Ce analize poți face ca să depistezi la timp cancerul

Cancerul este una dintre bolile incurabile care continuă să determine o rată înaltă de mortalitate. Studiile arată că o persoană din cinci poate face cancer, atât de crescută este incidența acestei maladii! Deocamdată, singura armă care poate învinge cancerul este depistarea la timp a bolii. Specialiştii ne spun care sunt persoanele predispuse să facă cancer şi ce analize trebuie făcute în acest scop.

separator

az

Sunt mulți cercetători care fac referire la „o genă latentă”, aceasta ar exista în organismul fiecărui om și poate declanșa cancerul în funcțioe de anumite circumstanțe. Activarea acestei gene ar depinde de o multitudine de factori – de la antecedentele ereditare până la stilul de viaţă.

„Da, există o genă latentă a cancerului”, precizează medicul oncolog Elena Ciubotaru, apariţia bolii fiind determinată de un dezechilibru ce apare la nivelul celulelor. „Toate celule au gene oncogene, dar şi gene care inhibă aceste gene. Pierderea acestui echilibru face ca aceste gene să devină active, celulele se multiplică necontrolat şi nu mai au acea moarte programată”, explică specialistul pentru doctorulzilei.ro.

Factori de risc pentru cancer: stilul de viață defectuos şi predispoziţia genetică

Unul dintre factorii de risc este istoricul familial. Dacă există o rudă de gradul I care a suferit de un anumit tip de cancer, riscul ca afecţiunea respectivă să se manifeste şi în cazul descendenților este înalt.

Un alt factor este constituţia genetică.

,,Dacă aveţi pielea şi părul deschis, de exemplu, sunteţi mai predispuşi la cancerul de piele. Urmează stilul de viaţă nesănătos, alimentația nesănătoasă, stresul, consum de alcool şi tutun, dar şi poluarea pot favoriza apariţia cancerului. Alimentaţia, în special cea saracă în fibre, poate duce la apariţia cancerului de colon”, avertizează medicul oncolog.
„Apariţia cancerului pulmonar poate ţine de fumat, dar şi de noxele existente în aerul inspirat sau la locul de muncă, şi de anumite gene pe care le avem fiecare”, precizează oncologul.

În condiţiile în care cancerul poate avea cauze multiple, prevenirea tuturor factorilor de risc este practic imposibilă. Există însă câteva aspecte pe care le putem controla.

Pe lângă adoptarea unui stil de viaţă cât mai sănătos, este esenţial să mergem regulat la medic, mai ales dacă există un risc ridicat de cancer.

,,De exemplu, dacă aveţi aluniţe pe mare parte din suprafaţa corpului, mergeţi la dermatolog pentru o dermatoscopie. Pentru prevenirea cancerului de col uterin faceţi controale periodice şi vaccinaţi-vă”, sfătuieşte Elena Ciubotaru.

Screening, cel puţin o dată pe an

Următorul pas este screenigul. Acesta este un termen generic utilizat pentru a desemna testele uzuale care trebuie făcute, în general, o dată pe an şi care au rolul de a descoperi orice tip de anomalii în funcţionarea organismului.

Acestea includ testul Babeş-Papanicolau şi ecografie mamară (pentru femei), ecografia abdominală, radiografia pulmonară, co­lonos­copia şi analizele de sânge.

,,Nu se poate face însă screenig pentru toate localizările de cancer, de aceea ar trebui ca fiecare să meargă periodic la medic, măcar o dată pe an”, subliniază oncologul.

Dacă aveţi risc crescut de a dezvolta un anumit tip de cancer, testele trebuie făcute mai des. În cazul cancerului de sân, dacă bunica şi mama au suferit de această afecţiune, se recomandă o ecografie mamară la şase luni-un an, urmată de o mamografie la femeile cu vârsta de peste 40 de ani.

Dacă aveţi peste 40 de ani şi aţi avut cazuri de cancer de colon în familie, este necesar să faceţi o colonoscopie cel puţin o dată la doi ani.

Există anumite tipuri de cancere care pot fi diagnosticate prin efectuarea unor analize de sânge ce depistează prezența unor anumiți markeri tumorali, cum ar fi antigenul specific prostatei (PSA, pentru cancerul de prostata), antigenul 125 (pentru cancerul ovarian), calcitonina pentru (cancerul medular tiroidian), alfa fetoproteina (AFP, pentru cancerul hepatic), gonadotropina corionica umana (HCG, pentru cancerul testicular). Deși specificitatea acestor teste nu este absolută, rezultatul analizelor poate fi de ajutor în diagnosticarea tipurilor de cancer menționate.

Reguli de frumusețe de la Alina Eremia!
Articolul anterior
Poliția face un apel către cetățeni. Video
Articolul următor
Alte articole interesante