Cireşele înlătură durerea musculară după antrenamente

Parfumate, delicioase şi sănătoase – cireşele sunt un aliat de nădejde în cura de slăbire, dacă ştii cum să le consumi. 

separator
zzzzcherry-cherry-farm-cherries-upick-pick-fruit-victo51

Mai multe beneficii ale cireşelor:

Cireşele reduc inflamaţia din oase, articulaţii şi muşchi

Un studiu publicat în Journal of Nutrition a constatat că consumul de cireşe reduce în organism nivelul mai multor biomarkeri asociaţi bolilor inflamatorii cronice. Potrivit unui studiu efectuat la University of Vermont, sucul de cireşe poate uşura procesul inflamator la persoanele ce suferă de artrită şi guta. Un alt studiu publicat în 2006, în Scandinavian Journal of Rheumatology, a depistat că extractul de cireşe, bogat în antocieni, a redus nivelul inflamaţiei în artrită (inflamaţia articulaţiilor şi ţesuturilor din jur).

Cireşele sunt bogate în substanţe antioxidante, încetinesc semnele de îmbătrânire

Cireșele sunt pline de flavonoide, antioxidanţi benefici pentru sănătate. Aceştia au capacitatea de a preveni cancerul, bolile de inimă și de a lupta contra radicalilor liberi, rezultaţi în organism ca urmare a proceselor metabolice, sau proveniţi din mediul exterior. Antioxidanţii din cireşe încetinesc, de asemenea, semnele de îmbătrânire. Cireșele roşii, şi mai mult vişinele, sunt foarte bogate în susbstanţe antioxidante.

Cireşele apără celulele de prejudiciu şi moarte prematură. Un studiu publicat în 2010 în Annual Review of Food Science and Technology a determinat că antocienii au proprietăţi anti-inflamatoare și anticancerigene. În plus, aceştia pot ajuta la controlul obezității și tratarea diabetului zaharat.

xaaxcerezas2

Cireşele sunt surse bogate de vitamina C

O cană de cireşe (240ml) fără sâmbure conţine 25% din doza zilnică recomandată de vitamina C. Corpul foloseşte vitamina C pentru a înnoi ţesuturile şi a produce colagen tânăr. Acest lucru este important pentru menţinerea sănătăţii pielii, tendoanelor, ligamentelor, vaselor de sânge şi a cartilajelor. Vitamina C ajută, de asemenea, la vindecarea grabnică a rănilor şi menţinerea oaselor şi dinţilor puternici. Aportul zilnic recomandat de vitamina C este de 75mg pentru femei, 85mg – pentru gravide, 120mg – pentru femeile care alăptează şi 90mg – pentru bărbați. Cireșele mai conţin bor, util pentru creșterea oaselor, atunci când este consumat în combinație cu magneziu şi calciu.

Sunt benefice în caz de durere musculară după antrenamente

Cireşele reduc durerea musculară după antrenamentele fizice. Durerea musculară este un semn de antrenament bun şi dispare treptat, odată ce muşchii devin antrenaţi. Cireșele sunt pline de antocieni, antioxidanţi puternici cu proprietăți anti-inflamatoare, ce calmează durerile musculare.

sssCherries-an-aid-to-pain-relief

Combat insomnia

Cireșele sunt o sursă naturală de melatonină, hormon care uşurează adormirea. Un studiu publicat in Journal of Medicinal Food a constatat că cireşele te ajută să te relaxezi mai bine şi să adormi.

Îmbunatăţesc funcţia creierului

Cercetările au arătat că cireșele pot reduce simptomele bolii Alzheimer și bolii Huntington.

Luptă cu bolile cardiovasculare

Antocienii, cei care oferă cireșelor culoarea roşie rubinie, au efect pozitiv asupra sănătăţii inimii. Un studiu efectuat la University of Michigan a constatat că cireşele pot ,,înlătura acţinea factorilor responsabili de apariţia bolilor de inimă şi a diabetului zaharat’’.

aa

Cum să consumi cireşe în cadrul regimului de slăbire?

