Drojdia conţine mulţi nutrienţi esenţiali care fac din ea un supliment alimentar de prim rang. Este bogată în proteine bune, în oligozaharide, în vitamine şi minerale. Cât despre microorganismele din compoziţia sa, acestea pot avea un efect probiotic, refăcând flora intestinală.

Beneficii şi Propietăţi
Datorită prezenţei unor proteine şi a oligozaharidelor, drojdia ar avea o acţiune antioxidantă asupra celulelor şi ar întări sistemul imunitar. Vitaminele din grupa B sunt indepensabile pentru buna funcţionare a sistemului nervos, pentru regenerarea celulelor, pentru ameliorarea somnului şi a anxietăţii, dar şi pentru frumuseţea pielii, a părului şi a unghiilor.
De asemenea, conţine într-o cantitate remarcabilă minerale precum calciu, fier, fosfor şi potasiu, care sunt prezente şi în produsele de origine animală. Drojdia este un supliment alimentar de neocolit pentru vegetarieni sau pentru cei care consumă mai rar carne sau produse lactate. Contribuie la întărirea imunităţii generale, la combaterea stresului şi a oboselii.
Pentru o stare generală bună sau pentru menţinerea sănătăţii puteţi presăra drojdie peste alimente sau să o înghiţiţi sub formă de comprimate sau de capsule, în cure de una sau două luni pe an, în perioadele de schimbare a anotimpurilor. Pentru un adult, se recomandă un aport de 5 până la 10 g pe zi , în cazul drojdiei inactive, şi de 2 până la 3 pe zi, în cazul drojdiei active.
Drojdia are proprietăţi antianemice, reconstitutive, antidiabetice, antimicrobiene, depurative, remineralizante, calmante.
100 grame de drojdie de bere furnizează:
– proteine cât 250 g de carne
– glicogen cât 65 g de paine
– de10 ori mai multă vitamina B1 decât pâinea integrală
– de două ori mai multă vitamina B2 decât ficatul
– de 10 ori mai multă vitamina B6 decât carnea
– de 5-10 ori mai mult acid pantotenic decât cerealele
– de 20 de ori mai mult acid folic decât tărâţele de grâu
Ce tip de drojdie este benefică
În terapiile naturiste se folosesc astăzi doar formele uscate de drojdii selecţionate ale specie Saccharomyces cerevisiae. În farmacii, se găsesc tablete care conţin extracte uscate ale speciei Saccharomyces boulardii, utilizate ca probiotice.
Drojdia uscată, înaltă sau joasă, se comercializează în magazinele alimentare ca agenţi naturali de coacere a aluatelor. Formele umede (vii) nu sunt recomandate pentru utilizarea oficinală, deoarece produc fenomene fermentative nedorite şi înhibă biosintezele microflorei intestinale utile. Acest inconvenient se întâlneşte şi la preparatele alimentare dospite, indiferent din ce drojdii au fost realizate, mai ales dacă acestea sunt foarte proaspete.