Tinerele se plâng cel mai des de dureri la nivelul sânilor din cauza unei afecţiuni numite mastoză sau distrofie chistică, întâlnită la două treimi din femeile până în 35 de ani, incidenţa sindromului reducându-se drastic după această vârstă şi revenind în forţă în perioada menopauzei.
De cele mai multe ori, durerea de sân care apare din când în când are cauze hormonale – modificarea balanţei dintre estrogen şi progesteron. Aceşti hormoni, pe lângă faptul că dictează evoluţia ciclului menstrual, duc la retenţia de apă în corp, fenomen care produce o stare de tensiune în sâni, aceştia devenind mai tari şi dureroşi. În acest caz, durerea este bilaterală, rareori afectând un singur sân.
Dureri periculoase
Când sânii dor permanent şi puternic, fenomenul poate avea cauze anatomice, organice, care ţin de glanda mamară şi trădează o afecţiune mai gravă decât o simplă dereglare hormonală. De regulă, în aceste situaţii, doare un singur sân, fiind mai rară afectarea bilaterală.
Cauzele nehormonale ale durerilor de san sunt multiple:
- Traumatismele, care pot determina răni la nivelul sânului, umflarea lui, iar pielea capătă culoarea violet în zona afectată.
- Infecţiile sânului (mastite) sunt frecvente în perioada de alăptare. Dacă apar în afară lactaţiei, ele sunt rezultatul tulburărilor endocrine sau semnalează tumori. Durerea este însoţită de mărirea în volum a sânului, congestie şi, uneori, secreţie de lapte sau puroi.
- Abcesul mamar este o infecţie cronică a sânului, care nu-l afectează în întregime, ci este localizată sub forma unei pungi de puroi într-o porţiune a glandei mamare. Uneori, la subraţ pot apărea mici noduli dureroşi.
- Mastoza fibrochistică se manifestă prin dureri puternice de sâni înainte de menstruaţie, însoţite uneori de secreţie mamelonară brun-verzuie şi noduli.
- Deşi se spune că tumoarea canceroasă nu doare, se poate întâmpla să apară dureri, ca semn tardiv al bolii, asociate cu alte simptome.