Ce probleme de sănătate ascunde pofta de dulce?

Una dintre marile ispite pentru femei sunt… dulciurile. Tânjim după ele, ne abţinem de la ele, ocazional le devorăm şi aşa mai departe. Dincolo de simpla plăcere de mânca, te-ai întrebat vreodată de ce pofteşti la dulce atât de des?

separator
emotional_eating_62993300

Doctorul american  Jacob Teitelbaum descrie aceste fenomen în cartea sa „Combate acum dependenţa de zahăr!”, unde prezintă posibile cauze ale apariţiei poftei de dulce. Medicul american vorbeşte despre patru tipuri de dependenţe de zahăr, declanşate de diferiţi factori, de la schimbări hormonale la infecţii în organism.

Situaţia porneşte deseori de la un surmenaj fizicdepresie-shutterstock1

Lucrezi peste 40 de ore pe săptămână şi te simţi obosită aproape tot timpul. Cafeaua de dimineaţă este nelipsită, iar fără dulciuri nu faci faţă zilei în curs. Totodată, simţi nevoia să consumi băuturi carbogazoase. Suferi de diverse tipuri de dureri la nivelul corpului, migrenele făcând parte din „agenda zilnică” a organismului tău.

Probleme tiroidiene

Printre cauzele oferite de doctorul Jacob Teitelbaum se numara lipsa de odihnă şi un regim alimentar necorespunzător, deseori compus din mâncăruri tip fast-food şi snacks-uri. Acestea oferă energie corpului doar pe moment. Într-o astfel de situaţie, glanda tiroidă este deseori responsabilă de dependenţa de zahăr. Suprasolicitată, tiroida necesită un aport zaharos pentru a funcţiona. Cofeina agravează adictia (dependenţa de dulce), iar organismul intră într-un cerc vicios.

img_965611_thumbs_600x400_717661

Pentru ameliorarea stării generale de sănătate, Teitelbaum propune să renunţi la cafea şi să o înlocuieşti cu ceai. Bea mai multă apă pentru a vă curăţa organismul.

Renunţă la alimentele procesate şi la cele din făină albă şi introdu cerealele integrale în dieta zilnică. Acestea menţin un nivel constant al zahărului în sânge. Totodată – foarte important – dormi mai mult! Un somn bun va reduce pofta de mâncare şi nevoia de dulce.

Candidoza

Potrivit studiilor doctorului american o mare parte din persoanele care poftesc după dulciuri suferă de candidoză. Organismul intră într-un nou cerc vicios. Raspândirea candidei generează pofta de dulce, iar zahărul favorizează extinderea ciupercii. Totodată, stresul care creşte secreţia unui hormon denumit cortizol reduce imunitatea organismului, permiţând extinderea candidei.img_674182_thumbs_600x400_candidoza-1

Solutia constă în eliminarea cofeinei şi a tuturor produselor care conţin zahăr din organism şi trecerea la o dieta bogată în cereale integrale. Regimul trebuie ţinut cinci luni, în care este bine să mănânci şi alimente probiotice. Abia după această perioadă, nivelul bacteriilor din corp va reveni la normal şi se va reinstala echilibrul în organism.

Excesul de adrenalină

Eşti irascibilă când îţi este foame. Ai o stare de stres constantă şi ameţeşti des. Ocazional, ai gâtul iritat şi ganglionii umflaţi, îţi este sete aproape tot timpul şi urinezi des?

Este posibil să suferi de un exces de adrenalină. Rolul glandelor adrenale este să producă hormoni – adrenalina şi cortizol, când organismul este sub presiune. Stilul de viaţă contemporan, care predispune o stare de stres constantă, face ca aceste glande să funcţioneze mai greu, generând o nevoie mai mare de zahăr în organism. Aportul zaharos ajută, însă, doar pe moment.

Soluţia este să mănânci puţin şi des în timpul zilei, iar alimentaţia să fie formată din mâncăruri cu conţinut mare de proteine. Astfel, stresul la care este supus corpul va scădea şi, implicit, ţi se va reduce şi pofta de dulce.

 

OMS: În curând, Covid-19 nu va fi mai periculos decât gripa sezonieră

COVID-19 va fi în curând comparabil cu pericolul gripei sezoniere, a afirmat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care speră să diminueze anual nivelul său de alertă maximală, transmite Digi24.

Covid-19 World Service | nasc

„Cred că vom ajunge la un punct când vom putea considera COVID-19 în acelaşi fel în care considerăm gripa sezonieră, adică o ameninţate la adresa sănătăţii, un virus care va continua să ucidă, dar un virus care nu perturbă societatea sau sisteme spitaliceşti”, a declarat şeful programelor de urgenţă din cadrul OMS, Michael Ryan, cu prilejul unei conferinţe de presă.

Alături de acesta, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că este „foarte satisfăcut să constate că, pentru prima dată, numărul săptămânal al deceselor semnalate în decursul ultimelor patru săptămâni a fost mai mic decât cel înregistrat în momentul când am utilizat pentru prima dată cuvântul «pandemie», în urmă cu trei ani”.

„Suntem cu siguranţă într-o situaţie mult mai bună astăzi decât în orice alt moment al pandemiei”, a remarcat el. S-a arătat de asemenea „încrezător” în ceea ce priveşte faptul că OMS ar putea diminua nivelul maximal „anul acesta”.

