Cum tratezi corect tusea uscată, umedă sau mixtă

În contextul creşterii incidenţei îmbolnăvirilor de gripă şi a altor infecţii respiratorii virale de sezon, tusea este un simptom frecvent întâlnit la copii şi adulţi. Trebuie să cunoaştem că tusea nu este o boală, ci este un simptom care poate avea la bază mai multe dintre boli. Însă, dacă ştii să tratezi corespunzător tusea, ai şanse să uşurezi de asemenea evoluţia bolii care a declanşat-o şi să eviţi astfel un şir de complicaţii ce îţi pot afecta grav sănătatea.

separator

prospan-de-tusei-1

 

Ce este tusea?

Tusea este un act reflex şi voluntar prin care organismul răspunde la factorii iritanţi de la nivelul căilor respiratorii. Aceştia stimulează terminaţiunile nervoase ale faringelui, bronhiilor şi plămânilor, transmiţând impulsuri la centrul tusei din creier.

Când apare tusea?

Tusea poate avea mai multe cauze, fiind un simptom întâlnit în boli precum bronşita, laringita, faringita, astm bronşic, alergii, sinuzite, emfizem pulmonar, boală de reflux gastroesofagian, infecţii virale respiratorii, pneumonie etc. În acelaşi timp, perioadele de trecere la sezonul cald scad rezistenţa şi apărarea imună a organismului, motiv pentru care simptomele virozelor şi răcelilor (tusea, nasul înfundat, febra, durerile de gât) se fac şi mai simţite.

20151211-Kashel-vo-vremya-beremennosti-Prospan3

Ai tuse uscată ori umedă?

Pentru a trata adecvat tusea, este foarte important să apreciezi caracterul ei, întrucât fiecare tip de tuse are tratamentul său specific, potrivit. Astfel, trebuie să cunoşti că exista tuse uscată, tuse umedă ori tuse mixtă.

Cum să diferenţiezi tusea? Tusea uscată (seacă sau iritativă) nu este urmată de eliminarea mucusului, este scurtă şi repetată, obositoare. Mai des este cauzată de o infecţie a tractului respirator superior, în răceală şi stări de gripă. De obicei, acest tip de tuse se accentuează nocturn ori dacă persoana afectată petrece mult timp într-o încăpere încălzită.

Tusea umedă sau expectorantă (cu expectoraţie), dimpotrivă, este însoţită de secreţia şi eliminarea mucusului (fluidelor) din căile respiratorii. Adulţii şi copiii mai mari pot scuipa mucusul, în timp ce copilaşii de vârstă mică nu reuşesc să facă acest lucru, iar mucusul stagnează în căile respiratorii ori ajunge prin înghiţire în stomac.

De ce este important să alegi medicamentul potrivit pentru a trata tusea?

Tusea nu este o boală, ci un simptom al bolii prin care organismul se apără impotriva acţiunii virusurilor, bacteriilor şi a altor agenţi iritanţi, responsabili de inflamarea căilor respiratorii. În plus, am amintit deja că tusea poate fi uscată sau umedă. Prin urmare, un tratament corect al tusei combate inclusiv inflamaţia din căile respiratorii şi reglează producţia de mucus, grăbind astfel vindecarea.

Tratează tusea cu remedii naturiste!

Potrivit cercetărilor, preparatele medicamentoase ce au la bază remedii naturale pentru tratarea tusei prezintă mai multe avantaje. Acestea au o incidenţă mai mică a reacţiilor adverse, oferă siguranţă în administrare şi pot fi indicate inclusiv copiilor de vârstă mică, gravidelor şi femeilor care alăptează.

Un exemplu de preparat ce conţine compuşi naturali este și Prospan – medicament pentru tuse pe baza unui extract standardizat de frunze de iederă.

prospan-de-tusei-2

Cum actionează Prospan?

Datorită compuşilor săi, flavonoide, uleiuri eterice, glicozide saponine, fitosteroizi conţinuţi în frunzele de iederă, Prospan manifestă acţiune expectorantă şi bronholitică, contribuind la lichefierea mucusului și înlăturarea spasmelor musculaturii bronşice. Preparatul nu acţionează la nivelul sistemului nervos central şi nu are efect de inhibare a centrului respirator din creier.

Mai multe forme de livrare!

Prospan este comod în utilizare, întrucât poate fi găsit în mai multe forme – pastile, tablete efervescente, picături, sirop. O soluție bună fiind şi picăturile pentru inhalaţie.

prospan-picaturi-orale-solutie-20Care sunt avantajele preparatului Prospan?

– Eficacitate înaltă şi siguranţă în administrare, timp de mai bine de 50 de ani;
– Certificat de calitate GMP al companiei germane Engelhard Arzneimittel, lider european în producţia medicamentelor pe bază naturală;
– Este indicat în tuse seacă, dar şi umedă;
– Prospan poate fi administrat copiilor de o luni, gravidelor şi femeilor care alăptează, adulţilor;
– Prospan este comod în utilizare (se livrează sub formă de mai multe forme medicamentoase);
– Are reacţii adverse minimale;
– Are gust plăcut, nu conține alcool, zahăr şi coloranți.

