Cum scapi de guturai în 24 de ore!

загруженноеSe spune că răceala vine în trei zile, că stă trei zile şi că tot în trei zile a dispărut. Cu sfaturile specialistului în viroze şi în răceli, prof. Ronald Eccles, director la Institute of Common Cold din Cardiff (Anglia), vă vindecaţi într-o singură zi.

Ora 7
Duş fierbinte
Aburii fluidizează mucusul din cavităţile nazale, umidifică bron­hiile, iar jetul de apă fierbinte cal­mează durerile din musculatura mem­brelor.
Sfat: Amestecaţi gelul de duş cu 30 picături de ulei de eu­calipt. Acesta desfundă nasul şi pune pe fugă germenii patogeni.

Ora 8
sanatate-poza_mare_04_5ca8fc72c5Bombă de vitamine
Alimentaţia joacă un rol impor­tant în lupta cu răceala. Acum, la începutul zilei, aveţi nevoie de două pahare de suc de porto­cale proaspăt stors (pentru un aport consis­tent de vitamina C) şi un müsli de cereale integrale, cu zmeură sau mure, care conţin mulţi anti­oxi­danţi, pe lângă ener­gia sănătoasă, furnizată de car­bohidraţii din fulgii de cereale.
Sfat: Curăţaţi-vă de două ori nările cu so­luţie salină (puteţi întrebuinţa şi spray-urile cu apă de mare, de la farmacie). Astfel, microorganismele sunt îndepărtate de pe mucoasa nazală.

Ora 10
Inhalaţii cu muşeţel
* Preparaţi trei litri de infuzie de mu­şeţel, turna­ţi-o într-un lighean şi ames­tecaţi în ea 6 linguri de suc de pătla­gină. Inhalaţi aburii timp de 10 mi­nute, acope­rin­du-vă capul şi li­ghea­nul cu un pro­sop.
* Sugeţi bomboane acrişoare, căci ele vă vor umezi mucoasele, crescând capacitatea lor de auto­apă­rare. Şi luaţi medicamente antiinfla­ma­toare (pa­racetamol).
Sfat: Înmuiaţi un şervet de in în ceai fier­binte de fenicul şi ţineţi-l pe frunte 10 minute. Această reţetă din medicina tradiţională chineză urmăreşte să activeze fluxul energiei vitale.

600x391_tuse

Gripa_-_GuturaiOra 12
O porţie de aer proaspăt
Ieşiţi la o plimbare în pas de voie, chiar şi pe vreme ploioasă. Mişcarea în aer liber dă impulsuri pozitive siste­mului dvs. imunitar şi vă va îm­bu­nătăţi starea de spirit.
Sfat: În mers, inspiraţi profund pe nări, reţineţi aerul 3 se­cunde, apoi expiraţi lent. Aşa vă întă­riţi şi vă curăţaţi căile respiratorii.

Ora 13
Prânzul cu friptură de pui
În pauza de prânz, mâncaţi o salată cu câteva felii de friptură de pui. Protei­nele ajută or­ganismul să spo­rească numărul celu­le­lor imunitare şi rea­lizează o sti­mu­lare generală a siste­mului de auto­apărare.
Sfat: La sfârşitul me­sei, beţi o ceaşcă de cafea, în care pu­neţi trei cuişoare zdrobite. Acest ames­tec mo­bilizează apărarea la nivel local.

gripa-racealaOra 15
Pauză cu ceai de plante
Lichidele fierbinţi subţiază mu­cusul din bronhii şi cavităţile na­zale, astfel încât el poate fi eliminat mai repede. Ideal: ceai de măceşe şi de soc, deoa­rece ambele întăresc siste­mul imunitar.
Reţetă: puneţi 2 linguriţe de fructe de măceş într-un sfert de litru de apă rece, daţi-le într-un clocot, apoi lăsaţi-le să infuzeze 10 minute şi strecuraţi. Sau: turnaţi un sfert de litru de apă clocotită peste 2 linguriţe de flori de soc şi infuzaţi 5 minute. Amândouă ceaiurile se beau calde.
Sfat: Lăsaţi să picure pe un cub de zahăr jumătate de linguriţă sau chiar o linguriţă întreagă de zeamă de lămâie şi sugeţi-l. Aşa vă păstraţi mucoasele umede, împiedicând microorganismele să se fixeze pe ele.

Ora 18
w560xh316_Ardeiul_iute_calmeaza_durerile_de_spate1Mâncăruri picante
Pentru cină, preparaţi-vă o mâncare picantă, după o reţetă tailandeză, indiană sau mexicană. Cu cât mai iute, cu atât mai bine! Un curry sau chili con carne vă face să transpiraţi şi să daţi afară guturaiul. Căci ele conţin ghimbir, usturoi sau ardei iuţi, care omoară germenii patogeni şi diluează secreţiile nazale.
Sfat: Amestecaţi 2 linguri de suc de cătină cu o cană de lapte călduţ. Sucul vă furni­zează multă vitamină C, iar laptele formează o peliculă protectoare.

