Cum previi infecţiile respiratorii recurente la copii

Infecţiile respiratorii bacteriene afectează în sezonul rece, mai ales, copilaşii. Ca părinte eşti mereu în căutarea unui remediu cât mai inofensiv şi eficient pentru copilul tău, fie că este vorba de o răceala, nas înfundat sau tuse.

separator
tuse-copil

Deseori, infecţiile sezoniere virale, de rând cu cele bacteriene, cauzează faringite, rinite, laringotraheite, otite, sinuzite, bronşite şi chiar pneumonii, atât la copii cât şi la adulţi.

Infecţiile respiratorii recurente, cauzate de virusuri şi bacterii, apar tot mai des din cauza imunităţii scăzute a organismului. Prezenţa bolilor respiratorii cronice, aerului poluat, fumatului pasiv şi activ, iar, în cumul, toate duc la creşterea numărului îmbolnăvirilor repetate.

Copiii sunt cei mai vulnerabili în faţa infecţiilor respiratorii recurente
Copiii sunt mai susceptibili de a dezvolta infecţii respiratorii recurente din cauza statusului imun încă nematurizat. Unii copii pot avea şi câte 10-12 episoade de infecţie respiratorie pe an şi care să dureze 7-8 zile sau chiar până la 2 săptămâni.

Cum pot fi prevenite infecţiile respiratorii bacteriene?
În ultimul timp, din cauza rezistenţei microbilor faţă de remediile antibiotice, se pune accentul tot mai mult pe importanţa prevenirii afecţiunilor respiratorii recurente.

Imunomodulatoarele ce conţin lizat bacterian polivalent, sunt administrate copiilor, dar şi adulţilor, cu scopul fortificării imunităţii şi prevenirii infecţiilor respiratorii repetate.

s560x316_raceala

Cum acţionează un lizat bacterian polivalent?
Lizatul bacterian conţine mai multe tulpini inactive de microbi ce provoacă cel mai adesea infecţii respiratorii recurente la om. Bacteriile inactive din componenţa lizatului păstrează structura lor antigenică – extrem de importantă pentru a forma anticorpi în organism – acei factori care vor proteja organismul contra îmbolnăvirilor repetate. Contactând cu mucoasa tractului respirator şi gastrointestinal, lizatul bacterian contribuie la declanşarea unei cascade imunitare ce rezultă în sinteza anticorpilor protectori, atât la nivel local, al mucoasei respiratorii, cat şi umoral. Aşadar, lizatul bacterian polivalent crează imunitate faţă de microbii ce provoacă de obicei afecţiuni respiratorii recurente, acţionând ca şi un ,,vaccin peroral’’ ce previne îmbolnăvirile repetate atât la copii, cât şi la adulţi.

Lizatul bacterian obţinut prin liză mecanică păstrează cel mai bine structura antigenică a microbilor, conferind o interacțiune maximală cu imunocitele și realizarea unui răspuns imun locaal eficient.

ISMIGEN – te protejează contra infecţiilor respiratorii recurente!
Ismijen_baner_1200x2000• ISMIGEN este un medicament imunostimulator nou eliberat sub formă de comprimate sublinguale orodispersabile, ce au în compoziţie 7 mg de lizat bacterian polivalent de Streptococcus pneumoniae (serotipurile 1, 2, 3, 5, 8, 47), Haemophilus influenzae, Klebsiella pneumoniae, Klebsiella ozaenae, Staphylococcus aureus, Streptococcus viridans, Streptococcus pyogenes, Neisseria catarrhalis obţinut prin metodă mecanică.
• ISMIGEN acţionează asupra mucoasei tractului respirator şi gastrointestinal stimulând creşterea locală, a factorilor imunitari de protecţie, dar şi celor umorali.
Care sunt avantajele preparatului ISMIGEN?
• ISMIGEN este un remediu imunostimulator nou, produs în baza unei tehnologii moderne de către compania farmaceutică elveţiană Lallemand PHARMA;
• ISMIGEN conţine lizat bacterian polivalent obţinut prin metodă mecanică;
• Forma medicamentoasă, şi anume comprimatul orodispersabil, asigură un contact nemijlocit, eficient cu mucoasa tractului respirator, şi contribuie astfel la producerea unui răspuns local și general;
• ISMIGEN este indicat atât copiilor, cât şi adulţilor cu scopul protejării contra infecţiilor respiratorii recurente;
• ISMIGEN, în caz de îmbolnăvire, scurtează durata de boală şi uşurează evoluţia bolii, reduce necesitatea administrării antibioticelor în caz de infecţie respiratorie recurentă;
• ISMIGEN scade frecvenţa perioadelor de acutizare în cazul bronşitei cronice şi bronhopneumopatii cronice obstructive.

