și la vindecarea rănilor bucale minore.

„Soluția salină ajută la curățarea zonei și la prevenire infecțiilor, promovând o vindecare mai rapidă”, a mai transmis doctorul. Apa sărată poate ajuta la menținerea unui nivel echilibrat al pH-ului în gură, creând un mediu mai puțin propice dezvoltării bacteriilor și acidității care pot dăuna smalțului dentar, dar și la reducerea inflamațiilor din gât.

Nu reușești să slăbești? De vină este hormonul care îngrașă
Articolul anterior
O actriță celebră își donează pielea pentru victimele Colectiv
Articolul următor