Curcuma luptă cu grăsimile din sânge

Turmericul sau curcuma este un condiment cu gust şi aromă deosebită, folosit mai ales în bucătăria asiatică. Rădăcina plantei Curcuma longa, din care provine turmericul, are în acelaşi timp numeroase propritetăţi folositoare pentru sănătate. Aceasta vindecă bolile inflamatoare, bolile de ficat, arde grăsimile din sânge, previne cancerul, dar şi îmbătrânirea prematură. Iată beneficiile curcumei în dietă!

separator
111Curcuma_longa_roots

Luptă cu procesele inflamatoare din organism

Turmericul sau curcuma, pe lângă faptul că este un condiment, mai are rol şi de medicament, întrucât în medicina populară indiană şi chineză, curcuma este folosită ca agent anti-inflamator într-o varietate de boli – intestine balonate, gălbeneală (icter) de natură hepatică, dureri menstruale, inflamaţia căilor urinare, durere de dinți, răceală, tuse, colici.

În condiţii experimentale s-a demonstrat că uleiul volatil de turmeric şi pigmentul de culoare portocalie (curcumina) au proprietăţi anti-inflamatoare comparabile cu hidrocortizona sau fenilbutazona – medicamente cu efect antiinflamator, iar spre deosebire de acestea, curcumina nu afectează stomacul.

Curcuma tratează bolile inflamatoare intestinale

Curcumina este eficientă în caz de boli inflamatoare intestinale, cum ar fi boala Crohn şi colita ulcerativă, sugerează cercetări recente. În studii de laborator, curcumina a protejat intestinele contra inflamaţiei, în cazul în care aceasta a fost introdusă în dietă cinci zile înainte. Cercetătorii susţin că pigmentul curcumina are acţiune antioxidantă şi inhibă, de asemenea, agentul proinflamator NF kappa-B.

Abstract image of Indian tumeric powder from vegetable market.

Uşurează evoluţia poliartritei reumatoide

Studiile clinice au demonstrat că turmericul exercită, de asemenea, efect antioxidant şi neutralizează în organism substanţele chimice dăunătoare, ce deteriorează celulele sănătoase, membranele lor. În multe boli, cum ar fi artrita (inflamaţia încheieturilor), radicalii liberi pot fi responsabili de procesul inflamator şi deteriorare eventuală a articulaţiilor. Într-un studiu recent, pacienții cu poliartrită reumatoidă, care au folosit curcuma pe lângă medicamentele de bază cu efect anti-inflamator, au redus mai bine proceszl inflamator şi durata rigidităţii matinale la nivelul încheieturilor. De asemenea, au crescut durata mersului pe jos.

Curcuma – benefică în fibroza chistică

Curcumina, constituentul major al curcumei de culoare galbenă, probabil că intervine în corecţia unui defect genetic (DeltaF508), responsabil pentru fibroza chistica, sugerează un studiu publicat în revista Animal Science. Fibroza chistică este o boală gravă ce atacă plămânii, formând un strat de mucus gros cauzator de infecţie, punând astfel în pericol viaţa. Mucusul dens afectează, de asemenea, pancreasul, fapt ce împiedică digerarea şi absorbţia adecvată a nutrienţilor din hrană.

turmeric_skincare11

Protecţie anti-cancer

Acțiunile antioxidante ale curcuminei protejează celulele de radicalii liberi, potenţiali cancerigeni ce denaturează ADN-ul. Curcumina ajută, de asemenea, organismul să distrugă celulele canceroase mutante. Studiile epidemiologice au corelat folosirea frecventă a curcumei în alimentaţie şi ratele mai mici ale cancerului de sân, prostată, pulmonar şi colon. O cercetare efectuată la Universitatea din Texas a stabilit că extractul de turmeric a ajutat la şoareci încetinirea răspândirii celulelor canceroase de la sân spre plămâni. Studiul a fost publicat în jurnalul Biochemical Pharmacology, în 2005.  De asemenea, o altă cercetare a demonstrat eficienţa turmericului în combaterea limfomului non-Hodgkin.

Turmericul şi ceapa previn cancerului de colon

Curcumina, fitonutrientul găsit în turmeric, și quercitina, un antioxidant din ceapă, reduc dimensiunile tumorilor, dar şi cantitatea leziunilor precanceroase din tractul intestinal la om, arată o cercetare publicată în jurnalul Clinic Gasteroenterology and Hepatologie. Pacienţii cu polipoză adenomatoasă familială (boală moştenită) au fost tratați regulat cu doze constante de curcumina și quercetina. Peste şase luni, numărul mediu al polipilor a scăzut cu 60,4%, iar dimensiunea acestora– cu 50,9%.

