Cinci boli care se transmit de la părinţi. Află gradul de risc pentru fiecare

Bolile cardiovasculare, diabetul, obezitatea şi chiar anumite forme de cancer sunt doar unele dintre bolile care pot fi moştenite de la părinţi. Predispoziţia la anumite boli, printre care cele de inimă, diabet, astm bronşic şi anumite tipuri de cancer, este determinată de moştenirea genetică a fiecărei persoane. Dacă ambii părinţi suferă de aceeaşi boală predispozantă, riscurile ca şi copilul să dezvolte acea afecţiune sunt mai mari.

separator

r1387493_19702051

Atunci când consulţi medicul tău cu siguranţă eşti întrebat de fiecare dată despre antecedentele de boli din familie, ale rudelor de gradul întâi şi doi, precum diabetul, bolile de inimă, vase de sânge, afecţiuni renale, alergii. Medicii susţin că acest lucru este important în stabilirea unui diagnostic, dar şi în alegerea unui tratament. Iată care sunt bolile cu cel mai mare risc de transmitere ereditară:

  1. Boli de inimă

Dacă unul dintre părinţi suferă de hipertensiune arterială sau are un nivel mare al colesterolului în sânge, riscul ca şi copilul să se confrunte cu astfel de probleme este foarte mare, cam de 50%.

Obezitatea mamei scurtează durata de viață a copilului!

Mai mult, dacă ambii părinţi suferă de aceeaşi afecţiune, atunci riscul de moştenire a bolii urcă semnificativ, până la 75%, arată studiile.

  1. Diabetul

Numărul diabeticilor ai căror părinţi se confruntă cu aceeaşi problemă e de 17 ori mai mare decât al cazurilor izolate dintr-o familie. Predispoziţia ereditară pentru a face acestă boală este mai mare în cazul diabetului zaharat de tip II.

“Din mame diabetice se pot naşte copii obezi, copii cu greuate mare la naştere şi care sunt predispuşi la obezitate. Acest lucru se întâmplă din cauza tulburărilor de metabolism ale mamei”, afirmă medicii.
  1. Cancer

Aproximativ 5-10% din totalul de cancere sunt moştenite genetic. Asta înseamnă că orice mutaţie genetică poate fi transmisă noii generaţii. De exemplu, cancerul la sân, precum şi cel ovarian, se numără printre formele cu cea mai mare rată de transmitere genetică. Pericolul este şi mai mare dacă aveţi două-trei rude care au avut aceste boli.

  1. Afecţiuni respiratorii şi alergii

Există trei afecţiuni respiratorii care se transmit genetic: rinita alergică, rinita cronică şi sinuzita. Statisticile arată că dacă unul dintre părinţi suferă de rinită alergică, riscul ca următoarea generaţie să moştenească boala este de aproximativ 30%.

În cazul în care ambii părinţi suferă de aceste boli, riscul de a le transmite şi copiilor creşte la 65%.

”Şi alergiile se transmit genetic, mai exact sensibilitatea la anumiţi alergeni. De aceea, trebuie, ca medic, să cunoşti istoricul familial de boli. Îngrijorător este faptul că şi astmul poate fi moştenit în proporţie de 80% de cei mici“, atrage atenţia medicul Alina Constantin.
  1. Obezitate

Un copil ai cărui părinţi sunt obezi sau supraponderali are un risc de a avea probleme cu greutatea cu 50% mai mare decât cei ai căror părinţi au o greutate normală.

Dacă doar unul dintre părinţi este obez, riscul de a avea probleme cu greutatea scade, dar nu considerabil, la 40%.

sursa

Top 10 cei mai în vârstă oameni din lume!
Articolul anterior
Topul celor mai periculoase fructe şi legume cu un conţinut alarmant de pesticide
Articolul următor
Alte articole interesante