De ce suferi de somnolenţă în timpul zilei?

Te simţi mereu obosită şi somnolentă? Experţii avertizează că excesul ponderal ar putea fi de vină. O nouă cercetare în domeniu a constatat că obezitatea poate cauza somnolenţă diurnă excesivă, sau hipersomnie. Mai mult, cercetătorii au descoperit că suferinzii se pot vindeca, dacă reuşesc să scadă în greutate şi să-şi normalizeze masa corpului.  

separator
images

Hipersomnia afectează 30% dintre oameni. În ciuda faptului că dormi suficient, unul dintre motivele pentru care simţi constant oboseală, epuizare este excesul ponderal. O echipă de cercetători de la Penn State College of Medicine, sub egida medicului psihiatru Fernandez-Mendoza, a constatat că ,,obezitatea şi excesul ponderal determină somnolenţă accentuată în timpul zilei. Mai mult decât atât, scăderea în greutate înlătură somnolenţa diurnă şi epuizarea’’.

Cercetătorii au examinat timp de şapte ani 1300 de voluntari, care au petrecut o noapte într-un laborator de somn, apoi – i-au supus unui examen medical complet, le-au studiat obiceiurile de somn şi starea de veghe, problemele concomitente de sănătate.

,,Legătura între indicele de masă corporală și somnolență au existat indiferent de cât de mult a dormit persoana pe timp de noapte’’, a spus dr. Fernandez-Mendoza.

Prin urmare, persoanele cu exces în greutate pot simţi oboseală în timpul zilei, chiar dacă au dormit bine pe timpul nopţii.

zzA-doctor-checks-a-patient-007Fernadez-Mendoza a explicat care este motivul – persoanele supraponderale suferă de inflamaţie cronică în organismul lor. Celulele de grăsime, în special cele din zona abdominală, produc compuşi proinflamatori, iar aceştia ar putea fi responsabili, inclusiv, de inducerea stării de somnolenţă.

Cercetătorii au determinat, de asemenea, că persoanele, care şi-au normalizat greutatea corpului, s-au vindecat de somnolenţă diurnă excesivă. ,,Aceste persoane nu s-au mai plâns de somnolenţă şi oboseală’’, afirmă doctorul.

,,Dacă vom continua să credem că singura cauză a somnolenţei excesive în timpul zilei este faptul că oamenii dorm prea puțin, vom greşi. Principala cauză a unei societăți somnolente este societatea obeză, deprimată și, într-o oarecare măsură, persoanele cu tulburări fiziologice’’, subliniază medicul psihiatru.

Studiul a fost finanţat de National Institutes of Health şi este publicat în revista Sleep.

alte Articole interesante