Durerea de gât: cum scapi rapid de ea!

Infecţiile virale îşi fac tot mai mult simtiţe prezenţa odată cu răcirea vremii, aşa încât durerea de gât te poate surprinde în orice moment şi trebuie să fii pregătit pentru a o înfrunta aşa cum se cuvine. Trebuie să ştii că durerea de gât nu reprezintă o afecţiune în sine, ci mai degrabă un simptom de boală şi în timp ce cauzele pot fi foarte diverse, cel mai frecvent durerile de gât sunt provocate de anumite virusuri care colonizează mucoasa amigdalelor, faringelui sau laringelui, creând un teren propice asocierii infecţiilor bacteriene.

separator

corbis_rf_photo_of_woman_with_sore_throatCum se manifestă durerea de gât

Durerea de gât prezintă mai degrabă un disconfort simţit la nivelul gâtului şi care se accentuează de cele mai multe ori la înghiţire. Aceasta poate fi însoţită de:

-înroșirea și umflarea amigdalelor și/sau faringelui;
-senzație de usturime;
-uscăciune  în gât;
-dificultăți la înghițire;
-răgușeală;
-febră, cefalee severă;
-ptialism (secreţie salivară excesivă);
-prezenţa unor vezicule, pete albe, secreţii de puroi pe amigdale şi/sau faringe;
-respiraţie urât mirositoare.

Şi pentru că infecţiile virale şi bacteriene sunt cele care stau la baza durerilor de gât, te poţi confrunta şi cu alte simptome asociate, precum febra, frisoanele, tusea, eliminările nasale, strănutul, durerile musculare, oboseala accentuată.

Uneori, mai ales la copii, durerea de gât poate fi asociată cu dureri în abdomen, greaţă, vomă, fatigabilitate, dureri articulare, pierderea apetitului, erupţie tegumentară.

De ce te doare în gât

Potrivit datelor de specialitate, durerea de gât este provocată de inflamaţia amigdalelor şi a mucoasei faringiene. În 75% dintre cazuri, anginele şi faringitele sunt provocate de virusuri (rinovirusul, virusul respirator sinciţial, adenovirusul, virusul parainfluenza, virusul Ebstein-Barr ş.a.), şi doar într-un sfert dintre acestea, angina şi faringita este cauzată de bacterii, precum Streptococul beta hemolitic grupa A, Haemophilus influenzae ş.a., chiar de la debutul bolii.

În 10-15% cazuri amigdalita şi faringita poate fi cauzată de mononucleoza infecţioasă, infecţii fungice, infecţia cu virusul herpetic, alte infecţii virale (rubeola, rujeola, varicela) sau bacteriene (difteria, scarlatina, tusea convulsivă).

rrrrAlţi factori care predispun la inflamaţia mucoasei gâtului sunt:

-frigul și mediile închise, care favorizează expunerea organelor respiratorii la virusuri şi bacterii;
-praful, fumul de ţigară, poluarea atmosferică;
-inhalarea de substanțe chimice iritante,
-uscarea aerului din casă și la locul de muncă, mai ales iarna;
-aerisirea deficitară a spațiilor locuite
-alergia la praf, polen, păr de animale
-boala de reflux gastroesofagian

Dacă ai gâtul inflamat, te doare, tuşeşti şi nu îţi poţi desfăşura normal activitatea, nu poţi aştepta prea mult timp, e cazul să intervii cât mai rapid!

Cum să tratezi durerea de gât

Bea mai multe lichide calde pe parcursul zilei, întrucât acestea menţin mucoasa respiratorie umedă, hidratată, iar virusurile nu se mai pot înmulţi rapid. Se recomandă ceaiurile calde din plante medicinale, precum salvie, cimbru, muşeţel.

De cele mai multe ori, infecţia virală atacă mucoasa orofaringiană şi crează un teren propice invaziei ulterioare a bacteriilor asupra mucoasei orofaringiene, amplificând şi mai mult inflamaţia la acest nivel.