O cireaşă conţine în jur de 5 calorii, iar o cană de cireşe (240ml) fără sâmbure – 97 de calorii. Cireşele trebuie incluse în dieta de slăbire în locul altor alimente calorice, întrucât organismul are nevoie de substanţele benefice conţinute în cireşe. Ele sunt bogate în vitamina C, antioxidanti şi fibre, de care ai nevoie pentru a putea slăbi. În plus, cireşele conţin multă apă, săruri minerale şi îmbunătăţesc diureza. Ca exemplu, poţi substitui în regimul de slăbire o felie de pâine albă (30g) cu o cană de cireşe (240ml) fără sâmbure.

În plus, cireşele conţin fibre şi uşurează tranzitul intestinal, contribuind la funcţionarea sănătoasă a intestinelor. Un articol publicat în Nutrition Reviews în 2009, raportează că dietele bogate în fibre sporesc pierderea în greutate la persoanele supraponderale. Autorii sugerează consumul zilnic a 14g de fibre pentru fiecare 1000 de calorii consumate. O cană de cireşe fără sâmbure aportă în jur de 3g de fibre.

uuubeneficios-da-cereja-uma-fruta-essencial-para-a-saude-2

Câte cireşe poţi consuma zilnic?

Dacă eşti la regim de slăbire şi consumi zilnic 1200 de calorii, poţi include în dietă o cană de cireşe fără sâmbure pe zi. Dacă ai un plan alimentar de 1400-1600 de calorii, poţi consuma 1,5 căni de cireşe pe zi. În cadrul unei diete fără restricţie calorică, de 2000-2800 de calorii pe zi – poţi consuma 2-2,5 căni de cireşe fără sâmbure pe zi.

Cum să te bucuri de cireşe în dietă

Pentru beneficii maxime de sănătate, consumă cireșe roşii, roşii-întunecate, proaspete, crude. Sucul de cireşe conţine mai puţine fibre, iar cireşele congelate şi conservate au mai puţini antioxidanţi. Cele conservate pot conține, de asemenea, mult zahăr, ce aportă calorii goale în dietă.

Ce se întâmpla dacă mănânci mai multe cireşe?

Dacă consumi mai multe cireşe, poţi adăuga în greutate, întrucât o cană de cireşe are 95 de calorii, iar în cazul unei diete de slăbire, uneori, doar cina poate să cuprindă 200 de calorii.

Totodată, este puţin probabil ca cireşele să provoace efecte secundare. Din cauză că sunt bogate în fibre, consumul unei cantităţi mai mari de cireşe ar putea produce gaze intestinale în exces, crampe abdominale sau balonare. Însă, acest lucru se poate întâmpla din motivul că ai crescut aportul de fibre într-o perioadă scurtă de timp ori nu consumi în mod regulat alimente bogate în fibre şi, respectiv, nu ai adaptate corespunzător funcţiile tractului digestiv.

Medic: „Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior”. Când corpul acumulează kilograme, inflamația este peste tot

Potrivit medicilor, ,,obezitatea nu este doar ce vedem în exterior”. Atunci când corpul acumulează kilograme peste kilograme, știm că inflamația există peste tot.

În tubul digestiv, vedem colonul atacat din toate direcțiile de această inflamație. Este unul dintre motivele pentru care există cea mai frecventă patologie la acest nivel.

„Nu s-a demonstrat care este exact factorul de risc, obezitatea sau sedentarismul, lipsa activității, sau ambele, nu știm dar sunt legate una de cealaltă”, afirmă Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie oncologică, București, conform protv.ro.

,,Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior. Când deschidem pacienții obezi, observăm că e foarte multă grăsime și în interior și această grăsime nu e sănătoasă. Intestinul funcționează mai greu cu atâta grăsime.

