Hârtia igienică de culoare albă este mai toxică

E o problemă care interesează pe oricine. De când au apărut pe rafturile magazinelor diverse culori şi texturi, suntem mereu tentaţi să o alegem pe cea mai bună. Dar, este oare cea mai bună – şi cea mai sănătoasă? Şi atunci, care ar fi totuşi soluţia? Iată cum stau lucrurile.

separator
rezerva-hartie-igienica-pentru-dispenser-_3819_1_1351842449

Hârtia igienică, fie nereciclată sau reciclată, e produsă ca oricare alta din copaci şi păduri defrişate.
În timp ce hârtia igienică reciclată are avantajul ei, de a fi produsă din materiale reciclabile, hârtia igienică nereciclată e o adevărată catastrofă ecologică, spun experţii.

afacerea-rusinii-razboiul-venezuelei-pentru-hartia-igienica-statul-preia-cu-forta-o-fabrica-pentru-a-furniza_size9Fabricarea hârtiei igienice din celuloză ,,virgină’’ este un dezastru ecologic
În SUA, de exemplu, sunt folosite peste 8 milioane de tone de hârtie igienică anual, dintre care 98% hârtie nereciclată din celuloza ,,virgină’’, pentru care păduri întregi sunt distruse ca să ţină pasul cu această imensă cerere. Europenii stau mai bine la capitolul protecţia mediului, ei folosind 40% hârtie reciclată. Zilnic în lume sunt tăiaţi 27.000 de copaci pentru a fabrica hârtie igienică.

Hârtia igienică de culoare albă este cea mai toxică
Aşa este. Persoanele care sunt adepte ale hârtiei igienice de culoare albă, e posibil să nu cunoască un singur lucru: procesul utilizat pentru a face hârtia albă este unul toxic. Dacă v-aţi întrebat vreodată cum ajunge hârtia obţinută din lemn să arate atât de alb şi nu maro, apoi să ştiţi că industria hârtiei utilizează din abundenţă substanţe toxice de albire precum dioxid de clor şi alţi derivaţi de clor care decolorează. Există peste 100.000 de substanțe chimice folosite în fabricarea produselor din hârtie comercială. Acestea se întâlnesc inclusiv în şerveţele pentru copii, prosoape de hârtie pentru bucătărie, şerveţele igienice pentru mâini şi faţă, filtre de cafea ş.a. Cele mai periculoase dintre aceste toxine este clorul, dioxina şi furanii. Prin absorbţie aceste substanţe sunt stocate în ţesutul adipos al organismului şi duc la deficienţe ale sistemului imunitar, fertilitate redusă, defecte de naştere şi alte probleme ce ţin de reproducere. Un sfat este achiziţionarea hârtiei igienice care nu este albită şi care are eticheta TCF (total fără clor).

Ce nu aţi ştiut despre hârtia reciclată?
Din punct de vedere ecologic este în avantaj, din punct de vedere al sănătăţii – periculoasă. Cea mai ieftină dintre hârtiile igienice se face numai din hârtie reciclată. Aceasta este pusă în apă pentru a forma o pastă, care mai apoi se întinde pe nişte maşini şi se usucă, după care se rulează. Hârtia pentru reciclare poate să provină din diferite surse, carton reciclabil, inclusiv hârtie îmbibată cu bisfenol A (BPA) provenită de la imprimantele termice, ziare care sunt de asemenea sursă de BPA din cerneală.

Hârtia reciclată este îmbibată cu BPA, formaldehidă şi coloranţi nocivi pentru sănătate
BPA afectează sistemul hormonal. Studiile leagă această substanţă de cancer şi pubertate precoce, incusiv diabet şi boli cardiovasculare, infertilitate. Hârtia igienică reciclată împrăştie aceste substanţe chimice toxice pe tegument, iar hârtia umezită lasă şi mai multe dintre acestea, iar când vine vorba de mucoasă, acestea se absorb şi mai bine în sânge. Un studiu din 2012 a determinat că concentrațiile de BPA sunt foarte mari în produsele de hârtie, inclusiv în hârtie igienică reciclată. O altă substanţă, formaldehida, este utilizată pentru a îmbunătăți capcitatea hârtiei umede de a se întinde. National Toxicology Program a clasificat formaldehida ca şi cancerigen. Alteori, hârtiile reciclabile sunt decolorate şi apoi colorate cu substanţe chimice extrem de dăunătoare, cu miros insuportabil, care să ofere culoare roz, maro sau gri. În acelaşi timp, stuful este o plantă utilizată pentru a produce hârtie igienică de calitate, însă limitat.

