Chimicalele din săpun ajung şi în laptele matern

Cu toţii am fost învăţaţi că trebuie să ne spălăm regulat pe mâini, iar eticheta ,,antibacterian’’ ne-a oferit de fiecare dată un plus de credibilitate. Acum află însă că săpunul antibacterian îţi poate face mai mult rău decât bine. Ce spun specialiştii?

separator
646x404 (1)

Aceştia susţin că spălarea pe mâini cu apă şi săpun antibacterian, pentru a opri răspândirea germenilor, afectează sănătatea şi asta din cauza substanţei antibacteriene triclosan, folosită la fabricarea săpunului.

Un nou studiu sugerează că agentul triclosan, utilizat ca antibacterian într-o serie de produse de îngrijire, de la săpunuri la deodorante, este dăunător pentru sănătate.

Cercetătorii de la University of California, San Diego School of Medicine au determinat recent că pe termen lung expunerea la triclosan a cauzat la şoareci fibroza ficatului și cancer. Alte studii anterioare au constatat că triclosanul a provocat schimbări în statusul hormonal, iar la 75% dintre oameni au fost depistate urme de produs chimic în urină și în laptele matern, la mamele care alăptau.
Mulţi dintre oamenii de ştiinţă sunt acum de acord că spălatul pe mâini cu triclosan nu este mai eficient decât spălatul cu apă și săpun simplu, iar riscurile asociate utilizării săpunurilor antibacteriene pe termen lung ar putea depăşi beneficiile acestora.

0c572eabb3a747640a709f1cf87e36aa

Este probabil ca din 2016 U.S. Food and Drug Administration să interzică folosirea triclosanului la fabricarea săpunurilor antibacteriene. Unele fabrici de cosmetică deja au început să producă săpunuri ,,triclosan free”.

Până atunci, stă la alegerea consumatorului să decidă dacă doreşte să folosească săpunuri antibacteriene cu triclosan. Pentru cei care intenţionează să evite asemenea produse, citirea etichetei este o soluţie.
Atenţie, în comerţ există şi paste de dinţi care conţin Triclosan!

E sănătos să slăbesti peste 20 de kilograme în 4 luni? Află verdictul medicului
Articolul anterior
Calculează-ți cifra destinului. Ce spune ea despre felul tău de a fi!
Articolul următor
Alte articole interesante