Drojdia este un aliment minune pentru sănătate

Drojdia conţine mulţi nutrienţi esenţiali care fac din ea un supliment alimentar de prim rang. Este bogată în proteine bune, în oligozaharide, în vitamine şi minerale. Cât despre microorganismele din compoziţia sa, acestea pot avea un efect probiotic, refăcând flora intestinală.

separator
120508_1

Beneficii şi Propietăţi
Datorită prezenţei unor proteine şi a oligozaharidelor, drojdia ar avea o acţiune antioxidantă asupra celulelor şi ar întări sistemul imunitar. Vitaminele din grupa B sunt indepensabile pentru buna funcţionare a sistemului nervos, pentru regenerarea celulelor, pentru ameliorarea somnului şi a anxietăţii, dar şi pentru frumuseţea pielii, a părului şi a unghiilor.

De asemenea, conţine într-o cantitate remarcabilă minerale precum calciu, fier, fosfor şi potasiu, care sunt prezente şi în produsele de origine animală. Drojdia este un supliment alimentar de neocolit pentru vegetarieni sau pentru cei care consumă mai rar carne sau produse lactate. Contribuie la întărirea imunităţii generale, la combaterea stresului şi a oboselii.

Pentru o stare generală bună sau pentru menţinerea sănătăţii puteţi presăra drojdie peste alimente sau să o înghiţiţi sub formă de comprimate sau de capsule, în cure de una sau două luni pe an, în perioadele de schimbare a anotimpurilor. Pentru un adult, se recomandă un aport de 5 până la 10 g pe zi , în cazul drojdiei inactive, şi de 2 până la 3 pe zi, în cazul drojdiei active.

Drojdia are proprietăţi antianemice, reconstitutive, antidiabetice, antimicrobiene, depurative, remineralizante, calmante.

100 grame de drojdie de bere furnizează:
– proteine cât 250 g de carne
– glicogen cât 65 g de paine
– de10 ori mai multă vitamina B1 decât pâinea integrală
– de două ori mai multă vitamina B2 decât ficatul
– de 10 ori mai multă vitamina B6 decât carnea
– de 5-10 ori mai mult acid pantotenic decât cerealele
– de 20 de ori mai mult acid folic decât tărâţele de grâu

Ce tip de drojdie este benefică

yeastÎn terapiile naturiste se folosesc astăzi doar formele uscate de drojdii selecţionate ale specie Saccharomyces cerevisiae. În farmacii, se găsesc tablete care conţin extracte uscate ale speciei Saccharomyces boulardii, utilizate ca probiotice.
Drojdia uscată, înaltă sau joasă, se comercializează în magazinele alimentare ca agenţi naturali de coacere a aluatelor. Formele umede (vii) nu sunt recomandate pentru utilizarea oficinală, deoarece produc fenomene fermentative nedorite şi înhibă biosintezele microflorei intestinale utile. Acest inconvenient se întâlneşte şi la preparatele alimentare dospite, indiferent din ce drojdii au fost realizate, mai ales dacă acestea sunt foarte proaspete.

De ce nu este bine să îți reții strănutul. Consecințele pe care le poate avea asupra sănătății

Este mai bine să strănuți, respectând regulile de igienă, decât să îți reții strănutul. Să te abții să strănuți poate avea consecințe asupra sănătății, potrivit medicilor. Află, mai jos, care pot fi acestea!

Regulile de politețe nu permiteau cândva strănutul în public. Strănutul însă este modalitatea corpului de a elimina substanțele iritante precum germenii, polenul sau praful din nas și gât. Și poate fi destul de puternic, expulzând zeci de mii de picături din nas cu până la 100 de mile pe oră.

Acest lucru are un imens potențial de răspândire a bolilor, și te poate face să te simți inconfortabil dacă strănuți, dar acesta nu este singurul risc. Iată care sunt efectele secundare negative, iar unele dintre ele ar putea fi chiar grave.

Închiderea căilor respiratorii în timpul unui strănut poate pune de până la 20 de ori mai multă presiune asupra căilor respiratorii în comparație cu pur și simplu eliberarea strănutului, conform unei recenzii din mai 2019 din ‌American Journal of Rhinology & Allergy‌.

Iată care sunt motivele pentru care oprirea strănutului ar putea fi o idee nepotrivită și ce ar trebui să faci în schimb.

Provoacă durere în piept

Reținerea forței strănutului poate duce la o senzație de presiune inconfortabilă în piept. Mai exact, „Puneți presiune asupra diafragmei, mușchiul din piept care ne ajută să respirăm”, explică dr. Jason Abramowitz, otolaringolog la  Allergy Associates din Oradell, New Jersey. De asemenea, acesta spune că „s-ar putea să simți și presiune în piept, în coaste”, continuă medicul.

S-ar putea să îți rupă timpanul

Timpanele sparte sunt un efect real, deși puțin probabil și posibil al reținerii strănutului. Medicul explică în felul următor:

„Nasul și urechile noastre sunt conectate prin trompele lui Eustachie”, spune dr. Abramowitz. „Dacă ții un strănut, ar exista o presiune crescută în nas, care va fi direcționată către ureche prin trompele lui Eustachio, ceea ce ar putea duce la traumatisme la nivelul timpanului”, continuă medicul.

