Durerea de gât: cum scapi rapid de ea!

Infecţiile virale îşi fac tot mai mult simtiţe prezenţa odată cu răcirea vremii, aşa încât durerea de gât te poate surprinde în orice moment şi trebuie să fii pregătit pentru a o înfrunta aşa cum se cuvine. Trebuie să ştii că durerea de gât nu reprezintă o afecţiune în sine, ci mai degrabă un simptom de boală şi în timp ce cauzele pot fi foarte diverse, cel mai frecvent durerile de gât sunt provocate de anumite virusuri care colonizează mucoasa amigdalelor, faringelui sau laringelui, creând un teren propice asocierii infecţiilor bacteriene.

separator

corbis_rf_photo_of_woman_with_sore_throatCum se manifestă durerea de gât

Durerea de gât prezintă mai degrabă un disconfort simţit la nivelul gâtului şi care se accentuează de cele mai multe ori la înghiţire. Aceasta poate fi însoţită de:

-înroșirea și umflarea amigdalelor și/sau faringelui;
-senzație de usturime;
-uscăciune  în gât;
-dificultăți la înghițire;
-răgușeală;
-febră, cefalee severă;
-ptialism (secreţie salivară excesivă);
-prezenţa unor vezicule, pete albe, secreţii de puroi pe amigdale şi/sau faringe;
-respiraţie urât mirositoare.

Şi pentru că infecţiile virale şi bacteriene sunt cele care stau la baza durerilor de gât, te poţi confrunta şi cu alte simptome asociate, precum febra, frisoanele, tusea, eliminările nasale, strănutul, durerile musculare, oboseala accentuată.

Uneori, mai ales la copii, durerea de gât poate fi asociată cu dureri în abdomen, greaţă, vomă, fatigabilitate, dureri articulare, pierderea apetitului, erupţie tegumentară.

De ce te doare în gât

Potrivit datelor de specialitate, durerea de gât este provocată de inflamaţia amigdalelor şi a mucoasei faringiene. În 75% dintre cazuri, anginele şi faringitele sunt provocate de virusuri (rinovirusul, virusul respirator sinciţial, adenovirusul, virusul parainfluenza, virusul Ebstein-Barr ş.a.), şi doar într-un sfert dintre acestea, angina şi faringita este cauzată de bacterii, precum Streptococul beta hemolitic grupa A, Haemophilus influenzae ş.a., chiar de la debutul bolii.

În 10-15% cazuri amigdalita şi faringita poate fi cauzată de mononucleoza infecţioasă, infecţii fungice, infecţia cu virusul herpetic, alte infecţii virale (rubeola, rujeola, varicela) sau bacteriene (difteria, scarlatina, tusea convulsivă).

rrrrAlţi factori care predispun la inflamaţia mucoasei gâtului sunt:

-frigul și mediile închise, care favorizează expunerea organelor respiratorii la virusuri şi bacterii;
-praful, fumul de ţigară, poluarea atmosferică;
-inhalarea de substanțe chimice iritante,
-uscarea aerului din casă și la locul de muncă, mai ales iarna;
-aerisirea deficitară a spațiilor locuite
-alergia la praf, polen, păr de animale
-boala de reflux gastroesofagian

Dacă ai gâtul inflamat, te doare, tuşeşti şi nu îţi poţi desfăşura normal activitatea, nu poţi aştepta prea mult timp, e cazul să intervii cât mai rapid!

Cum să tratezi durerea de gât

Bea mai multe lichide calde pe parcursul zilei, întrucât acestea menţin mucoasa respiratorie umedă, hidratată, iar virusurile nu se mai pot înmulţi rapid. Se recomandă ceaiurile calde din plante medicinale, precum salvie, cimbru, muşeţel.

De cele mai multe ori, infecţia virală atacă mucoasa orofaringiană şi crează un teren propice invaziei ulterioare a bacteriilor asupra mucoasei orofaringiene, amplificând şi mai mult inflamaţia la acest nivel.

Bineînţeles că în asemenea condiţii, un preparat medicamentos cu acţiune antibacteriană locală este cel mai potrivit pentru a combate inflamaţia, întrucât acţionează în mod direct asupra cauzelor ce au condus la declanşarea procesului inflamator.