Un studiu recent din 2023 a arătat că rata de pacienți tineri diagnosticați cu cancer de colon sub vârsta de 50 a crescut cu 20%, și este dublu față de 1995, când s-a făcut ultimul studiu pe această temă”.

Obezitatea este o boală, care se tratează. Prin tratamentul acesteia, scade riscul bolilor legate de obezitate, inclusiv a bolilor colonului.

Protejăm colonul prin educație fizică, mers pe jos zilnic. În interiorul colonului, găsim mușchi netezi. Au o mișcare permanentă. Mișcarea lor e activată de mișcarea întregului corp.

„Mișcarea protejează împotriva cancerului. De ce? Țesuturile sunt bine vascularizate. Circulația fiind bună, aducem oxigen fiecărei celule și nu o ține în condiții de stres, ci în condiții normale. Aceasta e un lucru, care protejează celulele”, afirmă prof. dr. Schmitz Winnenthal, medic chirurgie oncologică.

Tot prevenție activă înseamnă fibrele din alimentație, conținute de vegetale. Constipația, care se prelungește, are nevoie de sfat medical. De asemenea, sângerările trebuie investigate.

Dar, chiar dacă, nu aveți simptome, colonul trebuie investigat de rutină, prin colonoscopie. Aceasta deoarece eventualele tumori nu dor. În timpul colonoscopiei de rutină, care se face cu sedare, se pot elimina polipi. Sunt formațiuni nepericuloase, dar pe care se formează peste 95% din cancerele de colon.

„La colonoscopie se poate identifica acel polip. Se îndepărtează cu totul în țesut sănătos și sub el rămâne o mică rană, care se închide. Se trimite apoi la anatomie patologică și se analizează cu microscopul”, afirmă Dr. Octavian Popescu, medic specialist chiurgie oncologică.

După ce am curățat colonul de toți polipii, eliminăm riscul pe următorii 5 pâna la 10 ani de cancer.

Cancerul de colon incipient se poate opera cu incizii de dimensiuni mici, se reia activitatea în două săptămâni după intervenție. Dacă îl scoatem la stadiu de polip, se pot elimina la colonoscopie, și eliminăm riscul de cancer și scapi și de operație”.

Polipii scoși în timpul colonoscopiei înseamnă prevenție împotriva cancerului de colon. Nu avem program național pentru cancerul de colon, așa că investigația se face de rutină doar la cerere.


Dacă vrei să abordezi și TU un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

De ce scad oamenii în înălțime la bătrânețe. Totul începe de la 40 de ani. Explicația specialiștilor

Multe persoane scad în înălțime pe măsură ce avansează în vârstă. Potrivit specialiștilor, acesta este un lucru normal, care se întâmplă în timpul procesului de îmbătrânire.

Procesul începe de la 40 de an și este unul normal, conform experților. Când devine acest lucru un motiv de îngrijorare?

După 40 de ani, oamenii pierd aproximativ un centimetru în înălțime la fiecare 10 de ani, potrivit Medline Plus. Ritmul accelerează după vârsta de 70 de ani. Odată cu vârsta, oamenii ajung să piardă, în medie, între 1 și 3 centimetri.

Procesul de îmbătrânire presupune schimbări la nivelul oaselor, articulațiilor și mușchilor, supă cum a explicat Dr. Angela Catic, medic geriatru și profesor asociat la Centrul Huffington pentru Îmbătrânire de la Colegiul de Medicină Baylor.

“Discurile dintre vertebrele coloanei vertebrale pierd lichid pe măsură ce îmbătrânești, se deshidratează și, odată cu asta, pierzi puțin din înălțime”, a explicat aceasta pentru Yahoo Life.

În plus, mușchii abdominali au tendința de a slăbi în timp. Din acest motiv, multe persoane au o postură cocoșată și devin mai scunde la bătrânețe.