Curcuma şi varza opresc cancerul de prostată

Cancerul de prostată este un eveniment rar întâlnit în India, acolo unde bărbaţii consumă des curcuma. Oamenii de ştiinţă au testat curcumina împreună cu isotiocianaţii, abundenţi în legumele crucifere, precum conopida, varza, broccoli, varza de Bruxelles, guliile, napii, şi au observat în condiţii de laborator un efect cumulativ protector mult superior în caz tumorilor de prostată. În acelaşi timp, în rândul populaţiei indiene în vârstă boala Alzheimer este întâlnită mult mai rar. Curcumina are efecte anti-îmbătrânire.

aaacurcuma

Turmericul scade riscul de leucemie la copii

O cercetare, prezentată recent în cadrul unei conferințe la Londra, oferă dovezi că un consum de alimente condimentate cu şofran indian sau curcuma ar putea reduce riscul de apariţie a leucemiei la copii. Din 1950 incidenţa acestui cancer a crescut dramatic, cu mai mult de 50%, mai ales la copiii de vârstă mai mică de cinci ani. Se presupune că factorii de mediu şi stilul de viaţă au influenţat acest aspect. În acelaşi timp, s-a constatat că rata leucemiei în rândurile copiilor este mult mai mică în ţările din Asia, decât în țările occidentale. ,,Această diferenţă ar putea fi cauzată de dieta bogată în legume, inclusiv turmeric”, afirmă prof. Moolky Nagabhushan din Chicago.

Curcuma neutralizează toxinele la nivelul ficatului

Cercetătorii susţin că nivelul a două enzime de detoxifiere a ficatului (UDP glucuronil transferaza și glutation-S-transferaza) a crescut semnificativ după ce animalele de laborator au fost hrănite cu turmeric.

Arde grăsimile în exces din sânge

Pigmentul curcumina din turmeric oferă protecţie cardiovasculară, previne oxidarea colesterolului în organism şi depunerea accestuia pe pereţii vaselor de sânge, evitând ,,înfundarea’’ arterelor. În plus, curcuma este o sursă bună de vitamina B6, necesară pentru reglarea nivelului de homocisteină, un produs intermediar metabolic,  dăunător în mod direct pereţilor sanguini. Nivelurile ridicate de homocisteină sunt considerate un factor de risc important în ateroscleroză şi bolile de inimă, în timp ce aportul ridicat de vitamina B6 este asociat unui risc scăzut de boli de inimă.

Sfaturi practice în bucătărie:

  • Curcuma condimentează savuros carnea albă de pui, peştele, fructele de mare, mâncărurile de ceapă, cartofi, conopidă, varză, linte, ţelină, ardei gras, roşii, fasole, păstăi, supele, popcornul.
  • Poţi amesteca iaurtul simplu cu un pic de turmeric, sare şi piper dupa gust.
  • Poţi adăuga curcuma la salata de ou, pentru o culoare galbenă îndrăzneaţă şi un gust mai intens.
  • Poţi condimenta orezul brun cu stafide, merele coapte cu turmeric. Sosul pentru salata de legume poate fi nuanţat, adăugând în el pulbere de turmeric.
  • Optează mai degrabă pentru curcuma pură decât pentru amestecurile de condimente. Cercetările arată că pudra de curry conţine, de fapt, foarte puţină curcumină.

ANSP recomandă părinților să-și vaccineze copiii contra rujeolei pentru a-i proteja de îmbolnăviri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să vaccineze copiii conform Programului Național de Imunizări, aceasta fiind cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În Republica Moldova, în perioada 01 ianuarie 2024 – 08 august 2024, au fost înregistrate 149 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 12 de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie, Germania și Federația Rusă). Cele mai multe dintre acestea au fost raportate în mun. Chișinău (62) și raionul Sîngerei (55). Alte teritorii afectate de rujeolă, de la începutul acestui an, sunt: Strășeni – 7 cazuri; Bălți – 6 cazuri; Dondușeni – 4 cazuri; Ialoveni – 3 cazuri; Drochia, Râșcani, Călărași – câte 2 cazuri; Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Ceadîr-Lunga, Dubăsari – câte 1 caz. Menționăm că peste 90% dintre cazuri sunt înregistrate la copii nevaccinați.

În condițiile de acoperire vaccinală joasă, (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii confesiilor religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare. Copiii mici sunt cel mai des expuși riscului de complicații severe. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea sistemului imunitar îi fac mai vulnerabili la alte boli infecțioase.

Tratament specific împotriva rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, care se efectuează gratuit, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Încurajăm părinții să meargă la instituția medicală, în cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Parazitul de 10 metri care poate trăi în corp până la 30 de ani

Una dintre infecţiile parazitare pe care oamenii le pot face de-a lungul vieţii este teniaza. Aceasta reprezintă infecţia cu tenie, un vierme intestinal care se transmite în urma consumului de alimente contaminate, cum ar fi carnea de porc sau de bovină.

Există mai multe tipuri de tenii, dar oamenii fac mai ales infecţii cu:

Taenia solium, care poate atinge lungimea de 3 metri; are ca gazdă porcul.

Taenia saginata, parazit care la vârsta adultă poate atinge lungimea de 10 metri. Gazda acestei tenii sunt bovinele.

Oamenii pot face teniază în urma consumului de carne de porc sau de vită crudă sau insuficient preparată termic, infectată cu ouă sau larve de tenie.