Preparatul medicamentos Trachisan este un antiseptic orofaringian şi te ajută atunci când infecția îţi atacă gâtul şi ai nevoie de o protecție pe măsură în acest sens!

trachisan_all_0Datorită componenetelor sale (Trachisan soluţie pentru gargarisme conţine substanţele active clorhexidina şi lidocaina, iar Trahisan comprimate de supt conţine tirotricina, clorhexidină și lidocaină), preparatele Trachisan combină acţiunea antibacteriană, antiseptică și analgezică în lupta cu infecţia şi gâtul inflamat.

Tirotricina este o substanţă cu proprietăţi antibacteriene locale, nu este absorbită în fluxul sanguin şi nu produce efecte toxice, în timp ce distruge multe specii de bacterii patogene și fungi. Clorhexidina este cel mai mult utilizat antiseptic, care potenţează acţiunea antibacteriană a tirotricinei și ajută la eliminarea inflamației. Clorhexidina este un antiseptic cu spectru larg de acţiune asupra bacteriilor Gram pozitive şi Gram negative, precum Escherichia coli, Enterobacter, Serratia marcescens, Pseudomonas aeruginosa, Streptococ hemolitic, Steptococcus faecalis, Salmonella Sp, Klebsiella Sp, Proteus spec., Streptococcus mutans, Staphylococcus aureus, Candida albicans, Microsporum canis, Aspergillus versicolor.

Lidocaina manifestă efect analgezic local şi ajută la eliminarea rapidă a durerii, iritaţiei şi disconfortului în gât.

tttttTrachisan -comprimate de supt are o aromă plăcută de mentă, nu conţine zahăr și poate fi administrat adulților și copiilor de la 4 ani.

Trahisan este indicat în procesele inflamatoare ale cavităţii bucale şi gâtului, precum stomatita, gingivita, parodontita, glosita, amigdalita și faringita, dar şi în scop de profilaxie, înaintea şi după intervenţiile chirurgicale din cavităţile orală şi faringiană (extracții dentare, amigdalectomii), în respiraţia urât mirositoare.

Trachisan combină proprietățile analgezice și antibacteriene, eliminând cauzele ce au condus la inflamaţia faringelui şi amigdalelor.

Trachisan – primul ajutor în caz de infecție și dureri în gât!

Atenție, începe sezonul enterovirozelor! Medic pediatru: ,,Sunt mai periculoase la copiii cu vârsta de până la 3 ani”

În sezonul estival apar numeroase cazuri de viroze, provocate de diverse enterovirusuri. Cei mai afectați sunt copiii, aceștia fiind predispuși să contacteze infecția în colectivități, în parcuri, ori la locurile de joacă, unde măsurile de igienă nu sunt respectate suficient.

Cand să te adresezi unui medic pediatru | Centrul de Pediatrie Aramis

Medicul pediatru Irina Secu afirmă că mulți copii fac această boală contagioasă care se răspândește ușor în colectivități, transmite realitatea.md.

Virusurile care provoacă enteroviroza sunt extrem de contagioase.

„Enterovirozele sunt cauzate de un grup de virusuri, care au cale de transmitere fecal-orală. Cea mai frecventă enteroviroză la grupa mică de vârstă, mai precis la sugari și la copiii de până la 5 ani, este cea care se manifestă prin vărsături, diaree și febră. Este o boală cu care trebuie să aveți răbdare. Infecții acute provocate de virus coxache si Echo. Sursa de contaminare fiind fecalo-orală( fructe , legume nespălate, mâini murdare, apa contaminată, bazine) – aeriană ( persoana purtătoare aparent sănătoasă, sau bolnavă). Semnele de infecție virală acută( febră, rinoree, herpangina, dureri de cap, stare de intoxicație , hiperemia conjuctivelor, apariția erupțiilor în jurul gurii, palme, tălpi( gură-mână- picior) – simptome gastrointestinale ( vomă, dureri de burtă, crampe, grețuri, diaree)”, a spus medicul pediatru.

În multe situații este prezentă și o erupție pe piele, caracterizată de multe puncte mici și roșii pe pielea de pe piept și spate cu leziuni individuale de mărimea unui vârf de ac. O altă caracteristică binecunoscută a enterovirozei este reprezentată de vărsături și diaree, uneori asociate cu durere abdominală (și chiar ulcerații ale gurii).

