Durerea în gât: cauze şi tratament

Durerea de gât este unul dintre semnele care ne pot afecta starea generală de sănătate în orice sezon. Iarna, de cele mai multe ori contractăm infecţii virale, însă de la simpla răceală, expunere la virusuri şi până la infecţia faringiană cu streptococ, durerea în gât, deseori persistentă și greu de combătut, poate avea mai multe cauze, făcând mâncatul şi înghiţitul dificile. Pe de altă parte, infecția în gât este ,,vestită’’ prin multitudinea complicaţiilor asupra organelor interne. Iată de ce este nevoie să acţionezi rapid şi să tratezi durerea de gât!

separator
uu

De regulă, durerea în gât sau faringita este primul simptom al unei răceli, determinată de infecții virale, inclusiv gripa.

Cele mai frecvente virusuri care atacă faringele şi amigdalele sunt adenovirusul şi tulpinile virusului gripal, dar şi paragripa, virusul respirator sinciţial, rinovirusul pot afecta mucoasa gâtului.

O altă cauză a inflamației gâtului reprezintă infecția cu bacteria Streptococul beta hemolitic grupa A.

Alte cauze ale durerilor de gât includ infecţia cu virusul mononucleozic, -rujeola, rubeola, varicela, infectii bacteriene, precum Streptococul beta hemolitic grupa A, Haemophilus influenzae, difteria, scarlatina, tusea convulsivă etc., infectii fungice, tumori canceroase ale gâtului, limbii sau laringelui, abcesul amigdalian (prezintă o urgenţă medicală).

Fumatul, poluarea aerului, expunerea la iritanţi, alergeni și aer uscat, boala de reflux gastro-esofagian determină inflamaţia mucoasei faringiene şi exacerbează durerea de gât.

Cum îți dai seama dacă durerea de gât e cauzată de infecție virală sau bacteriană?

Infecţiile virale sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de gât, acestea fiind însoţite constant de alte simptome de răceală, precum nas înfundat, tuse, ochi roșii inflamaţi, strănut, dureri de cap, dureri de muşchi, febră.

Amigdalita bacteriană, însă, este o infecţie datorată frecvent bacteriilor streptococice, având o evoluţie mai severă şi persistentă. Bacteriile streptococice sunt extrem de contagioase şi se pot răspândi prin picăturile din aer atunci când o persoană bolnavă strănută sau tuşeşte.

Amigdalita bacteriană include dureri acute de gât, lipsa poftei de mâncare, durere la înghițire, amigdale roșii, umflate, dureroase, uneori cu pete albe sau dungi de puroi, tumefierea ganglionilor limfatici regionali, febră.

Practic, deseori, este greu să diferențiezi amigdalita virală de cea streptococică, din cauză că cele două frecvent sunt suprapuse, iar virușii, de regulă, sunt cei care crează condiții propice înmulțirii bacteriilor în gât.ssst

De ce este important să tratezi durerea de gât

Amigdalita streptococică este o afecţiune serioasă. Streptococul poate provoca boli grave, cum ar fi febra reumatismală (reumatismul articular acut), o boală care afectează valvele inimii. De aceea, este important să tratezi, în timp util, amigdalita.

Când tratezi durerea de gât cu antibiotice?

Antibioticele nu trebuie folosite abuziv pentru a trata răceala şi durerile de gât. Cu excepția cazului în care pacientul a fost diagnosticat cu o infecție bacteriană, antibioticele nu trebuie utilizate. Antibioticele sunt eficiente numai împotriva bacteriilor. Ele nu vor fi eficiente în caz de inflamaţie amigdaliană asociată răcelii, cauzată de virusuri.

Durerea de gât în caz de răceală nu este tratată cu antibiotice decât dacă procesul inflamator nu cedează timp de mai multe zile, iar între timp acesta asociază o suprainfectare bacteriană. Decizia de a administra antibiotice este luată de fiecare dată de către medic, de regulă după efectuarea unor analize specifice de laborator – testul de diagnosticare rapidă la streptococ sau examenul bacteriologic al exudatului faringian.

