Ce boli trădează mâinile reci

În legislaţia engleză medievală, mâinile reci ale soţu­lui au fost unul din puţinele motive (egal cu comiterea unui adulter) ce dădea drept la divorţ. 

separator
Prima întrebare: este normal să avem mâinile şi pi­cioarele reci? Sau semnele acestea sunt dovadă de boa­lă?

maini_reci_46764800

Există mai multe răspunsuri:

      • Iarna, când afară e frig, e normal să ne îngheţe mâi­nile şi picioarele, dacă stăm mai multe ore în aer liber, dar îşi revin şi se încălzesc când intrăm într-un loc încălzit.
      • Când afară e primăvară sau vară şi mâinile noastre sunt totuşi reci, în cauză pot fi dereglări ale circulaţiei sângelui, distonie vegetativă, hipotensiune, afecţiuni ale sistemului nervos.
      • Dacă aveţi mâinile reci şi totuşi ele transpiră e semn de disfuncţii ale sistemului endocrin, şi anume, hipofuncţia glandei tiroide.
      • Dacă pe lângă faptul că sunteţi friguros, mai aveţi şi senzaţie de somnolenţă, dezinteres faţă de relaţia se­xuală, iar memoria vă joacă feste, e bine să verificaţi nivelul de hormoni ai tiroidei.
      • Mâinile şi picioarele pot fi reci şi din cauza ane­miei, ce se depistează uşor prin analiza sângelui.
      • Sensibilitatea la frig creşte considerabil la fumă­tori, deoarece nicotina distruge vasele sanguine.
      • Dar membrele reci nu sunt neapărat un semn de patologie. Cauza poate fi sedentarismul, activitatea fizică insuficientă, mai ales la persoanele astenice, cu „oasele subţiri”, cum se spune în popor. În cazul lor, problema se rezolvă uşor, dacă apelează la mişcare şi exerciţii fizice.

circulatia-periferica
<

În cazul când senzaţia de frig este legată de afecţiunile sistemului cardio-vascular sau endocrin, obligatoriu problema trebuie rezolvată la doctor.

Dacă nu s-au depistat probleme serioase de să­nă­tate, rezistenţa la frig se antrenează la domiciliu, folosind câteva metode şi reguli simple.

1. Începeţi ziua cu duşuri scoţiene, alternative, fierbinţi şi reci. Seara faceţi o baie caldă, cu sare grunjoasă sau cu ceaiuri din plante cu efect de rela­xare (flori de lavandă, crizantemă, trandafir, rădă­cină de odolean, mentă).
2. Purtaţi haine largi, care nu afectează circulaţia sângelui, renunţaţi la inele şi brăţări strânse. Nici în­călţămintea să nu fie strâmtă, între ciorap şi ghea­tă trebuie să rămână un strat subţire de aer. Cro­mo­te­rapeuţii ne sfătuiesc să purtăm mănuşi şi şosete de culoare roşie, caldă, şi să renunţăm la cele al­bastre, ce produc senzaţie de răcoare. Şi, neapărat, ale­geţi lâna naturală.

femeie_haine_frig_180edfbab6_29315000

3. Persoanele care lucrează în perioada rece în spaţii neîncălzite sau afară să-şi pună în ciorapi câte 1-2 lin­guri de boia de ardei iute sau pulbere de muştar, pentru activarea circulaţiei.
4. De pe masă nu trebuie să lipsească legumele şi fructele, în special cele de culoare roşie şi albastru-vânăt. Pigmenţii lor acţionează pozitiv asupra vaselor sanguine, precum şi vitaminele A, C, E, PP şi micro­elementele, care întăresc pereţii capilarelor şi favori­zează circulaţia periferică. Alimentele de bază pentru oamenii friguroşi sunt: hrişca, pâinea integrală, cai­sele uscate, merele şi citricele. În bucate se adaugă uleiuri nerafinate, presate la rece: ulei de in, soia, po­rumb sau se consumă peşte gras. Mâncarea se consumă numai caldă, iar înainte de a ieşi pe stradă, în zilele geroase, se recomandă o farfurie de supă fierbinte sau un pahar de ceai cu ghimbir. Ceaiul se prepară din 250 ml apă fierbinte, câte o linguriţă de rădăcină rasă sau pulbere uscată de ghimbir, suc de lămâie şi miere de albine.
5. Condimentele stimulează digestia, metabolismul, favorizează circulaţia sanguină şi distribuirea căldurii în corp, de aceea ele trebuie să fie prezente în farfurie zilnic.
6. Renunţaţi categoric la ţigări, alcool şi cafea, mai ales în perioada rece a anului.
7. Nu frecaţi pielea mâinilor îngheţate cu alcool sa­nitar sau cu palmele aspre, mai bine beţi un ceai fier­binte şi faceţi o baie caldă sau ţineţi mâinile sub un jet de apă rece.
8. În cazuri grave, cereţi părerea medicului de fa­milie ca să vă prescrie medicamentele pentru îmbună­tă­ţirea circulaţiei periferice.

