Ce să faci în crizele de gastrită

Gastrita, acută sau cronică, este o inflamaţie a mucoasei stomacului cauzată şi exacerbată, în special, de neglijarea regulilor sănătoase în alimentaţie şi stilul de viaţă vicios.

separator
1

În ce mod nerespectarea regimului alimentar regulat şi a meselor la ore fixe poate să conducă la boli de stomac?

Mâncatul la ore fixe, conform unui orar stabil, determină organele aparatului digestiv să îşi formeze însele un ritm propriu de activitate. Altfel spus, în ajun de ora mesei, sau la anumite ore (lucru individual, în funcţie de programul alimentar al fiecăruia), tractul digestiv se pregăteşte în mod reflex pentru funcţia de digestie, secretând sucurile digestive agresive gastrice, intestinale, pancreatice, dar care în lipsa mesei, adică a bolului alimentar, îşi găsesc drept ţintă de acţiune mucoasa stomacului şi a duodenului, producând în acest mod leziunile ei erozive. În plus, are de suferit în acest caz inclusiv funcţia pancreasului, a vezicii biliare şi a ficatului, adaptate şi ele să funcţioneze după acelaşi orar. Dr. Petru Scerbacov, medic gastroenterolog, profesor, şeful secţiei de endoscopie al CCŞP din Moscova afirmă că ,,nerespectarea unui orar alimentar constant’’ este un factor important în apariţia bolilor aparatului digestiv. Dar – nu e tot!

Iată cauzele ce pot fi pe deplin evitate, dar care duc negreşit la apariţia bolilor de stomac:
• Regimul alimentar dezordonat, fără orar stabil, anularea frecventă a micului dejun, cina nocturnă;
• Predilecţie în alimentaţie pentru bucate piperate, uscate, de consistenţă dură necruţătoare mecanic, fierbinţi sau reci;
• Mâncatul în grabă, mestecarea deficitară a hrănii;
• Alimentare inadecvată – hrana trebuie consumată fracţionat, în cantităţi mici, de obicei de mărimea palmei fiecăruia în farfurie;
• Mesele rare şi abundente – nutriţioniştii recomandă două gustări în zi, la două ore după dejun şi prânz, lucru care evită inclusiv îngrăşarea şi susţine paradoxul: cei care mănâncă mai rar se îngraşă mai des şi mai rapid.
• Includerea în hrană a alimentelor încărcate cu E-uri şi aditivi sintetici, aromatizatori, coloranţi, care au acţiune nocivă proinflamatoare, cresc aciditatea gastrică, crează condiţii pentru înmulţirea Helicobacter pylori, bacterie implicată în apariţia gastritelor şi a ulcerului, sensibilizează alergic sistemul digestiv;
• Abuz în alimentaţie de alimente stimulatoare ale secreţiei gastrice: afumături, murături, prăjeli, produse fast-food, zahăr, conserve, sucuri, mezeluri, brânzeturi, coloranţi artificiali, care „derutează” digestia;
• Alimentaţia încărcată în grăsimi saturate, carne grasă de raţă, gâscă, porc, brânzeturi grase determină organele digestive să funcţioneze intensiv.
• Tutunul, cafeaua, alcoolul, stresul, oboseala favorizează apariţia bolilor de stomac;
• Obiceiul de a face abuz de preparate medicamentoase ce sunt în stare să lezeze mucoasa stomacului, cum ar fi aspirina, ibuprofena, paracetamolul poate cauza boli gastrice.

reteta-unui-leac-oriental-pentru-gastrita-si-ulcer-dieta-indicata-in-bolile-gastro-duodenale-18486819