загруженное (1)Ora 20
Baie relaxantă
Aţi avut o zi grea, meritaţi o compensaţie: acum, o baie fierbinte este exact lucrul de care aveţi nevoie. Iar viruşilor nu le place deloc! Căci activarea circulaţiei sanguine la nivelul mucoaselor mobilizează mai multe celule imunitare în zona respectivă, pentru a ataca şi a distruge microorganismele. Formula optimă este o baie generală de zece minute, cu apă la 38°C. Efectul ei te­ra­peutic poate fi amplificat prin adăugarea uleiurilor de mentă, eucalipt, cimbru sau ace de brad. Ele stimu­lează circulaţia şi calmează durerile din membre. Tot­odată, uleiurile eterice ajută la eliminarea mucusului şi a secreţiilor din nas şi bronhii.
Sfat: Amestecaţi şi sugeţi 2 linguri de hrean, 1 linguriţă de suc de ceapă şi 1 linguriţă de mie­re. Mixtura are acţiune dezinfectantă.

Ora 22
646x404 (1)Un somn sănătos
Acum ar trebui să dormiţi cel pu­ţin opt ore, pentru ca organismul dvs. să se poată regenera. În seara aceasta, renunţaţi la televizor, la paha­rul de vin sau la cafea – pur şi simplu, la tot ce ar avea un efect stimulativ asupra corpului dvs. Lăsaţi deo­parte, de asemenea, navigarea pe internet, ca şi lectura. Destindeţi-vă într-o linişte desăvârşită – even­tual cu o călătorie imaginară pe meleaguri care vă sunt dragi şi unde vă puteţi încărca cu energie.
Sfat: Tamponaţi-vă cu ulei de mentă sub nas. Dezinflamează mucoasele.

Sursa

Ce să faci dimineața pentru scăderea tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială, deseori, nu dă semne de avertizare, însă, dacă este lăsată necontrolată, poate afecta diferite părți ale corpului, inclusiv arterele, inima, creierul, rinichii, ochii și multe altele. Din fericire, există schimbări în stilul de viață pe care le poți face: „Încercarea acestor schimbări dimineața – când presiunea începe să crească, chiar înainte de a te trezi – este un moment deosebit de bun pentru a începe”, spune John Higgins, MD, cardiolog sportiv la McGovern Medical School de la UTHealth din Houston.

Dimineața este, de asemenea, momentul în care evenimentele cardiace cum ar fi accidentul vascular cerebral sau atacul de cord sunt mai probabil să se întâmple, adaugă dr. Higgins. Uneori, aceste probleme cardiace pot fi cauzate, parțial, de o tensiune arterială crescută dimineața.

Iată cele mai bune obiceiuri de dimineață pentru a scădea tensiunea arterială, indiferent dacă ai fost diagnosticat cu hipertensiune arterială sau vrei doar să menții inima sănătoasă.

Mai puțină cofeină

Ceașca ta de cafea de dimineață ar putea duce la niveluri nesănătoase ale tensiunii arteriale, mai ales dacă bei mai multe căni pe zi.

Acest lucru se datorează faptului că cofeina este un stimulent, care poate adăuga un stimulent în pasul tău, dar poate, de asemenea, să crească tensiunea arterială.

Deși motivul exact pentru care se întâmplă acest lucru este dezbătut, unii experți cred că se datorează faptului că poate bloca un hormon care ajută la lărgirea arterelor. Alții cred că se datorează faptului că poate determina glandele suprarenale să elibereze mai multă adrenalină, potrivit Clinicii Mayo.

„Două până la patru căni de cafea (aproximativ 200 până la 300 de miligrame de cofeină) vor crește de obicei tensiunea arterială cu aproximativ 8 mm Hg sistolică (adică, numărul de sus) și 6 mm Hg diastolică (adică, numărul de jos),” spune Dr. Higgins.

Veștile bune? Acest vârf nu durează de obicei mult. „Se stinge în aproximativ patru ore”, spune dr. Higgins.

Totuși, pentru a mneține tensiunea arterială stabilă de dimineață, începe ziua cu o ceașcă de cafea decofeinizată, spune el. Și dacă încă ți-e poftă de cofeină, așteaptă până dimineața târziu și bea o singură ceașcă.

Dacă ai antecedente de probleme cu inima sau hipertensiune arterială, discută cu medicul pentru a afla cât de multă cofeină poți consuma pe zi.

