Trebuie să afli cum, în ce condiţii, este produsă hârtia igienică. Atunci când achiziţionează o hârtie igienică din comerţ, majoritatea oamenilor nu se gândesc la riscurile pentru sănătate la care se expun. Însă, hârtia albă are un nivel înalt de toxicitate. Cât despre hârtia igienică reciclată, un material video îţi arată în ce condiţii este aceasta fabricată!
Zilnic, organismul nostru intră în contact cu zeci de substanţe chimice conţinute în hârtia destinată igienei personale, dar şi în alte produse, în timp ce este curăţată faţa, mâinile sau zona intimă a corpului.
De ce hârtia albă este cea mai toxică
Totodată, multe persoane sunt adepte ale utilizării hârtiei igienice de culoare albă. Dar, adevărul este că acest tip de hârtie este cel mai toxic pentru corp. Datele arată că există în jur de 100000 de substanțe chimice folosite în fabricarea produselor comerciale din hârtie, șervețele pentru copii, prosoape de hârtie, filtre de cafea, cutii de lapte ect. Hârtia de culoare albă este tratată cu clor, pentru un efect de înălbire, şi este considerată cel mai înalt cancerigenă.
Clorul şi dioxidul de clor reacționează cu moleculele organice din lemn și alte fibre, şi formează alţi compuşi toxici secundari, precum dioxina, furani și bifenili policlorurați (PCB), substanţe responsabile pentru apariţia cancerului, disfuncţiilor hormonale, deficienţe ale sistemului imunitar, reducerea fertilității și malformații congenitale. Dioxidul de clor şi furanii sunt unii dintre cei mai toxici compuşi sintetizaţi pe cale chimică de către om. Înfricoșător este faptul că dioxinele odată pătrunse în organism, nu mai pot fi excretate şi se acumulează de-a lungul timpului în ţesutul adipos, cauzând probleme grave de sănătate.
Alte substanțe chimice nocive din hârtia igienică
Hârtia igienică conţine şi alte substanţe chimice periculoase:
– Bisfenol A (BPA), se conţine din abundenţă în hârtia igienică reciclată;
– Formaldehida, este folosită la toate tipurile de hârtie ,,pentru a creşte rezistența hârtiei’’ la contactul cu lichidele organismului, urina, saliva etc.
Video-ul de mai jos îţi arată în ce condiţii este produsă, de fapt, hârtia igienică reciclată!
Cea mai ieftină dintre hârtiile igienice se face numai din hârtie reciclată, care poate să provină din surse diferite, carton reciclabil, hârtie de ziar îmbibată cu bisfenol A (BPA) din cerneală, deşeuri, resturi de hârtie neutilizate etc. Adevărul este că toate deşeurile de hârtie sunt aruncate în apă pentru a forma o pastă densă, care mai apoi se întinde strat cu strat pe nişte maşini pentru a se usca! Dar, pentru a-ţi forma o idee, video-ul de mai jos arată cum se fabrică în realitate hârtia igienică reciclată:
Ce îţi spune eticheta hârtiei igienice?
Valabil şi pentru alte produse, eticheta hârtiei igienice trebuie citită. Ce trebuie să ştii:
– Hârtia igienică maro sau bej se face de obicei fără ajutorul înălbitorilor, poate fi reciclată, nereciclată, nu posedă textură fină la atingere;
– Hârtie igienică BPA-free (hârtie fără BPA), nu a fost reciclată ori expusă la înălbitori cu clor;
– Hârtie igienică TCF-free (Totally Chlorine-Free, un produs fără clor), este hârtie nereciclată înălbită cu oxigen, ozon sau peroxid de hidrogen, şi nu cu clor;
– Hârtie igienică PCF-free (Processed Chlorine-Free, procesată fără clor), este un tip de hârtie reciclată înălbită cu oxigen, ozon sau peroxid de hidrogen, netratată cu clor;
– Evită tipul de hârtie ECF-free (Elemental Chlorine-Free), care poate avea niveluri mai ridicate de toxicitate din cauza unor alţi compuşi chimici.