Ciclul menstrual influențează apetitul sexual

Cei care cred că menstruaţia e doar o neplăcere lunară care trece fără alte influenţe asupra vieţii unei femei, tare se mai înşală. Căci ciclul menstrual ne dictează de la cheful de sex în anumite perioade, la sporul sportiv care ne împinge sau nu spre sală, la certurile dese din cuplu aparent fără nicio explicaţie şi poftele alimentare parcă fără control.

separator
Ciclul menstrual influențează apetitul sexual

Nu ne caut scuze pentru toate toanele, dar mă gândesc că nu strică să ştim mai multe despre cum ne influenţează hormonii în diverse momente.

imagesNu e aşa că uneori te simţi gata să începi un război de la nimic, iar altă dată poți avea oricâte conflicte de-a lungul zilei și tot rămâi într-o pace absolută?

Sau că uneori ai apetitul sexual până la cer şi alteori în care invoci cumplite dureri de cap? Şi recunoaşte: uneori te-ai muta cu totul în frigider, ba chiar în cofetăria de la colţ, dacă s-ar putea?

Ei, în foarte multe dintre aceste situaţii, responsabili sunt hormonii estrogen şi progesterone, care tot urcă şi tot coboară cât e ciclul menstrual de lung, adică vreo 28 de zile, dacă ai un ciclu regulat.

bucurie1Hormonul ne ridică, hormonul ne coboară

Estrogenul este hormonul stării de bine, ne umple de energie şi, ajutat de testosteron, ne urcă libidoul. Când estrogenul e sus – adică după primele zile de menstruaţie şi până la ovulaţie, ne simţim mai feminine şi mai senzuale. În această perioadă, vrem sex mai mult, avem avânt la sală, dacă intrăm la dietă avem mari şanse să ne şi ţinem de ea, nu suntem puse pe harţă, avem stabilitate emoţională, totul pare mai roz.

Doar că după ovulaţie, ne luăm la revedere de la estrogen, pentru că progesteronul intră în acțiune. Iar el este hormonul care ne apasă cumva butonul de „încet înainte”. Ne încetineşte ritmul, ne lasă pradă stărilor de deprimare sau chiar depresiei de-a dreptul şi este necruţător cu energia de care ne-am bucurat până acum.

Dacă vorbim de un ciclu regulat, din ziua 20 în ziua 24 – când el are cel mai înalt nivel – să te simţi obosită. Da, apetitul va creşte, la fel şi retenţia de apă sau chiar cheful de ceartă. În doar două cuvinte: sindromul premenstrual.

Aşadar, cam din ziua a 14-a, când are loc ovulaţia, aşteptă-te să te confrunţi cu stări de tot felul. Le poți îmblânzi cu mult sport – deşi vei fi tentată să-l ocolești, trebuie să te forțezi să respecți programul orelor de sport. Chiar înainte să se producă menstruaţia, ambii hormoni scad pentru ca apoi să o ia de la capăt.

Sursa

Alex Velea, imaginea unei reviste pentru homosexuali!
Articolul anterior
t.A.T.u. revine
Articolul următor
Alte articole interesante