Cum îţi dai seama că eşti infectat cu virusul genital cancerigen Human Papilloma Virus!

Virusul HPV, Human Papilloma Virus, se transmite în cea mai mare parte pe cale sexuală şi afectează atât  femeile, cât și bărbații. Acest virus este responsabil pentru cancerul de col uterin, penis, gură şi cancer la anus potrivit dovezilor ştiinţifice, iar din acest motiv problema virusului HPV este una dintre cele mai dezbătute subiecte la ora actuală.

separator

3-signs-of-cervical-cancer-of-the-uterus-that-can-not-be-ignored

Cum se transmite virusul

Modalitatea de transmitere principală a infecţiei cu HPV este prin contact sexual. Studiile au arătat că mai mult de jumătate dintre femeile active sexual au fost infectate cu acest virus cel puţin o dată în viaţă.

Există mai multe tulpini HPV, tulpinile cu risc scăzut determină apariţia cancerului, mai frecvent implicat în formarea condiloamelor genitale, formaţiuni benigne, excrescente, ce seamănă cu nişte veruci, aluniţe deschise la culoare. Pe de altă parte, tulpinile cu risc crescut provoacă cancerul de col uterin.

În general evoluţia rănilor, eroziunilor, de pe colul uterin, leziuni precursoare cancerului de col uterin, precum şi a cancerului, este lentă, necesitând 10-20 ani de la contractarea infecţiei cu HPV până la apariţia primelor semne de cancer de col uterin, potrivit Dr. Roxana Chirilă.

ttttt

În acelaşi timp, acest virus poate fi incriminat nu doar în apariţia cancerului de col uterin, ci şi în dezvoltarea altor tipuri de cancere, cum ar fi vaginal, vulvar, anal, penian şi orofaringian.

Deoarece multe persoane care au HPV pot să nu prezinte semne sau simptome, transmiterea virusului se poate face  nici măcar fără a se cunoaşte. O persoană poate fi infectată cu mai mult de un tip de HPV. Experții susțin că mulți iau primul tip de infectie cu HPV în primii câţiva ani activi din punct de vedere sexual.

Cum pătrunde virusul HPV în organism

HPV este uşor de răspândit prin contactul direct cu pielea, fără ca penetrarea să fie absolut necesară. În timpul contactului sexual, virusul se transmite de pe piele sau de pe mucoase şi ulterior infectează celulele de suprafaţă ale organului expus – col uterin, vagin, anus etc.

Partenerii sexuali multipli cresc riscul de cancer al colului uterin

În celule virusul formează anumite proteine care stimulează creşterea necontrolată a celulelor infectate. De cele mai multe ori, sistemul imun al organismului sănătos identifică aceste celule „bolnave” şi le elimină. Dacă nu se produce acest lucru, în celulele infectate apar mutaţii care duc la multiplicarea necontrolată a celulelor şi creşterea tumorii.

Cum previi infecţia cu HPV?

Folosirea corectă a prezervativului la fiecare contact sexual scade riscul transmiterii infecţiei, dar nu o previne în totalitate. Zonele neacoperite de prezervativ pot fi infectate şi de aceea prezervativul nu asigură o protecţie completă împotriva HPV.

Lucruri pe care nu le știai despre sexul oral

Având un partener stabil şansele de a contracta HPV sunt mai mici, afirmă medicul. Vaccinarea împotriva HPV previne infecţia cu anumite tulpini de HPV (16 şi 18), statistic implicate în determinarea a 75% din cancerele de col uterin.

Cum afli dacă eşti infectat

Există mai multe teste de depistare a infecţiei cu HPV. Modalitatea de recoltare constă în prelevarea unor celule de la suprafaţa colului uterin cu ajutorul unei periuţe speciale. În funcţie de solicitare se identifică particule din ADN-ul sau ARN-ul viral. Analizele de laborator pot să identifice infectarea cu o tulpină HPV cu risc crescut, fără a se preciza care; identificarea infecţiei cu tulpinile 16 şi 18; identificarea infecţiei cu una sau mai multe tulpini mai frecvent întâlnite, cu precizarea tulpinii respective. Testarea la virusul HPV se face de regulă la persoanele cu rezultat Papanicolaou anormal ori ca test screening pentru cancerul de col uterin, la toate femeile peste 30 ani, în combinaţie cu testul Papanicolaou.

Femeile de peste 30 de ani ar trebui să facă Papanicolau-test, care poate detecta celulele anormale la nivelul colului uterin, responsabile de creşterea riscului de cancer.

Cum se tratează infecţia cu HPV?

