Cum să foloseşti corect un tampon igienic

Cu siguranţă, citeşti de fiecare dată instrucţiunile înainte de a folosi tamponul igienic. Medicul ginecolog Alyssa Dweck, din Westchester, spune pe îndelete ce greşeli faci atunci când foloseşti tamponul igienic şi faptul cum să le eviţi, pentru a nu dăuna sănătăţii tale.

separator
vnnimages

Aşadar, iată care sunt cele mai comune greşeli:

1.Te speli pe mâini doar după ce inserezi tamponul.
Este important să faci acest lucru, inclusiv, înainte de a introduce tamponul în vagin, pentru a minimiza riscul infectării căilor vaginale cu bacterii din mediul exterior.

2. Nu inserezi tamponul destul de adânc.
Un tampon situat prea superficial va crea incomoditate. Dacă este poziționat corect, nu trebuie să simți tamponul în căile vaginale.

3. Utilizezi un singur fel de tampon.
Deşi este foarte puţin probabil, tampoanele pot provoca sindromul de șoc toxic (SST), o boală potenţial fatală. Tampoanele cu nivel mai mare de absorbție cresc riscul de SST. De aceea, este potrivit acestea să fie utilizate doar dacă e nevoie să înfrunţi un flux crescut de sânge. Fluxul sanguinolent poate varia de la o zi la alta în zilele de menstruaţie. Dacă în primele zile este în regulă să foloseşti tampoane cu o capacitate mare de absorbţie, atunci, spre sfârşitul perioadei, sau ori de câte ori fluxul se reduce cantitativ, – poţi trece la tampoane subţiri, cu nivel de absorbţie mai mic.

4. Schimbi tamponul doar o dată pe zi.
Chiar dacă fluxul este mic, e necesar să schimbi tamponul fiecare 4-8 ore şi asta pentru că tamponul umed crează condiţii calde şi confortabile pentru înmulţirea bacteriilor – cu cât stă mai mult în vagin un tampon, cu atât mai mult creşte riscul de SST.

5. Foloseşti tampoanele pentru a opri scurgerea secreţiilor vaginale zilnice.
Fluidele vaginale sunt fireşti la mijlocul ciclului menstrual şi zilnic – în cantitate de până la două grame. Nu este recomandat să foloseşti tamponul pentru absorbţia acestora, întrucât rişti să denaturezi nivelul de aciditate natural al vaginului şi să creşti riscul de infecţie. Consultă medicul specialist, dacă secreţiile sunt abundente.

6. Foloseşti tamponul următoarea zi după încetarea menstruaţiei.
Este inconfortabil să inserezi un tampon uscat în căile vaginale uscate. De aceea, ar trebui să eviţi acest lucru inutil.

7. Nu schimbi tamponul umezit de urină. 
Din punct de vedere medical, nu este necesar să schimbi tamponul la fiecare micţiune, din punct de vedere practic – poţi simţi incomoditate; după actul de defecaţie este necesar să-l schimbi pentru a preveni preluarea bacteriilor şi infectarea uretrei sau vaginului.

8. Ai uitat să îl extragi.
Din experienţă, am aflat că acest lucru se poate întâmpla. Tamponul staţionat mult timp în vagin generează un miros fetid; consultă medicul, dacă nu îl poţi extrage singură.

9. Să foloseşti două tampoane concomitent – nu este admis.
Dacă simţi nevoia să gestionezi un flux mai abundent, foloseşte un tampon cu o capacitate mai mare de absorbție. Dacă fluxul este neobişnuit de puternic, incontrolabil, este cazul să faci o examinare medicală, pentru a stabili cauzele.

10. Nu schimbi tamponul după înot.
Când faci baie în cadă, piscină, lac sau mare este potrivit să înlături tamponul, îmbibat de apă.

11. Utilizezi tampoane ce au ambalajul deteriorat.
Ambalajele protejează tampoanele de praf și murdărie. Deci, nu risca să introduci germeni în vagin. În acelaşi timp, nu arunca tampoanele pentru că ar fi învechite. Ele, de fapt, nu au termen de expirare. Atât timp cât ambalajul este intact, acestea oferă siguranţă.

12. Păstrezi tampoanele în camera de baie.
Este potrivit ca acestea să fie păstrate într-un loc uscat.

13. Foloseşti tampoane igienice parfumate.
Acestea pot provoca iritație sau senzaţie de mâncărime.

Virusul sincițial respirator: simptome și posibile complicații

Virusul sincițial respirator (RSV) este o cauză majoră a bolilor respiratorii, în special la copii. În acest sezon, se constată o creștere a numărului de îmbolnăviri în majoritatea țărilor. Ce este virusul respirator sincițial (RSV)?

5 idei despre ce NU este febra la copii și adulți | Mamaplus

Virusul sincițial respirator (RSV) este o cauză majoră a bolilor respiratorii la copii. Este un virus frecvent al tractului respirator care provoacă simptome asemănătoare răcelii comune. Majoritatea adulților se vindecă în 1-2 săptămâni, dar VRS poate fi sever în special la bebeluși și vărstnici.

