Durerea de gât: cum scapi rapid de ea!

Infecţiile virale îşi fac tot mai mult simtiţe prezenţa odată cu răcirea vremii, aşa încât durerea de gât te poate surprinde în orice moment şi trebuie să fii pregătit pentru a o înfrunta aşa cum se cuvine. Trebuie să ştii că durerea de gât nu reprezintă o afecţiune în sine, ci mai degrabă un simptom de boală şi în timp ce cauzele pot fi foarte diverse, cel mai frecvent durerile de gât sunt provocate de anumite virusuri care colonizează mucoasa amigdalelor, faringelui sau laringelui, creând un teren propice asocierii infecţiilor bacteriene.

separator

corbis_rf_photo_of_woman_with_sore_throatCum se manifestă durerea de gât

Durerea de gât prezintă mai degrabă un disconfort simţit la nivelul gâtului şi care se accentuează de cele mai multe ori la înghiţire. Aceasta poate fi însoţită de:

-înroșirea și umflarea amigdalelor și/sau faringelui;
-senzație de usturime;
-uscăciune  în gât;
-dificultăți la înghițire;
-răgușeală;
-febră, cefalee severă;
-ptialism (secreţie salivară excesivă);
-prezenţa unor vezicule, pete albe, secreţii de puroi pe amigdale şi/sau faringe;
-respiraţie urât mirositoare.

Şi pentru că infecţiile virale şi bacteriene sunt cele care stau la baza durerilor de gât, te poţi confrunta şi cu alte simptome asociate, precum febra, frisoanele, tusea, eliminările nasale, strănutul, durerile musculare, oboseala accentuată.

Uneori, mai ales la copii, durerea de gât poate fi asociată cu dureri în abdomen, greaţă, vomă, fatigabilitate, dureri articulare, pierderea apetitului, erupţie tegumentară.

De ce te doare în gât

Potrivit datelor de specialitate, durerea de gât este provocată de inflamaţia amigdalelor şi a mucoasei faringiene. În 75% dintre cazuri, anginele şi faringitele sunt provocate de virusuri (rinovirusul, virusul respirator sinciţial, adenovirusul, virusul parainfluenza, virusul Ebstein-Barr ş.a.), şi doar într-un sfert dintre acestea, angina şi faringita este cauzată de bacterii, precum Streptococul beta hemolitic grupa A, Haemophilus influenzae ş.a., chiar de la debutul bolii.

În 10-15% cazuri amigdalita şi faringita poate fi cauzată de mononucleoza infecţioasă, infecţii fungice, infecţia cu virusul herpetic, alte infecţii virale (rubeola, rujeola, varicela) sau bacteriene (difteria, scarlatina, tusea convulsivă).

rrrrAlţi factori care predispun la inflamaţia mucoasei gâtului sunt:

-frigul și mediile închise, care favorizează expunerea organelor respiratorii la virusuri şi bacterii;
-praful, fumul de ţigară, poluarea atmosferică;
-inhalarea de substanțe chimice iritante,
-uscarea aerului din casă și la locul de muncă, mai ales iarna;
-aerisirea deficitară a spațiilor locuite
-alergia la praf, polen, păr de animale
-boala de reflux gastroesofagian

Dacă ai gâtul inflamat, te doare, tuşeşti şi nu îţi poţi desfăşura normal activitatea, nu poţi aştepta prea mult timp, e cazul să intervii cât mai rapid!

Cum să tratezi durerea de gât

Bea mai multe lichide calde pe parcursul zilei, întrucât acestea menţin mucoasa respiratorie umedă, hidratată, iar virusurile nu se mai pot înmulţi rapid. Se recomandă ceaiurile calde din plante medicinale, precum salvie, cimbru, muşeţel.

De cele mai multe ori, infecţia virală atacă mucoasa orofaringiană şi crează un teren propice invaziei ulterioare a bacteriilor asupra mucoasei orofaringiene, amplificând şi mai mult inflamaţia la acest nivel.

Bineînţeles că în asemenea condiţii, un preparat medicamentos cu acţiune antibacteriană locală este cel mai potrivit pentru a combate inflamaţia, întrucât acţionează în mod direct asupra cauzelor ce au condus la declanşarea procesului inflamator.

Preparatul medicamentos Trachisan este un antiseptic orofaringian şi te ajută atunci când infecția îţi atacă gâtul şi ai nevoie de o protecție pe măsură în acest sens!

trachisan_all_0Datorită componenetelor sale (Trachisan soluţie pentru gargarisme conţine substanţele active clorhexidina şi lidocaina, iar Trahisan comprimate de supt conţine tirotricina, clorhexidină și lidocaină), preparatele Trachisan combină acţiunea antibacteriană, antiseptică și analgezică în lupta cu infecţia şi gâtul inflamat.