Când este cazul să consulţi medicul?

În cele mai multe cazuri, durere în gât este doar unul dintre simptomele răcelii şi se rezolvă în 5-7 zile. Cu toate acestea, ar trebui să consulţi medicul dacă ai dificultăţi severe la înghiţire, imposibilitate de a înghiţi saliva, salivaţie accentuată, dificultăţi în deschiderea gurii, febră înaltă, dureri articulare, dureri de ureche, răgușeală de mai mult de două săptămâni, colorareea urinei (aspectul ,,spălăturilor de carne’’ sugerează că bacteria streptococică a afectat rinichii).

Cum scapi de durerea de gât?

Deși durerea de gât, mai frecvent, este cauzată de infecţii virale, în practică este greu să faci o diferenţiere netă între invazia virală şi bacteriană a gâtului, atât timp cât cele două coexistă şi îngreunează tratamentul. Pentru a uşura vindecarea gâtului:

-Consumă lichide calde pe parcursul zilei (fluidele previn deshidratarea mucoasei);
-Evită băuturile fierbinți care pot irita gâtul;
-Fă gargarisme cu apă caldă sărată de câteva ori pe zi (1/4 – 1/2 linguriță de sare de masă la 200 ml apă caldă);
-Fă-ţi timp pentru odihnă;
-Respectă dieta sănătoasă, consumă legume şi fructe bogate în substanţe antioxidante, vitamine şi microelemente;
-Evita iritanții, aerul poluat, fumul.

De cele mai multe ori, infecţia virală atacă mucoasa orofaringiană şi crează un teren propice invaziei bacteriene, amplificând mai mult inflamaţia locală.

Pentru a elimina cauzele inflamației gâtului vin în ajutor remediile antibacteriene cu acțiune locală.

Trachisan este un antiseptic orofaringian şi te ajută să elimini infecția din gât!

trachisanDatorită componentelor sale (Trachisan soluţie pentru gargarisme conţine substanţele active clorhexidina şi lidocaina, iar Trahisan comprimate de supt conţine tirotricina, clorhexidină și lidocaină), preparatele Trachisan combină acţiunea antibacteriană, antiseptică și analgezică în lupta cu infecţia şi gâtul inflamat.

Tirotricina este o substanţă cu proprietăţi antibacteriene locale, nu este absorbită în fluxul sanguin şi nu produce efecte toxice, în timp ce distruge multe specii de bacterii patogene și fungi.

Totodată, clorhexidina este un antiseptic cu spectru larg de acţiune asupra bacteriilor Gram pozitive şi Gram negative (Escherichia coli, Enterobacter, Serratia marcescens, Pseudomonas aeruginosa, Streptococ hemolitic, Steptococcus faecalis, Salmonella Sp, Klebsiella Sp, Proteus spec., Streptococcus mutans, Staphylococcus aureus, Candida albicans, Microsporum canis, Aspergillus versicolor), iar lidocaina manifestă efect analgezic local şi ajută la eliminarea rapidă a durerii, iritaţiei şi disconfortului în gât.

trachisanTrachisan -comprimate de supt are o aromă plăcută de mentă, nu conţine zahăr și poate fi administrat adulților și copiilor de la 4 ani.

Trahisan este indicat în procesele inflamatoare ale cavităţii bucale şi gâtului, precum stomatita, gingivita, parodontita, glosita, amigdalita și faringita, dar şi în scop de profilaxie, înaintea şi după intervenţiile chirurgicale din cavităţile orală şi faringiană (extracții dentare, amigdalectomii), în respiraţie urât mirositoare.

Trachisan combină proprietățile analgezice și antibacteriene, eliminând cauzele ce au condus la inflamaţia faringelui şi amigdalelor.

Trachisan – primul ajutor în caz de infecție și dureri în gât!

