Cum se manifestă hernia de disc

Hernia de disc este o problemă majoră de sănătate, ce trebuie tratată la timp, deoarece evoluția acesteia poate duce la grave consecințe.

separator

articolspate

Poate aparea în orice parte a coloanei vertebrale, scrie doctorul chirurg Horia Stoicescu pe cdt-babes.ro, dar adesea afectează zona lombară, nivelul inferior al coloanei. Hernia poate fi tratată nechirurgical, dacă este diagnosticată din timp, prin fizioterapie, masaje, administrarea de antiinflamatoare. Ca să ajungi la medic în acest stadiu, trebuie să știi cum se manifestă hernia de disc.

Coloana vertebrală este compusă din vertebre. Acestea sunt legate între ele printr-un disc intervertebral, format dintr-un inel exterior fibros și un țesut gelatinos elastic, în centrul discului. Este foarte important să știm aceste lucruri, ca să înțelegem ce se întâmplă când un disc intervertebral are probleme. Funcția lui este de a amortiza și proteja impotriva șocurilor produse de mișcările bruște, cum ar fi alergatul, săritul sau ridicarea unor greutăți. Când se deteriorează – din cauza unor accidente sau a îmbătrânirii –, discurile ies în exterior sau se rup. Și, totuși, cum se manifesta hernia de disc?

Uneori simți dureri de spate care nu te lasă să stai în picioare, alteori ai doar senzație de amorțeală la nivelul coloanei și picioarelor. Dintr-o mulțime de simptome care însoțesc boala, sunt și câteva confuze și trecătoare. Din această cauză oamenii nu acordă suficientă atenție sănătății și ajung târziu la medic.

Simptomele depind de poziția și mărimea herniei și de starea nervului. Dacă hernia nu presează pe nerv, e posibil să nu apară dureri. Dacă îl presează, disconfortul este puternic și asociat cu amorțeala, furnicături, slăbiciune. Iar durerile pot fi și mai intense la strănut și efort. Poți simți o ameliorare dacă te întinzi în pat sau găsești o poziție care relaxează coloana vertebrală și scade presiunea asupra discului afectat.

Dacă ai astfel de probleme, evită activitățile zilnice care supun spatele unui stres, precum ridicatul de greutăți, expunerea prelungită la vibrații.

Sursa
 

Tragic! O moldoveancă a murit în Italia
Articolul anterior
Hemoroizi: cauze, simptome, diagnostic, tratament și prevenire
Articolul următor
Alte articole interesante