Cum să alegi laboratorul pentru analize medicale?

Poți omite  această temă, crezând că nu te privește personal, dar… atunci când îi privește pe oamenii dragi ție: părinți, copii, rude? Astăzi când piața serviciilor de diagnostic de laborator oferă o mulțime de propuneri, care  la prima vedere sunt asemănătoare e dificil să decizi fără a fi informat. Majoritatea ofertelor sunt bazate pe 3 principii: calitate, deservire impecabilă, preț. Fiecare centru de investigații de laborator își alege calea sa de promovare. Cea mai simplă cale este de a oferi cel mai mic preț. Dar la compartimentul “analize ieftine” ar fi mult de discutat. Pentru orice centru medical consultativ  laboratorul  este un partener care preia responsabilitatea  privind calitatea rezultatelor oferite. Calitatea, performanța si operativitatea au  prețul lor.

separator
Cum să alegi laboratorul pentru analize medicale

Drept invitat special pentru elucidarea tuturor aspectelor acestei probleme îl avem pe domnul Sergiu Rață.

dr
Sergiu Rață,
Dr. științe medicale, mai mult de 17 ani experiență domeniul medicină de laborator

Ce criterii sunt importante pentru aprecierea calității serviciilor de laborator?

Aş vrea să menţionez din start că în acest domeniu nu există procese de  importanță majoră și detalii minore. Toate etapele procesului sunt importante în egală măsură. Impactul deficiențelor la oricare din etapele investigațiilor de laborator în unele cazuri poate fi fatal! Mă refer la stabilirea unui diagnostic corect, pronosticul bolii și în definitiv – viața omului. Astfel, decizia cărui laborator să dați preferinţă este primordială. Vă pot recomanda câteva criterii de bază care trebuie să le cunoașteți atunci când sunteți în fața alegerii:

  • Echipamente și consumabile  utilizate: este important ca laboratorul să lucreze cu sisteme de testare de o siguranță maximă (producători recunoscuți în domeniu).
  • Gradul de calificare a specialiștilor care iau parte la prelevarea, transportarea și verificarea probelor.
  • Pentru un laborator modern este absolut obligatorie utilizarea sistemelor analitice pentru verificarea calității probelor, precum și prezența certificatelor de calificare internațională.
  • Siguranța: e important să cunoașteți care sunt partenerii cu care lucrează laboratorul dat, de aici vine și gradul de credibilitate  privind calitatea rezultatelor. De regulă, un laborator recunoscut comunică partenerilor  (clinici, centre medicale)  rezultatele obţinute fără jena de a fi compromis.
  • Operativitate: termenii de efectuare a probelor, formatul în care va fi oferit rezultatul.
  • Orientare către client: posibilitatea de a preleva probele atât în cadrul centrelor medicale, cât și la domiciliu sau serviciu.
  • Confidențialitate.

img_45f9c2f1418c68e2657a3aa1e65a8222Ce poate garanta calitatea serviciilor de laborator?

Calitatea serviciilor medicale presupune profesionalism, siguranţă, corectitudine şi confort. Astfel, politica calităţii este un domeniu foarte vast care implică un spectru de acțiuni orientate, în final, către consumator. Garanțiile pot fi oferite de acreditări și calificări în domeniu, cum ar fi licențe, certificate naționale și internaționale.

În Republica Moldova putem conta pe astfel de servicii?

Cu siguranță!  Activez în acest domeniu din 1996 și am fost  parte a evoluției  serviciilor de laborator din Republica Moldova. Multe din echipamente și metode au fost  implementate pentru prima dată anume în centrul în care activez. În această ordine de idei, consider că consumatorul trebuie să fie corect informat înainte de a decide cui oferă credibilitate!

Care sunt  sursele de informare?

Există diverse surse de informare. De  la vizitarea  site-ului laboratorului, un apel telefonic  la care veți  primi informație și până la vizitarea centrului medical sau recomandarea oferită  de un specialist în domeniu. De fapt,  noi suntem foarte deschiși pentru a acorda atenție fiecărui client. Recent am implementat  un sistem de comunicare cu clienții prin intermediul chestionarelor de satisfacție. Toate acestea se fac din dorința de a ne perfecționa continuu și a fi cât mai loiali față de clienți. Întreaga noastră activitate este orientată spre performanţă, progres, bunăstarea populaţiei.

Aşadar, vă îndemnăm să fiți cât se poate de informați când  este vorba despre sănătate.

Cărui laborator de analize medicale îi oferi  posibililitatea de a fi expert în acest domeniu pentru tine și cei dragi?

Până la urmă decizia îți aparține!

Снимок
Centrul medical “MedExpert”

Adresa: str.  Gh. Asachi,  42
Tel.: +373 22 81-11-81

 

Andreea Marin și Mihaela Rădulescu concurează din nou
Articolul anterior
Vorbim sau nu în timpul sexului…
Articolul următor
Alte articole interesante