GMPȘos. Hîncești 43, of. 303
Tel. 22859630, fax. 22859631
www.gmp.ge

Medic: ,,Medicamentele care scad febra, scad și producția de anticorpi și prelungesc durata de boală”

Febra este un simptom neplăcut pe care ne dorim să îl combatem în orice episod de răceală sau viroză. Totuși, medicii ne sfătuiesc să nu apelăm la medicamente antitermice decât în anumite cazuri, și asta deoarece febra stimulează imunitatea și producerea de anticorpi, având rol de vindecare.

Adulții suportă mai greu febra decât cei mici.

În cele mai frecvente cazuri, adulții vor lua antipiretice în cazul febrei de peste 39 de grade, mai cu seamă din cauza inconfortului pe care aceasta o creează.

Însă, atenție!

Nu lua medicamente în primele 6 ore de febră, atunci când se formează mulți anticorpi.

Pacienţii cu febră de peste 38,5 grade Celsius ar trebui să îşi administreze medicamente antipiretice după circa şase ore de la creşterea temperaturii corporale, conform unui studiu efectuat recent de oameni de ştiinţă din China.

Febra stimulează imunitatea și producerea de anticorpi

Potrivit cercetătorilor, febra ar ajuta la stimularea mecanismelor imunitare ale corpului în lupta cu infecţiile cauzate de agenţi patogeni.

Proteina Hsp90 din celulele imunitare poate fi stimulată când temperatura corporală depăşeşte 38,5 grade Celsius. Aceasta se va lega ulterior la membrana celulară şi se va asocia cu integrina alfa4 pentru a accelera accesul celulelor imunitare la locul infecţiei în vederea eliminării agentului patogen, se arată în studiul publicat în jurnalul ştiinţific Immunity.

Febra favorizează vindecarea

Febra este un efect al infecţiilor, virale sau microbiene, fenomen de apărare a organismului care favorizează vindecarea. Astfel, nu trebuie combătută atât timp cât nu atinge valori mai mari de 38,5 grade Celsius”, avertizează Rodica Nanu, medic pediatru.

Graţie capacităţii naturale de termoreglare a organismului, febra nu va creşte până la niveluri periculoase. Foarte rar, temperatura trece de 41 de grade în cazul infecţiilor virale. Când febra trece însă de 42 de grade Celsius, există risc de convulsii, în special la copii.

Însă, convulsiile apar doar când temperatura creşte brusc, nu din cauza febrei prelungite, şi nu durează mai mult de cinci minute. “În cazul în care febra trece de 42 de grade, atunci este pericol de convulsii care pot afecta creierul”, adaugă medicul pediatru Rodica Nanu.

În cazul copiilor foarte mici, la care reglarea temperaturii corpului e mai deficitară, este bine ca în caz de febră să se ceară sfatul pediatrului.

„Deși mulți pacienți se îngrijorează că febra în sine poate fi periculoasă, creșterile tranzitorii ușoare sau medii ale temperaturii până la 38-39 de grade Celsius, cauzate de majoritatea infecțiilor acute, sunt bine tolerate de adulții sănătoși,“, afirmă doctorul Rareș Simu.

Medicamentele care scad febra, scad și producția de anticorpi

“Priveşte şi nu trata, în primă fază”, este regula de bază în ceea ce priveşte febra, dar şi cea mai puţin respectată. Dezavantajele medicaţiei depăşesc avantajele. Medicamentele sunt menite să ofere doar mai mult confort.

