Boala „ficatului gras”: cauze şi tratament

Mulţi oameni care îşi verifică starea de sănătate primesc un diagnostic aparent insolit: cel de „ficat gras”. Trebuie să ştii că ficatul este principala uzină „prelucratoare” a organismului. Aici se metabolizează cei mai mulţi nutrienţi, inclusiv carbohidraţii şi grăsimile. Ficatul este şi „depozitul” pentru foarte multe minerale şi vitamine, are un rol important în detoxifiere (inclusiv legat de consumul de alcool) şi este, în ansamblu, un organ foarte solicitat. 

separator
liver_pain_65243500

Există două tipuri mari de steatoză hepatică sau „ficat gras”: alcoolică şi nealcoolică. În cazul formei alcoolice, aceasta apare atât după consumurile ridicate, cât şi după cele mai mici. Ficatul este organul principal care se ocupă de metabolizarea alcoolului. De aceea, este şi organul-ţintă pentru toxicitatea acestuia. Obezitatea, genetica, dieta incorectă şi hepatita C pot favoriza steatoza.

Obezitatea, diabetul, dislipidemiile sunt printre cauzele apariţiei „ficatuluzi gras”

Mult mai frecventă este însă steatoza nealcoolică. Incidenţa acesteia urmează o tendinţă ascendentă în ultimii ani, odată cu creşterea spectaculoasă a numărului de cazuri de supraponderalitate şi obezitate. Dacă un procent mic de grăsime în ficat este bine suportat, nivelurile mai mari pot duce la lezarea, în timp, a celulelor ficatului, cu evoluţia nefavorabila către ciroză şi insuficienţa hepatică. Cauzele esenţiale sunt obezitatea, dislipidemiile (hipertrigliceridemiile sau hipercolesterolemiile), diabetul, ca şi antecedentele de hepatită virală, administrarea de medicamente hepatotoxice, pierderile prea rapide în greutate şi malnutriţia. Din condiţiile enumerate, putem deduce cu uşurinţă ce-i de făcut contra ficatului steatozic, mai ales că, aşa cum aminteam anterior, steatoza în formele iniţiale este reversibilă.

ficat1

Ce e bine să conţină dieta persoanelor cu „ficat gras”

În primul rând, trebuie să ne preocupe reducerea greutăţii. O dietă adecvată în care există, în mod echilibrat, toate principiile nutritive (inclusiv grăsimi, dar într-un procent mic, nedepăşindu-se 20% din caloriile zilei), bogată în fibre şi diluată caloric, combinată cu creşterea nivelului de activitate fizică, reprezintă combinaţia optimă pentru recăpătarea greutăţii normale. De asemenea, profilul lipidic trebuie normalizat, prin minimalizarea consumului de grăsimi nesănătoase, cum sunt cele din carnea grasă de porc, vită, oaie, din unt, smântână şi brânzeturi grase, din galbenuş, şi prin înlocuirea lor cu uleiuri vegetale extravirgine. În principiu, ar trebui să combinăm în mod armonios mai multe tipuri de uleiuri, pentru ca profilul lor de acizi graşi e diferit. Astfel, ar trebui să mâncăm şi ulei de rapiţă, şi de măsline, de floarea-soarelui sau de in.

Nu renunţa la carbohidraţi şi include Omega-3!

Tot pentru normalizarea profilului lipidic sunt folositori acizii graşi Omega-3 din carnea grasă de peşte, fitosterolii şi fitostanolii din seminţe, cereale integrale şi leguminoase, fibrele solubile din ovăz sau vinete şi bame. Aportul de carbohidraţi este esenţial pentru sănătatea ficatului, pentru că el conţine glicogen (o formă de depozit a carbohidraţilor), iar rezervele de glicogen îi furnizează continuu energia de care are nevoie. Deci nu renunţa la carbohidraţi, dar încearcă să mănânci mai ales carbohidraţi lenţi, cum sunt cei din cerealele integrale, nuci şi alune, leguminoase. În acelaşi timp, suplimentele mineralo-vitaminice, tonicele hepatice pot fi şi ele de ajutor, chiar dacă nu contribuie în mod direct la „topirea” grăsimii din ficat.

Toate dietele hiperlipidice si hiperproteice, sunt extrem de dăunatoare “ficatului gras”. Scăderea în greutate trebuie să se facă treptat, nu mai mult de 3-4 kg pe lună. Altfel, scăderile drastice, obţinute prin regimuri restrictive care induc malnutriţie, pot fi tot atât de dăunătoare pentru ficat ca şi o cură de… îngrăşare!