Tirotricina este o substanţă cu proprietăţi antibacteriene locale, nu este absorbită în fluxul sanguin şi nu produce efecte toxice, în timp ce distruge multe specii de bacterii patogene și fungi. Clorhexidina este cel mai mult utilizat antiseptic, care potenţează acţiunea antibacteriană a tirotricinei și ajută la eliminarea inflamației. Clorhexidina este un antiseptic cu spectru larg de acţiune asupra bacteriilor Gram pozitive şi Gram negative, precum Escherichia coli, Enterobacter, Serratia marcescens, Pseudomonas aeruginosa, Streptococ hemolitic, Steptococcus faecalis, Salmonella Sp, Klebsiella Sp, Proteus spec., Streptococcus mutans, Staphylococcus aureus, Candida albicans, Microsporum canis, Aspergillus versicolor.

Lidocaina manifestă efect analgezic local şi ajută la eliminarea rapidă a durerii, iritaţiei şi disconfortului în gât.

tttttTrachisan -comprimate de supt are o aromă plăcută de mentă, nu conţine zahăr și poate fi administrat adulților și copiilor de la 4 ani.

Trahisan este indicat în procesele inflamatoare ale cavităţii bucale şi gâtului, precum stomatita, gingivita, parodontita, glosita, amigdalita și faringita, dar şi în scop de profilaxie, înaintea şi după intervenţiile chirurgicale din cavităţile orală şi faringiană (extracții dentare, amigdalectomii), în respiraţia urât mirositoare.

Trachisan combină proprietățile analgezice și antibacteriene, eliminând cauzele ce au condus la inflamaţia faringelui şi amigdalelor.

Trachisan – primul ajutor în caz de infecție și dureri în gât!

Soluția „miraculoasă” și ieftină pentru dinți și gingii sănătoase, recomandată în momente de criză

Îngrijirea orală poate fi foarte costisitoare pentru mulți oameni ai planetei. Deși poate părea banal, o periuță și o pastă de dinți sunt lux pentru cei din colțurile sărace ale lumii. Ca să nu mai vorbim despre mersul la stomatolog. Chiar și pentru ei există o soluție ieftină și eficientă pentru a avea grijă de dantura lor, scrie presa română.

Un stomatolog britanic de top recomandă o soluție temporară pentru cei care au probleme cu dinții și gingiile și nu au acces imediat la servicii medicale: gargara cu apă cu sare. „În momentele în care accesul la îngrijirea stomatologică poate fi dificilă din cauza listelor de așteptare sau a altor limitări, menținerea unei sănătăți orale bune devine crucială. Din fericire, o practică simplă și eficientă, care vă poate ajuta să vă păstrați dinții și gingiile sănătoase este să faceți zilnic gargară cu apă sărată. Aceste remediu oferă numeroase beneficii, fiind o soluție temporară când îngrijirea dentară profesională nu este disponibilă”, a spus medicul, conform Mirror.

Stomatologul a subliniat și beneficiile gargarei cu sare făcute zilnic. „Apa sărată are proprietăți antibacteriene naturale care pot ajuta la uciderea bacteriilor dăunătoare din gură, care provoacă acumularea plăcii, ceea ce duce la diferite probleme cum ar fi carii și boli ale gingiilor”. Disconfortul cauzat de inflamația gingiilor este atenuat de această apă de gură făcută acasă, care ajută și la vindecarea rănilor bucale minore.

„Soluția salină ajută la curățarea zonei și la prevenire infecțiilor, promovând o vindecare mai rapidă”, a mai transmis doctorul. Apa sărată poate ajuta la menținerea unui nivel echilibrat al pH-ului în gură, creând un mediu mai puțin propice dezvoltării bacteriilor și acidității care pot dăuna smalțului dentar, dar și la reducerea inflamațiilor din gât.

Trecerea la ora de vară. Ce reguli trebuie respectate, conform medicilor

Cum ne afectează trecerea la ora de vară? Potrivit medicilor, lumea trebuie să conștientizeze impactul trecerii la ora de vară asupra sănătății și că este necesară ajustarea ritmului circadian, în paralel cu respectarea regulilor de somn, activitate fizică și repaus alimentar.

„E important de avut în vedere ajustarea ritmului circadian odată cu schimbarea orelor. Vorbim aici de o ajustare a eliberării de cortizol şi melatonină, în organismul fiecăruia dintre noi, care ar trebui cumva să fie eliberate într-o manieră să ne permită o viaţă sănătoasă. Cortizolul este pe de o parte un hormon care începe să se elibereze de pe la 2, 3 noaptea, în organism, începe să crească către 5, 6 dimineaţa când sunt vârfurile de eliberare de cortizol din sânge. Este un hormon care, pe de o parte, este protector pentru inimă, dar pe de altă parte, în anumite condiţii, când se asociază în creşteri excesive, poate să dăuneze, provocând hipertensiune, dislipidemie şi rezistenţă la insulină”, a spus doctorul cardiolog Ștefan Busnatu, din București, pentru news.ro.

