Turmericul sau curcuma este un condiment cu gust şi aromă deosebită, folosit mai ales în bucătăria asiatică. Rădăcina plantei Curcuma longa, din care provine turmericul, are în acelaşi timp numeroase propritetăţi folositoare pentru sănătate. Aceasta vindecă bolile inflamatoare, bolile de ficat, arde grăsimile din sânge, previne cancerul, dar şi îmbătrânirea prematură. Iată beneficiile curcumei în dietă!
Luptă cu procesele inflamatoare din organism
Turmericul sau curcuma, pe lângă faptul că este un condiment, mai are rol şi de medicament, întrucât în medicina populară indiană şi chineză, curcuma este folosită ca agent anti-inflamator într-o varietate de boli – intestine balonate, gălbeneală (icter) de natură hepatică, dureri menstruale, inflamaţia căilor urinare, durere de dinți, răceală, tuse, colici.
În condiţii experimentale s-a demonstrat că uleiul volatil de turmeric şi pigmentul de culoare portocalie (curcumina) au proprietăţi anti-inflamatoare comparabile cu hidrocortizona sau fenilbutazona – medicamente cu efect antiinflamator, iar spre deosebire de acestea, curcumina nu afectează stomacul.
Curcuma tratează bolile inflamatoare intestinale
Curcumina este eficientă în caz de boli inflamatoare intestinale, cum ar fi boala Crohn şi colita ulcerativă, sugerează cercetări recente. În studii de laborator, curcumina a protejat intestinele contra inflamaţiei, în cazul în care aceasta a fost introdusă în dietă cinci zile înainte. Cercetătorii susţin că pigmentul curcumina are acţiune antioxidantă şi inhibă, de asemenea, agentul proinflamator NF kappa-B.
Uşurează evoluţia poliartritei reumatoide
Studiile clinice au demonstrat că turmericul exercită, de asemenea, efect antioxidant şi neutralizează în organism substanţele chimice dăunătoare, ce deteriorează celulele sănătoase, membranele lor. În multe boli, cum ar fi artrita (inflamaţia încheieturilor), radicalii liberi pot fi responsabili de procesul inflamator şi deteriorare eventuală a articulaţiilor. Într-un studiu recent, pacienții cu poliartrită reumatoidă, care au folosit curcuma pe lângă medicamentele de bază cu efect anti-inflamator, au redus mai bine proceszl inflamator şi durata rigidităţii matinale la nivelul încheieturilor. De asemenea, au crescut durata mersului pe jos.
Curcuma – benefică în fibroza chistică
Curcumina, constituentul major al curcumei de culoare galbenă, probabil că intervine în corecţia unui defect genetic (DeltaF508), responsabil pentru fibroza chistica, sugerează un studiu publicat în revista Animal Science. Fibroza chistică este o boală gravă ce atacă plămânii, formând un strat de mucus gros cauzator de infecţie, punând astfel în pericol viaţa. Mucusul dens afectează, de asemenea, pancreasul, fapt ce împiedică digerarea şi absorbţia adecvată a nutrienţilor din hrană.
Protecţie anti-cancer
Acțiunile antioxidante ale curcuminei protejează celulele de radicalii liberi, potenţiali cancerigeni ce denaturează ADN-ul. Curcumina ajută, de asemenea, organismul să distrugă celulele canceroase mutante. Studiile epidemiologice au corelat folosirea frecventă a curcumei în alimentaţie şi ratele mai mici ale cancerului de sân, prostată, pulmonar şi colon. O cercetare efectuată la Universitatea din Texas a stabilit că extractul de turmeric a ajutat la şoareci încetinirea răspândirii celulelor canceroase de la sân spre plămâni. Studiul a fost publicat în jurnalul Biochemical Pharmacology, în 2005. De asemenea, o altă cercetare a demonstrat eficienţa turmericului în combaterea limfomului non-Hodgkin.
