Durerea în gât: cauze şi tratament

Durerea de gât este unul dintre semnele care ne pot afecta starea generală de sănătate în orice sezon. Iarna, de cele mai multe ori contractăm infecţii virale, însă de la simpla răceală, expunere la virusuri şi până la infecţia faringiană cu streptococ, durerea în gât, deseori persistentă și greu de combătut, poate avea mai multe cauze, făcând mâncatul şi înghiţitul dificile. Pe de altă parte, infecția în gât este ,,vestită’’ prin multitudinea complicaţiilor asupra organelor interne. Iată de ce este nevoie să acţionezi rapid şi să tratezi durerea de gât!

separator
uu

De regulă, durerea în gât sau faringita este primul simptom al unei răceli, determinată de infecții virale, inclusiv gripa.

Cele mai frecvente virusuri care atacă faringele şi amigdalele sunt adenovirusul şi tulpinile virusului gripal, dar şi paragripa, virusul respirator sinciţial, rinovirusul pot afecta mucoasa gâtului.

O altă cauză a inflamației gâtului reprezintă infecția cu bacteria Streptococul beta hemolitic grupa A.

Alte cauze ale durerilor de gât includ infecţia cu virusul mononucleozic, -rujeola, rubeola, varicela, infectii bacteriene, precum Streptococul beta hemolitic grupa A, Haemophilus influenzae, difteria, scarlatina, tusea convulsivă etc., infectii fungice, tumori canceroase ale gâtului, limbii sau laringelui, abcesul amigdalian (prezintă o urgenţă medicală).

Fumatul, poluarea aerului, expunerea la iritanţi, alergeni și aer uscat, boala de reflux gastro-esofagian determină inflamaţia mucoasei faringiene şi exacerbează durerea de gât.

Cum îți dai seama dacă durerea de gât e cauzată de infecție virală sau bacteriană?

Infecţiile virale sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de gât, acestea fiind însoţite constant de alte simptome de răceală, precum nas înfundat, tuse, ochi roșii inflamaţi, strănut, dureri de cap, dureri de muşchi, febră.

Amigdalita bacteriană, însă, este o infecţie datorată frecvent bacteriilor streptococice, având o evoluţie mai severă şi persistentă. Bacteriile streptococice sunt extrem de contagioase şi se pot răspândi prin picăturile din aer atunci când o persoană bolnavă strănută sau tuşeşte.

Amigdalita bacteriană include dureri acute de gât, lipsa poftei de mâncare, durere la înghițire, amigdale roșii, umflate, dureroase, uneori cu pete albe sau dungi de puroi, tumefierea ganglionilor limfatici regionali, febră.

Practic, deseori, este greu să diferențiezi amigdalita virală de cea streptococică, din cauză că cele două frecvent sunt suprapuse, iar virușii, de regulă, sunt cei care crează condiții propice înmulțirii bacteriilor în gât.ssst

De ce este important să tratezi durerea de gât

Amigdalita streptococică este o afecţiune serioasă. Streptococul poate provoca boli grave, cum ar fi febra reumatismală (reumatismul articular acut), o boală care afectează valvele inimii. De aceea, este important să tratezi, în timp util, amigdalita.

Când tratezi durerea de gât cu antibiotice?

Antibioticele nu trebuie folosite abuziv pentru a trata răceala şi durerile de gât. Cu excepția cazului în care pacientul a fost diagnosticat cu o infecție bacteriană, antibioticele nu trebuie utilizate. Antibioticele sunt eficiente numai împotriva bacteriilor. Ele nu vor fi eficiente în caz de inflamaţie amigdaliană asociată răcelii, cauzată de virusuri.

Durerea de gât în caz de răceală nu este tratată cu antibiotice decât dacă procesul inflamator nu cedează timp de mai multe zile, iar între timp acesta asociază o suprainfectare bacteriană. Decizia de a administra antibiotice este luată de fiecare dată de către medic, de regulă după efectuarea unor analize specifice de laborator – testul de diagnosticare rapidă la streptococ sau examenul bacteriologic al exudatului faringian.

Când este cazul să consulţi medicul?