katastrophenpraeventionstag-in-japan-quot-lasst-uns-klopapier-horten-quot

Familia Angelei Davis din SUA nu foloseşte hârtie igienică
Femeia a declarat pentru un post local TV că atât ea cât şi familia ei nu mai folosesc de un an de zile hârtie igienică şi au recurs la agest gest din dorinţa de a proteja mediul, devreme ce producţia hârtiei igienice necesită tăierea atâtor copaci.
Cercetările arată că alternativele, precum bideul şi prosopul pentru şters, sunt mai eficiente şi lipsite de pericole pentru sănătate. În plus, acest lucru ar salva zilnic mii de copaci.

Soluția „miraculoasă” și ieftină pentru dinți și gingii sănătoase, recomandată în momente de criză

Îngrijirea orală poate fi foarte costisitoare pentru mulți oameni ai planetei. Deși poate părea banal, o periuță și o pastă de dinți sunt lux pentru cei din colțurile sărace ale lumii. Ca să nu mai vorbim despre mersul la stomatolog. Chiar și pentru ei există o soluție ieftină și eficientă pentru a avea grijă de dantura lor, scrie presa română.

Un stomatolog britanic de top recomandă o soluție temporară pentru cei care au probleme cu dinții și gingiile și nu au acces imediat la servicii medicale: gargara cu apă cu sare. „În momentele în care accesul la îngrijirea stomatologică poate fi dificilă din cauza listelor de așteptare sau a altor limitări, menținerea unei sănătăți orale bune devine crucială. Din fericire, o practică simplă și eficientă, care vă poate ajuta să vă păstrați dinții și gingiile sănătoase este să faceți zilnic gargară cu apă sărată. Aceste remediu oferă numeroase beneficii, fiind o soluție temporară când îngrijirea dentară profesională nu este disponibilă”, a spus medicul, conform Mirror.

Stomatologul a subliniat și beneficiile gargarei cu sare făcute zilnic. „Apa sărată are proprietăți antibacteriene naturale care pot ajuta la uciderea bacteriilor dăunătoare din gură, care provoacă acumularea plăcii, ceea ce duce la diferite probleme cum ar fi carii și boli ale gingiilor”. Disconfortul cauzat de inflamația gingiilor este atenuat de această apă de gură făcută acasă, care ajută și la vindecarea rănilor bucale minore.

„Soluția salină ajută la curățarea zonei și la prevenire infecțiilor, promovând o vindecare mai rapidă”, a mai transmis doctorul. Apa sărată poate ajuta la menținerea unui nivel echilibrat al pH-ului în gură, creând un mediu mai puțin propice dezvoltării bacteriilor și acidității care pot dăuna smalțului dentar, dar și la reducerea inflamațiilor din gât.

Trecerea la ora de vară. Ce reguli trebuie respectate, conform medicilor

Cum ne afectează trecerea la ora de vară? Potrivit medicilor, lumea trebuie să conștientizeze impactul trecerii la ora de vară asupra sănătății și că este necesară ajustarea ritmului circadian, în paralel cu respectarea regulilor de somn, activitate fizică și repaus alimentar.

„E important de avut în vedere ajustarea ritmului circadian odată cu schimbarea orelor. Vorbim aici de o ajustare a eliberării de cortizol şi melatonină, în organismul fiecăruia dintre noi, care ar trebui cumva să fie eliberate într-o manieră să ne permită o viaţă sănătoasă. Cortizolul este pe de o parte un hormon care începe să se elibereze de pe la 2, 3 noaptea, în organism, începe să crească către 5, 6 dimineaţa când sunt vârfurile de eliberare de cortizol din sânge. Este un hormon care, pe de o parte, este protector pentru inimă, dar pe de altă parte, în anumite condiţii, când se asociază în creşteri excesive, poate să dăuneze, provocând hipertensiune, dislipidemie şi rezistenţă la insulină”, a spus doctorul cardiolog Ștefan Busnatu, din București, pentru news.ro.