Cum să uşurezi durerea de stomac existentă?
• Încearcă să mânânci regulat, în cantităţi mici alimentele pe care le poţi tolera;
• Evită în perioada acută salatele de legume sau fructe, inclusiv fructele de pădure, care datorită celulozei pe care o conţin pot accentua durerile gastrice;
• În durere acută de stomac nu este potrivit consumul de varză, nap, ridichi, măcriș, ceapă, legume sărate, marinate;
• Evită acum alimentele stimulatoare ale secreţiei gastrice: bulion fiert de carne, peşte sau ciuperci, alcool, cafea, ciocolată, ceai concentrat, alimente piperate, murături, prăjeli, produsele din aluat dospit, clătite, checuri, pâinea proaspătă, din secară, sosuri, băuturi carbogazoase, smântână.
• Apa plată mineralizată bicarbonată, carne fiartă negrasă, moale de pui, viţel, iepure, curcan, ouă fierte moi, omletă, un terci de consistenţă moale, bine fiert, pe bază de apă, de cereale de griş, hrişcă, ovăz pot să-ţi prindă bine;
• Laptele de migdale, piureul din cartofi şi morcovi fierţi, pasta de alune protejează mucoasa stomacului;
• Remediile naturiste (sub diverse forme – ceai, infuzie, decoct, înmuiate) au proprietăţi antiinflamatoare, cicatrizante şi regenerante, conţin substanţe mucilaginoase, ce pot calma durerea de stomac, protejează mucoasa gastrică şi contribuie la vindecarea stomacului. Acestea sunt: frunze şi seminţe de schinduf (Trigonella foenum-graecum), decoctul din rădăcină de lemn dulce, decoct de seminţe de in, muşeţel, floarea de salcâm, uleiul din nucă de cocos, pulberea din scoarţă de ulm.

images

• Sucul de cartofi este dotat cu molecule unice antibacteriene care pot ajuta la ameliorarea ulcerului gastric, susţin cercetătorii de la Universitatea din Manchester.
• Un studiu recent din SUA a arătat că leguma broccoli contine sulforafan, compus ce distruge bacteria Helicobacter pylori, cauzatoare a ulcerului şi cancerului de stomac.
• Propolisul s-a arătat eficient în tratamentul ulcerului gastric produs de Helicobacter pylori, datorită proprietăţilor antiinflamatoare şi bactericide, însă în fazele acute de boală acest produs este nerecomandat din cauza conţinutului de alcool.
• Mierea are proprietăţi curative excelente, însă, din cauza efectului ei de a stimula secreţia gastrică, nu este recomandată pentru consum în durerile gastrice acute.

ANSP recomandă părinților să-și vaccineze copiii contra rujeolei pentru a-i proteja de îmbolnăviri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să vaccineze copiii conform Programului Național de Imunizări, aceasta fiind cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În Republica Moldova, în perioada 01 ianuarie 2024 – 08 august 2024, au fost înregistrate 149 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 12 de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie, Germania și Federația Rusă). Cele mai multe dintre acestea au fost raportate în mun. Chișinău (62) și raionul Sîngerei (55). Alte teritorii afectate de rujeolă, de la începutul acestui an, sunt: Strășeni – 7 cazuri; Bălți – 6 cazuri; Dondușeni – 4 cazuri; Ialoveni – 3 cazuri; Drochia, Râșcani, Călărași – câte 2 cazuri; Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Ceadîr-Lunga, Dubăsari – câte 1 caz. Menționăm că peste 90% dintre cazuri sunt înregistrate la copii nevaccinați.

În condițiile de acoperire vaccinală joasă, (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii confesiilor religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare. Copiii mici sunt cel mai des expuși riscului de complicații severe. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea sistemului imunitar îi fac mai vulnerabili la alte boli infecțioase.

Tratament specific împotriva rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, care se efectuează gratuit, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Încurajăm părinții să meargă la instituția medicală, în cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Parazitul de 10 metri care poate trăi în corp până la 30 de ani

Una dintre infecţiile parazitare pe care oamenii le pot face de-a lungul vieţii este teniaza. Aceasta reprezintă infecţia cu tenie, un vierme intestinal care se transmite în urma consumului de alimente contaminate, cum ar fi carnea de porc sau de bovină.

Există mai multe tipuri de tenii, dar oamenii fac mai ales infecţii cu:

Taenia solium, care poate atinge lungimea de 3 metri; are ca gazdă porcul.

Taenia saginata, parazit care la vârsta adultă poate atinge lungimea de 10 metri. Gazda acestei tenii sunt bovinele.

Oamenii pot face teniază în urma consumului de carne de porc sau de vită crudă sau insuficient preparată termic, infectată cu ouă sau larve de tenie.

O altă cale de contaminare este cea fecal-orală. Când persoana infectată nu se spală riguros pe mâini după defecaţie şi manipulează alimente, poate contamina hrana cu ouă de tenie. Astfel, teniaza apare şi la cei care nu au consumat carne infectată. Contaminarea se poate face la orice vârstă.

Tenia este parazitul cunoscut a fi foarte rezistent în organismul uman

Când ouăle ei sunt ingerate de oameni, acestea încep să crească până ajung la vârsta adultă. Parazitul trăieşte la nivelul intestinului subţire, zona cea mai potrivită de dezvoltare pentru ciclul lui de viaţă. De acolo, se dezvoltă hrănindu-se cu alimentele ingerate de oameni.