Preparatul Prospan înlătură eficient tusea, contribuind în acelaşi timp la vindecarea procesului inflamator al mucoasei respiratorii.

Prospan – tratează tusea altfel!

Ridichea echilibrează nivelul zahărului din organism

Ridichea te ajută în lupta cu astenia de primăvară, datorită cantităţii mari de vitamine ce le conţine. Ridichea roşie, pe care o cumperi în această perioadă, conţine carbohidraţi, vitamina C este în proporţie de 25%, vitamina B, acid folic, potasiu, magneziu şi multe alte componente ce-ţi sunt de prim ajutor.

separator
ridichii

Iată 5 motive ca să consumi ridiche:

  1. O legătură de ridiche îţi asigură o jumătate din cantitatea necesară de vitamina C.
  2. 100 de grame de ridiche conţin 14 kcal, respectiv nu există riscul că ai putea pune câţiva centimetri în jurul taliei. De asemenea, ridichea este un catalizator al schimbului de substanţe din organism.
  3. În ridiche se conţin substanţe, care ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din organism, astfel poţi consuma ridiche, chiar dacă ai diabet.
  4. Ridichea ajută la normalizarea tensiunii arteriale şi la întărirea pereţilor vaselor sanguine, datorită conţinutului de vitamina C.
  5. Şi nu în ultimul rând, ridichea este pur şi simplu frumoasă, datorită combinaţiei de culori: roşu şi verde, simbol al renaşterii şi al vieţii.  Aceste culori sunt datorate compuşilor ce colorează legumele în culori vii precum: roşu, verde, mov, albastru; ce se numesc antocieni. Conform ultimelor studii, antocienii încetinesc multiplicarea celulelor canceroase.

Снимок

Cum să alegi ridichea?
Atunci când alegi ridichile, fii atentă ca acestea să fie tari. Dacă sunt moi, au o cantitate mai mică de vitamine şi calităţile  nutritive. Nu alege ridichea, ce are pete sau fisuri, aceasta înseamnă că deja este în putrefacţie.

Contraindicaţiile,în consumul de ridiche, sunt valabile doar pentru cei care suferă de boli ale tractului gastrointestinal, ulcer, gastrite, sau prezintă reacţii alergică la ridiche.

Pentru un ten vitaminizat
Ia câteva ridichi şi dă-le prin răzătoare, scurge sucul, iar în pulpa rămasă adaugă o lingură de ulei de măsline şi puţin amidon. Amestecă totul, până obţii o pastă cremoasă şi aplic-o pe faţă pe 5-10 minute. Atenţie! Dacă tenul îţi este uscat, nu aplica această mască.

Somnul bun și regulat adaugă ani de viață, sugerează o nouă cercetare

Un nou studiu a sugerat că un somn bun în mod regulat ar putea adăuga ani la viața ta, protejându-te de boli grave. Se știe deja că un somn bun ajută la evitarea diferitelor probleme de sănătate cardiovasculare, printre alte boli grave. Concluziile studiului indică faptul că nu este vorba doar de a dormi suficient, însă, somnul trebuie să fie de calitate și fără perioade de veghe.

Importanta somnului pentru o viata sanatoasa

Cercetarea a constatat că un somn bun și liniștit ar putea ajuta bărbații să adauge încă cinci ani la viața lor, în timp ce femeile ar putea trăi încă doi ani dacă obiceiurile lor de odihnă sunt sănătoase.

În plus, tinerii care au obiceiuri de somn decente au mai puține șanse să moară prematur, spun cercetătorii. Se știe că un somn bun ajută la evitarea diferitelor probleme de sănătate cardiovasculare, printre alte boli grave. Concluziile studiului indică faptul că nu este vorba doar de a dormi suficient, însă, somnul trebuie să fie de calitate și fără perioade de veghe, relatează The Independent.

Criteriul de măsurare a somnului bun” s-a bazat pe cinci factori: durata ideală a somnului de șapte până la opt ore, dificultatea de a adormi de cel mult două ori pe săptămână, dificultatea de a rămâne adormit de cel mult două ori pe săptămână, lipsa medicamentelor pentru somn și trezirea cu o stare de odihnă bună în cel puțin cinci zile pe săptămână. Constatările au arătat, de asemenea, că aproximativ 8% din decesele din orice cauză pot fi atribuite unor modele de somn deficitare.

Dr. Frank Qian, medic rezident de medicină internă la Beth Israel Deaconess Medical Centre din Boston, America, și coautor al studiului, a declarat: Am observat o relație clară de tip doză-răspuns, astfel încât cu cât mai mulți factori benefici pe care îi are cineva în ceea ce privește o calitate mai bună a somnului, cu atât are și o scădere treptată a mortalității din toate cauzele și a mortalității cardiovasculare.”

Dr. Qian, care este, de asemenea, cercetător clinic în medicină la Harvard Medical School, a adăugat: Cred că aceste constatări subliniază faptul că nu este suficient să dormi suficiente ore de somn. Trebuie să aveți un somn odihnitor și să nu aveți probleme în a adormi și a rămâne adormit.”