Semnele și simptomele infecției cu virus sincițial respirator apar în mod obișnuit după 4-6 zile de la expunerea la virus.

Care sunt semnele și simptomele virusului respirator sincițial (RSV)?

Infecția cu virus sincițial respirator debutează cu simptome de tract respirator superior precum: strănut, rinoree, nas înfundat, dureri de cap, febră, dureri de mușchi. Apoi, manifestările clinice evoluează rapid, în 1-2 zile, către tuse și afectare pulmonară.

Sugarii și copiii mici pot prezenta: febră, absentă sau 37,5-38 grade C (de obicei nu foarte mare), dureri în deglutiţie, durere faringiană, tuse, respirație rapidă (tahipnee), învinețire a pielii (cianoză), respirație șuierătoare (wheezing), raluri (zgomote pulmonare supraadăugate zgomotelor normale, care se pot auzi cu stetoscopul), lipsa poftei de mâncare, deshidratare.

Simptomatologia RSV la bebeluşi evoluează pe parcursul a 3-5 zile, putând ajunge și până 7-10 zile, iar intensitatea este mai severă decât a unei răceli obișnuite.

RSV poate provoca de asemenea inflamații severe cum sunt bronșiolita (inflamarea căilor aeriene inferioare) și pneumonia (infecția pulmonară). RSV este cea mai frecventa cauză de bronșiolită și pneumonie la copiii sub 1 an.

La adulți și copiii mai mari de 3 ani, VSR determină semne și simptome ușoare asemănătoare răcelii: nas înfundat sau rinoree, tuse, subfebrilitate, dureri în gât, dureri de cap, stare generală proastă.

Complicații

Copiii pot dezvolta forme grave, pulmonare, de infecție cu virus sincițial respirator. O parte din copii pot avea la prima infecție cu virusul sincițial respirator, simptome de bronșiolită sau pneumonie. Infecțiile auriculare ușoare (otite), reprezintă o altă complicație.

Majoritatea infecțiilor cu virus sincițial respirator nu sunt amenințătoare de viață. Totuși, este necesar consultul medical pentru copii, bătrâni sau persoane cu risc crescut care prezintă orice semn sau simptom de infecție. De asemeni, se recomandă solicitarea de ajutor medical imediat dacă copilul prezintă dificultăți de respirație, febra mare sau cianoza (colorație albăstruie a pielii și mucoaselor, care apare din cauza unei cantități inadecvate de oxigen în sânge).

Cazuri în creștere de infecții cu rotavirus în țara noastră. Care sunt simptomele

Medicii susțin că numărul bolnavilor este mult mai mare decât în anii precedenți, iar secțiile de boli infecțioase și de pediatrie sunt supraaglomerate.

În secția de copii a Spitalului Raional Comrat, numărul pacienților cu infecție cu rotavirus este în creștere, notează Gagauzinfo.md, conform www.realitatea.md.

Rotavirusul este un virus contagios, care determină gastroenterite infecțioase, în special la sugari și copii mici. Simptomele includ diareea severă apoasă, voma, febra, durerea abdominală, lipsa poftei de mâncare. Potrivit șefei spitalului, Nina Răilean, infecția se activizează anual, odată cu sosirea perioadei reci a anului. Totuși, în acest an, amploarea ei este mult mai mare.

„Secția de boli infecțioase și pediatria sunt supraaglomerate. Sunt înscriși copii de diferite vârste și în număr mai mare decât înainte. Infecția cu rotavirus este de obicei asociată cu răceala comună. Probabil că oamenii încă economisesc bani și nu includ încălzirea. Probabil, acesta este unul dintre motivele creșterii drastice a numărului de cazuri”, spune Nina Railean.

La moment, în secția de pediatrie a spitalului regional din Comrat sunt 31 de copii, iar în secția de boli a aceleiași insituții sunt spitalizați 27 de pacienți, majoritatea fiind copii.

În Republica Moldova vaccinarea împotriva Rotavirusului este obligatorie. Serul se administrează la vârsta de două luni, iar a doua doză – la patru luni. La nivel global, infecția cu rotavirusul duce la decesul a circa 500 000 de copii cu vârsta de până la cinci ani.

Rotavirusul este cea mai fecventa cauza de diaree severa la nou-nascuti si la copiii sub 2 ani. Se impune spitalizarea in cazurile de deshidratare severa, aceasta fiind o cauza frecventa de deces.

Cum se transmite infecția?

Virusul are un mecanism de transmitere fecal-oral (igiena necorespunzătoare a mâinilor, consum de alimente sau apă contaminate).

Cum putem preveni infecția cu rotavirus?

Masurile de igienă personală (spălarea frecventă a mâinilor) și păstrarea alimentelor în condiții corespunzătoare înainte de a fi consumate reduc transmiterea infectiei. Alăptarea are rol în prevenție și în ameliorarea simptomelor în caz de infectie.

Vaccinarea este este recunoscută ca principală măsură de control și de profilaxie primară pentru prevenirea bolii.

