Cum îţi afectează încălţările de vară sănătatea picioarelor

Încălţările comode sunt importante pentru a menţine picioarele sănătoase. Specialiştii ne avertizează că purtarea încălțămintei nepotrivite poate cauza bășici, bătături, mirosuri grele, dar şi varice venoase, monturi şi chiar deviații ale coloanei vertebrale.

separator

walk-heels-flats-0312_298x232Ciupercile

Afecţiunea cunoscută sub denumirea de ,,piciorul atletului” este cauzată de o ciupercă, tinea pedis. Aceasta găsește mediu propice pentru a se dezvolta în special în încălțările sport şi apare mai ales la persoanele sedentare, la copii, la cei care poartă încălțăminte închisă. Ciuperca poate fi contractată şi la saloane, dacă instrumentarul pentru pedichiură nu este suficient sterilizat, la dușuri publice, la piscine. În plus, materialele sintetice, de tipul sandalelor sau al șlapilor, favorizează menținerea umidității și dezvoltarea ciupercilor la picioare. Alege materiale de calitate măcar pentru interiorul încălțărilor.

Încălţări cu toc sau fără?

Încălțările cu vârful foarte ascuțit sunt dăunătoare pentru sănătatea piciorului. Combinate cu tocuri înalte, acestea traumatizează piciorul, poate duce la deformații iremediabile ale labei piciorului şi apariţia osteofitelor, cunoscute sub numele de pinteni la călcâi.

plantar-fasciitis-16897În general, pintenii apar la persoanele supraponderale și obeze, la sportivii de performanță, la dansatorii profesioniști și, mai ales, la femeile care poartă tocuri foarte înalte, încălțări prea strâmte, incomode, dar şi la persoanele  ce încalță pantofi grei, cu tălpi rigide. Și boala Morton afectează tălpile, mai ales dacă se poartă tocuri înalte și este prezent piciorul plat. Aceasta se manifestă prin dureri insuportabile și, cu timpul, deformează piciorul, coloana și oasele bazinului.

Pe de altă parte, deși extrem de comode, tălpile joase, plate, neadaptate structurii piciorului, duc la îmbătrânirea țesuturilor și la afecțiuni degenerative grave, precum gonartroza, coxartroza, spondiloza, dar și probleme la nivelul coloanei, de tipul herniei de disc.

„De cele mai multe ori, încălțămintea de vară nu respectă anatomia piciorului deoarece nu are o formă care să susțină bolta plantară, scobitura piciorului. Acest lucru afectează arhitectura piciorului, talpa, genunchiul, șoldul și coloana vertebrală. Apare simptome, precum oboseala, durere, pinteni în călcâi. În timp, apar îmbătrânirea accentuată a țesuturilor și bolile degenerative: gonartroza, coxartroza, spondiloza, dar și probleme la nivelul coloanei, de tipul herniei de disc’’, spune Bogdan Goga, medic fizioterapeut.

sursa

NOU! Acum cardul de credit de la Moldindconbank poate fi obţinut şi în baza indemnizației pentru copil!
Articolul anterior
Mesajul sfâșietor al lui John Travolta, după ce i-a murit copilul
Articolul următor
Alte articole interesante