Ce să faci dimineața pentru scăderea tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială, deseori, nu dă semne de avertizare, însă, dacă este lăsată necontrolată, poate afecta diferite părți ale corpului, inclusiv arterele, inima, creierul, rinichii, ochii și multe altele. Din fericire, există schimbări în stilul de viață pe care le poți face: „Încercarea acestor schimbări dimineața – când presiunea începe să crească, chiar înainte de a te trezi – este un moment deosebit de bun pentru a începe”, spune John Higgins, MD, cardiolog sportiv la McGovern Medical School de la UTHealth din Houston.

Dimineața este, de asemenea, momentul în care evenimentele cardiace cum ar fi accidentul vascular cerebral sau atacul de cord sunt mai probabil să se întâmple, adaugă dr. Higgins. Uneori, aceste probleme cardiace pot fi cauzate, parțial, de o tensiune arterială crescută dimineața.

Iată cele mai bune obiceiuri de dimineață pentru a scădea tensiunea arterială, indiferent dacă ai fost diagnosticat cu hipertensiune arterială sau vrei doar să menții inima sănătoasă.

Mai puțină cofeină

Ceașca ta de cafea de dimineață ar putea duce la niveluri nesănătoase ale tensiunii arteriale, mai ales dacă bei mai multe căni pe zi.

Acest lucru se datorează faptului că cofeina este un stimulent, care poate adăuga un stimulent în pasul tău, dar poate, de asemenea, să crească tensiunea arterială.

Deși motivul exact pentru care se întâmplă acest lucru este dezbătut, unii experți cred că se datorează faptului că poate bloca un hormon care ajută la lărgirea arterelor. Alții cred că se datorează faptului că poate determina glandele suprarenale să elibereze mai multă adrenalină, potrivit Clinicii Mayo.

„Două până la patru căni de cafea (aproximativ 200 până la 300 de miligrame de cofeină) vor crește de obicei tensiunea arterială cu aproximativ 8 mm Hg sistolică (adică, numărul de sus) și 6 mm Hg diastolică (adică, numărul de jos),” spune Dr. Higgins.

Veștile bune? Acest vârf nu durează de obicei mult. „Se stinge în aproximativ patru ore”, spune dr. Higgins.

Totuși, pentru a mneține tensiunea arterială stabilă de dimineață, începe ziua cu o ceașcă de cafea decofeinizată, spune el. Și dacă încă ți-e poftă de cofeină, așteaptă până dimineața târziu și bea o singură ceașcă.

Dacă ai antecedente de probleme cu inima sau hipertensiune arterială, discută cu medicul pentru a afla cât de multă cofeină poți consuma pe zi.

Mic dejun echilibrat

Ai obiceiul de a sari peste micul dejun? Lipsa acestei mese poate avea, de fapt, un efect major asupra tensiunii arteriale.

Săritul peste micul dejun este asociat cu hipertensiunea la adulți, conform unei meta-analize din martie 2022 din ‌International Journal of Hypertension‌‌.‌.

Și nu doar când mănânci, ci ‌și ce‌ mănânci este la fel de important. De exemplu, iaurt cu conținut scăzut de grăsimi cu nuci și fructe este un mic dejun grozav, echilibrat, care promovează o tensiune arterială mai bună din mai multe motive, spune dr. Higgins.

În primul rând, nucile sunt bogate în omega-3 sau grăsimi sănătoase. Doar o ceașcă de nuci (cum ar fi nucile, migdalele sau alunele) pe zi este legată de o reducere a tensiunii arteriale sistolice de până la 8 mm Hg, adaugă dr. Higgins. În plus, fructe precum kiwi, banana și portocale au fost asociate cu o tensiune arterială scăzută, spune el.

În plus, fructele și nucile sunt de obicei părți importante ale dietei DASH și ale dietei mediteraneene, ambele fiind bogate în alimente pe bază de plante și pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale în mod semnificativ, conform unei lucrări din august 2020 din „‌Kardiologia Polska”‌‌.