Vaccinurile antirotavirus conțin tulpini atenuate care nu pot cauza boala, însă generează un răspuns imun ce conferă protecție. Acestea se administrează pe cale orală, în doze multiple, doar în primul an de viață al copilului.

Cum se tratează infecția cu rotavirus?

Tratamentul în infecția cu rotavirus este în general simptomatic și are că scop principal reducerea pierderilor de lichide prin administrarea de fluide și săruri de rehidratare orală, controlul febrei prin administrarea de antitermice, administrarea de antiemetice pentru stoparea vărsăturilor și utilizarea antidiareicelor pentru reducerea scaunelor apoase. În funcție de gradul de deshidratare, copiii care au o formă ușoară sau medie de deshidratare pot primi lichide și săruri de rehidratare pe cale orală la domiciliu, însă copiii care prezintă forme severe de deshidratare vor necesită rehidratare pe cale intravenoasă sub observație medicală.

Antibioticele nu sunt indicate, ele neaducând vreun beneficiu în infecția cu rotavirus.

La adulți infecția cu rotavirus este cel mai frecvent asimptomatică.

Femeile din Moldova vor fi identificate și notificate automat privind efectuarea screening-ului de col uterin

Femeile din Moldova vor fi identificate și notificate automat privind efectuarea screening-ului de col uterin prin intermediul unui sistem informațional automatizat „Registrul de screening cervical”.

Femeile vor fi notificate automat privind efectuarea screening-ului cervical

Registrul va oferi posibilitatea să urmărească fiecare caz în mod organizat și va contribui la identificarea etapei de pre-cancer sau cancer la paciente, transmite IPN.

Femeile eligibile cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 ani urmează să ajungă la tratamentul necesar în limita unor termeni prestabiliți. 

Despre aceasta a anunțat medicul ginecolog Diana Văluță, șefa Unității de Coordonare a Implementării Screening-ului de Col Uterin, Institutul Mamei și Copilului.

În cadrul evenimentului de prezentare a rezultatelor Maratonului virtual „Păstrează sănătatea. Fă testul citologic!”, medicul a menționat că registrul se bazează pe sistemul informațional al asistenței medicale primare unde toată populația este introdusă conform listelor medicilor de familie. 

Fiecare femeie eligibilă va fi anunțată prin intermediul unui apel telefonic, sms sau prin rețele de socializare. În discuție cu medicul de familie, pacienta va anunța decizia sa privind modalitatea de invitație la screening de col uterin. Screening-ul va fi efectuat o dată la trei ani, atunci când persoana este testată negativ. În cazul în care rezultatul este pozitiv, femeia va fi chemată o dată la șase luni sau mai des.

„Am intrat în faza de implementare a programului. Noi instruim medicii de familie să utilizeze acest instrument. Am reușit să învățăm asistența medicală primară din Chișinău, continuăm în teritoriu. Atunci când vom familiariza toate instituțiile medicale cu acest instrument, mecanismul va deveni funcțional pentru femeile noastre. Ne-am propus termeni de implementare a mecanismului de la jumătate de an până la 12 luni”, a explicat medicul.

Natalia Plugaru, reprezentanta adjunctă a Fondului ONU pentru Populație (UNFPA), a menționat importanța prevenirii cancerului de col uterin și încurajării femeilor de a face testul citologic în scop profilactic. Prin intermediul Maratonului virtual „Păstrează sănătatea. Fă testul citologic!” desfășurat recent în Moldova a fost făcut un apel către femei ca ele să facă testul și să informeze din surse veridice.

Reprezentanta UNFPA Moldova a spus că mai există provocări în rândul femeilor și frica de rezultatul testului. 

„Noi ne-am dorit să transmitem prin mesaje simple informații către femei ca să meargă și să facă acest screening. Indiferent de rezultatul primit, pozitiv sau negativ, ele trebuie să fie sigure că la etapele pre-canceroase acest lucru poate fi tratat. Noi vom continua să investim în sistemul de sănătate, pentru că este important să menținem calitatea serviciului, vom investi în echipament, în calitatea prelevării, în specializarea medicilor, în sistemul de colectare a datelor și în monitorizare”, a spus ea.

Natalia Plugaru a afirmat că prin intermediul partenerilor și mass-media campania de informare va continua, mai ales în mediul rural. 

„Aceasta campanie ne-a arătat că femeile din mediul rural fie nu au acces la sursele de informație, fie se află în zone mai distanțate de unitățile medicale. Ele sunt cele mai vulnerabile în acest sens. Este important să ajungem la aceste femei cu informație și mesajul necesar ca să-și facă testul citologic și să prevină cancerul de col uterin”, a conchis reprezentanta UNFPA Moldova.

Anual, în Republica Moldova, cu stări pre-canceroase ale colului uterin sunt diagnosticate 600-700 de femei, iar 300–350 de femei primesc diagnosticul de cancer cervical.

Doi copii gemeni au taţi diferiţi! Cum e posibil?
Articolul anterior
Anda Adam va avea la nuntă invitaţi de pe trei continente!
Articolul următor