Care sunt simptomele unei crize biliare

Alimentele ce conţin grăsimi sănătoase sunt importante într-o dietă echilibrată, pentru buna funcţionare a colecistului, sau vezicii biliare. Grăsimile sănătoase în alimentaţie stimulează excreţia şi formarea bilei, asigurând în acest mod drenarea eficientă a vezicii biliare.

separator
dischinezie_biliara

Vezica biliară excretă conţinutul ei, adică fierea sau bila, în duoden, iar aceasta contribuie la digestia grăsimilor din alimente. Bila ajută la emulsionarea grăsimilor şi digerarea lor. Secreţia bilei variază la omul adult între 0,5 şi 1 litru pe zi, constant, cu amplificări în timpul mesei.

Studiile arată că mesele luate regulat şi care au în compoziţia lor şi grăsimi sănătoase determină golirea vezicii biliare şi ajută, de fapt, la prevenirea apariţiei litiazei biliare, adică a pietrelor la fiere. Bila ajută, de asemenea, la stimularea peristaltismului intestinal. În unele cazuri, constipația este un semn al carenței biliare în organism și poate fi tratată prin stimularea secreției de bilă.

Alimentaţia sănătoasă, de regulă, nu ar trebui să pericliteze funcţionarea normală a colecistului, iar alimentele cu un conţinut ridicat de grăsimi, care trebuie evitate de fiecare dată într-o dietă echilibrată, nu vor deranja excesiv un colecist sănătos. Lucrurile însă pot evolua altfel atunci când persoana suferă de anumite afecţiuni ale vezicii biliare, precum dischinezia biliară, litiaza biliară (pietre la fiere), mai rar un proces cronic inflamator al colecistului fără calculi. În asemenea cazuri, vezica biliară începe să reacţioneze la o anumită categorie de alimente, în special cele bogate în grăsimi.

Ce poate declanşa o criză biliară?
Criza biliară este, de regulă, provocată de mâncatul în exces, copios, dar şi de consumul unei serii de alimente bogate în grăsimi, precum prăjelile, bucatele grase, sosurile, smântâna, maioneza, untul, ouăle, ciocolata, alcoolul, băuturile carbogazoase, care stimulează funcţia excretorie a bilei şi pot declanşa o criză biliară, în contextul unui colecist deja afectat. Alimentele ingerate cauzează secreţia colecistokininei, hormon care pune în funcţiune vezica biliară, iar fierea ajută la descompunerea grăsimilor şi vitaminelor liposolubile la nivelul intestinului.

criza_biliara

Cum îţi dai seama că ai o criză biliară?
Crizele biliare se produc frecvent în perioada sărbătorilor, atunci când tentaţiile alimentare sunt peste tot. Dacă se mănâncă mult, peste măsură, sau se consumă alimente provocatoare, precum cele sus-menţionate, e posibil să dezvolţi o criză biliară, având ca substrat afecţiuni deja existente ale colecistului, mai cu seama litiaza biliară, adică pietre la fiere.

O criză biliară poate dura de la câteva minute la câteva ore, sau zile, şi să necesite spitalizarea pacientului afectat. Durerea într-o criză biliară apare în zona abdomenului, la câteva minute sau ore după alimentaţie, uneori nocturn. Durerea este pronunţată, în special în cazul prezenţei calculilor la nivelul vezicii biliare. Dacă iniţial durerea apare în partea dreaptă, superioară a abdomenului, în zona stomacului şi ficatului, subcostal, apoi ulterior aceasta poate cuprinde burta în întregime şi iradia spre umărul drept şi vârful omoplatului drept. Durerea apare brusc şi nu se calmează la încercarea de a obţine o poziţie confortabilă, împiedică respiraţia profundă. Ea este însoţită de balonare, senzaţie de greaţă şi, foarte frecvent, vărsături. În unele cazuri poate apărea febra, ca semn al apariţiei complicaţiilor, inflamaţiei acute a vezicii biliare. O criză biliară acută necesită atenţie şi îngrijire medicală.

De ce este important să faci investigaţii medicale?
Intoleranţa organelor digestive la ingestia alimentelor nu este un lucru de neglijat. Investigaţiile medicale de specialitate se impun categoric în asemenea cazuri. Tratamentul unei crize biliare depinde în mare măsura de gravitatea afecţiunii. Însă, o criză acută, cu simptome severe, sau o afecţiune cronică a vezicii biliare, ce cauzează crize recurente, frecvente, sunt situaţii ce necesită de fiecare dată investigaţii medicale şi tratament de specialitate, fără a lăsa aceste cazuri pe seama auto-tratamentului la domiciliu.

Ce poţi face în cazul unei crize biliare, până la sosirea medicului?
– Exclude să bei şi să mănânci pentru o perioadă;
– Ia o poziţie orizontală în timpul crizelor dureroase;
– Poţi administra de sine stătător un medicament cu acţiune analgezică şi antispastică;
– Un ceai de muşeţel te poate ajuta, pentru că muşeţelul are efect antispastic şi sedativ;
– Evită în perioadele de criză acută, ceaiurile ce sporesc formarea şi excreţia bilei, precum cel de rostopască, anghinare, mentă, sunătoare, măceş;
– Dacă nu apare febra, poţi aplica pe zona ficatului o compresă cu apă caldă, care să calmeze vezica biliară. Când criza este asociată cu febră, acest lucru nu se poate face;
– Solicită ajutorul medicului, pentru a te putea bucura ulterior de o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată.

O tânără s-a fotografiat zi de zi, timp de un an. Finalul este șocant. Victima apare desfigurată din cauza abuzului domestic.
Articolul anterior
6 alimente sănătoase pe care le consumi greşit
Articolul următor
Alte articole interesante