Boli serioase pe care le poate anunţa menstruaţia abundentă!

Pe lângă faptul că poate trăda anumite boli grave, medicii atrag atenția că o menstruaţie prea abundentă conduce la anemie, din cauza faptului că organismul pierde o cantitate mare de sânge pe care nu poate să o recupereze în urma unui regim de alimentaţie obişnuit. Potrivit specialiştilor, pentru femeile care au trecut de pubertate, dereglările de menstruație pot ascunde boli grave, de la anemie și probleme hormonale până la fibroame uterine și tumori ovariene.

separator

tttttt

„Lipsa menstruației poate semnala boli care pot fi controlate cu medicamente, cum ar fi cele ovariene, însă există și afecțiuni care necesită mai mult de atât. De exemplu, și stresul poate cauza lipsa menstruației iar în acest caz e nevoie de consult la psiholog”, explică Eugen Tănase, medic ginecolog.

Menstruația abundentă este și ea o dereglare și poate semnala boli serioase

„Poate indica prezența unor fibroame, tumori ovariene, uterine. Nicio mentruație în exces nu trebuie lăsată neinvestigată. Femeile care au astfel de probleme trebuie să-și facă o ecografie ori în caz de necesitate un chiuretaj biopsic, procedeu care stabileşte dacă tumora este benignă sau malignă”, mai spune medicul.

Un ciclu menstrual abundent mai poate apărea și în perioada de lăuzie

Mai ales dacă proaspăta mămică nu alăptează. Medicii atrag atenția că un ciclu prea abundent conduce la anemie din cauza faptului că organismul pierde o cantitate mare de sânge pe care nu poate să o recupereze printr-o alimentație obișnuită. În acest caz este nevoie de alimente cu un aport mai mare de fier.

 Sângerările suspecte, risc de cancer de endometru

„Uneori, sângerările între menstruații nu ascund patologii grave, acestea putând fi normale deoarece în timpul ovulației, de regulă, la două săptămâni de la mentruație, sângerarea e inofensivă”, adaugă ginecologul Eugen Tănase.

Sângerarea între menstruații poate apărea și ca urmare a administrării de pastile anticoncepționale

În schimb, la femeile cu vârste cuprinse între 30 și 45 de ani, sângerările care se repetă mai multe luni pot ascunde cancer de endometru.

Totodată, aproape jumătate dintre femeile tinere au dureri la jumătatea ciclului menstrual. Dacă eşti în această categorie, nu este un semn rău, spun medicii ginecologi, întrucât lipsa durerilor înainte de menstruaţie se întâlneşte frecvent la femeile infertile.

„Ciclurile fără durere sunt cele fără ovulaţie“, mai explică medicul. Totuşi, nici durerile foarte intense nu sunt normale. Acestea se pot asocia cu endometrioza, o afecţiune care determină infertilitate”.

Menstruațiile dureroase pot fi provocate de contracțiile musculaturii uterine, proces favorizat de procese inflamatorii. O astfel de menstruație poate ascunde în primul rând endometrioza ovariană. Această boală poate să apară inclusiv la femei de 20 de ani. Dacă nu este depistată și tratată la timp se complicații poate cauza sterilitate.

sursa

Ei sunt 10 cei mai populari interpreți din Moldova!
Articolul anterior
Ce spune despre sănătatea ta locul unde transpiri?
Articolul următor
Alte articole interesante