Bineînţeles că în asemenea condiţii, un preparat medicamentos cu acţiune antibacteriană locală este cel mai potrivit pentru a combate inflamaţia, întrucât acţionează în mod direct asupra cauzelor ce au condus la declanşarea procesului inflamator.

Preparatul medicamentos Trachisan este un antiseptic orofaringian şi te ajută atunci când infecția îţi atacă gâtul şi ai nevoie de o protecție pe măsură în acest sens!

trachisan_all_0Datorită componenetelor sale (Trachisan soluţie pentru gargarisme conţine substanţele active clorhexidina şi lidocaina, iar Trahisan comprimate de supt conţine tirotricina, clorhexidină și lidocaină), preparatele Trachisan combină acţiunea antibacteriană, antiseptică și analgezică în lupta cu infecţia şi gâtul inflamat.

Tirotricina este o substanţă cu proprietăţi antibacteriene locale, nu este absorbită în fluxul sanguin şi nu produce efecte toxice, în timp ce distruge multe specii de bacterii patogene și fungi. Clorhexidina este cel mai mult utilizat antiseptic, care potenţează acţiunea antibacteriană a tirotricinei și ajută la eliminarea inflamației. Clorhexidina este un antiseptic cu spectru larg de acţiune asupra bacteriilor Gram pozitive şi Gram negative, precum Escherichia coli, Enterobacter, Serratia marcescens, Pseudomonas aeruginosa, Streptococ hemolitic, Steptococcus faecalis, Salmonella Sp, Klebsiella Sp, Proteus spec., Streptococcus mutans, Staphylococcus aureus, Candida albicans, Microsporum canis, Aspergillus versicolor.

Lidocaina manifestă efect analgezic local şi ajută la eliminarea rapidă a durerii, iritaţiei şi disconfortului în gât.

tttttTrachisan -comprimate de supt are o aromă plăcută de mentă, nu conţine zahăr și poate fi administrat adulților și copiilor de la 4 ani.

Trahisan este indicat în procesele inflamatoare ale cavităţii bucale şi gâtului, precum stomatita, gingivita, parodontita, glosita, amigdalita și faringita, dar şi în scop de profilaxie, înaintea şi după intervenţiile chirurgicale din cavităţile orală şi faringiană (extracții dentare, amigdalectomii), în respiraţia urât mirositoare.

Trachisan combină proprietățile analgezice și antibacteriene, eliminând cauzele ce au condus la inflamaţia faringelui şi amigdalelor.

Trachisan – primul ajutor în caz de infecție și dureri în gât!

Dieta în gastrită: alimente permise și interzise

Gastrita este procesul inflamator localizat la nivelul mucoasei stomacului. Este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale tractului digestiv, provocată frecvent de un stil alimentar deficitar și dezorganizat, înmulțirea bacteriei Helicobacter Pylori în stomac, surmenajul moral, stresul cronic, fumatul, abuzul de alcool, predispoziția genetică.

separator
Collage

Gastrita, netratată la timp, poate duce la ulcer și la alte afecțiuni grave ale stomacului. Una dintre cele mai importante măsuri în algoritmul de tratament al gastritei este respectarea dietei. Dacă ai fost diagnosticat cu această afecțiune este absolut necesar să adopți un regim alimentar sănătos.

Pe lângă faptul că vei respecta un orar fix al meselor, există o serie de alimente pe care le poți introduce în meniu ori care îți sunt nerecomandate.

Cum se manifestă gastrita?

Gastrita cronică, însoțită de aciditate gastrică crescută, se manifestă prin dureri de stomac îndată după luarea meselor, senzație de arsuri gastrice, greutate la stomac după ingerarea unor porții mici de hrană, grețuri, vomă postprandială, scăderea poftei de mâncare, constipație (în gastrita cu hiperaciditate), crampe abdominale, balonare, producerea în exces a gazelor intestinale, intoleranță alimentară la alimente grase, picante sau acide, prăjeală și dulciuri.

