Ce este rujeola şi cum se manifestă

Rujeola, sau pojarul, este o maladie infecţioasă acută de etiologie virală. Boala evoluează prin febră înaltă, afectarea mucoasei căilor respiratorii, bucofaringiene, oculare, dar şi prin  apariţia unei erupţii caracteristice pe tegumente. Rujeola prezintă severitate din cauza complicaţiilor pe care le poate dezvolta. Ce trebuie să cunoşti despre rujeolă?

separator

xxxxVirusul rujeolei se transmite pe cale respiratorie, prin picături de salivă şi secreţii nazale

Persoana bolnavă elimină virusul în aer prin picăturile de salivă, secreţiile nazale şi conjunctivale, în timpul vorbitului, tusei, strănutului. Acestea rămân în aer şi sunt contagioase până la două ore după ce pacientul a părăsit încăperea sau un alt spaţiu închis. Prin aer, virusul poate fi  transmis la distanţe mai lungi: în încăperi alăturate, prin fisurile pereţilor.

Contagiozitatea bolii este foarte înaltă

Pojarul este extrem de contagios, de aproape 100%. Acest lucru înseamnă că o persoană sănătoasă, nevaccinată împotriva rujeolei, va face neapărat boala în contactul cu un bolnav de rujeolă. Pacientul este contagios în ultimele zile de incubaţie a bolii, pe perioada catarală şi în primele trei zile de la apariţia erupţiilor pe tegumente.

În primele 3 luni de viaţă copiii practic nu se îmbolnăvesc de rujeolă

Dacă mama a suportat rujeolă ori a fost vaccinată, anticorpii oferă protecţie copilului în primele 3-6 luni de viaţă. Boala odată suportată crează imunitate stabilă pentru tot restul vieţii.

Mai frecvent se îmbolnăvesc copiii de la 2 la 7 ani

Apogeul îmbolnăvirii se înregistrează în intervalul de vârstă  2-7 ani. Ulterior, boala se întâlneşte foarte rar, iar după 14 ani constituie o excepţie. Ca şi oricare altă infecţie respiratorie, rujeola comportă caracter sezonier şi periodicitate de îmbolnăvire: incidenţa maximă a bolii survine în lunile de iarnă- primăvară, de prin decembrie până în luna mai, cu o exacerbare a focarelor la fiecare 2-4 ani, în special în mediul urban.

Imunizarea contra rujeolei a permis reducerea semnificativă a incidenţei bolii, aşa încât în prezent în ţara noastră pot fi întâlnite doar cazuri solitare de rujeolă.

Virusul rujeolei pătrunde în organism prin mucoasa căilor respiratorii ori conjunctivă. Din primele zile de incubaţie acesta poate fi regăsit în sânge, apoi invadează mai multe dintre organe: sistemul nervos central, plămânii, intestinul, amigdalele, măduva osoasă, ficatul, splina, continuând să se multiplice în acestea.

Care sunt semnele bolii?

După o perioadă de incubaţie, adică perioada scursă între momentul infectării şi momentul apariţiei primelor simptome, ce durează deobicei 7- 18 zile, apar primele semne ale bolii. Simptomele de debut se manifestă pe o perioadă cuprinsă între 3 şi 5 zile şi includ febra înaltă, 38°C sau mai mare, rinoree (secreţii nazale abundente), strănut, tuse uscată iritativă, conjunctivită, slăbiciune generalizată în tot corpul, tumefierea buzelor şi a pleoapelor, dureri de cap, scăderea poftei de mâncare, uneori – scaune moi, diaree, dureri în abdomen.

ccccSpre sfârşitul fazei catarale temperatura corpului scade sau revine la normal, iar pe mucoasa bucală apare erupţia specifică rujeolei – sub forma unor mici pete albe, proeminente, comparabile cu grăuntele de griş, situate în dreptul primului molar inferior, mai rar pe gingii, denumită şi semnul Koplik.

pojar-koplikAcesta dispare în aproximativ 18 ore, după care, pe piele, încep să apară erupţiile tipice rujeolei – erupţii maculo-papuloase, pe fundal roşu, pe alocuri confluente, care nu dispar la presiune. Erupţiile apar întâi după urechi şi pe partea dorsală a nasului. Ulterior, peste 1-2 zile, erupţiile se răspândesc la faţă, gât şi porţiunea superioară a toracelui, după care, la a treia zi – cuprind şi membrele inferioare.

measlesErupţiile sunt îndesate, proeminente, preponderente pe faţă, mai puţin pe membrele inferioare, şi sunt însoţite de un nou val de febră, de până la 40°C, ce scade în următoarele 2 zile.