Mic dejun echilibrat

Ai obiceiul de a sari peste micul dejun? Lipsa acestei mese poate avea, de fapt, un efect major asupra tensiunii arteriale.

Săritul peste micul dejun este asociat cu hipertensiunea la adulți, conform unei meta-analize din martie 2022 din ‌International Journal of Hypertension‌‌.‌.

Și nu doar când mănânci, ci ‌și ce‌ mănânci este la fel de important. De exemplu, iaurt cu conținut scăzut de grăsimi cu nuci și fructe este un mic dejun grozav, echilibrat, care promovează o tensiune arterială mai bună din mai multe motive, spune dr. Higgins.

În primul rând, nucile sunt bogate în omega-3 sau grăsimi sănătoase. Doar o ceașcă de nuci (cum ar fi nucile, migdalele sau alunele) pe zi este legată de o reducere a tensiunii arteriale sistolice de până la 8 mm Hg, adaugă dr. Higgins. În plus, fructe precum kiwi, banana și portocale au fost asociate cu o tensiune arterială scăzută, spune el.

În plus, fructele și nucile sunt de obicei părți importante ale dietei DASH și ale dietei mediteraneene, ambele fiind bogate în alimente pe bază de plante și pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale în mod semnificativ, conform unei lucrări din august 2020 din „‌Kardiologia Polska”‌‌.

Fără zahar

De la gogoși la produse de patiserie și cereale, alimentele preferate pentru micul dejun pot fi, din păcate, umplute cu zaharuri adăugate. Și prea mult zahăr poate afecta tensiunea arterială.

„Mâncarea cu zahăr, în special sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, poate afecta căile din organism legate de hormonul aldosteron și peptida endotelină, care ajută ambele la reglarea tensiunii arteriale”, spune dr. Higgins.

În plus, „nivelurile ridicate de zahăr din sânge sunt asociate cu ateroscleroza (acumularea de plăci în arterele tale), ceea ce va duce la artere mai rigide și, în cele din urmă, la creșterea tensiunii arteriale”, spune dr. Higgins.

Pentru a preveni acest lucru, limitează cantitatea de zahăr adăugat pe care o consume și o bei în fiecare zi. Fii deosebit de atent când mănânci lucruri precum batoanele pentru micul dejun, iaurturi și cerealele, care au adesea îndulcitori adăugati. Pentru referință, orice aliment cu o valoare zilnică (DV) de 20% (sau mai mare) esteconsiderat un aliment bogat în zahăr, conform studiului Harvard T.H. realizat de Şcoala de Sănătate Publică Chan.

Zaharurile naturale din fructe și legume ‌nu‌ cresc tensiunea arterială, conform Dr. Higgins. Așa că poți consuma aceste alimente hrănitoare.

Exerciții în mod regulat

În timp ce un antrenament intens vă va face inima să bată și vă va crește temporar valorile tensiunii arteriale, exercițiile fizice dimineața sunt o modalitate excelentă de a susține o tensiune arterială sănătoasă în general.

Două ore și jumătate de exerciții aerobice de intensitate moderată (sau 75 de minute de exerciții aerobice de mare intensitate) și/sau antrenament de forță timp de 90 până la 150 de minute în fiecare săptămână pot scădea tensiunea arterială cu până la 5 mm Hg, spune dr. Higgins.

Meditează dimineața

A face corpul să se relaxeze, mai ales la începutul zilei,  poate avea un efect pozitiv asupra nivelului tensiunii arteriale. Acest lucru se poate realiza printr-o practică de meditație, potrivit Harvard Health Publishing.

De fapt, oamenii cu hipertensiune arterială ușoară care practică meditația bazată pe mindfulness s-a dovedit că și-au scăzut tensiunea arterială sistolică și diastolică în studii, potrivit University of Maryland Medical System.

Unul dintre motivele pentru care meditația funcționează în acest caz? Corpul tău este determinat să producă mai mult oxid nitric, care ajută la lărgirea vaselor de sânge, scăzând astfel tensiunea arterială, potrivit Harvard Health Publishing.

Poți folosi tehnici de meditație și respirație pentru a scădea tensiunea arterială în orice moment al zilei, dar meditația de dimineață poate fi deosebit de utilă pentru a-ți începe ziua cu un sentiment de calm, conform Dr. Higgins.

Dacă ești începător, stai  în liniște timp de cinci minute dimineața. Poți încerca să faci asta timp de 20 de minute, dar dacă nu ai timp, cinci minute vor fi suficiente.

Iată câțiva pași pentru o meditație bazată pe mindfulness, pentru a promova răspunsul de relaxare al corpului tău, conform Harvard Health Publishing:

Stai într-un loc liniștit, cu ochii închiși.