În cele mai multe cazuri, durere în gât este doar unul dintre simptomele răcelii şi se rezolvă în 5-7 zile. Cu toate acestea, ar trebui să consulţi medicul dacă ai dificultăţi severe la înghiţire, imposibilitate de a înghiţi saliva, salivaţie accentuată, dificultăţi în deschiderea gurii, febră înaltă, dureri articulare, dureri de ureche, răgușeală de mai mult de două săptămâni, colorareea urinei (aspectul ,,spălăturilor de carne’’ sugerează că bacteria streptococică a afectat rinichii).

Cum scapi de durerea de gât?

Deși durerea de gât, mai frecvent, este cauzată de infecţii virale, în practică este greu să faci o diferenţiere netă între invazia virală şi bacteriană a gâtului, atât timp cât cele două coexistă şi îngreunează tratamentul. Pentru a uşura vindecarea gâtului:

-Consumă lichide calde pe parcursul zilei (fluidele previn deshidratarea mucoasei);
-Evită băuturile fierbinți care pot irita gâtul;
-Fă gargarisme cu apă caldă sărată de câteva ori pe zi (1/4 – 1/2 linguriță de sare de masă la 200 ml apă caldă);
-Fă-ţi timp pentru odihnă;
-Respectă dieta sănătoasă, consumă legume şi fructe bogate în substanţe antioxidante, vitamine şi microelemente;
-Evita iritanții, aerul poluat, fumul.

De cele mai multe ori, infecţia virală atacă mucoasa orofaringiană şi crează un teren propice invaziei bacteriene, amplificând mai mult inflamaţia locală.

Pentru a elimina cauzele inflamației gâtului vin în ajutor remediile antibacteriene cu acțiune locală.

Trachisan este un antiseptic orofaringian şi te ajută să elimini infecția din gât!

trachisanDatorită componentelor sale (Trachisan soluţie pentru gargarisme conţine substanţele active clorhexidina şi lidocaina, iar Trahisan comprimate de supt conţine tirotricina, clorhexidină și lidocaină), preparatele Trachisan combină acţiunea antibacteriană, antiseptică și analgezică în lupta cu infecţia şi gâtul inflamat.

Tirotricina este o substanţă cu proprietăţi antibacteriene locale, nu este absorbită în fluxul sanguin şi nu produce efecte toxice, în timp ce distruge multe specii de bacterii patogene și fungi.

Totodată, clorhexidina este un antiseptic cu spectru larg de acţiune asupra bacteriilor Gram pozitive şi Gram negative (Escherichia coli, Enterobacter, Serratia marcescens, Pseudomonas aeruginosa, Streptococ hemolitic, Steptococcus faecalis, Salmonella Sp, Klebsiella Sp, Proteus spec., Streptococcus mutans, Staphylococcus aureus, Candida albicans, Microsporum canis, Aspergillus versicolor), iar lidocaina manifestă efect analgezic local şi ajută la eliminarea rapidă a durerii, iritaţiei şi disconfortului în gât.

trachisanTrachisan -comprimate de supt are o aromă plăcută de mentă, nu conţine zahăr și poate fi administrat adulților și copiilor de la 4 ani.

Trahisan este indicat în procesele inflamatoare ale cavităţii bucale şi gâtului, precum stomatita, gingivita, parodontita, glosita, amigdalita și faringita, dar şi în scop de profilaxie, înaintea şi după intervenţiile chirurgicale din cavităţile orală şi faringiană (extracții dentare, amigdalectomii), în respiraţie urât mirositoare.

Trachisan combină proprietățile analgezice și antibacteriene, eliminând cauzele ce au condus la inflamaţia faringelui şi amigdalelor.

Trachisan – primul ajutor în caz de infecție și dureri în gât!

Ceaiul care ameliorează insomniile și anxietatea

Tot mai multe persoane se confruntă cu insomniile. Lipsa somnului poate declanșa diferite boli și dezechilibre în organism, motiv pentru care insomnia trebuie tratată cât mai repede, scrie doctorulzilei.ro.

Insomniile pot avea diferite cauze, de la probleme de sănătate la anxietate. În prezent, programul încărcat și grijile de zi cu zi sunt principalele cauze ale insomniilor.