În cazul în care febra trece de valoarea de 38,5 grade Celsius, este recomandat doar paracetamol, fără depăşirea celor 4 doze specificate în prospect.

Sfat: în caz de disconfort, administrează doze mici de antipiretice, înjumătățite, astfel încât să menții febra ușor ridicată și să ajuți organismul să lupte cu infecția.

,,Dacă febra continuă să crească și cauzează disconfort, se recomandă alternarea paracetamolului cu ibupropfen, sirop sau supozitoare, la un interval de 3-4 ore conform dozei recomandate pe ambalaj”, a completat pediatrul Rodica Nanu.

Vestea proastă este că suprimarea febrei cu medicamente înseamnă un timp de vindecare a infecţiei mai lung. Studiile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat că aceste medicamente suprimă, odată cu febra, şi producţia de anticorpi.

în general, se consideră că febra trebuie tratată la valori mai mari de 38,5-39 de grade Celsius, mai ales în cazul copilului mic, sub 3 ani. De asemenea, este indicat să se trateze febra în cazul pacienților cu risc crescut, inclusiv la adulții cu insuficiență cardiacă sau pulmonară.

sursa

Virusul sincițial respirator: simptome și posibile complicații

Virusul sincițial respirator (RSV) este o cauză majoră a bolilor respiratorii, în special la copii. În acest sezon, se constată o creștere a numărului de îmbolnăviri în majoritatea țărilor. Ce este virusul respirator sincițial (RSV)?

5 idei despre ce NU este febra la copii și adulți | Mamaplus

Virusul sincițial respirator (RSV) este o cauză majoră a bolilor respiratorii la copii. Este un virus frecvent al tractului respirator care provoacă simptome asemănătoare răcelii comune. Majoritatea adulților se vindecă în 1-2 săptămâni, dar VRS poate fi sever în special la bebeluși și vărstnici.

Semnele și simptomele infecției cu virus sincițial respirator apar în mod obișnuit după 4-6 zile de la expunerea la virus.

Care sunt semnele și simptomele virusului respirator sincițial (RSV)?

Infecția cu virus sincițial respirator debutează cu simptome de tract respirator superior precum: strănut, rinoree, nas înfundat, dureri de cap, febră, dureri de mușchi. Apoi, manifestările clinice evoluează rapid, în 1-2 zile, către tuse și afectare pulmonară.

Sugarii și copiii mici pot prezenta: febră, absentă sau 37,5-38 grade C (de obicei nu foarte mare), dureri în deglutiţie, durere faringiană, tuse, respirație rapidă (tahipnee), învinețire a pielii (cianoză), respirație șuierătoare (wheezing), raluri (zgomote pulmonare supraadăugate zgomotelor normale, care se pot auzi cu stetoscopul), lipsa poftei de mâncare, deshidratare.

Simptomatologia RSV la bebeluşi evoluează pe parcursul a 3-5 zile, putând ajunge și până 7-10 zile, iar intensitatea este mai severă decât a unei răceli obișnuite.

RSV poate provoca de asemenea inflamații severe cum sunt bronșiolita (inflamarea căilor aeriene inferioare) și pneumonia (infecția pulmonară). RSV este cea mai frecventa cauză de bronșiolită și pneumonie la copiii sub 1 an.

La adulți și copiii mai mari de 3 ani, VSR determină semne și simptome ușoare asemănătoare răcelii: nas înfundat sau rinoree, tuse, subfebrilitate, dureri în gât, dureri de cap, stare generală proastă.

Complicații

Copiii pot dezvolta forme grave, pulmonare, de infecție cu virus sincițial respirator. O parte din copii pot avea la prima infecție cu virusul sincițial respirator, simptome de bronșiolită sau pneumonie. Infecțiile auriculare ușoare (otite), reprezintă o altă complicație.