93810-004-d4756670Erupţiile durează în jur de 5 zile, pot fi însoţite de o senzaţie uşoară de mâncărime şi dispar în aceeaşi ordine în care au apărut, lăsând în urma lor pete pigmentare, maronii, descuamante.

În perioada catarală şi în primele zile de erupţie tegumentară pot fi manifestate simptome de afectare a sistemului nervos central, precum dureri de cap, slăbiciune, somnolenţă, fotofobie, halucinaţie.

Cum se tratează rujeola?

Fiecare caz de rujeolă trebuie raportat medicului. Dacă boala este lipsită de complicaţii, copilul poate fi tratat la domiciliu, formele severe şi cele însoţite de complicaţii – se tratează în regim staţionar. Copilul diagnosticat cu rujeolă trebuie monitorizat: se urmăreşte evoluţia bolii, simptomele, se măsoară febra, se menajează ochii (se evită privitul la televizor şi se asigură în cameră o lumină de intensitate mai mică). Ca în orice infecţie virală copilul trebuie încurajat să bea zilnic multe lichide: apă, suc de fructe, ceai. Dacă micuţul are erupţii bucale sau diaree, se hrăneşte cu terciuri, pireuri omogenizate, supă de legume pasată, carne pasată, perişoare, peşte preparat la aburi, iaurt, banane, mere coapte.

Tratamentul la domiciliu include medicamente ce nu au nevoie de prescripţie medicală, precum antipiretice (pentru a scădea febra) şi antialgice, aşa cum este ibuprofenul sau paracetamolul. Aspirina este contraindicată la persoanele sub 20 de ani, din cauza riscului apariţiei sindromului Reye – afectare cerebrală şi hepatică gravă. Trebuie ştiut că în tratamentul rujeolei nu se folosesc antibiotice decât dacă apar complicaţii bacteriene, cum ar fi pneumonia sau infecţii ale urechii.

Complicaţiile rujeolei

Rujeola poate determina complicaţii precum diareea, bronşita, pneumonia, conjunctivita, encefalita. Aceasta poate face organismul mai sensibil la infecţii ale urechilor, precum otita medie, şi alte boli cauzate de bacterii, pe fundalul reducerii rezistenţei organismului. Prin urmare, copilul afectat de rujeolă trebuie să se afle sub supravegherea medicului, la domiciliu sau în regim staţionar.

Vaccinarea contra rujeolei

În ţara noastră, vaccinarea împotriva rujeolei este parte a calendarului naţional de imunizare. Vaccinul poate fi administrat individual sau ca o parte a vaccinului ROR (pentru rujeolă, rubeolă şi oreion). Potrivit calendarului actual de imunizare, vaccinul ROR se administrează copiilor la vârsta de 12 luni, apoi – la 6-7 ani, o altă doză.

Consultă gratuit specialiști în nutriție și gastroenterologie pe x.doctor!

Pe 16 ianuarie, ai ocazia de a discuta online cu un medic gastroenterolog sau nutriționist, complet gratuit, doar accesând platforma x.doctor. Acesta este un pas simplu pentru a obține recomandări personalizate, indiferent de locația ta.

Ce este x.doctor?

x.doctor este platforma mobilă inovativă din Republica Moldova care conectează utilizatorii cu o rețea extinsă de peste 160 de medici activi din diverse specialități. Platforma se distinge prin ușurința în utilizare și prin siguranța oferită de tehnologia sa. Astfel, x.doctor aduce același tip de inovație în domeniul sănătății pe care aplicațiile precum Doctolib în Franța sau Teladoc în SUA l-au oferit utilizatorilor lor.

De ce să alegi x.doctor?

  1. Acces Rapid și Ușor: Contactează un medic direct de pe telefon, fără să mai stai în sălile de așteptare.
  2. Plăți Sigure & Flexibile: Fondurile adăugate în contul tău x.doctor sunt în siguranță și mereu disponibile pentru consultații.
  3. Acoperire Globală, Experți Locali: Indiferent dacă ești în Moldova sau în străinătate, beneficiezi de îngrijire medicală specializată, adaptată nevoilor tale.
  4. Specialități pentru Orice Nevoie: De la medici de familie la specialiști de top, găsește medicul potrivit problemelor tale.
  5. Îngrijire Completă: Bucură-te de rețete digitale, sfaturi post-consultație și o experiență integrată care economisește timp și reduce stresul.

