Hainele care nu se şifonează conţin substanţe cancerigene

În viaţa de zi cu zi întâlnim tot felul de produse toxice pentru organism; şi aici nu ne referim doar la alimente tratate cu E-uri sau la pasta de dinţi cu fluor, ci şi la îmbrăcămintea de zi cu zi. Ştiai că hainele conţin o mulţime de reziduri grele din vopsele toxice, iar multe din textilele sintetice folosite pentru haine sunt toxice?

separator
17-e1398167036881

Chimicalele toxice sunt folosite pentru procesarea fibrelor de îmbrăcăminte (textile) şi, de asemenea, pentru fabricarea hainelor. Ţările din Asia şi din lumea a treia fabrică cele mai multe textile şi îmbrăcăminte, iar poluarea industrială şi standardele chimice de la locul de muncă, de obicei, lipsesc sau sunt ignorate. Acesta este un motiv de îngrijorare, pentru că îmbrăcămintea se agaţă de cel mai mare organ al nostru, pielea.

După ce hainele sunt făcute, ele sunt adesea acoperite cu formaldehida, pentru a le menţine în starea “naturală”. Au fost raportate mai multe reacţii alergice severe la formaldehida, iar investigaţiile au descoperit un nivel de formaldehida de până la 900 de ori mai mare decât nivelul de siguranţă recomandat pentru haine.

textile08c-680x365

Aceste materiale sintetice sunt produse cu substanţe chimice toxice, şi în timp ce ele nu pot produce reacţii imediate, acumularea pe termen lung a acestor toxine adăugate la aerul poluat, apă şi alimente pot cauza numeroase boli de sănătate, inclusiv cancerul.

Hainele care nu sunt necesare a fi calcate pot conţine substanţe chimice perfluorinate (PFC) – utilizate pentru a fabrica Teflonul – această substanţă chimică cancerigenă, ce este cunoscută a cauza probleme de sănătate.

Alte piese de îmbrăcăminte conţin etoxilat de nonilfenol (NPE). Cunoscuţi ca fiind perturbatori ale sistemului endocrin, nonilfenolii au fost aruncaţi în cursurile de apă adiacente, ucigând o mulţime de peşti.

În plus, hainele negre şi coloranţii pentru piele conţin adesea p-fenilendiamina (PPD), care pot produce reacţii alergice. Substanţele ignifuge cancerigene pot apărea în lenjeria de pat şi în îmbrăcămintea de noapte. Totodată, compuşii organici volatili şi compuşii de albire producătoare de dioxină sunt folosite de industriile textile.

Ce putem face?

Iată câteva măsuri simple pe care le poţi lua pentru a reduce expunerea la îmbrăcămintea toxică:

– Dacă speli cu detergentii toxici comuni pe care îi găseşti la supermarket, treci mai degrabă la detergenţii naturali. Vor fi necesare câteva spălari pentru a elimina complet rezidurile toxice ale detergenţilor chimici.

– Citeşte cu atenţie etichetele hainele: evită materialele sintetice, cum ar fi raion, nailon, poliester, acril, acetat sau triacetat. De asemenea, evită hainele care nu se calcă.

– Încearcă cât mai mult să porţi haine din bumbac organic 100% sau cânepă.

– Spală şi uscă hainele ce conţin materiale sintetice de trei ori înainte de a le purta. Unii oameni adaugă bicarbonat de sodiu pentru a ajuta la neutralizarea substanţelor chimice din îmbrăcăminte.

Sursa

 

Masha Rasputina a slăbit enorm. Arată ca o adolescentă!
Articolul anterior
De ce a murit una dintre cele mai bogate femei din Rusia
Articolul următor
Alte articole interesante