Majoritatea infecțiilor cu virus sincițial respirator nu sunt amenințătoare de viață. Totuși, este necesar consultul medical pentru copii, bătrâni sau persoane cu risc crescut care prezintă orice semn sau simptom de infecție. De asemeni, se recomandă solicitarea de ajutor medical imediat dacă copilul prezintă dificultăți de respirație, febra mare sau cianoza (colorație albăstruie a pielii și mucoaselor, care apare din cauza unei cantități inadecvate de oxigen în sânge).

Cazuri în creștere de infecții cu rotavirus în țara noastră. Care sunt simptomele

Medicii susțin că numărul bolnavilor este mult mai mare decât în anii precedenți, iar secțiile de boli infecțioase și de pediatrie sunt supraaglomerate.

În secția de copii a Spitalului Raional Comrat, numărul pacienților cu infecție cu rotavirus este în creștere, notează Gagauzinfo.md, conform www.realitatea.md.

Rotavirusul este un virus contagios, care determină gastroenterite infecțioase, în special la sugari și copii mici. Simptomele includ diareea severă apoasă, voma, febra, durerea abdominală, lipsa poftei de mâncare. Potrivit șefei spitalului, Nina Răilean, infecția se activizează anual, odată cu sosirea perioadei reci a anului. Totuși, în acest an, amploarea ei este mult mai mare.

„Secția de boli infecțioase și pediatria sunt supraaglomerate. Sunt înscriși copii de diferite vârste și în număr mai mare decât înainte. Infecția cu rotavirus este de obicei asociată cu răceala comună. Probabil că oamenii încă economisesc bani și nu includ încălzirea. Probabil, acesta este unul dintre motivele creșterii drastice a numărului de cazuri”, spune Nina Railean.

La moment, în secția de pediatrie a spitalului regional din Comrat sunt 31 de copii, iar în secția de boli a aceleiași insituții sunt spitalizați 27 de pacienți, majoritatea fiind copii.

În Republica Moldova vaccinarea împotriva Rotavirusului este obligatorie. Serul se administrează la vârsta de două luni, iar a doua doză – la patru luni. La nivel global, infecția cu rotavirusul duce la decesul a circa 500 000 de copii cu vârsta de până la cinci ani.

Rotavirusul este cea mai fecventa cauza de diaree severa la nou-nascuti si la copiii sub 2 ani. Se impune spitalizarea in cazurile de deshidratare severa, aceasta fiind o cauza frecventa de deces.

Cum se transmite infecția?

Virusul are un mecanism de transmitere fecal-oral (igiena necorespunzătoare a mâinilor, consum de alimente sau apă contaminate).

Cum putem preveni infecția cu rotavirus?

Masurile de igienă personală (spălarea frecventă a mâinilor) și păstrarea alimentelor în condiții corespunzătoare înainte de a fi consumate reduc transmiterea infectiei. Alăptarea are rol în prevenție și în ameliorarea simptomelor în caz de infectie.

Vaccinarea este este recunoscută ca principală măsură de control și de profilaxie primară pentru prevenirea bolii.

Vaccinurile antirotavirus conțin tulpini atenuate care nu pot cauza boala, însă generează un răspuns imun ce conferă protecție. Acestea se administrează pe cale orală, în doze multiple, doar în primul an de viață al copilului.

Cum se tratează infecția cu rotavirus?

Tratamentul în infecția cu rotavirus este în general simptomatic și are că scop principal reducerea pierderilor de lichide prin administrarea de fluide și săruri de rehidratare orală, controlul febrei prin administrarea de antitermice, administrarea de antiemetice pentru stoparea vărsăturilor și utilizarea antidiareicelor pentru reducerea scaunelor apoase. În funcție de gradul de deshidratare, copiii care au o formă ușoară sau medie de deshidratare pot primi lichide și săruri de rehidratare pe cale orală la domiciliu, însă copiii care prezintă forme severe de deshidratare vor necesită rehidratare pe cale intravenoasă sub observație medicală.

Antibioticele nu sunt indicate, ele neaducând vreun beneficiu în infecția cu rotavirus.

La adulți infecția cu rotavirus este cel mai frecvent asimptomatică.

Musaca cu vinete, dovlecei și roșii
Articolul anterior
Designerul Oscar de la Renta a murit!
Articolul următor