Somnul este esențial pentru sănătate. În timpul odihnei, organismul se regenerează la nivel celular și pornește pregătește toate funcțiile organismului pentru o noua zi.

De asemenea, somnul este foarte important pentru sistemul imunitar. Fără odihnă, corpul este vulnerabil în fața bolilor și agenților patogeni.

Deși există o multitudine de produse farmaceutice pentru tratarea insomniilor, acestea sunt însoțite, adesea, de reacții adverse.

În acest caz, pentru rezultate optime, este indicat să încerci și câteva tratamente naturale, pe bază de ceaiuri și plante care au proprietăți calmante.

Ceaiul pentru insomnie recomandat de Ovidiu Bojor

Ovidiu Bojor, doctor farmacist şi membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, recomandă ceaiul cu rădăcini uscate de valeriană. Specialistul susține că planta alungă insomniile fără a provoca efecte secundare neplăcute, precum multe alte medicamente găsite în comerț.

Valeriana, un aliat de nădejde

”Valeriana este un sedativ bând, vă ajută să adormiți ușor și nu are efecte secundare, precum barbituricele”,

spune profesorul Ovidiu Bojor.

Ale ceaiuri eficiente

Pe lângă un ceai de valeriană deja cunoscut în medicina alternativă, doctorul recomandă și ceaiul cu flori de tei și levănțică.

Lavanda este folosită în multe produse destinate relaxării, de la bețișoare parfumate, uleiuri esențiale până la sare de baie. Astfel, putem folosi pe lângă ceai și un ulei de lavandă pentru a scăpa de stres, anxietate și insomnii.

”Un ceai sedativ bun este şi cel în care aţi combinat flori şi frunze de păducel cu «talpa gâştii» ori cel în care amestecaţi flori de levănţică şi flori de tei“, adaugă profesorul Ovidiu Bojor.

Absorbante sau cupa menstruală? Ce recomandă medicul ginecolog Angela Stratulat

Absorbante, tampoane igienice, cupe menstruale – la ora actuală există o varietate largă de produse pentru igiena intimă în timpul menstruației. În timp ce tot mai multe femei optează pentru cupa menstruală, sunt persoane care încă nu s-au decis să folosească colectorul de forma unui mic păhărel care se introduce în vagin pentru a colecta lichidul menstrual. Totuși, care sunt cele mai sigure produse de igienă, conform specialiștilor?

Iată ce recomandă medicul ginecolog-oncolog Angela Stratulat.

”Eu recomand mereu absorbantele de unică folosință care se aruncă, pentru că este cel mai fiziologic mod de a te îngriji în perioada dată. Nu spun categoric că tampoanele sau cupa menstruală nu pot fi folosite, dar nu le recomand. În vagin este întuneric, umed, cald, deci e un loc numai bun de crescut bacterii. Este demonstrat că folosirea tampoanelor comportă un risc de dezvoltare a sindromului șocului toxic. Cupa este echivalentă tamponului”, a menționat medicul în cadrul emisiunii Fără Protocol.

Producătorii de cupe menstruale susțin că acestea pot fi ținute în vagin până la 8 ore.

”Nu ținem nimic în vagin mai mult de 4 ore. Chiar și tampoanele sterile administrate în secție de către doctor sunt schimbate de câteva ori, din patru în patru ore. La fel și absorbantele trebuie schimbate peste 4 ore, nu mai rar. În ceea ce privește cupa menstruală, la modul în care este prezentată, având o capacitate mai mare, la o plasare corectă și o alegere corectă a dimensiunii, poate sta 8-12 ore. Îmi pare un timp excesiv de lung și consider că implică un risc crescut de infecții”, a declarat ginecologul Angela Stratulat.

Despre avantajul ecologic al reutilizării cupei menstruale. ”Bineînțeles că trebuie să protejăm mediul, dar nu cu prețul sănătății proprii”, mai spune medicul.