Cardiologul a adăugat că sunt necesare cele 8 ore de somn în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ceasurile se dau cu o oră înainte.

„Ar trebui să avem 8 ore de somn în condiţii de întuneric, aşa cum se întâmpla şi înainte de schimbarea orei, pentru eliberarea optimă de melatonină şi de cortizol în organism. În afară de odihnă, mişcarea făcută în prima parte a zilei şi repaosul alimentar după o anumită oră ne pot ajuta să depăşim mai uşor perioada de trecere către ora de vară”, a menționat el.

„Cei cu depresie pot resimţi această perioadă mai dificil”

Psihologul Bianca Poptean a vorbit și ea despre consecințele privării de somn și a subliniat că persoanele care suferă de depresie sau afecțiuni cardiace pot fi mai afectate de schimbarea orei de vară.

„Cei care au diferite forme de depresie pot resimţi această perioadă mai dificil, pentru că în cazul lor tocmai această amigdală, acest centru al emoţiilor fiind deja impactat cumva, ei vor fi printre primii care vor simţi mai puternic schimbarea orei. Mai sunt şi adolescenţii, cei care pot simţi tot genul ăsta de iritabilitate, de nervozitate, nemulţumire, privarea asta de somn şi la ei, creierul fiind în dezvoltare”, a punctat psihologul.

Aceasta a mai afirmat că după schimbarea orei de vară pot apărea tulburări ale somnului, oboseală, irascibilitate, instabilitate emoţională, iar adaptarea organismului la ora de vară poate dura până la două săptămâni.

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune arterială, migrene şi dureri lombare

Persoanele care dorm cu faţa în jos, pe burtă, sunt mai predispuse la diverse probleme de sănătate, au declarat experții pentru New York Post, iar una dintre cele frecvente este durerea lombară.

„Dacă vă confruntaţi deja cu probleme la nivelul gâtului și al spatelui, dormitul în această poziție este aproape garantat că le va înrăutăți”, a explicat dr. Tony Nalda de la Scoliosis Reduction Center, referindu-se la dormitul cu faţa în jos.

Somnul în această poziţie poate face, de asemenea, mai dificilă respirația şi este mai puţin odihnitor. „Dormitul cu faţa în jos poate face mai dificilă respirația profundă, deoarece poziția comprimă diafragma”, a explicat expertul.

Un alt neajuns al acestui stil de a vă odihni este acela că se pune presiune asupra inimii şi, în timp, pot apărea afecţiuni cardiace precum hipertensiunea arterială.

„Prin apăsarea pe piept, îngreunezi circulația sângelui. Cu timpul, acest lucru crește riscul de probleme cardiace, mai ales dacă aveți deja probleme. Dacă faceţi un efort să respirați profund, acest lucru poate duce la creșterea tensiunii arteriale”, a adăugat dr. Tony Nalda.

Dormitul pe burtă a mai fost indicat drept cauză şi pentru apariţia migrenelor, dar şi a altor probleme neurologice, din cauză că presupune că o lungă perioadă de timp staţi cu gâtul răsucit.

Femeile însărcinate ar trebui, de asemenea, să evite dormitul pe burtă, deoarece această poziţie poate duce la privarea de somn, la risc crescut de naștere prematură, la un travaliu mai dureros și la depresie postpartum.

Dacă obişnuiţi să dormiţi cu faţa în jos și doriți un somn de mai bună calitate și o sănătate îmbunătățită, schimbarea poziției de dormit poate fi o soluție ușoară, potrivit Adevărul.ro.

„Dormitul pe spate sau pe o parte oferă mai multe beneficii pentru sănătate și mai puțin disconfort decât dormitul pe burtă”, scrie Fundația Sleep pe site-ul său. „De exemplu, un studiu efectuat pe persoane cu dureri de spate care dormeau pe burtă a constatat că cei care au trecut la somnul pe o parte sau pe spate au raportat semnificativ mai puține dureri”, au continuat specialiştii de la Sleep.

Totuşi, trebuie să ştiţi că dormitul pe spate, deşi menține coloana vertebrală în aliniere şi oferă o odihnă de calitate, nu este cea mai bună opțiune pentru persoanele cu apnee în somn, deoarece limba poate cădea înapoi în gât.

sursa

Zboară la Milano, cu Fly One, cu doar 55 euro!
Articolul anterior
Fundaţia de Binefacere Caritas Moldova lansează campania de Crăciun „Dăruieşte lumină”
Articolul următor