În Republica Moldova au fost confirmate oficial trei cazuri de îmbolnăvire de gripă, potrivit specialiştilor de la Centrul Naţional de Sănătate Publică. În acelaşi timp, medicii avertizează că numărul cazurilor de îmbolnăvire ar putea creşte progresiv până în luna martie, cât durează de obicei sezonul epidemiei. Ce trebuie să cunoşti despre gripă şi cum să te protejezi de virusul gripei?
Virusul gripei poate să atace nasul, gâtul, bronhiile, iar uneori şi plămânii
Gripa afectează căile respiratorii superioare, bronhiile sau chiar şi plămânii. Boala, de obicei, durează o săptămână şi se manifestă prin:
– apariţia bruscă a febrei;
– dureri de cap;
– slăbiciune generală;
– tuse;
– dureri în piept, articulaţii, muşchi, eventual greaţă, alte semne de intoxicaţie.
În timp ce virusul de tip A cauzează epidemii larg răspândite, virusul gripal de tip B cauzează epidemii regionale. Virusul gripei îşi modifică frecvent structura antigenică, fapt pentru care în fiecare an sunt elaborate vaccinuri noi antigripale.
Cum se transmite gripa?
Virusul gripei se transmite uşor de la o persoană la alta prin particulele de salivă eliminate de persoana infectată, în timpul tusei sau strănutului. Virusul pătrunde în corp prin mucoasa nasului şi a gâtului. La 1-4 zile după infectare apar primele simptome de boală. Gripa se răspândeşte rapid în rândul populaţiei, mai ales în locurile aglomerate, iar sezonul epidemiilor este înregistrat iarna şi primăvara devreme, până în luna martie.
Cum să eviţi îmbolnăvirea de gripă?
• Evită contactul direct cu persoanele bolnave de gripă. Evită locurile aglomerate în perioada epidemiilor, spaţiile închise, unde şansele de contactare a virusului cresc.
• Daca te-ai îmbolnăvit, stai acasă! Nu frecventa serviciul, şcoala sau alte locuri publice, pentru a minimiza riscul transmiterii virusului altor persoane.
• Acoperă-ţi gura şi nasul cu o batistă sau cu un şerveţel, când strănuţi sau tuşeşti.
• Spală-te des pe mâini! Vei reduce riscul contactării mucoasei cavităţii bucale, nasului şi ochilor cu virusul prezent pe tegumente, întrucât virusurile se pot răspândi şi prin contact indirect, nu doar prin particulele de aer ce ajung în nas sau gură.
Ce recomandă medicii pentru profilaxia gripei?
• În scop profilactic pot fi folosite medicamente ce au acţiune antivirală, conform instrucţiunilor, la indicaţia specialistului.
• Include în meniu alimente ce ajută la combaterea gripei, precum ceapa, usturoiul, prazul, lămâia, coacăzele, zmeura, sucul de ridiche neagră, ceaiul de măceş, cătină, ghimbir, propolisul, mierea de albine.
• În general, plimbările în aer liber şi călirea organismului ajută în profilaxia infecţiilor virale de sezon. Plimbările în aer liber, de 2 ori pe zi, timp de 4 ore, băile de aer în combinaţie cu exerciţiile fizice de dimineaţă, somnul în spaţii bine aerisite, spălatul mâinilor dimineaţa cu apă rece, de 14-16 grade Celsius, ajută la călirea organismului şi cresc rezistenţa contra răcelilor.
• Vaccinurile antigripale protejează contra îmbolnăvirilor de gripă şi uşurează evoluţia în caz de boală. Vaccinarea contra gripei se face anual.
Ce faci dacă te-ai îmbolnăvit?
La apariţia primelor semne de boală, precum slăbiciunea generală, frisoanele, ridicarea bruscă a temperaturii corpului, dureri de cap, uscăciunea căilor respiratorii, strănut, este indicat să chemi medicul acasă. În locuinţa ta, izolează-te într-o cameră aparte, foloseşte tacâmuri, prosoape şi şerveţele pentru nas individuale, mască de protecţie. Aeriseşte cât mai des încăperea în care te afli. Persoanele din jurul tău trebuie să poarte, de asemenea, mască din patru straturi de tifon, care să acopere gura şi nasul.
Prosoapele şi vesela, după folosire, le poţi fierbe timp de 15 minute în soluţie de bicarbonat de sodiu de 2%.
Cum recunoşti gripa?
Deşi răceala şi gripa au multe simptome asemănătoare, răceala evoluează de obicei mai uşor, pe când gripa tinde sa fie mai severă. De cele mai multe ori, răceala începe cu semne de oboseală, strănut, tuse şi nas înfundat, cu sau fără febră. Poate apărea roşeaţă în gât, ochi înlăcrimaţi, dureri de cap. Răceala durează între 3-4 şi 10 zile. Adulţii pot avea 1-2 episoade de răceală pe an, copiii – 5-8 episoade/an.
Gripa are un debut brusc şi violent, cu febra înaltă. Febra este însoţită de slăbiciune generală, oboseală, tuse uscată, secreţii apoase din nas, frisoane, dureri musculare, dureri puternice de cap, dureri oculare şi roşeaţă în gât. Febra poate dura de la 3 la 5 zile. După vindecare este posibil ca semnele de slăbiciune generală şi oboseală, tusea să mai dureze până la 3 săptămâni.
Ce tratament se recomandă?
Tratament specific pentru răceală şi gripă nu există. Bolnavul are nevoie de odihnă la pat, în special pe durata febrei; consum de lichide – ceauri, sucuri de fructe, pentru a rehidrata organismul; alimentaţie bogată în vitamine: ceaiuri cu lămâie, zmeură, măceş, miere de albine, multe fructe şi legume.
Medicamentele se folosesc la indicaţia medicului sau a farmacistului.
REŢINE! Gripa este o boală molipsitoare, uneori cu complicaţii grave. Respectă sfaturile medicilor, pentru a preveni gripa şi evolutia gravă a bolii. Solicitarea la timp a asistenţei medicale te va ajuta să te însănătoşeşti!