În cazul femeilor, pierderea osoasă poate fi grăbită de menopauză. Acest lucru se întâmplă “din cauza pierderii efectelor protectoare ale estrogenului asupra oaselor”, potrivit Dr. Arashdeep Litt, medic intern la Spectrum Health.

Ce problemă de sănătate provoacă pierderea în înălțime

O altă problemă care cauzează pierderea în înălțime este osteoporoza. Afecțiunea se dezvoltă în momentul în care densitatea minerală osoasă și masa osoasă scad. Un alt motiv este atunci când structura sau calitatea osului suferă modificări. Rezistența oaselor poate fi, astfel, redusă, iar riscul de fracturi e mai mare.

Din cauza osteoporozei, pot apărea fracturi de compresie a coloanei vertebrale. Acestea sunt, de fapt, mici rupturi la vertebrele coloanei, motiv pentru care “în multe cazuri, oamenii nici nu-și dau seama că se întâmplă acest lucru”.

Dacă o persoană pierde în înălțime 3 sau mai mulți centimetri, medicul va suspecta că aceasta suferă de osteoporoză. Diagnosticul poate fi confirmat printr-un test de densitate osoasă.

Pentru a reduce riscul de pierdere a înălțimii odată cu vârsta, dr. Catic a spus că acest lucru poate fi prevenit prin respectarea unui stil de viață sănătos.

Mai exact, este nevoie de sport regulat pentru a menține oasele cât mai puternice, dar și de o dietă bogată în calciu și vitamina D. Fumatul, consumul excesiv de alcool și de cofeină trebuie evitate, deoarece reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea de osteoporoză.

sursa

Soluția „miraculoasă” și ieftină pentru dinți și gingii sănătoase, recomandată în momente de criză

Îngrijirea orală poate fi foarte costisitoare pentru mulți oameni ai planetei. Deși poate părea banal, o periuță și o pastă de dinți sunt lux pentru cei din colțurile sărace ale lumii. Ca să nu mai vorbim despre mersul la stomatolog. Chiar și pentru ei există o soluție ieftină și eficientă pentru a avea grijă de dantura lor, scrie presa română.

Un stomatolog britanic de top recomandă o soluție temporară pentru cei care au probleme cu dinții și gingiile și nu au acces imediat la servicii medicale: gargara cu apă cu sare. „În momentele în care accesul la îngrijirea stomatologică poate fi dificilă din cauza listelor de așteptare sau a altor limitări, menținerea unei sănătăți orale bune devine crucială. Din fericire, o practică simplă și eficientă, care vă poate ajuta să vă păstrați dinții și gingiile sănătoase este să faceți zilnic gargară cu apă sărată. Aceste remediu oferă numeroase beneficii, fiind o soluție temporară când îngrijirea dentară profesională nu este disponibilă”, a spus medicul, conform Mirror.

Stomatologul a subliniat și beneficiile gargarei cu sare făcute zilnic. „Apa sărată are proprietăți antibacteriene naturale care pot ajuta la uciderea bacteriilor dăunătoare din gură, care provoacă acumularea plăcii, ceea ce duce la diferite probleme cum ar fi carii și boli ale gingiilor”. Disconfortul cauzat de inflamația gingiilor este atenuat de această apă de gură făcută acasă, care ajută și la vindecarea rănilor bucale minore.

„Soluția salină ajută la curățarea zonei și la prevenire infecțiilor, promovând o vindecare mai rapidă”, a mai transmis doctorul. Apa sărată poate ajuta la menținerea unui nivel echilibrat al pH-ului în gură, creând un mediu mai puțin propice dezvoltării bacteriilor și acidității care pot dăuna smalțului dentar, dar și la reducerea inflamațiilor din gât.

Suedia a câștigat Eurovisionul 2015!
Articolul anterior
Băutura preferată a lui Kate Middleton, dis-de-dimineaţă!
Articolul următor