„Durează de la 3 până la 7 zile în care copilul fie se va autovindeca sau se va trata simptomatic Prin ce sunt periculoase enterovirozele? stările de deshidratare! Mai ales la sugar și copii mici până la 3 ani – meningitele, encefalitele seroase – sindromul hemolitico- uremic – afectarea sistemului cardiac și muscular”, adaugă Irina Secu.

Majoritatea celor mici pot fi tratați acasă până la recuperare. Cel mai important obiectiv este rehidratarea corespunzătoare după episoadele de vărsături și diaree.

„Metodele fizice de scădere a febrei ( dezbrăcat, răcorit, comprese cu apă) și antipiretice. Se recomandă dieta ,,BRAT”( B- banana, R-rice / orez, A- apple/mar) , T- pesmeți) 3. soluții de rehidratare orală. Alăptarea fregventă la sân a sugarilor, la o deshidratare moderată se va mări cantitatea de lichide dupa formul a( masa corporala kg•75) ml timp de 4 ore, la o deshidratare severă va necesita spitalizare și administrare de lichide intravenos 4. Preparate de zinc. 5 .Probiotice”, a mai spus ea.

Enteroviroza poate avea o evoluție diferită la copii, în funcție de vârstă, de bolile asociate și de starea generală de sănătate a acestora. Uneori, gastroenterita virală poate evolua sever sau se poate asocia cu o infecție bacteriană.

Trebuie să mergi cu copilul la medic în următoarele situații:

 • Dacă prezintă semnele de deshidratare severă enumerate anterior;
 • Dacă are febră ridicată, de 39,5 grade Celsius sau mai mare;
 • Dacă febra nu cedează în 48 de ore;
 • Dacă vărsăturile durează peste 24 de ore;
 • Dacă scaunele diareice durează peste 2 zile;
 • Dacă are scaune sau vărsături cu sânge.

„Atenție la semnele de pericol. Sugarul refuză să bea sau să mănânce, vomită fiecare cantiate de lichid ingerată, este somnolent sau letargic, convulsii, respirație fregventă sau difficilă. Profilaxia nespecifică: 1- igiena riguroasă ( spălat pe mâini, fructele, legumele ) 2- interzicerea scăldatului în bazine infectate, 3- evitarea colectivității și sanarea focarelor depistate”, afirmă medicul pediatru.

Fiecare zi e un risc, după 6 luni fără control ginecologic

Fiecare zi este un risc în lipsa controlului ginecologic o dată la 6 luni. Controlul profilactic regulat este important pentru depistarea precoce a afecțiunilor ginecologice, cum ar fi cancerul de col uterin și boli cu transmitere sexuală.

Neefectuarea unui control ginecologic regulat poate fi extrem de periculos pentru sănătatea femeilor, expunându-le la o serie de riscuri și probleme de sănătate. Iată câteva dintre acestea:

 • Cancerul ovarian: acesta este unul dintre cele mai letale tipuri de cancer și poate fi dificil de detectat în stadiile incipiente. Un control ginecologic poate ajuta la depistarea acestui tip de cancer și la tratamentul precoce, ceea ce poate îmbunătăți șansele de vindecare.
 • Infecțiile vaginale: infecțiile vaginale sunt o problemă comună pentru multe femei și pot fi cauzate de o serie de factori, cum ar fi bacteriile sau ciupercile. Un control ginecologic și analizele de rutină pot ajuta la depistarea și tratamentul acestor infecții, prevenind apariția complicațiilor.
 • Boala inflamatorie pelvină: aceasta este o infecție a organelor reproducătoare feminine și poate fi cauzată de bacterii care sunt transmise sexual sau prin alte mijloace. Dacă este lăsată netratată, poate duce la complicații grave, cum ar fi infertilitatea.
 • Sarcina ectopică: aceasta este o complicație gravă a sarcinii în care ovulul se implantează în afara uterului și poate duce la sângerări interne periculoase. 
 • Polipii cervicali: aceștia sunt tumori mici alungite care apar pe colul uterin și pot fi cauzați de infecții sau dezechilibre hormonale. 
 • Disfuncțiile menstruale: menstruația este un proces natural și important pentru sănătatea femeilor, iar orice tulburare sau disfuncție în ciclul menstrual poate fi un semnal de alarmă. 
 • Fibroamele uterine: Acestea sunt formațiuni benigne care se dezvoltă în uter și pot cauza dureri și sângerări anormale. 
 • Infecțiile urinare: Acestea sunt o problemă comună pentru multe femei și pot fi cauzate de o serie de factori, cum ar fi bacteriile sau igiena precară. 

