Floarea de salcâm a fost apreciată întotdeauna pentru proprietăţile ei terapeutice şi beneficiile pentru sănătate. Aceasta posedă efect antifungic, anti-inflamator, antimicrobian şi este utilă pentru înlăturarea proceselor inflamatoare de la nivelul căilor bucale, respiratorii, în tratamentul bolilor de stomac. Floarea de salcâm are şi efect anticandidozic, comparabil cu cel al unor medicamente antimicotice, arată cercetările.
Iată cum poate fi utilizată floarea de salcâm:
Combaterea tusei şi răcelii
Floarea de salcâm este benefică în tratarea răcelii, ameliorarea gâtului inflamat şi combaterea tusei. Un ceai din floare de salcâm va calma laringele, graţie efectului său antimicrobian şi antiinflamator.
Floarea de salcâm ajută în boli de stomac
Ceaiul din floare de salcâm ajută în caz de arsuri şi dureri gastrice, având efect antiacid (scade aciditatea stomacului), emolient asupra mucoasei stomacului (combate uscăciunea mucoasei, produce mucus), antispastic (relaxează musculatura gastrică şi intestinală) şi antiseptic. Floarea de salcâm uşurează sindromul colonului iritabil, tratează constipaţia, crampele intestinale, ulcerul stomacal.
Combate anxietatea şi insomnia
Floarea de salcâm este folosită în medicina naturistă pentru a trata herpesul şi insomnia. Datorită aromei ei inconfundabile şi uleiurilor volatile pe care le conţine, aceasta manifestă efect uşor sedativ asupra sistemului nervos, reduce anxietatea. Aromaterapia cu flori de salcâm, amplasarea florilor în camera unde dormim, îmbunătăţeşte somnul.
Reţete naturiste
1. Macerare la rece – două linguri de plantă pisată se macerează pe noapte într-un pahar cu apă călduţă, apoi se filtrează.
2. Flori proaspete amestecate cu miere – o lingură de flori de salcâm, tocate mărunt, se amestecă cu 2 linguri de miere. Se pune compoziţia într-un borcan cu capac. Peste trei săptămâni, se consumă câte 1-2 linguriţe, de 3-4 ori pe zi în caz de febră, răceală, tuse, combaterea anxietăţii.
3. Infuzie din flori de salcâm – se obține din 1-2 lingurițe de flori uscate la 250 ml de apă fierbinte. Se acoperă timp de 5-10 minute, se strecoară şi se bea lichidul. Este recomandată în caz de gastrită hiperacidă, ulcer gastric și duodenal, colici intestinale, colon iritabil.
Mierea de salcâm
Mierea de salcâm este un îndulcitor natural, bogat în fructoză, dispune de proprietăţi dezinfectante, antibacteriene şi antioxidante. Înlătură durerea şi inflamaţia de la nivelul gâtului, tratează gingivita. Este utilă în caz de acnee, prin aplicare topică, ca şi infuzia din floare de salcâm.
Remediu împotriva constipaţiei
Prepară o pastă din floare de salcâm – 10 linguri de floare de salcâm uscată se macină bine şi se amestecă cu cinci linguriţe de miere până se obţine o pastă, se ia în fiecare dimineaţă câte o lingură înainte de micul dejun, pentru efect laxativ.
Tratamentul candidozei vaginale cu floare de salcâm
Datorită proprietăţilor sale antimicotice, floarea de salcâm ar putea fi utilă în combaterea candidozei vaginale la femei.
Un studiu iranian efectuat în 2013 a determinat că eficienţa antimicrobiană a extractului de flori de salcâm este comparabilă cu cea a nistatinei, preparat cu acţiune antimicotică. Cercetătorii studiului şi-au propus ulterior să izoleze componentele active ale florii de salcâm şi să le aplice în tratamentul candidozei. Foloseşte infuzia concentrată de flori de salcâm pentru irigaţii externe.
Efecte secundare: floarea de salcâm poate cauza reacţii alergice, cutanate, rinită, conjunctivită sau declanşarea crizelor de astm bronşic la persoanele sensibilizate. De asemenea, femeile însărcinate ar trebui să consulte medicul înainte de a folosi ceaiul din floare de salcâm.
Sfaturi pentru recoltarea florii de salcâm
Culege floarea de salcâm după ce s-a uscat în urma unei ploiţe bune şi pune-o la uscat într-o încăpere luminată şi ventilată. De asemenea, poţi aduna florile de salcâm, după care le înveleşti într-o pungă de hârtie şi le bagi la congelator, se vor păstra proaspete foarte mult timp şi le vei putea folosi cu încredere.