Sursa

Medic: „Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior”. Când corpul acumulează kilograme, inflamația este peste tot

Potrivit medicilor, ,,obezitatea nu este doar ce vedem în exterior”. Atunci când corpul acumulează kilograme peste kilograme, știm că inflamația există peste tot.

În tubul digestiv, vedem colonul atacat din toate direcțiile de această inflamație. Este unul dintre motivele pentru care există cea mai frecventă patologie la acest nivel.

„Nu s-a demonstrat care este exact factorul de risc, obezitatea sau sedentarismul, lipsa activității, sau ambele, nu știm dar sunt legate una de cealaltă”, afirmă Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie oncologică, București, conform protv.ro.

,,Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior. Când deschidem pacienții obezi, observăm că e foarte multă grăsime și în interior și această grăsime nu e sănătoasă. Intestinul funcționează mai greu cu atâta grăsime.

Un studiu recent din 2023 a arătat că rata de pacienți tineri diagnosticați cu cancer de colon sub vârsta de 50 a crescut cu 20%, și este dublu față de 1995, când s-a făcut ultimul studiu pe această temă”.

Obezitatea este o boală, care se tratează. Prin tratamentul acesteia, scade riscul bolilor legate de obezitate, inclusiv a bolilor colonului.

Protejăm colonul prin educație fizică, mers pe jos zilnic. În interiorul colonului, găsim mușchi netezi. Au o mișcare permanentă. Mișcarea lor e activată de mișcarea întregului corp.

„Mișcarea protejează împotriva cancerului. De ce? Țesuturile sunt bine vascularizate. Circulația fiind bună, aducem oxigen fiecărei celule și nu o ține în condiții de stres, ci în condiții normale. Aceasta e un lucru, care protejează celulele”, afirmă prof. dr. Schmitz Winnenthal, medic chirurgie oncologică.

Tot prevenție activă înseamnă fibrele din alimentație, conținute de vegetale. Constipația, care se prelungește, are nevoie de sfat medical. De asemenea, sângerările trebuie investigate.

Dar, chiar dacă, nu aveți simptome, colonul trebuie investigat de rutină, prin colonoscopie. Aceasta deoarece eventualele tumori nu dor. În timpul colonoscopiei de rutină, care se face cu sedare, se pot elimina polipi. Sunt formațiuni nepericuloase, dar pe care se formează peste 95% din cancerele de colon.

„La colonoscopie se poate identifica acel polip. Se îndepărtează cu totul în țesut sănătos și sub el rămâne o mică rană, care se închide. Se trimite apoi la anatomie patologică și se analizează cu microscopul”, afirmă Dr. Octavian Popescu, medic specialist chiurgie oncologică.

După ce am curățat colonul de toți polipii, eliminăm riscul pe următorii 5 pâna la 10 ani de cancer.

Cancerul de colon incipient se poate opera cu incizii de dimensiuni mici, se reia activitatea în două săptămâni după intervenție. Dacă îl scoatem la stadiu de polip, se pot elimina la colonoscopie, și eliminăm riscul de cancer și scapi și de operație”.

Polipii scoși în timpul colonoscopiei înseamnă prevenție împotriva cancerului de colon. Nu avem program național pentru cancerul de colon, așa că investigația se face de rutină doar la cerere.


Dacă vrei să abordezi și TU un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

De ce scad oamenii în înălțime la bătrânețe. Totul începe de la 40 de ani. Explicația specialiștilor

Multe persoane scad în înălțime pe măsură ce avansează în vârstă. Potrivit specialiștilor, acesta este un lucru normal, care se întâmplă în timpul procesului de îmbătrânire.

Procesul începe de la 40 de an și este unul normal, conform experților. Când devine acest lucru un motiv de îngrijorare?

După 40 de ani, oamenii pierd aproximativ un centimetru în înălțime la fiecare 10 de ani, potrivit Medline Plus. Ritmul accelerează după vârsta de 70 de ani. Odată cu vârsta, oamenii ajung să piardă, în medie, între 1 și 3 centimetri.

