Ce sunt pistruii şi de ce ei nu se manifestă la nou-născuţi? Video

 În timp ce unii oameni consideră frumoşi pistruii, alţii încearcă să-i ascundă sau să scape de ei în diverse moduri. Cert este că aceste puncte mai întunecate sunt legate de pigmentarea neuniformă a pielii, iar oamenii cu tenul palid şi părul roşcat sunt mai susceptibili de a avea pistrui.

separator

pistrui

Oamenii de ştiinţă încă nu stabilit cu certitudine de ce unii oamenii au pistrui şi de ce unii oameni au mai mulţi decât alţii.

”Pistruii sunt puncte mici pe piele, care conţin cantităţi mari de melanină”, afirmă Hank Green, care a realizat video-ul despre cum se formează pistruii.

Melanina este proteina responsabilă de pigmentarea pielii noastre, a ochilor şi a părului. Şi este produsă de celule speciale numite melanocite. Aceste celule sunt sensibile la lumina soarelui, întunecând culoarea pielii şi creând astfel un strat protector, care blochează parţial razele UV.

Cele mai faimoase fete cu pistrui

Chiar şi oamenii fără pistrui au melanină răspândită în pielea lor, însă deosebirea e că, la persoanele cu pistrui, melanina este produsă sub formă de puncte mici care se întunecă odată cu expunerea la soare. Însă când lumina soarelui este limitată, aceste puncte devin mai palide.

Acesta este motivul pentru care copiii nu se nasc cu pistrui. Adevărat este că pistruii ar putea fi prezenţi în piele, dar se fac vizibili numai după ce copilul este expus la razele solare.

Nu este pe deplin înţeles de ce anumiţi oameni au pistrui, dar cauza a fost parţial legată de o genă numită MC1R, care programează celulele să producă o proteina implicată în producerea de melanină. Această genă determină cât de mult pigment se va găsi în piele, păr şi în ochii unei persoane.

3 inamici ai tenului care-ți provoacă riduri!

Pigmenţii bruni întunecaţi sunt produşi de un anumit tip de melanină numită eumelanin, iar pigmenţii galben-roşcaţi sunt produşi de un tip de melanină numită pheomelanin.

„Dacă ai o genă MC1R activă, corpul tău produce mai mult eumelanin, ceea ce va face ca părul şi pielea să fie mai închise la culoare. Această proprietate te va proteja împotriva soarelui. În cazul în care gena este inactivă, atunci se va produce mai mult pheomelanin, ceea ce va face ca pielea să fie mai albă, părul blond sau roşcat şi vei avea o înclinaţie pentru pistrui”, explică în video-ul său Green.

Pistruii şi părul roşcat sunt considerate a fi controlate de aceeaşi genă. În timp ce părul roşcat este o trăsătura recesivă, pistruii sunt o trăsătură genetică dominantă.

sursa

Au invitat-o pe această fetiţă în emisiune, dar toţi rămân surprinşi când o văd ce poate să facă!
Articolul anterior
Un copil a căzut în gol în timp ce strângea hainele de la fereastră
Articolul următor
Alte articole interesante