Odată cantonat în celulele pe care le infectează, virusul poate fi eliminat doar odată cu acestea, prin recunoaşterea şi eliminarea lor de către sistemul imun al unui organism imunocompetent. Acest lucru se produce în majoritatea cazurilor, de obicei în interval de 1-2 ani.

Condiloamele genitale şi rănile colului uterin pot fi tratate prin conizaţie, adică extirparea cu bisturiul, obişnuit sau electric, a conului de ţesut care conţine şi partea afectată. Totodată mai poate fi aplicată electrorezecţia cu ansă diatermică, criochirurgia (distrugerea ţesutului prin îngheţare), vaporizarea cu laser (distrugerea ţesutului cu laser), electrocauterizarea, arderea chimică.

sursa

Ceaiul care ameliorează insomniile și anxietatea

Tot mai multe persoane se confruntă cu insomniile. Lipsa somnului poate declanșa diferite boli și dezechilibre în organism, motiv pentru care insomnia trebuie tratată cât mai repede, scrie doctorulzilei.ro.

Insomniile pot avea diferite cauze, de la probleme de sănătate la anxietate. În prezent, programul încărcat și grijile de zi cu zi sunt principalele cauze ale insomniilor.

Somnul este esențial pentru sănătate. În timpul odihnei, organismul se regenerează la nivel celular și pornește pregătește toate funcțiile organismului pentru o noua zi.

De asemenea, somnul este foarte important pentru sistemul imunitar. Fără odihnă, corpul este vulnerabil în fața bolilor și agenților patogeni.

Deși există o multitudine de produse farmaceutice pentru tratarea insomniilor, acestea sunt însoțite, adesea, de reacții adverse.

În acest caz, pentru rezultate optime, este indicat să încerci și câteva tratamente naturale, pe bază de ceaiuri și plante care au proprietăți calmante.

Ceaiul pentru insomnie recomandat de Ovidiu Bojor

Ovidiu Bojor, doctor farmacist şi membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, recomandă ceaiul cu rădăcini uscate de valeriană. Specialistul susține că planta alungă insomniile fără a provoca efecte secundare neplăcute, precum multe alte medicamente găsite în comerț.

Valeriana, un aliat de nădejde

”Valeriana este un sedativ bând, vă ajută să adormiți ușor și nu are efecte secundare, precum barbituricele”,

spune profesorul Ovidiu Bojor.

Ale ceaiuri eficiente

Pe lângă un ceai de valeriană deja cunoscut în medicina alternativă, doctorul recomandă și ceaiul cu flori de tei și levănțică.

Lavanda este folosită în multe produse destinate relaxării, de la bețișoare parfumate, uleiuri esențiale până la sare de baie. Astfel, putem folosi pe lângă ceai și un ulei de lavandă pentru a scăpa de stres, anxietate și insomnii.

”Un ceai sedativ bun este şi cel în care aţi combinat flori şi frunze de păducel cu «talpa gâştii» ori cel în care amestecaţi flori de levănţică şi flori de tei“, adaugă profesorul Ovidiu Bojor.

Absorbante sau cupa menstruală? Ce recomandă medicul ginecolog Angela Stratulat

Absorbante, tampoane igienice, cupe menstruale – la ora actuală există o varietate largă de produse pentru igiena intimă în timpul menstruației. În timp ce tot mai multe femei optează pentru cupa menstruală, sunt persoane care încă nu s-au decis să folosească colectorul de forma unui mic păhărel care se introduce în vagin pentru a colecta lichidul menstrual. Totuși, care sunt cele mai sigure produse de igienă, conform specialiștilor?

Iată ce recomandă medicul ginecolog-oncolog Angela Stratulat.

”Eu recomand mereu absorbantele de unică folosință care se aruncă, pentru că este cel mai fiziologic mod de a te îngriji în perioada dată. Nu spun categoric că tampoanele sau cupa menstruală nu pot fi folosite, dar nu le recomand. În vagin este întuneric, umed, cald, deci e un loc numai bun de crescut bacterii. Este demonstrat că folosirea tampoanelor comportă un risc de dezvoltare a sindromului șocului toxic. Cupa este echivalentă tamponului”, a menționat medicul în cadrul emisiunii Fără Protocol.

Producătorii de cupe menstruale susțin că acestea pot fi ținute în vagin până la 8 ore.

”Nu ținem nimic în vagin mai mult de 4 ore. Chiar și tampoanele sterile administrate în secție de către doctor sunt schimbate de câteva ori, din patru în patru ore. La fel și absorbantele trebuie schimbate peste 4 ore, nu mai rar. În ceea ce privește cupa menstruală, la modul în care este prezentată, având o capacitate mai mare, la o plasare corectă și o alegere corectă a dimensiunii, poate sta 8-12 ore. Îmi pare un timp excesiv de lung și consider că implică un risc crescut de infecții”, a declarat ginecologul Angela Stratulat.