Relaxează-ți mușchii și repetă în tăcere un cuvânt, o frază, un sunet sau o scurtă rugăciune la alegerea ta, iar și iar.

Când gândurile rătăcite interferează (cum vor ele), lasă-le să vină și să plece și să revină la cuvântul, fraza sau sunetul care-ți ghidează meditația.

Sursa: Living Strong; clicksanatate.ro

Cancerul poate fi detectat după miros, ne spun medicii

Mirosul corpului poate fi un indicator folositor în depistarea anumitor tipuri de boli. Chiar și cancerul poat fi detectat după miros, spune un medic, și asta deoarece unele maladii determină organismul să producă substanțe specifice.

separator

Dermatologul rus Irina Skorogudaeva a explicat cum pot fi recunoscute bolile periculoase, precum cancerul, diabetul și bolile renale, după miros. Transpirația care miroase neobișnuit vorbește despre procesele distructive din organism, spune medicul.

De exemplu, în bolile oncologice, corpul emană un miros specific de ,,carne alterată”. În plus, temperatura corpului crește și apare transpirația accentuată ca mecanism de termoreglare.

Specialistul a explicat că acest lucru se datorează faptului că se produce „factorul de necroză tumorală”, cu ajutorul căruia organismul luptă împotriva creșterii maligne.

Medicul a mai menționat că, în caz de diabet, o persoană miroase a ,,mere putrezite și a acetonă”. Când insulina este insuficientă, glucoza nu intră în celule. Prin urmare, începe procesul de producere a energiei din grăsimi. Astfel se formează corpuri cetonice, care sunt transformate în acetonă.

Medicul a adăugat că în boli de ficat și rinichi – transpirația pacientului capătă miros de amoniac.



Medic: Cum putem reduce riscul de cancer colorectal

În ultimele decenii în țara noastră se atestă o creştere lentă, dar continuă a morbidităţii prin cancer colorectal. Anual, la nivel mondial, se inregistreaza peste 1,2 milioane de cazuri noi de cancer colorectal. Pentru conştientizarea riscului acestui tip de cancer, un medic, specialist în chirurgie coloproctologică, atrage atenţia asupra unor lucruri pe care orice adult ar trebui să le ştie.

1. Ce factori pot crește riscul de a dezvolta cancer colorectal?

Factorii principali de risc pentru dezvoltarea cancerului colorectal includ sedentarismul, supraponderalitatea, fumatul, dieta săracă în fibre, consumul de alcool, consumul excesiv de carne roșie, precum și consumul insuficient de fructe și legume, împreună cu predispoziția genetică, afirmă medicul austriac Alexis Freitas, consultant chirurg al Consiliului european de chirurgie/coloproctologie.

2. În cazul acestui timp de afecțiune, care sunt cele mai frecvente simptome?

Simptomele cancerului colorectal pot fi confundate cu simptomele altor afecțiuni, însă principalele indicii ale acestui tip de cancer sunt sângele în scaun și durerea abdominală, în special în stadiile avansate. Persoanele care prezintă aceste simptome trebuie să meargă la un control medical, deoarece durerile abdominale pot ascunde probleme grave de sănătate.

3. Când este cel mai des identificat acest tip de cancer?

Stadiul în care este depistat acest tip de cancer diferă de la țară la țară. În țările unde există un program de screening și pacienții vin regulat la investigații de prevenție, cum este colonoscopia, cancerul colorectal este depistat în stadii incipiente.

4. Ce analize sunt necesare pentru diagnosticare?

Principalele analize pe care le recomandăm sunt colonoscopia, CT/RMN (dacă colonoscopia nu este posibilă), teste histopatologice, teste de sânge și de scaun.

5. Cum putem reduce risul dezvoltării cancerului colorectal?

Ca să putem reduce riscul dezvoltării acestui cancer, trebuie să mergem la controlul anual, iar dacă am trecut de vârsta de 50 de ani recomandăm să fie făcut colonoscopia, la fiecare 5 ani sau în funcție de factorii de risc pe care îi avem.

6. Ce tratamente sunt recomandate pentru aceasă afecțiune?

Tratamentele recomandate acestui tip de cancer sunt: polipectomia endoscopică în primele stadii; chirurgia (chirurgie laparoscopică cu incideță unică, chirurgie laparoscopică, chirurgie convențională); radioterapia și chimioterapia. Acestea sunt cele reomandate în funcție de cât de avansată este boala.

sursa

Oul de prepeliță are o valoare nutritivă de 10 ori mai mare decât oul de găină
Articolul anterior
Când optezi pentru naşterea prin cezariană
Articolul următor