Fără zahar

De la gogoși la produse de patiserie și cereale, alimentele preferate pentru micul dejun pot fi, din păcate, umplute cu zaharuri adăugate. Și prea mult zahăr poate afecta tensiunea arterială.

„Mâncarea cu zahăr, în special sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, poate afecta căile din organism legate de hormonul aldosteron și peptida endotelină, care ajută ambele la reglarea tensiunii arteriale”, spune dr. Higgins.

În plus, „nivelurile ridicate de zahăr din sânge sunt asociate cu ateroscleroza (acumularea de plăci în arterele tale), ceea ce va duce la artere mai rigide și, în cele din urmă, la creșterea tensiunii arteriale”, spune dr. Higgins.

Pentru a preveni acest lucru, limitează cantitatea de zahăr adăugat pe care o consume și o bei în fiecare zi. Fii deosebit de atent când mănânci lucruri precum batoanele pentru micul dejun, iaurturi și cerealele, care au adesea îndulcitori adăugati. Pentru referință, orice aliment cu o valoare zilnică (DV) de 20% (sau mai mare) esteconsiderat un aliment bogat în zahăr, conform studiului Harvard T.H. realizat de Şcoala de Sănătate Publică Chan.

Zaharurile naturale din fructe și legume ‌nu‌ cresc tensiunea arterială, conform Dr. Higgins. Așa că poți consuma aceste alimente hrănitoare.

Exerciții în mod regulat

În timp ce un antrenament intens vă va face inima să bată și vă va crește temporar valorile tensiunii arteriale, exercițiile fizice dimineața sunt o modalitate excelentă de a susține o tensiune arterială sănătoasă în general.

Două ore și jumătate de exerciții aerobice de intensitate moderată (sau 75 de minute de exerciții aerobice de mare intensitate) și/sau antrenament de forță timp de 90 până la 150 de minute în fiecare săptămână pot scădea tensiunea arterială cu până la 5 mm Hg, spune dr. Higgins.

Meditează dimineața

A face corpul să se relaxeze, mai ales la începutul zilei,  poate avea un efect pozitiv asupra nivelului tensiunii arteriale. Acest lucru se poate realiza printr-o practică de meditație, potrivit Harvard Health Publishing.

De fapt, oamenii cu hipertensiune arterială ușoară care practică meditația bazată pe mindfulness s-a dovedit că și-au scăzut tensiunea arterială sistolică și diastolică în studii, potrivit University of Maryland Medical System.

Unul dintre motivele pentru care meditația funcționează în acest caz? Corpul tău este determinat să producă mai mult oxid nitric, care ajută la lărgirea vaselor de sânge, scăzând astfel tensiunea arterială, potrivit Harvard Health Publishing.

Poți folosi tehnici de meditație și respirație pentru a scădea tensiunea arterială în orice moment al zilei, dar meditația de dimineață poate fi deosebit de utilă pentru a-ți începe ziua cu un sentiment de calm, conform Dr. Higgins.

Dacă ești începător, stai  în liniște timp de cinci minute dimineața. Poți încerca să faci asta timp de 20 de minute, dar dacă nu ai timp, cinci minute vor fi suficiente.

Iată câțiva pași pentru o meditație bazată pe mindfulness, pentru a promova răspunsul de relaxare al corpului tău, conform Harvard Health Publishing:

Stai într-un loc liniștit, cu ochii închiși.

Relaxează-ți mușchii și repetă în tăcere un cuvânt, o frază, un sunet sau o scurtă rugăciune la alegerea ta, iar și iar.

Când gândurile rătăcite interferează (cum vor ele), lasă-le să vină și să plece și să revină la cuvântul, fraza sau sunetul care-ți ghidează meditația.

Sursa: Living Strong; clicksanatate.ro

Cancerul poate fi detectat după miros, ne spun medicii

Mirosul corpului poate fi un indicator folositor în depistarea anumitor tipuri de boli. Chiar și cancerul poat fi detectat după miros, spune un medic, și asta deoarece unele maladii determină organismul să producă substanțe specifice.

separator

Dermatologul rus Irina Skorogudaeva a explicat cum pot fi recunoscute bolile periculoase, precum cancerul, diabetul și bolile renale, după miros. Transpirația care miroase neobișnuit vorbește despre procesele distructive din organism, spune medicul.

