Este verde, sănătos şi benefic. Iar pe lângă toate acestea, te ajută să-ţi păstrezi greutatea. Pătrunjelul este încărcat în vitamina A, C, K, vitaminele grupului B, acid folic, iar cel uscat uimeşte prin cantităţi mari de fier, mangan, seleniu, calciu, magneziu, cupru.
În ce mod te ajută consumul de pătrunjel să-ţi păstrezi greutatea?
Pătrunjelul accelerează metabolismul
Pătrunjelul, graţie conţinutului înalt de vitamine şi minerale, fibre şi proteine vegetale (cel uscat are 31g proteine/100g produs), este un accelerator al metabolismului şi inclus activ în alimentaţie – contribuie la arderea mai eficientă a grăsimilor.
Pătrunjelul scade absorbţia grăsimilor din alimente
Pătrunjelul conţine fibre dietetice, cel uscat are 33g fibre/100g produs – necesarul zilnic recomandat pentru un adult. Fibrele alimentare în dietă nu te lasă să adaugi kilograme, acestea scad absorbţia grăsimilor din alimente, scad colesterolul ,,rău’’ în sânge, reglează tranzitul intestinal şi contribuie la îmbunătăţirea microflorei intestinale. Alimentele bogate în fibre scad, în general, numărul caloriilor ingerate la fiecare masă.
Pătrunjelul este nutritiv – de aceea benefic în orice dietă de slăbire
Pătrunjelul conţine un spectru larg de vitamine şi minerale, multă vitamina A, C, K, acid folic, iar cel uscat abundă în fier, mangan, seleniu, calciu, magneziu, cupru.
Vitamina C te ajută să slăbeşti
Patrunjelul este încărcat în vitamina C, 100g de pătrunjel proaspăt conţine 133mg de vitamina C în timp ce necesarul zilnic recomandat este de 60mg pentru un om adult. Vitamina C este importantă pentru a menţine greutatea, ea participă la sinteza colagenului în ţesuturi, accelerează metabolismul şi uşurează procesul de ardere a caloriilor.
Pătrunjelul previne obezitatea şi depunerea grăsimilor pe vasele sanguine
Pătrunjelul este bogat în vitamina C, dar şi plin de vitamina A (8425IU/100g), ambele având acţiune antioxidantă puternică ce contribuie la scăderea nivelului de grăsimi în sânge, previn depunerea acestora pe pereţii arterelor, cresc elasticitatea vaselor. Pătrunjelul în alimentaţie scade riscul de obezitate, are grijă de sănătatea inimii, creierului, păstrează vederea, previne îmbătrânirea precoce.
Consumul de pătrunjel previne anemia şi îţi oferă vitalitate
Fiind o sursă bună de fier, vitamina C şi cupru (cuprul ajută la asimilarea fierului de către eritrocite) consumul de pătrunjel previne anemia, te asigură cu energie şi forţă, creşte oxigenarea ţesuturilor – foarte importantă dacă mai ales faci sport şi doreşti să creşti masa musculară în defavoarea ţesutului grăsos.
Pătrunjelul întăreşte oasele şi articulaţiile
Pe lângă faptul că nu te lasă să te îngraşi, consumul de pătrunjel contribuie la întărirea oaselor şi articulaţiilor, întrucat este încărcat în vitamina K, calciu, dar şi mangan – mineral ce ajută la fixarea calciului în os, dinţi.
Imunitate mai puternică, mâncând pătrunjel
Consumul de pătrunjel sporeşte imunitatea, fiind o sursă excelentă de vitamina A, C, fier, zinc, mangan şi alte microelemente.
Pătrunjelul în bucate controlează pofta de mâncare, saţietatea şi scade nevoia de sare
Pătrunjelul în bucate oferă savoare şi reduce necesitatea de sare. În plus, consumul de bucate cu mult pătrunjel controlează pofta de mâncare, oferă saţietate cu conţinut zero de colesterol şi scade, per ansamblu, cantitatea de calorii ingerată la o masă.
Pătrunjelul înlătură balonarea
Aliment bogat în fibre dietetice, mai ales cel uscat, pătrunjelul nu produce balonarea intestinelor, dimpotrivă – are efect antiflatulent, reduce formarea gazelor şi subţiază burta. În medicina tradiţională greacă pătrunjelul era folosit pentru tratarea meteorismului, indigestiei, spasmelor şi disfuncţiilor menstruale graţie conţinutului înalt de vitamina K, antihemoragică.
Pătrunjelul are acţiune antiinflamatoare şi antimicrobiană
Datorită substanţelor flavonoide pe care le conţine pătrunjelul are acţiune antiinflamatoare şi antimicrobiană, lizina – aminoacid ce se conţine mult în pătrunjelul uscat are capacitatea de a neutraliza virusul herpetic.
Consumul de pătrunjel ţine departe răceala, ateroscleroza, cancerul, diabetul zaharat şi osteoartritele.
În timpul sarcinii nu se face abuz de pătrunjel, întrucât acesta ar stimula contracţiile uterine şi ar creşte rata frecvenţei cardiace la făt.
Cum să ai pătrunjel şi iarna?
Pătrunjelul proaspăt şi aromat din grădină îl culegi toamna, înainte de aşezarea brumei şi instalarea îngheţului, îl cureţi de frunzuliţe galbene şi uscate, îl speli în câteva ape şi îl laşi la scurs după care îl pui la uscat într-un loc bine aerisit. Pătrunjelul congelat în pungi spre primăvară îşi pierde gustul şi devine mai puţin potrivit în bucate.