Fiecărui factor de somn variabil a fost atribuit zero sau un punct pentru fiecare. Se putea obține un maxim de cinci puncte, ceea ce indica cea mai bună calitate a somnului.

Dr. Qian a adăugat: „Dacă oamenii au toate aceste comportamente ideale de somn, este mai probabil să trăiască mai mult. Așadar, dacă putem îmbunătăți somnul în general, iar identificarea tulburărilor de somn este deosebit de importantă, am putea fi capabili să prevenim o parte din această mortalitate prematură.”

Studiul preliminar, care a fost prezentat joi la o întâlnire anuală a Colegiului American de Cardiologie, a analizat datele de la peste 172.000 de persoane care au răspuns la chestionare de somn între 2013 și 2018, în cadrul National Health Interview Survey.

Dr. Qian a spus: „Chiar și de la o vârstă fragedă, dacă oamenii pot dezvolta aceste bune obiceiuri de somn, de a dormi suficient, de a se asigura că dorm fără prea multe distrageri și de a avea o bună igienă a somnului în general, acest lucru poate fi foarte benefic pentru sănătatea lor generală pe termen lung.”

Cum poate fi ameliorat psoriazisul. Sfatul medicului

Multe persoane suferă de psoriazis. Boala afectează atât femeile, cât și bărbații. Practic, oricine poate ajunge să sufere de psoriazis, indiferent de vârstă, și nu este deloc o „simplă problemă a pielii”, așa cum cred mulți dintre noi, scrie unica.ro.

Psoriazisul nu trebuie subestimat, iar anumiți factori precum rănile la nivelul pielii, stresul, frigul, fumatul, consumul de alcool, anumite medicamente sau unele infecții precum amigdalita sau candidoza pot agrava boala. De aceea, e bine să știi totul despre ea ca să o poți ține la distanță.

Psoriazis, o afecțiune care are un impact major asupra întregului organism

Pe scurt, psoriazisul este o afecțiune autoimună cronică, în care excesul de inflamație poate provoca o serie de simptome diferite pe piele, unghii și articulații. Această boală, care se manifestă la nivelul pielii, poate avea o serie de efecte, atât fizice, cât și emoționale. Poate provoca mâncărimi, piele solzoasă în anumite părți ale corpului, stare de oboseală, durere, căderea părului, modificări ale unghiilor și poate avea un impact emoțional mare asupra persoanei afectate. Altfel spus, această afecțiune îți dă viața peste cap, dar depinde de tine să înveți să o ții sub control pentru a te bucura de o viață „blândă”.

Apa termală sulfuroasă are efect asupra psoriazisului

Din timpuri îndepărtate, persoanele cu psoriazis au luat contact cu apa izvoarelor minerale bogate în sulf, în căutarea unui leac. Astăzi, astfel de izvoare continuă să atragă pacienți. Terapia cu apă sulfuroasă poate fi un remediu natural și eficient în cazul psoriazisului, complementar terapiei farmacologice și fără efecte secundare.

Cum se ameliorează bolile de piele

De altfel, se știe că băile cu ape termale sulfuroase vindecă afecțiunile pielii, precum psoriazis, pitiriazis, eczeme, scabie, mâncărimi, acnee. Mineralele provenite din izvoarele naturale (sulf, magneziu, calciu) sunt folosite în scop terapeutic (aplicate pe leziuni) în cadrul tratamentelor balneare, iar în combinație cu proprietățile apei (temperatură, curenți, presiune etc.) sau cu nămolul prezent în zonă pot face minuni.

„Balneoterapia cu apă termală minerală bogată în sulf permite prelungirea timpilor de regresie ai bolii, reducând utilizarea terapiilor topice și sistemice în lunile următoare tratamentului în sine; toate acestea datorită capacității antiinflamatorii și antioxidante, exfoliante și antiseboreice, antifungice și antibacteriene. Acest tratament este eficient în forme superficiale, dar se văd rezultatele și în formele severe. Apele sulfuroase sunt cu siguranță un adjuvant pentru terapii farmacologice și sistemice. Apa termală minerală este un adevărat leac pentru psoriazis, mai ales că este o boală cu un curs cronic și faze acute”, spune Dr. Larisa Băloi, balneolog la Băile Herculane din România.

Rezultatul obținut? Înmuierea în apă termală (cea potrivită și recomandată de medic) – bogată în vitamine și minerale – este esențială pentru a reduce inflamația cauzată de psoriazis. Hidratarea corectă este restabilită, iar cele mai recente studii evidențiază capacitatea apei termale sulfuroase de a reechilibra compoziția microbiotei pielii.

Cât contează apa termală sulfuroasă

„Hidrogenul sulfurat din apa minerală este singurul compus al sulfului care se absoarbe în organism prin piele, plămâni și pe cale digestivă, după care este eliminat prin piele, intestin și rinichi. Căldura băilor activează circulația sangvină în cadrul țesuturilor bolnave. Astfel, ajută la resorbția lor, precum și la producția de anticorpi”, adaugă medicul balneolog.

Nicolai Baskov și-a schimbat look-ul! Arată ca un puști
Articolul anterior
Este incredibil ce a găsit într-o şaorma!
Articolul următor