Hypermed este un centru medical de top, care a reușit să formeze o echipă de specialiști de înaltă calificare selectați cu grijă din rândul celor mai bine pregătiți medici, care datorită   echipamentelor  de ultimă generație reușesc să ofere pacienților o  deservire impeciabilă și diagnostic corect.

Aici veți găsi medici din cele mai diverse domenii, , precum ginecologie, uroandrologie, mamologie, gastroenterologie, pediatrie, endocrinologie, dermatologie, proctologie, neurologie, nefrologie, terapie clinică, specialiști ecografie – imagistică medicală etc.

Pentru comoditatea clienților, centru medical  Hypermed pune la dispoziție peste 2000 de tipuri de analize de o acuratețe înaltă.

Mai mult de atât, Hypermed dispune de un aparat de ecografie 5D, una dintre cele mai avansate tehnologii de imagistică medicală disponibile astăzi, fiind una dintre puținele instituții medicale din Moldova care oferă acest serviciu.

Pe lângă serviciile medicale, aici veți găsi o varietate de servicii de medicină estetică, dar și servicii stomatologice atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Hypermed – locul unde TU contezi.

Ridichea echilibrează nivelul zahărului din organism

Ridichea te ajută în lupta cu astenia de primăvară, datorită cantităţii mari de vitamine ce le conţine. Ridichea roşie, pe care o cumperi în această perioadă, conţine carbohidraţi, vitamina C este în proporţie de 25%, vitamina B, acid folic, potasiu, magneziu şi multe alte componente ce-ţi sunt de prim ajutor.separator
ridichii

Iată 5 motive ca să consumi ridiche:

 1. O legătură de ridiche îţi asigură o jumătate din cantitatea necesară de vitamina C.
 2. 100 de grame de ridiche conţin 14 kcal, respectiv nu există riscul că ai putea pune câţiva centimetri în jurul taliei. De asemenea, ridichea este un catalizator al schimbului de substanţe din organism.
 3. În ridiche se conţin substanţe, care ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din organism, astfel poţi consuma ridiche, chiar dacă ai diabet.
 4. Ridichea ajută la normalizarea tensiunii arteriale şi la întărirea pereţilor vaselor sanguine, datorită conţinutului de vitamina C.
 5. Şi nu în ultimul rând, ridichea este pur şi simplu frumoasă, datorită combinaţiei de culori: roşu şi verde, simbol al renaşterii şi al vieţii.  Aceste culori sunt datorate compuşilor ce colorează legumele în culori vii precum: roşu, verde, mov, albastru; ce se numesc antocieni. Conform ultimelor studii, antocienii încetinesc multiplicarea celulelor canceroase.

Снимок

Cum să alegi ridichea?
Atunci când alegi ridichile, fii atentă ca acestea să fie tari. Dacă sunt moi, au o cantitate mai mică de vitamine şi calităţile  nutritive. Nu alege ridichea, ce are pete sau fisuri, aceasta înseamnă că deja este în putrefacţie.

Contraindicaţiile,în consumul de ridiche, sunt valabile doar pentru cei care suferă de boli ale tractului gastrointestinal, ulcer, gastrite, sau prezintă reacţii alergică la ridiche.

Pentru un ten vitaminizat
Ia câteva ridichi şi dă-le prin răzătoare, scurge sucul, iar în pulpa rămasă adaugă o lingură de ulei de măsline şi puţin amidon. Amestecă totul, până obţii o pastă cremoasă şi aplic-o pe faţă pe 5-10 minute. Atenţie! Dacă tenul îţi este uscat, nu aplica această mască.

Zboară la Milano, cu Fly One, cu doar 55 euro!
Articolul anterior
Fundaţia de Binefacere Caritas Moldova lansează campania de Crăciun „Dăruieşte lumină”
Articolul următor