Alătură-te platformei x.doctor și descoperă un mod nou, comod și sigur de a accesa servicii medicale. Beneficiază de consultații medicale personalizate, fie că te afli acasă sau în călătorie.

Nu rata ocazia de a discuta gratuit cu un specialist în gastrologie sau nutriționist pe 16 ianuarie!

x.doctor – Platforma ta de încredere în sănătate, oricând, oriunde!

ANSP recomandă părinților să-și vaccineze copiii contra rujeolei pentru a-i proteja de îmbolnăviri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să vaccineze copiii conform Programului Național de Imunizări, aceasta fiind cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În Republica Moldova, în perioada 01 ianuarie 2024 – 08 august 2024, au fost înregistrate 149 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 12 de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie, Germania și Federația Rusă). Cele mai multe dintre acestea au fost raportate în mun. Chișinău (62) și raionul Sîngerei (55). Alte teritorii afectate de rujeolă, de la începutul acestui an, sunt: Strășeni – 7 cazuri; Bălți – 6 cazuri; Dondușeni – 4 cazuri; Ialoveni – 3 cazuri; Drochia, Râșcani, Călărași – câte 2 cazuri; Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Ceadîr-Lunga, Dubăsari – câte 1 caz. Menționăm că peste 90% dintre cazuri sunt înregistrate la copii nevaccinați.

În condițiile de acoperire vaccinală joasă, (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii confesiilor religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare. Copiii mici sunt cel mai des expuși riscului de complicații severe. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea sistemului imunitar îi fac mai vulnerabili la alte boli infecțioase.

Tratament specific împotriva rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, care se efectuează gratuit, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Încurajăm părinții să meargă la instituția medicală, în cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Parazitul de 10 metri care poate trăi în corp până la 30 de ani

Una dintre infecţiile parazitare pe care oamenii le pot face de-a lungul vieţii este teniaza. Aceasta reprezintă infecţia cu tenie, un vierme intestinal care se transmite în urma consumului de alimente contaminate, cum ar fi carnea de porc sau de bovină.

Există mai multe tipuri de tenii, dar oamenii fac mai ales infecţii cu:

Taenia solium, care poate atinge lungimea de 3 metri; are ca gazdă porcul.

Taenia saginata, parazit care la vârsta adultă poate atinge lungimea de 10 metri. Gazda acestei tenii sunt bovinele.

Oamenii pot face teniază în urma consumului de carne de porc sau de vită crudă sau insuficient preparată termic, infectată cu ouă sau larve de tenie.

O altă cale de contaminare este cea fecal-orală. Când persoana infectată nu se spală riguros pe mâini după defecaţie şi manipulează alimente, poate contamina hrana cu ouă de tenie. Astfel, teniaza apare şi la cei care nu au consumat carne infectată. Contaminarea se poate face la orice vârstă.

Tenia este parazitul cunoscut a fi foarte rezistent în organismul uman

Când ouăle ei sunt ingerate de oameni, acestea încep să crească până ajung la vârsta adultă. Parazitul trăieşte la nivelul intestinului subţire, zona cea mai potrivită de dezvoltare pentru ciclul lui de viaţă. De acolo, se dezvoltă hrănindu-se cu alimentele ingerate de oameni.

În doar 3 luni devine adult și se poate reproduce. Există unii dintre acești paraziți care se pot stabili în ochi, în țesuturile subcutanate, în sistemul nervos și în mușchi.

Fragmentele de tenie pot fi observate şi pe lenjeria intimă sau în materiile fecale. Fără tratament, tenia poate trăi în corpul uman până la 30 de ani. O persoană infectată va răspândi mereu ouă şi larve.

Simptomele teniazei sunt adesea observate la începutul vieții acestui parazit. Printre manifestările posibile ale infecţiei se numără:

– Greață + multă poftă de mâncare fără a lua în greutate

– Diaree sau chiar constipație

– Mâncărime în jurul rectului sau anusului

– Dureri abdominale

– Tulburare alimentară (bulimie sau anorexie)

Dacă observi în mod regulat aceste simptome, este recomandat să te adresezi medicului pentru a efectua anumite analize: examenul coproparazitologic (examinarea materiilor fecale), amprenta anală, testarea anticorpilor serici.

În cazul diagnosticului de teniază, medicul va indica medicamente antiparazitare, antihelmintice.

Sfatul psihologului: E sau nu e bine să asiste soţul la naştere?
Articolul anterior
Galina Tomaș le-a chemat la raport pe reporterițele de la Deșteptarea!
Articolul următor