Ar putea duce la o infecție a urechii

Strănuți pentru că ești răcit? Potrivit Clinicii Cleveland, este posibil ca mucusul plin de virusuri sau bacterii să circule din nas, prin trompele lui Eustache și în urechi. Acest lucru ar putea pregăti scena pentru o infecție a urechii medii.

Poate sparge un vas de sânge

Strănutul exercită o presiune mare, iar încercarea de a reține acest lucru ar putea provoca ruperea unui capilar în ochi, nas sau timpan.

„S-ar putea să vedeți o pată roșie pe globul ocular sau chiar să aveți o mică sângerare nazală”, avertizează  dr. Abramowitz.

Alte probleme mai grave

Există rapoarte publicate despre strănutul forțat care poate să provoace anevrisme sau dilatări ale unor vase de sânge din creier.

Crizele violente de strănut au fost, de asemenea, legate de fracturi de laringe sau gât, conform unui raport de caz din septembrie-octombrie 2021 în ‌American Journal of Otolaryngology‌. Totuși, dr. Abramowitz spune că ambele probleme sunt foarte, ‌foarte‌ improbabile.

De ce este mai bine să strănuți?

Pentru a împiedica strănutul să se transforme într-un eveniment necontrolat și nociv, se recomandă să îți acoperi gura și nasul cu un șervețel. După aceea, aruncă șervețelele și spală-te bine pe mâini cu apă și săpun, sau folosește dezinfectant pentru mâini.

Dacă un șervețel nu este la îndemână, următorul cel mai bun lucru pe care îl poți face este să strănuți cu nasul și gura în pliul cotului (și să te îndepărtezi de ceilalți în timp ce faci asta, dacă este posibil).

Și dacă trebuie neapărat să-ți ții strănutul, nu face asta ținându-te de nări! „Acest lucru va duce la o presiune mai mare în nas și va crește disconfortul”, spune dr. Abramowitz.

HERNIA DE DISC: cauze, simptome și tratament

Hernia de disc este una dintre afecțiunile comune asociate coloanei vertebrale. Pentru a afla cauzele și factorii de risc, dar și metodele de tratament ale herniilor de disc, am apelat la medicul neurochirurg Adrian Danu.

Aproape o treime din bărbații din întreaga lume au virusul HPV. Cum se transmite infecția și care sunt riscurile

Aproape o treime din bărbații din întreaga lume au virusul HPV. Le Monde demonstrează „că prevalența HPV este mare la bărbații peste 15 ani”. Bărbații activi sexual, indiferent de vârsta lor, constituie un rezervor important de infecție genitală cu HPV.

Un nou studiu publicat în revista The Lancet Global Health arată că unul din cinci bărbați este un purtător a unei forme de virus papiloma care poate să provoace cancer.

Cercetătorii responsabili de studiu au realizat o meta-analiză care a vizat „determinarea prevalenței infecției genitale cu HPV în populația generală masculină”, pe 5.685 publicații științifice publicate în perioada 1 ianuarie 1995 – 1 iunie 2022. Sunt țări în lume precum Australia care vaccinează și bărbații și mai au un pic și elimină chiar existența virusului.

Papiloma se transmite pe cale sexuală și infectează epiderma și mucoasele.

Papilomavirusul este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală din lume și poate provoca cancer de col uterin, dar este și cauza unei proporții mari de cancere de anus și orofaringe la cele două sexe.

Există peste 200 de tipuri de HPV și 14 dintre acestea sunt considerate de risc înalt. La bărbați induc verucile genitale, iar la femei cancerul de col uterin. 80% dintre persoane ajung să se infecteze, la un moment dat, în cursul vieții, fie prin contact direct la nivelul pielii sau mucoaselor, fie prin contact sexual.

La nivel mondial, Australia are cel mai bun program de prevenire a cancerului de col uterin din lume. În 2007, Australia a devenit prima țară care a lansat un program național de vaccinare împotriva HPV, care la ora actuală este considerat cel mai de succes în lume în prevenirea cancerului de col uterin.

În 2013, în programul de vaccinare HPV au fost incluși și băieții. Este importantă integrarea bărbaților în strategiile globale de prevenire a HPV pentru a reduce morbiditatea și mortalitatea asociată cu HPV la bărbați și, în cele din urmă, pentru a elimina cancerul de col uterin și alte boli legate de HPV.

Rwanda este pe cale să devină prima țară din Africa și, posibil, din lume, care să elimine cancerul de col uterin. India, la sfârșitul anului 2022 a lansat primul vaccin propriu împotriva virusului papiloma uman.

Unele țări, precum Australia și Canada, aproape au eliminat boala.

sursa

Shopping MallDova prezintă tendințele de modă din acest sezon!
Articolul anterior
Victoria Bonea: ”Cuvântul meu e lege pentru fiica Angelina!”
Articolul următor