De exemplu, în bolile oncologice, corpul emană un miros specific de ,,carne alterată”. În plus, temperatura corpului crește și apare transpirația accentuată ca mecanism de termoreglare.

Specialistul a explicat că acest lucru se datorează faptului că se produce „factorul de necroză tumorală”, cu ajutorul căruia organismul luptă împotriva creșterii maligne.

Medicul a mai menționat că, în caz de diabet, o persoană miroase a ,,mere putrezite și a acetonă”. Când insulina este insuficientă, glucoza nu intră în celule. Prin urmare, începe procesul de producere a energiei din grăsimi. Astfel se formează corpuri cetonice, care sunt transformate în acetonă.

Medicul a adăugat că în boli de ficat și rinichi – transpirația pacientului capătă miros de amoniac.



Medic: Cum putem reduce riscul de cancer colorectal

În ultimele decenii în țara noastră se atestă o creştere lentă, dar continuă a morbidităţii prin cancer colorectal. Anual, la nivel mondial, se inregistreaza peste 1,2 milioane de cazuri noi de cancer colorectal. Pentru conştientizarea riscului acestui tip de cancer, un medic, specialist în chirurgie coloproctologică, atrage atenţia asupra unor lucruri pe care orice adult ar trebui să le ştie.

1. Ce factori pot crește riscul de a dezvolta cancer colorectal?

Factorii principali de risc pentru dezvoltarea cancerului colorectal includ sedentarismul, supraponderalitatea, fumatul, dieta săracă în fibre, consumul de alcool, consumul excesiv de carne roșie, precum și consumul insuficient de fructe și legume, împreună cu predispoziția genetică, afirmă medicul austriac Alexis Freitas, consultant chirurg al Consiliului european de chirurgie/coloproctologie.

2. În cazul acestui timp de afecțiune, care sunt cele mai frecvente simptome?

Simptomele cancerului colorectal pot fi confundate cu simptomele altor afecțiuni, însă principalele indicii ale acestui tip de cancer sunt sângele în scaun și durerea abdominală, în special în stadiile avansate. Persoanele care prezintă aceste simptome trebuie să meargă la un control medical, deoarece durerile abdominale pot ascunde probleme grave de sănătate.

3. Când este cel mai des identificat acest tip de cancer?

Stadiul în care este depistat acest tip de cancer diferă de la țară la țară. În țările unde există un program de screening și pacienții vin regulat la investigații de prevenție, cum este colonoscopia, cancerul colorectal este depistat în stadii incipiente.

4. Ce analize sunt necesare pentru diagnosticare?

Principalele analize pe care le recomandăm sunt colonoscopia, CT/RMN (dacă colonoscopia nu este posibilă), teste histopatologice, teste de sânge și de scaun.

5. Cum putem reduce risul dezvoltării cancerului colorectal?

Ca să putem reduce riscul dezvoltării acestui cancer, trebuie să mergem la controlul anual, iar dacă am trecut de vârsta de 50 de ani recomandăm să fie făcut colonoscopia, la fiecare 5 ani sau în funcție de factorii de risc pe care îi avem.

6. Ce tratamente sunt recomandate pentru aceasă afecțiune?

Tratamentele recomandate acestui tip de cancer sunt: polipectomia endoscopică în primele stadii; chirurgia (chirurgie laparoscopică cu incideță unică, chirurgie laparoscopică, chirurgie convențională); radioterapia și chimioterapia. Acestea sunt cele reomandate în funcție de cât de avansată este boala.

sursa

Ce profesii au de fapt rezidenții Zebra Show și cum s-a născut acest proiect
Articolul anterior
Nata Albot te îndeamnă să cumperi o poză pentru a ajuta copiii cu autism!
Articolul următor