Procesul de îmbătrânire presupune schimbări la nivelul oaselor, articulațiilor și mușchilor, supă cum a explicat Dr. Angela Catic, medic geriatru și profesor asociat la Centrul Huffington pentru Îmbătrânire de la Colegiul de Medicină Baylor.

“Discurile dintre vertebrele coloanei vertebrale pierd lichid pe măsură ce îmbătrânești, se deshidratează și, odată cu asta, pierzi puțin din înălțime”, a explicat aceasta pentru Yahoo Life.

În plus, mușchii abdominali au tendința de a slăbi în timp. Din acest motiv, multe persoane au o postură cocoșată și devin mai scunde la bătrânețe.

În cazul femeilor, pierderea osoasă poate fi grăbită de menopauză. Acest lucru se întâmplă “din cauza pierderii efectelor protectoare ale estrogenului asupra oaselor”, potrivit Dr. Arashdeep Litt, medic intern la Spectrum Health.

Ce problemă de sănătate provoacă pierderea în înălțime

O altă problemă care cauzează pierderea în înălțime este osteoporoza. Afecțiunea se dezvoltă în momentul în care densitatea minerală osoasă și masa osoasă scad. Un alt motiv este atunci când structura sau calitatea osului suferă modificări. Rezistența oaselor poate fi, astfel, redusă, iar riscul de fracturi e mai mare.

Din cauza osteoporozei, pot apărea fracturi de compresie a coloanei vertebrale. Acestea sunt, de fapt, mici rupturi la vertebrele coloanei, motiv pentru care “în multe cazuri, oamenii nici nu-și dau seama că se întâmplă acest lucru”.

Dacă o persoană pierde în înălțime 3 sau mai mulți centimetri, medicul va suspecta că aceasta suferă de osteoporoză. Diagnosticul poate fi confirmat printr-un test de densitate osoasă.

Pentru a reduce riscul de pierdere a înălțimii odată cu vârsta, dr. Catic a spus că acest lucru poate fi prevenit prin respectarea unui stil de viață sănătos.

Mai exact, este nevoie de sport regulat pentru a menține oasele cât mai puternice, dar și de o dietă bogată în calciu și vitamina D. Fumatul, consumul excesiv de alcool și de cofeină trebuie evitate, deoarece reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea de osteoporoză.

sursa

Soluția „miraculoasă” și ieftină pentru dinți și gingii sănătoase, recomandată în momente de criză

Îngrijirea orală poate fi foarte costisitoare pentru mulți oameni ai planetei. Deși poate părea banal, o periuță și o pastă de dinți sunt lux pentru cei din colțurile sărace ale lumii. Ca să nu mai vorbim despre mersul la stomatolog. Chiar și pentru ei există o soluție ieftină și eficientă pentru a avea grijă de dantura lor, scrie presa română.

Un stomatolog britanic de top recomandă o soluție temporară pentru cei care au probleme cu dinții și gingiile și nu au acces imediat la servicii medicale: gargara cu apă cu sare. „În momentele în care accesul la îngrijirea stomatologică poate fi dificilă din cauza listelor de așteptare sau a altor limitări, menținerea unei sănătăți orale bune devine crucială. Din fericire, o practică simplă și eficientă, care vă poate ajuta să vă păstrați dinții și gingiile sănătoase este să faceți zilnic gargară cu apă sărată. Aceste remediu oferă numeroase beneficii, fiind o soluție temporară când îngrijirea dentară profesională nu este disponibilă”, a spus medicul, conform Mirror.

Stomatologul a subliniat și beneficiile gargarei cu sare făcute zilnic. „Apa sărată are proprietăți antibacteriene naturale care pot ajuta la uciderea bacteriilor dăunătoare din gură, care provoacă acumularea plăcii, ceea ce duce la diferite probleme cum ar fi carii și boli ale gingiilor”. Disconfortul cauzat de inflamația gingiilor este atenuat de această apă de gură făcută acasă, care ajută și la vindecarea rănilor bucale minore.

„Soluția salină ajută la curățarea zonei și la prevenire infecțiilor, promovând o vindecare mai rapidă”, a mai transmis doctorul. Apa sărată poate ajuta la menținerea unui nivel echilibrat al pH-ului în gură, creând un mediu mai puțin propice dezvoltării bacteriilor și acidității care pot dăuna smalțului dentar, dar și la reducerea inflamațiilor din gât.

Steriletul creşte riscul sarcinilor extrauterine
Articolul anterior
N-a fost bârfă. Ionel Istrati vine cu noutatea!
Articolul următor