,,Eu mereu spun: renunțați la un pet de apă, nu folosiți paiurile din plastic, prin alte metode, dar nu cu prețul sănătății proprii. Cupa menstruală, pur tehnic, îmi apar mai multe momente care pot cauza incomodități, cu toate că femeile care le folosesc sunt mulțumite. Trebuie să te înveți să o inserezi corect fără ca să lezezi colul uterin, apoi trebuie extrasă – asta înseamnă că faci manipulări vaginale de câteva ori pe zi – introduci degetele, iar mâinile trebuie spălate. Sângele trebuie aruncat, iar cupa trebuie spălată și sterilizată la fiecare folosire, adică trebuie fiartă. Mie îmi pare că noi ne complicăm. Până la urmă e alegerea femeii”, a subliniat specialista.

Prin urmare, medicul le recomandă femeilor să folosească absorbantele și să le schimbe o dată la patru ore.

Alimente afrodiziace! Mămăliga și usturoiul stimulează poftele sexuale

Doctorul român Mihaela Bilic a explicat, în cadrul unri emisiuni care sunt alimentele cu proprietăți afrodiziace. Printre acestea, și banala mămăligă este un aliment care stimulează impulsurile sexuale, nu doar stridiile.

Există alimente capabile să stimuleze dorința sexuală și să crească potența? Poate că da. Important este să credem în ele. În final, orice aliment poate trezi dorința sexuală, atunci când este pus într-un decor adecvat și consumat împreună cu partenerul potrivit. 
 

1. Stridiile


 Pe primul loc sunt stridiile, faimoase tocmai pentru puterea lor afrodisiacă. Casanova consuma zilnic 40 de astfel de scoici. Secretul lor? Concentrația mare de zinc care stimulează producția de testosteron și dopamină, dar și conținutul de steroli, materia primă pentru sinteza de hormoni sexuali.

2. Țelina


Pe locul 2 avem un produs mai puțin sofisticat, țelina. Românii au dedicat țelina lui Pluton, zeul sexului și al infernului. Care este ingredientul ei miraculos? Conține androsteron, un hormon sexual care se elimină prin transpirație și conferă pielii un miros particular, excitant pentru sexul opus. Sunt celebrii feromoni esențiali în atracția sexuală.

3. Ciocolata 


Pe locul 3 avem ciocolata care, se știe, induce stare de bine și stimulează eliberarea de endorfine. Pulberea de cacao conține amine cu proprietăți stimulante și energizante.

4. Cafeaua


Și cafeaua trebuie inclusă în acest clasament, consumul zilnic de cafea permite o viață sexuală activă și după vârsta de 60 de ani. Este meritul cafeinei, o substanță cu efect stimulator pentru sistemul nervos circulator respirator și digestiv.

5. Usturoiul

Urmează usturoiul, recunoscut pentru efectul pozitiv asupra sistemului cardiovascular. Substanța activă este alicina care fluidifică sângele, scade riscul de ateroscleroză și reduce tensiunea arterială. Usturoiul determină eliberarea de oxid nitric, substanța activă prezentă și în celebrele pastile albastre pentru impotență.

6. Vinul


Legătura dintre vin și sexualitate nu e foarte clară, singurul argument ar fi efectul de relaxare. Este de ajutor pentru cei inhibați și timizi, dar atenție la doză. 1-2 pahare au efect benefic, însă excesul de alcool induce somnolență, înmoaie mintea și corpul.

7. Mămăligă

Poate n-ați bănuit niciodată, dar banala mămăligă crește sexualitatea și libidoul. O alimentație bogată în porumb scade producția de serotonină și crește sinteza de dopamină, cu efect de stimulare și excitare.

8. Căpșuni, fructe de pădure și kiwi

Semințele mici din căpșuni fructe de pădure sau kiwi sunt bănuite că ar declanșa sinteza de feromoni și ar avea efect afrodisiac.

9. Ghimbir și hrean

Cât despre condimente, ele exercită un rol direct asupra funcției sexuale prin intermediul substanțelor iritante și excitante din compoziție. De la ardei iute ghimbir și hrean până la nucșoară șofran și scorțișoară, tot ce stimulează mirosul și gustul ne face să avem și chef de viață’ a dezvăluit medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Ce profesii au de fapt rezidenții Zebra Show și cum s-a născut acest proiect
Articolul anterior
Nata Albot te îndeamnă să cumperi o poză pentru a ajuta copiii cu autism!
Articolul următor