În doar 3 luni devine adult și se poate reproduce. Există unii dintre acești paraziți care se pot stabili în ochi, în țesuturile subcutanate, în sistemul nervos și în mușchi.

Fragmentele de tenie pot fi observate şi pe lenjeria intimă sau în materiile fecale. Fără tratament, tenia poate trăi în corpul uman până la 30 de ani. O persoană infectată va răspândi mereu ouă şi larve.

Simptomele teniazei sunt adesea observate la începutul vieții acestui parazit. Printre manifestările posibile ale infecţiei se numără:

– Greață + multă poftă de mâncare fără a lua în greutate

– Diaree sau chiar constipație

– Mâncărime în jurul rectului sau anusului

– Dureri abdominale

– Tulburare alimentară (bulimie sau anorexie)

Dacă observi în mod regulat aceste simptome, este recomandat să te adresezi medicului pentru a efectua anumite analize: examenul coproparazitologic (examinarea materiilor fecale), amprenta anală, testarea anticorpilor serici.

În cazul diagnosticului de teniază, medicul va indica medicamente antiparazitare, antihelmintice.

De ce scad oamenii în înălțime la bătrânețe. Totul începe de la 40 de ani. Explicația specialiștilor

Multe persoane scad în înălțime pe măsură ce avansează în vârstă. Potrivit specialiștilor, acesta este un lucru normal, care se întâmplă în timpul procesului de îmbătrânire, scrie fanatik.ro.

Procesul începe de la 40 de an și este unul normal, conform experților. Când devine acest lucru un motiv de îngrijorare?

După 40 de ani, oamenii pierd aproximativ un centimetru în înălțime la fiecare 10 de ani, potrivit Medline Plus. Ritmul accelerează după vârsta de 70 de ani. Odată cu vârsta, oamenii ajung să piardă, în medie, între 1 și 3 centimetri.

Procesul de îmbătrânire presupune schimbări la nivelul oaselor, articulațiilor și mușchilor, supă cum a explicat Dr. Angela Catic, medic geriatru și profesor asociat la Centrul Huffington pentru Îmbătrânire de la Colegiul de Medicină Baylor.

“Discurile dintre vertebrele coloanei vertebrale pierd lichid pe măsură ce îmbătrânești, se deshidratează și, odată cu asta, pierzi puțin din înălțime”, a explicat aceasta.

În plus, mușchii abdominali au tendința de a slăbi în timp. Din acest motiv, multe persoane au o postură cocoșată și devin mai scunde la bătrânețe.

În cazul femeilor, pierderea osoasă poate fi grăbită de menopauză. Acest lucru se întâmplă “din cauza pierderii efectelor protectoare ale estrogenului asupra oaselor”, potrivit Dr. Arashdeep Litt, medic intern la Spectrum Health.

Ce problemă de sănătate provoacă pierderea în înălțime

O altă problemă care cauzează pierderea în înălțime este osteoporoza. Afecțiunea se dezvoltă în momentul în care densitatea minerală osoasă și masa osoasă scad. Un alt motiv este atunci când structura sau calitatea osului suferă modificări. Rezistența oaselor poate fi, astfel, redusă, iar riscul de fracturi e mai mare.

Din cauza osteoporozei, pot apărea fracturi de compresie a coloanei vertebrale. Acestea sunt, de fapt, mici rupturi la vertebrele coloanei, motiv pentru care “în multe cazuri, oamenii nici nu-și dau seama că se întâmplă acest lucru”.

Dacă o persoană pierde în înălțime 3 sau mai mulți centimetri, medicul va suspecta că aceasta suferă de osteoporoză. Diagnosticul poate fi confirmat printr-un test de densitate osoasă.

Pentru a reduce riscul de pierdere a înălțimii odată cu vârsta, dr. Catic a spus că acest lucru poate fi prevenit prin respectarea unui stil de viață sănătos.

Mai exact, este nevoie de sport regulat pentru a menține oasele cât mai puternice, dar și de o dietă bogată în calciu și vitamina D. Fumatul, consumul excesiv de alcool și de cofeină trebuie evitate, deoarece reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea de osteoporoză.

Ea este Miss Moldova 2014! Vezi cum arăta Miss Basarabia 1932!
Articolul anterior
Rețeta Jamie Oliver: Dovleac umplut cu orez și fructe uscate
Articolul următor