O altă cale de contaminare este cea fecal-orală. Când persoana infectată nu se spală riguros pe mâini după defecaţie şi manipulează alimente, poate contamina hrana cu ouă de tenie. Astfel, teniaza apare şi la cei care nu au consumat carne infectată. Contaminarea se poate face la orice vârstă.

Tenia este parazitul cunoscut a fi foarte rezistent în organismul uman

Când ouăle ei sunt ingerate de oameni, acestea încep să crească până ajung la vârsta adultă. Parazitul trăieşte la nivelul intestinului subţire, zona cea mai potrivită de dezvoltare pentru ciclul lui de viaţă. De acolo, se dezvoltă hrănindu-se cu alimentele ingerate de oameni.

În doar 3 luni devine adult și se poate reproduce. Există unii dintre acești paraziți care se pot stabili în ochi, în țesuturile subcutanate, în sistemul nervos și în mușchi.

Fragmentele de tenie pot fi observate şi pe lenjeria intimă sau în materiile fecale. Fără tratament, tenia poate trăi în corpul uman până la 30 de ani. O persoană infectată va răspândi mereu ouă şi larve.

Simptomele teniazei sunt adesea observate la începutul vieții acestui parazit. Printre manifestările posibile ale infecţiei se numără:

– Greață + multă poftă de mâncare fără a lua în greutate

– Diaree sau chiar constipație

– Mâncărime în jurul rectului sau anusului

– Dureri abdominale

– Tulburare alimentară (bulimie sau anorexie)

Dacă observi în mod regulat aceste simptome, este recomandat să te adresezi medicului pentru a efectua anumite analize: examenul coproparazitologic (examinarea materiilor fecale), amprenta anală, testarea anticorpilor serici.

În cazul diagnosticului de teniază, medicul va indica medicamente antiparazitare, antihelmintice.

De ce scad oamenii în înălțime la bătrânețe. Totul începe de la 40 de ani. Explicația specialiștilor

Multe persoane scad în înălțime pe măsură ce avansează în vârstă. Potrivit specialiștilor, acesta este un lucru normal, care se întâmplă în timpul procesului de îmbătrânire, scrie fanatik.ro.

Procesul începe de la 40 de an și este unul normal, conform experților. Când devine acest lucru un motiv de îngrijorare?

După 40 de ani, oamenii pierd aproximativ un centimetru în înălțime la fiecare 10 de ani, potrivit Medline Plus. Ritmul accelerează după vârsta de 70 de ani. Odată cu vârsta, oamenii ajung să piardă, în medie, între 1 și 3 centimetri.

Procesul de îmbătrânire presupune schimbări la nivelul oaselor, articulațiilor și mușchilor, supă cum a explicat Dr. Angela Catic, medic geriatru și profesor asociat la Centrul Huffington pentru Îmbătrânire de la Colegiul de Medicină Baylor.

“Discurile dintre vertebrele coloanei vertebrale pierd lichid pe măsură ce îmbătrânești, se deshidratează și, odată cu asta, pierzi puțin din înălțime”, a explicat aceasta.

În plus, mușchii abdominali au tendința de a slăbi în timp. Din acest motiv, multe persoane au o postură cocoșată și devin mai scunde la bătrânețe.

În cazul femeilor, pierderea osoasă poate fi grăbită de menopauză. Acest lucru se întâmplă “din cauza pierderii efectelor protectoare ale estrogenului asupra oaselor”, potrivit Dr. Arashdeep Litt, medic intern la Spectrum Health.

Ce problemă de sănătate provoacă pierderea în înălțime

O altă problemă care cauzează pierderea în înălțime este osteoporoza. Afecțiunea se dezvoltă în momentul în care densitatea minerală osoasă și masa osoasă scad. Un alt motiv este atunci când structura sau calitatea osului suferă modificări. Rezistența oaselor poate fi, astfel, redusă, iar riscul de fracturi e mai mare.

Din cauza osteoporozei, pot apărea fracturi de compresie a coloanei vertebrale. Acestea sunt, de fapt, mici rupturi la vertebrele coloanei, motiv pentru care “în multe cazuri, oamenii nici nu-și dau seama că se întâmplă acest lucru”.

Dacă o persoană pierde în înălțime 3 sau mai mulți centimetri, medicul va suspecta că aceasta suferă de osteoporoză. Diagnosticul poate fi confirmat printr-un test de densitate osoasă.

Pentru a reduce riscul de pierdere a înălțimii odată cu vârsta, dr. Catic a spus că acest lucru poate fi prevenit prin respectarea unui stil de viață sănătos.

Mai exact, este nevoie de sport regulat pentru a menține oasele cât mai puternice, dar și de o dietă bogată în calciu și vitamina D. Fumatul, consumul excesiv de alcool și de cofeină trebuie evitate, deoarece reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea de osteoporoză.

Omletă la cuptor, cu multă verdeaţă!
Articolul anterior
Jessica Biel, în poză cu băieţelul ei de doar o săptămână
Articolul următor