Ce probleme de sănătate ascunde pofta de dulce?

Una dintre marile ispite pentru femei sunt… dulciurile. Tânjim după ele, ne abţinem de la ele, ocazional le devorăm şi aşa mai departe. Dincolo de simpla plăcere de mânca, te-ai întrebat vreodată de ce pofteşti la dulce atât de des?

separator
emotional_eating_62993300

Doctorul american  Jacob Teitelbaum descrie aceste fenomen în cartea sa „Combate acum dependenţa de zahăr!”, unde prezintă posibile cauze ale apariţiei poftei de dulce. Medicul american vorbeşte despre patru tipuri de dependenţe de zahăr, declanşate de diferiţi factori, de la schimbări hormonale la infecţii în organism.

Situaţia porneşte deseori de la un surmenaj fizicdepresie-shutterstock1

Lucrezi peste 40 de ore pe săptămână şi te simţi obosită aproape tot timpul. Cafeaua de dimineaţă este nelipsită, iar fără dulciuri nu faci faţă zilei în curs. Totodată, simţi nevoia să consumi băuturi carbogazoase. Suferi de diverse tipuri de dureri la nivelul corpului, migrenele făcând parte din „agenda zilnică” a organismului tău.

Probleme tiroidiene

Printre cauzele oferite de doctorul Jacob Teitelbaum se numara lipsa de odihnă şi un regim alimentar necorespunzător, deseori compus din mâncăruri tip fast-food şi snacks-uri. Acestea oferă energie corpului doar pe moment. Într-o astfel de situaţie, glanda tiroidă este deseori responsabilă de dependenţa de zahăr. Suprasolicitată, tiroida necesită un aport zaharos pentru a funcţiona. Cofeina agravează adictia (dependenţa de dulce), iar organismul intră într-un cerc vicios.

img_965611_thumbs_600x400_717661

Pentru ameliorarea stării generale de sănătate, Teitelbaum propune să renunţi la cafea şi să o înlocuieşti cu ceai. Bea mai multă apă pentru a vă curăţa organismul.

Renunţă la alimentele procesate şi la cele din făină albă şi introdu cerealele integrale în dieta zilnică. Acestea menţin un nivel constant al zahărului în sânge. Totodată – foarte important – dormi mai mult! Un somn bun va reduce pofta de mâncare şi nevoia de dulce.

Candidoza

Potrivit studiilor doctorului american o mare parte din persoanele care poftesc după dulciuri suferă de candidoză. Organismul intră într-un nou cerc vicios. Raspândirea candidei generează pofta de dulce, iar zahărul favorizează extinderea ciupercii. Totodată, stresul care creşte secreţia unui hormon denumit cortizol reduce imunitatea organismului, permiţând extinderea candidei.img_674182_thumbs_600x400_candidoza-1

Solutia constă în eliminarea cofeinei şi a tuturor produselor care conţin zahăr din organism şi trecerea la o dieta bogată în cereale integrale. Regimul trebuie ţinut cinci luni, în care este bine să mănânci şi alimente probiotice. Abia după această perioadă, nivelul bacteriilor din corp va reveni la normal şi se va reinstala echilibrul în organism.

Excesul de adrenalină

Eşti irascibilă când îţi este foame. Ai o stare de stres constantă şi ameţeşti des. Ocazional, ai gâtul iritat şi ganglionii umflaţi, îţi este sete aproape tot timpul şi urinezi des?

Este posibil să suferi de un exces de adrenalină. Rolul glandelor adrenale este să producă hormoni – adrenalina şi cortizol, când organismul este sub presiune. Stilul de viaţă contemporan, care predispune o stare de stres constantă, face ca aceste glande să funcţioneze mai greu, generând o nevoie mai mare de zahăr în organism. Aportul zaharos ajută, însă, doar pe moment.

Soluţia este să mănânci puţin şi des în timpul zilei, iar alimentaţia să fie formată din mâncăruri cu conţinut mare de proteine. Astfel, stresul la care este supus corpul va scădea şi, implicit, ţi se va reduce şi pofta de dulce.

 

Vacanță romantică, în doi! Anastasia Fotachi este răsfățată de iubitul ei, omul de afaceri Gabriel Stati
Articolul anterior
Video. Un avion din Rusia cu 47 de pasageri la bord, a aterizat pe o clădire apoi a luat foc
Articolul următor
Alte articole interesante