Despre avantajul ecologic al reutilizării cupei menstruale. ”Bineînțeles că trebuie să protejăm mediul, dar nu cu prețul sănătății proprii”, mai spune medicul.

,,Eu mereu spun: renunțați la un pet de apă, nu folosiți paiurile din plastic, prin alte metode, dar nu cu prețul sănătății proprii. Cupa menstruală, pur tehnic, îmi apar mai multe momente care pot cauza incomodități, cu toate că femeile care le folosesc sunt mulțumite. Trebuie să te înveți să o inserezi corect fără ca să lezezi colul uterin, apoi trebuie extrasă – asta înseamnă că faci manipulări vaginale de câteva ori pe zi – introduci degetele, iar mâinile trebuie spălate. Sângele trebuie aruncat, iar cupa trebuie spălată și sterilizată la fiecare folosire, adică trebuie fiartă. Mie îmi pare că noi ne complicăm. Până la urmă e alegerea femeii”, a subliniat specialista.

Prin urmare, medicul le recomandă femeilor să folosească absorbantele și să le schimbe o dată la patru ore.

Alimente afrodiziace! Mămăliga și usturoiul stimulează poftele sexuale

Doctorul român Mihaela Bilic a explicat, în cadrul unri emisiuni care sunt alimentele cu proprietăți afrodiziace. Printre acestea, și banala mămăligă este un aliment care stimulează impulsurile sexuale, nu doar stridiile.

Există alimente capabile să stimuleze dorința sexuală și să crească potența? Poate că da. Important este să credem în ele. În final, orice aliment poate trezi dorința sexuală, atunci când este pus într-un decor adecvat și consumat împreună cu partenerul potrivit. 
 

1. Stridiile


 Pe primul loc sunt stridiile, faimoase tocmai pentru puterea lor afrodisiacă. Casanova consuma zilnic 40 de astfel de scoici. Secretul lor? Concentrația mare de zinc care stimulează producția de testosteron și dopamină, dar și conținutul de steroli, materia primă pentru sinteza de hormoni sexuali.

2. Țelina


Pe locul 2 avem un produs mai puțin sofisticat, țelina. Românii au dedicat țelina lui Pluton, zeul sexului și al infernului. Care este ingredientul ei miraculos? Conține androsteron, un hormon sexual care se elimină prin transpirație și conferă pielii un miros particular, excitant pentru sexul opus. Sunt celebrii feromoni esențiali în atracția sexuală.

3. Ciocolata 


Pe locul 3 avem ciocolata care, se știe, induce stare de bine și stimulează eliberarea de endorfine. Pulberea de cacao conține amine cu proprietăți stimulante și energizante.

4. Cafeaua


Și cafeaua trebuie inclusă în acest clasament, consumul zilnic de cafea permite o viață sexuală activă și după vârsta de 60 de ani. Este meritul cafeinei, o substanță cu efect stimulator pentru sistemul nervos circulator respirator și digestiv.

5. Usturoiul

Urmează usturoiul, recunoscut pentru efectul pozitiv asupra sistemului cardiovascular. Substanța activă este alicina care fluidifică sângele, scade riscul de ateroscleroză și reduce tensiunea arterială. Usturoiul determină eliberarea de oxid nitric, substanța activă prezentă și în celebrele pastile albastre pentru impotență.

6. Vinul


Legătura dintre vin și sexualitate nu e foarte clară, singurul argument ar fi efectul de relaxare. Este de ajutor pentru cei inhibați și timizi, dar atenție la doză. 1-2 pahare au efect benefic, însă excesul de alcool induce somnolență, înmoaie mintea și corpul.

7. Mămăligă

Poate n-ați bănuit niciodată, dar banala mămăligă crește sexualitatea și libidoul. O alimentație bogată în porumb scade producția de serotonină și crește sinteza de dopamină, cu efect de stimulare și excitare.

8. Căpșuni, fructe de pădure și kiwi

Semințele mici din căpșuni fructe de pădure sau kiwi sunt bănuite că ar declanșa sinteza de feromoni și ar avea efect afrodisiac.

9. Ghimbir și hrean

Cât despre condimente, ele exercită un rol direct asupra funcției sexuale prin intermediul substanțelor iritante și excitante din compoziție. De la ardei iute ghimbir și hrean până la nucșoară șofran și scorțișoară, tot ce stimulează mirosul și gustul ne face să avem și chef de viață’ a dezvăluit medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Ketty Topuria a lansat o colecție de haine pentru copii
Articolul anterior
Revista Nunta by Aura recomandă: Top 8 idei de decor floral pentru un eveniment stilat
Articolul următor