Despre ceaiul condimentat antic indian, în mod tradiţional cunoscut sub numele de Masala Chai, se spune că datează de circa 5.000 de ani. Aroma sa unică şi proprietăţile medicinale provin dintr-un amestec de plante ayurvedice şi condimente. Există multe reţete pentru acest ceai, dar aceasta este una simplă.
Ingrediente
1 linguriţă praf de ghimbir
1/2 linguriţă piper negru
1/2 linguriţă cuişoare
1/2 linguriţă cardamom
1/4 linguriţă de scorţisoară
1/4 linguriţă nucşoară pudră
Se amestecă aceste condimente împreună uniform. Faceţi ceai ca de obicei şi adaugaţi un vârf de linguriţă de amestec de condimente la o cană.
Beneficii pentru sănătate:
Datorita amestecului de condimente, Chai Masala are numeroase beneficii pentru sănătate. Este util în răceli şi calmează tusea. Ajută la energizarea organismului, creşte vitalitatea, dar are efecte benefice şi la circulaţia sangvina. Prin urmare această băutură este consumată în general dimineaţa.
Ghimbir
Utilizat pentru uz culinar şi ca medicament, are efecte de încălzire, digestive, proprietăţi anti-fungice, antibacteriene şi antivirale, carminative (meteorism) şi de stimulare a circulaţiei sângelui. Ghimbirul previne, de asemenea, răul de maşină, de simptomele de greaţă dimineaţa, subţiază sângele, ridică tensiunea arterială scăzută şi scade nivelul colesterolului din sânge.
Piper
Piperul negru stimuleazp papilele gustative astfel încât se trimite un semnal catre stomac pentru a crelte secreşia de acid clorhidric, îmbunătăţind astfel digestia. Piperul negru este un antioxidant şi stimulent circulator. Piperul negru este recunoscut ca fiind carminativ, diaforetic (stimulează transpiraţia) şi diuretic (stimulează urinarea). Piperul negru are, de asemenea, efecte antioxidante şi antibacteriene impresionante. Stratul exterior al piperului stimulează distrugerea celulelor de grăsime.
Cuişoare
Cuişoarele sunt utilizate în medicina ayurvedică ca un analgezic (pentru ameliorarea durerii). Bun pentru liniştirea durerilor de dinţi. Are, de asemenea, calităţi antiseptice, antiparazitare, antifungice, antibacteriene şi poate fi folosit pentru a ucide paraziţi intestinali, ciuperci şi bacterii.
Cardamom
Aromatic, antispastic (ameliorarea spasmelor musculare involuntare), încălzitor, stimulent digestiv. Utilizat pentru probleme respiratorii, infecţii şi disfuncţii digestive.
Scorţişoara
Excelentă pentru diabetici de tip 2, deoarece ajută la reglarea zahărului din sânge şi scăderea tensiunii arteriale. Este îndulcitor natural şi încălzitor; are proprietăti antibacteriene, antifungice, antiseptice şi digestive. De asemenea, bună pentru răceli, gripă şi problemele digestive.
Nucşoara
Un condiment puternic care se utilizează în cantităţi mici din cauza naturii sale volatile; este halucinogen, anti-inflamator, anti-greată, antispastic, carminativ şi stimulent digestiv. Utilizat în principal în preparate culinare şi medicinale.