Turmericul şi ceapa previn cancerului de colon
Curcumina, fitonutrientul găsit în turmeric, și quercitina, un antioxidant din ceapă, reduc dimensiunile tumorilor, dar şi cantitatea leziunilor precanceroase din tractul intestinal la om, arată o cercetare publicată în jurnalul Clinic Gasteroenterology and Hepatologie. Pacienţii cu polipoză adenomatoasă familială (boală moştenită) au fost tratați regulat cu doze constante de curcumina și quercetina. Peste şase luni, numărul mediu al polipilor a scăzut cu 60,4%, iar dimensiunea acestora– cu 50,9%.
Curcuma şi varza opresc cancerul de prostată
Cancerul de prostată este un eveniment rar întâlnit în India, acolo unde bărbaţii consumă des curcuma. Oamenii de ştiinţă au testat curcumina împreună cu isotiocianaţii, abundenţi în legumele crucifere, precum conopida, varza, broccoli, varza de Bruxelles, guliile, napii, şi au observat în condiţii de laborator un efect cumulativ protector mult superior în caz tumorilor de prostată. În acelaşi timp, în rândul populaţiei indiene în vârstă boala Alzheimer este întâlnită mult mai rar. Curcumina are efecte anti-îmbătrânire.
Turmericul scade riscul de leucemie la copii
O cercetare, prezentată recent în cadrul unei conferințe la Londra, oferă dovezi că un consum de alimente condimentate cu şofran indian sau curcuma ar putea reduce riscul de apariţie a leucemiei la copii. Din 1950 incidenţa acestui cancer a crescut dramatic, cu mai mult de 50%, mai ales la copiii de vârstă mai mică de cinci ani. Se presupune că factorii de mediu şi stilul de viaţă au influenţat acest aspect. În acelaşi timp, s-a constatat că rata leucemiei în rândurile copiilor este mult mai mică în ţările din Asia, decât în țările occidentale. ,,Această diferenţă ar putea fi cauzată de dieta bogată în legume, inclusiv turmeric”, afirmă prof. Moolky Nagabhushan din Chicago.
Curcuma neutralizează toxinele la nivelul ficatului
Cercetătorii susţin că nivelul a două enzime de detoxifiere a ficatului (UDP glucuronil transferaza și glutation-S-transferaza) a crescut semnificativ după ce animalele de laborator au fost hrănite cu turmeric.
Arde grăsimile în exces din sânge
Pigmentul curcumina din turmeric oferă protecţie cardiovasculară, previne oxidarea colesterolului în organism şi depunerea accestuia pe pereţii vaselor de sânge, evitând ,,înfundarea’’ arterelor. În plus, curcuma este o sursă bună de vitamina B6, necesară pentru reglarea nivelului de homocisteină, un produs intermediar metabolic, dăunător în mod direct pereţilor sanguini. Nivelurile ridicate de homocisteină sunt considerate un factor de risc important în ateroscleroză şi bolile de inimă, în timp ce aportul ridicat de vitamina B6 este asociat unui risc scăzut de boli de inimă.
Sfaturi practice în bucătărie:
- Curcuma condimentează savuros carnea albă de pui, peştele, fructele de mare, mâncărurile de ceapă, cartofi, conopidă, varză, linte, ţelină, ardei gras, roşii, fasole, păstăi, supele, popcornul.
- Poţi amesteca iaurtul simplu cu un pic de turmeric, sare şi piper dupa gust.
- Poţi adăuga curcuma la salata de ou, pentru o culoare galbenă îndrăzneaţă şi un gust mai intens.
- Poţi condimenta orezul brun cu stafide, merele coapte cu turmeric. Sosul pentru salata de legume poate fi nuanţat, adăugând în el pulbere de turmeric.
- Optează mai degrabă pentru curcuma pură decât pentru amestecurile de condimente. Cercetările arată că pudra de curry conţine, de fapt, foarte puţină curcumină.