OMS a decretat această „urgenţă de sănătate publică de interes internaţional” pe 30 ianuarie 2020 – atunci când la nivel global se înregistrau mai puţin de 100 de cazuri şi niciun deces în afara Chinei -, dar doar după ce Tedros Adhanom Ghebreyesus a calificat situaţia drept pandemie, în martie 2020, omenirea a înţeles pe deplin gravitatea acestei ameninţări sanitare.

„Am declarat urgenţă sanitară mondială pentru a determina ţările să ia măsuri decisive, dar nu au făcut-o toate”, a amintit el vineri, potrivit AFP, citată de Agerpres. „Trei ani mai târziu, aproape şapte milioane de decese provocate de COVID-19 au fost semnalate, deşi se ştie că numărul deceselor asociate COVID-19 este mai ridicat”, a mai precizat el.

Urgenţă de sănătate publică după ce un virus derivat din vaccinuri a început să facă ravagii

Organizația Mondială a Sănătății intervine în criza declanșată de un poliovirus derivat din vaccinuri. Alerta sanitară este maximă, anunță oficiali ai OMS. Este urgenţă naţională de sănătate publică după ce un virus derivat din vaccinuri a fost detectat în Congo.

Poliomielita: cauze, manifestari si optiuni de tratament | Dr.Max

Oficialii din domeniul sănătăţii din Burundi şi din Republica Democratică Congo (RDC) au detectat cazuri de poliovirus derivat din vaccinuri, au anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Iniţiativa Globală de Eradicare a Poliomielitei (GPEI), un parteneriat format din OMS, Fundaţia Bill & Melinda Gates şi alte organisme de sănătate la nivel mondial.

Alte cinci eşantioane de la supravegherea mediului din apele reziduale au confirmat prezenţa poliovirusului circulant de tip 2 în Burundi, a transmis OMS, potrivit Reuters.

OMS a precizat că guvernul din Burundi a declarat detectarea virusului ca fiind o urgenţă naţională de sănătate publică, după ce au fost confirmate cazuri la un băiat de patru ani nevaccinat din districtul Isale, în vestul ţării, şi la alţi doi copii care erau contactele sale.

CE ESTE VIRUSUL DIN VACCINURI CARE FACE RAVAGII

Poliovirusul circulant de tip 2 este diferit de poliovirusul sălbatic, infecţiile apărând atunci când o tulpină slăbită de poliovirus conţinută în vaccinul antipoliomielitic oral circulă în rândul populaţiilor subimunizate pentru perioade lungi de timp.

Aceste detecţii sunt semnificative, deoarece sunt primele legate de utilizarea unui nou vaccin, noul vaccin oral împotriva poliomielitei de tip 2 (nOPV2), care a fost dezvoltat special pentru a reduce acest risc, scrie Reuters.

Iniţiativa globală de eradicare a poliomielitei (GPEI) a declarat într-un comunicat că virusul polio de tip 2 derivat din vaccin a fost descoperit în circulaţie la şase copii din provinciile Tanganyika de est şi Kivu de sud din RDCongo.

Burundi intenţionează să desfăşoare o campanie de vaccinare împotriva poliomielitei în următoarele săptămâni pentru toţi copiii eligibili cu vârsta de până la 7 ani, cu ajutorul OMS şi GPEI, a precizat OMS.

„Deşi depistarea acestor focare este o tragedie pentru familiile şi comunităţile afectate, nu este neaşteptată în condiţiile unei utilizări mai largi a vaccinului”, a transmis GPEI.

Acesta a precizat că 600 de milioane de doze din noul vaccin au fost administrate în 28 de ţări începând din martie 2021 şi a reiterat că vaccinul este sigur şi eficient.
 
RDCongo a programat o campanie de vaccinare pentru luna aprilie.

Republica Moldova va avea acces la finanțare de la Uniunea Europeană pentru implementarea proiectelor în domeniul sănătății

Republica Moldova va avea acces la finanțare de la Uniunea Europeană pentru implementarea proiectelor în domeniul sănătății.

Topul celor mai bune spitale din Moldova de care pacienții au fost  satisfăcuți în anul 2019 - #diez

Parlamentul ratificat ACORDUL cu UE privind asocierea Republicii Moldova la programul „UE pentru sănătate”, semnat la Bruxelles la 7 februarie 2023.

Astfel, Republica Moldova va putea participa la concursurile de proiecte lansate pentru a obține finanțare sub formă de granturi, premii și achiziții publice. Proiectele vizează cinci sectoare prioritare – prevenirea bolilor, pregătirea pentru situații de criză, sistemul de sănătate și personalul medical, digitalizarea sistemelor de sănătate și prevenirea cancerului. Bugetul total al programului este de 5,3 milioane de euro.

Programul „UE pentru sănătate” va fi implementat până în anul 2027. Proiectul de lege a fost votat de 68 de deputați.

Vacanță romantică, în doi! Anastasia Fotachi este răsfățată de iubitul ei, omul de afaceri Gabriel Stati
Articolul anterior
Video. Un avion din Rusia cu 47 de pasageri la bord, a aterizat pe o clădire apoi a luat foc
Articolul următor