Conform datelor statistice oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, aproximativ 246 milioane de oameni din întreaga lume suferă de diabet. Este a patra cauză de deces în ţările dezvoltate. Inclusiv se observă o creştere a diabetului zaharat în rândul tinerilor.
Pe data de 13 noiembrie, ziua dedicată diabetului zaharat, în reţeaua de farmacii Elody poţi testa gratis nivelul de glucoză din sânge. Anual, în cele 80 de farmacii Elody sunt testate minim 8000 de persoane.
Ce este diabetul zaharat?
Organismul uman funcţionează normal atunci când consumă o cantitate adecvată de energie, asigurată în special din glucoză. Insulina este „cheia care deschide celulele” pentru intrarea glucozei.
Diabetul zaharat este o boală serioasă, care apare atunci când pancreasul unei persoane nu produce suficientă insulină sau când insulina nu este folosită corespunzător. În absenţa insulinei este imposibilă supravieţuirea.
Diabetul poate fi clasificat, în general, în tip 1 sau tip 2. Dacă ai diabet tip 1, pancreasul tău nu mai produce aproape deloc insulină. Dacă ai diabet tip 2, pancreasul produce o cantitate de insulină, dar organismul nu o poate folosi corect.
Ce simptome apar la persoanele cu diabet zaharat?
Dacă ai sete exagerată şi consumi multe lichide (>3 litri/zi), urinezi des, te simţi obosită, ai pierdut în greutate (fără să faci nimic), eventual au apărut probleme de vedere, este bine să te adresezi medicului pentru a efectua analizele specifice.
Ce probleme de sănătate determină diabetul zaharat?
Diabetul este o boală care nu se vindecă şi necesită tratament permanent. În timp, dacă diabetul nu este bine echilibrat, produce complicaţii grave la nivelul ochilor(orbire), vaselor de sânge (infarct miocardic, accident vascular cerebral), nervilor şi rinichilor (insuficienţă renală). Aceste complicaţii severe pot fi prevenite sau întârziate prin tratament corect.
Care este nivelul normal al glucozei în sânge (glicemia)?
La dejun( pe nemâncate) = 3.5-5.8 mmol/l, iar la 2h după masă = 7.0-7.8mmol/l
Verificarea cu regularitate a valorilor glicemiei reprezintă „SECRETUL SUCCESULUI” în tratamentul de durată al diabetului zaharat. Această verificare a glicemiei se numeşte automonitorizare şi se poate efectua cu ajutorul glucometrelor.
Cum se tratează diabetul?
Medicul tău îţi poate recomanda, în funcţie de situaţie, tratament cu insulină sau cu tablete. Obţinerea valorilor de glicemie cât mai aproape de normal (nici prea mari-hiperglicemie, nici prea mici-hipoglicemie) reprezintă scopul tratamentului.
De ce este importantă automonitorizarea?
• Determinarea cu regularitate a valorilor glicemiei ajută la controlul permanent al diabetului;
• Permite însuşirea corectă a dietei şi arată cât de mult poate fi influenţată glicemia de unele alimente;
• Permite efectuarea, în bune condiţii, a activităţii fizice, pe durata şi la intensitatea dorită, prevenind hipoglicemia;
• Arată influenţa unor medicamente asupra glicemiei;
• Confirmă nivelul scăzut de zahăr în sânge (hipoglicemia), care se manifestă prin: ameţeli, „vedere în ceaţă”,transpiraţii, tremor, foame exagerată şi permite luarea urgentă a măsurilor corespunzătoare.
• Permite ajustarea dozelor de insulină în cazul hiperglicemiei (când apare sete exagerată, eliminare excesivă de urină, oboseală, somnolenţă);
• Este extrem de utilă pentru a dovedi că diabetul este bine controlat, dacă ai un servici în care, lipsa controlului afectează siguranţa ta sau a altor persoane (ex. conducerea auto);
• Te ajută să decizi dacă într-un anumit moment poţi conduce în condiţii de siguranţă maşina sau poţi efectua alte activităţi care presupun reducerea dozelor de insulină;
• Determinarea frecventă a glicemiei permite obţinerea unei „imagini globale” care să permită medicului luarea unei decizii corecte de schimbare a planului de tratament, în cazul în care diabetul nu este bine controlat. Din acest motiv, când te prezinţi la vizita medicală programată, este bine să aduci şi glucometrul sau să vii cu glicemiile notate într-un jurnal.
De ce glucometrul Accu-Chek Active reprezintă o opţiune potrivită pentru monitorizarea glicemiei?
Acest nou tip de glucometru asigură testarea rapidă şi eficientă a valorilor glicemiei tale, în condiţii moderne şi de maximă siguranţă. Aparatul dispune de un design modern şi elegant, cu un display mare şi foarte clar, în care se pot verifica setările.
- Timpul determinării controlului- 5 secunde
- Metoda de determinare a glucozei – fotometrica
- Marcarea rezultatele înainte şi după masă, soluţie control şi semn neutru
- Codificarea – automată
- Ecranul aparatului mare, cu cifre mari
- Aplicarea picăturii de sânge în afara aparatului
- Transferul datelor prin infraroşu la PC
- Funcţia de avertizare despre data de expirare de stripurilor
- Funcţia de avertizare despre deteriorarea testelor
- Picătură de sânge mică – 1,5 ml
- Memorie – 500 rezultate
- Rezultatele medii calculate pentru ultimele 7, 14,30 şi 90 zile, precum şi pentru 7,14,30 si 90 zile înainte şi după masă.
- Pornire automată on / off
- Accu-Chek Softclicks – un sistem modern de înţepare (formează înţepătură la viteze mari fără vibraţii, pielea se deterioreaza la minim datorita mişcării liniare controlate)
- Funcţia de avertizare dacă temperatura la momentul testarii nu se încadrează între +2ºC şi +30ºC
- Exemplu de sânge analizat ( C=cap., V=ven, A=art, N=neo )
- Posibilitatea de a adăuga picătura de sânge dacă nu e suficient sânge pentru control.
- Stripurile maltozoindependente.
Importator: SRL „Becor”
Calea Orheiului 111/5, Chişinău;
Tel.: 022406209
Rețeaua de farmacii “ELODY”
Call-center: 022 46-18-18