Dr. Corina-Aurelia Zugravu
Specialist igiena alimentaţiei şi nutriţie

Sursa

Medic: „Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior”. Când corpul acumulează kilograme, inflamația este peste tot

Potrivit medicilor, ,,obezitatea nu este doar ce vedem în exterior”. Atunci când corpul acumulează kilograme peste kilograme, știm că inflamația există peste tot.

În tubul digestiv, vedem colonul atacat din toate direcțiile de această inflamație. Este unul dintre motivele pentru care există cea mai frecventă patologie la acest nivel.

„Nu s-a demonstrat care este exact factorul de risc, obezitatea sau sedentarismul, lipsa activității, sau ambele, nu știm dar sunt legate una de cealaltă”, afirmă Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie oncologică, București, conform protv.ro.

,,Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior. Când deschidem pacienții obezi, observăm că e foarte multă grăsime și în interior și această grăsime nu e sănătoasă. Intestinul funcționează mai greu cu atâta grăsime.

Un studiu recent din 2023 a arătat că rata de pacienți tineri diagnosticați cu cancer de colon sub vârsta de 50 a crescut cu 20%, și este dublu față de 1995, când s-a făcut ultimul studiu pe această temă”.

Obezitatea este o boală, care se tratează. Prin tratamentul acesteia, scade riscul bolilor legate de obezitate, inclusiv a bolilor colonului.

Protejăm colonul prin educație fizică, mers pe jos zilnic. În interiorul colonului, găsim mușchi netezi. Au o mișcare permanentă. Mișcarea lor e activată de mișcarea întregului corp.

„Mișcarea protejează împotriva cancerului. De ce? Țesuturile sunt bine vascularizate. Circulația fiind bună, aducem oxigen fiecărei celule și nu o ține în condiții de stres, ci în condiții normale. Aceasta e un lucru, care protejează celulele”, afirmă prof. dr. Schmitz Winnenthal, medic chirurgie oncologică.

Tot prevenție activă înseamnă fibrele din alimentație, conținute de vegetale. Constipația, care se prelungește, are nevoie de sfat medical. De asemenea, sângerările trebuie investigate.

Dar, chiar dacă, nu aveți simptome, colonul trebuie investigat de rutină, prin colonoscopie. Aceasta deoarece eventualele tumori nu dor. În timpul colonoscopiei de rutină, care se face cu sedare, se pot elimina polipi. Sunt formațiuni nepericuloase, dar pe care se formează peste 95% din cancerele de colon.

„La colonoscopie se poate identifica acel polip. Se îndepărtează cu totul în țesut sănătos și sub el rămâne o mică rană, care se închide. Se trimite apoi la anatomie patologică și se analizează cu microscopul”, afirmă Dr. Octavian Popescu, medic specialist chiurgie oncologică.

După ce am curățat colonul de toți polipii, eliminăm riscul pe următorii 5 pâna la 10 ani de cancer.

Cancerul de colon incipient se poate opera cu incizii de dimensiuni mici, se reia activitatea în două săptămâni după intervenție. Dacă îl scoatem la stadiu de polip, se pot elimina la colonoscopie, și eliminăm riscul de cancer și scapi și de operație”.

Polipii scoși în timpul colonoscopiei înseamnă prevenție împotriva cancerului de colon. Nu avem program național pentru cancerul de colon, așa că investigația se face de rutină doar la cerere.


Dacă vrei să abordezi și TU un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

De ce scad oamenii în înălțime la bătrânețe. Totul începe de la 40 de ani. Explicația specialiștilor

Multe persoane scad în înălțime pe măsură ce avansează în vârstă. Potrivit specialiștilor, acesta este un lucru normal, care se întâmplă în timpul procesului de îmbătrânire.

Procesul începe de la 40 de an și este unul normal, conform experților. Când devine acest lucru un motiv de îngrijorare?

După 40 de ani, oamenii pierd aproximativ un centimetru în înălțime la fiecare 10 de ani, potrivit Medline Plus. Ritmul accelerează după vârsta de 70 de ani. Odată cu vârsta, oamenii ajung să piardă, în medie, între 1 și 3 centimetri.

Procesul de îmbătrânire presupune schimbări la nivelul oaselor, articulațiilor și mușchilor, supă cum a explicat Dr. Angela Catic, medic geriatru și profesor asociat la Centrul Huffington pentru Îmbătrânire de la Colegiul de Medicină Baylor.