Dacă mai mulți ani în urmă exista o dietă strictă recomandată de specialiști în caz de gastrită, care presupunea interzicerea totală a alimentelor necruțătoare din punct de vedere mecanic, mese mici și fracționate, acum, specialiștii și-au revizuit recomandările, o astfel de dietă nu este necesară pentru a trata gastrita sau ulcerul. Fiecare persoană cu gastrită trebuie să își ajusteze meniul în functie de reacțiile pe care le are la anumite alimente și de nivelul de toleranță a acestora.

Care sunt alimentele permise în gastrită?

– carne slabă, pește, tofu, fasole;
– uleiuri sanatoase, cum ar fi uleiul de măsline;
– alimentele bogate în flavonoide cu acțiune antiinflamatoare, cum ar fi cireșele, afinele, ardeiul gras, pot inhiba creșterea H. pylori;
– alimente bogate în vitamina B și calciu, cum ar fi migdale, fasole, cereale integrale (în cazul în care nu-ți provoacă dureri de stomac), legume cu frunze verzi, spanacul, varza înăbișită, broccoli;
– lactate cu mai puține grăsimi;
– legume fierte sau coapte;
– piureuri de legume;
– verdețuri;
– supe și ciorbe;
– oua fierte;
– pește.

Ce alimente să scoți din meniu?

– eliminarea grăsimilor hidrogenate (se găsesc în biscuiți, prăjituri, gogoși, alimente procesate și margarină din comerț);
– evitarea băuturile care pot irita mucoasa stomacului și crește producția de acid (cafeaua, alcoolul, băuturile carbogazoase, ceaiul negru foarte concentrat, ciocolata neagră);
– evitarea alimentelor rafinate, cum ar fi pâinea albă, pastele și zahărul.
– nuci, seminte și alune (în cazul în care nu sunt tolerate);
– alimentele picante;
– alimentele prăjite;
– sosurile grase;
– mezelurile;
– cartofi prăjiți;
– sosurile cu făină;
– produse de patiserie;
– prăjituri cu mult zahăr și grăsimi;
– conserve;
– sucuri;
– compoturi;
– unt.

Ce alimente să consumi cu moderație?

– fructe și legume acide, cum ar fi roșii și suc de roșii, căpșuni, vișine, citrice etc;
– ciocolata neagră, ceaiul.

Soluții care te vor ajuta să lupți contra asteniei de primăvară

Ce este astenia de primăvară și cum se manifestă? Cu siguranța este o întrebare destul de actuală. Potrivit specialiștilor, astenia afectează majoritatea oamenilor care de obicei, demonstrează că organismul este lipsit de energie. Starea de moleșeală pe care o percep destule persoane se datorează transformărilor fizice și psihice resimțite de organismul uman la schimbarea anotimpurilor. Din fericire însă, există destule „arme” la care putem să apelăm ca să preîntâmpinăm și să combatem simptomele și efectele asteniei de primăvară.

separator

Somnul ajută

Insomniile se numără printre simptomele asteniei de primăvară, așa că dacă nu putem să ne odinim în timpul nopții ar fi bine să găsim cât mai repede o soluție care să ne ajute să dormim bine. O astfel de soluție ar putea fi să o lenjerie nouă de pat. Alături de saltea și de perne, lenjeria de pat are un rol esențial când vine vorba de calitatea somnului nostru. Prin urmare, dacă nu poți să te odihnești așa cum ți-ai dori, ar merita să vizitezi un magazin care vinde lenjerii de pat la cele mai bune prețuri, și să-ți iei una confecționată integral din bumbac. Lenjeriile de pat din bumbac de calitate ne permit să avem parte de un somn odihnitor, deoarece lasă pielea să respire și, de asemenea, nu rețin umezeala.