“Discurile dintre vertebrele coloanei vertebrale pierd lichid pe măsură ce îmbătrânești, se deshidratează și, odată cu asta, pierzi puțin din înălțime”, a explicat aceasta pentru Yahoo Life.

În plus, mușchii abdominali au tendința de a slăbi în timp. Din acest motiv, multe persoane au o postură cocoșată și devin mai scunde la bătrânețe.

În cazul femeilor, pierderea osoasă poate fi grăbită de menopauză. Acest lucru se întâmplă “din cauza pierderii efectelor protectoare ale estrogenului asupra oaselor”, potrivit Dr. Arashdeep Litt, medic intern la Spectrum Health.

Ce problemă de sănătate provoacă pierderea în înălțime

O altă problemă care cauzează pierderea în înălțime este osteoporoza. Afecțiunea se dezvoltă în momentul în care densitatea minerală osoasă și masa osoasă scad. Un alt motiv este atunci când structura sau calitatea osului suferă modificări. Rezistența oaselor poate fi, astfel, redusă, iar riscul de fracturi e mai mare.

Din cauza osteoporozei, pot apărea fracturi de compresie a coloanei vertebrale. Acestea sunt, de fapt, mici rupturi la vertebrele coloanei, motiv pentru care “în multe cazuri, oamenii nici nu-și dau seama că se întâmplă acest lucru”.

Dacă o persoană pierde în înălțime 3 sau mai mulți centimetri, medicul va suspecta că aceasta suferă de osteoporoză. Diagnosticul poate fi confirmat printr-un test de densitate osoasă.

Pentru a reduce riscul de pierdere a înălțimii odată cu vârsta, dr. Catic a spus că acest lucru poate fi prevenit prin respectarea unui stil de viață sănătos.

Mai exact, este nevoie de sport regulat pentru a menține oasele cât mai puternice, dar și de o dietă bogată în calciu și vitamina D. Fumatul, consumul excesiv de alcool și de cofeină trebuie evitate, deoarece reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea de osteoporoză.

sursa

Soluția „miraculoasă” și ieftină pentru dinți și gingii sănătoase, recomandată în momente de criză

Îngrijirea orală poate fi foarte costisitoare pentru mulți oameni ai planetei. Deși poate părea banal, o periuță și o pastă de dinți sunt lux pentru cei din colțurile sărace ale lumii. Ca să nu mai vorbim despre mersul la stomatolog. Chiar și pentru ei există o soluție ieftină și eficientă pentru a avea grijă de dantura lor, scrie presa română.

Un stomatolog britanic de top recomandă o soluție temporară pentru cei care au probleme cu dinții și gingiile și nu au acces imediat la servicii medicale: gargara cu apă cu sare. „În momentele în care accesul la îngrijirea stomatologică poate fi dificilă din cauza listelor de așteptare sau a altor limitări, menținerea unei sănătăți orale bune devine crucială. Din fericire, o practică simplă și eficientă, care vă poate ajuta să vă păstrați dinții și gingiile sănătoase este să faceți zilnic gargară cu apă sărată. Aceste remediu oferă numeroase beneficii, fiind o soluție temporară când îngrijirea dentară profesională nu este disponibilă”, a spus medicul, conform Mirror.

Stomatologul a subliniat și beneficiile gargarei cu sare făcute zilnic. „Apa sărată are proprietăți antibacteriene naturale care pot ajuta la uciderea bacteriilor dăunătoare din gură, care provoacă acumularea plăcii, ceea ce duce la diferite probleme cum ar fi carii și boli ale gingiilor”. Disconfortul cauzat de inflamația gingiilor este atenuat de această apă de gură făcută acasă, care ajută și la vindecarea rănilor bucale minore.

„Soluția salină ajută la curățarea zonei și la prevenire infecțiilor, promovând o vindecare mai rapidă”, a mai transmis doctorul. Apa sărată poate ajuta la menținerea unui nivel echilibrat al pH-ului în gură, creând un mediu mai puțin propice dezvoltării bacteriilor și acidității care pot dăuna smalțului dentar, dar și la reducerea inflamațiilor din gât.

Cum îl faci pe puiul tău să renunţe la suzetă
Articolul anterior
Natalia Barbu machiată de fiul ei: „Are talent de make-up artist băiatul mamei”
Articolul următor