Ieși cât mai mult din casă

Cel mai simplu mod prin care poți să-ți recapeți energia ar fi să stai cât mai mult în aer liber și să faci mișcare. Dacă ți-ai propus de mult să te apuci să alergi, dar până acum nu ți-ai îndeplinit dorința, nu mai sta pe gânduri și acționează cât mai repede. Însă înainte să începi să alergi vizitează un medic, care să te consulte și să te asigure că totul este în regulă.
Pe lângă alergat, există și alte moduri ca să faci mișcare. Ai putea, de exemplu, să mergi la shopping și să-ți cumperi niște pantofi de damă ieftini, pe care să-i porți zilnic, dar și unii eleganți, pentru ocazii speciale.

Ai grijă ce mănânci

Alimentația este una dintre cele mai eficiente „arme” în lupta cu astenia de primăvară. Așadar, încearcă să urmezi o dietă echilibrată, în care să se regăsească foarte multe fructe și legume bogate în vitamine și în minerale. În cazul în care nu îți place să consumi fructe și legume în stare brută, folosește-te de un blender ca să-ți prepari sucuri și smoothiuri.

Ai grijă de sănătatea ta!!!

Sursa

Ridichea echilibrează nivelul zahărului din organism

Ridichea te ajută în lupta cu astenia de primăvară, datorită cantităţii mari de vitamine ce le conţine. Ridichea roşie, pe care o cumperi în această perioadă, conţine carbohidraţi, vitamina C este în proporţie de 25%, vitamina B, acid folic, potasiu, magneziu şi multe alte componente ce-ţi sunt de prim ajutor.

separator
ridichii

Iată 5 motive ca să consumi ridiche:

  1. O legătură de ridiche îţi asigură o jumătate din cantitatea necesară de vitamina C.
  2. 100 de grame de ridiche conţin 14 kcal, respectiv nu există riscul că ai putea pune câţiva centimetri în jurul taliei. De asemenea, ridichea este un catalizator al schimbului de substanţe din organism.
  3. În ridiche se conţin substanţe, care ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din organism, astfel poţi consuma ridiche, chiar dacă ai diabet.
  4. Ridichea ajută la normalizarea tensiunii arteriale şi la întărirea pereţilor vaselor sanguine, datorită conţinutului de vitamina C.
  5. Şi nu în ultimul rând, ridichea este pur şi simplu frumoasă, datorită combinaţiei de culori: roşu şi verde, simbol al renaşterii şi al vieţii.  Aceste culori sunt datorate compuşilor ce colorează legumele în culori vii precum: roşu, verde, mov, albastru; ce se numesc antocieni. Conform ultimelor studii, antocienii încetinesc multiplicarea celulelor canceroase.

Снимок

Cum să alegi ridichea?
Atunci când alegi ridichile, fii atentă ca acestea să fie tari. Dacă sunt moi, au o cantitate mai mică de vitamine şi calităţile  nutritive. Nu alege ridichea, ce are pete sau fisuri, aceasta înseamnă că deja este în putrefacţie.

Contraindicaţiile,în consumul de ridiche, sunt valabile doar pentru cei care suferă de boli ale tractului gastrointestinal, ulcer, gastrite, sau prezintă reacţii alergică la ridiche.

Pentru un ten vitaminizat
Ia câteva ridichi şi dă-le prin răzătoare, scurge sucul, iar în pulpa rămasă adaugă o lingură de ulei de măsline şi puţin amidon. Amestecă totul, până obţii o pastă cremoasă şi aplic-o pe faţă pe 5-10 minute. Atenţie! Dacă tenul îţi este uscat, nu aplica această mască.

Zboară la Milano, cu Fly One, cu doar 55 euro!
Articolul anterior
Fundaţia de Binefacere Caritas Moldova lansează campania de Crăciun „Dăruieşte lumină”
Articolul următor