Cardiologul a adăugat că sunt necesare cele 8 ore de somn în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ceasurile se dau cu o oră înainte.

„Ar trebui să avem 8 ore de somn în condiţii de întuneric, aşa cum se întâmpla şi înainte de schimbarea orei, pentru eliberarea optimă de melatonină şi de cortizol în organism. În afară de odihnă, mişcarea făcută în prima parte a zilei şi repaosul alimentar după o anumită oră ne pot ajuta să depăşim mai uşor perioada de trecere către ora de vară”, a menționat el.

„Cei cu depresie pot resimţi această perioadă mai dificil”

Psihologul Bianca Poptean a vorbit și ea despre consecințele privării de somn și a subliniat că persoanele care suferă de depresie sau afecțiuni cardiace pot fi mai afectate de schimbarea orei de vară.

„Cei care au diferite forme de depresie pot resimţi această perioadă mai dificil, pentru că în cazul lor tocmai această amigdală, acest centru al emoţiilor fiind deja impactat cumva, ei vor fi printre primii care vor simţi mai puternic schimbarea orei. Mai sunt şi adolescenţii, cei care pot simţi tot genul ăsta de iritabilitate, de nervozitate, nemulţumire, privarea asta de somn şi la ei, creierul fiind în dezvoltare”, a punctat psihologul.

Aceasta a mai afirmat că după schimbarea orei de vară pot apărea tulburări ale somnului, oboseală, irascibilitate, instabilitate emoţională, iar adaptarea organismului la ora de vară poate dura până la două săptămâni.

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune arterială, migrene şi dureri lombare

Persoanele care dorm cu faţa în jos, pe burtă, sunt mai predispuse la diverse probleme de sănătate, au declarat experții pentru New York Post, iar una dintre cele frecvente este durerea lombară.

„Dacă vă confruntaţi deja cu probleme la nivelul gâtului și al spatelui, dormitul în această poziție este aproape garantat că le va înrăutăți”, a explicat dr. Tony Nalda de la Scoliosis Reduction Center, referindu-se la dormitul cu faţa în jos.

Somnul în această poziţie poate face, de asemenea, mai dificilă respirația şi este mai puţin odihnitor. „Dormitul cu faţa în jos poate face mai dificilă respirația profundă, deoarece poziția comprimă diafragma”, a explicat expertul.

Un alt neajuns al acestui stil de a vă odihni este acela că se pune presiune asupra inimii şi, în timp, pot apărea afecţiuni cardiace precum hipertensiunea arterială.

„Prin apăsarea pe piept, îngreunezi circulația sângelui. Cu timpul, acest lucru crește riscul de probleme cardiace, mai ales dacă aveți deja probleme. Dacă faceţi un efort să respirați profund, acest lucru poate duce la creșterea tensiunii arteriale”, a adăugat dr. Tony Nalda.

Dormitul pe burtă a mai fost indicat drept cauză şi pentru apariţia migrenelor, dar şi a altor probleme neurologice, din cauză că presupune că o lungă perioadă de timp staţi cu gâtul răsucit.

Femeile însărcinate ar trebui, de asemenea, să evite dormitul pe burtă, deoarece această poziţie poate duce la privarea de somn, la risc crescut de naștere prematură, la un travaliu mai dureros și la depresie postpartum.

Dacă obişnuiţi să dormiţi cu faţa în jos și doriți un somn de mai bună calitate și o sănătate îmbunătățită, schimbarea poziției de dormit poate fi o soluție ușoară, potrivit Adevărul.ro.

„Dormitul pe spate sau pe o parte oferă mai multe beneficii pentru sănătate și mai puțin disconfort decât dormitul pe burtă”, scrie Fundația Sleep pe site-ul său. „De exemplu, un studiu efectuat pe persoane cu dureri de spate care dormeau pe burtă a constatat că cei care au trecut la somnul pe o parte sau pe spate au raportat semnificativ mai puține dureri”, au continuat specialiştii de la Sleep.

Totuşi, trebuie să ştiţi că dormitul pe spate, deşi menține coloana vertebrală în aliniere şi oferă o odihnă de calitate, nu este cea mai bună opțiune pentru persoanele cu apnee în somn, deoarece limba poate cădea înapoi în gât.

sursa

Cleopatra Stratan revine în muzică
Articolul anterior
Costi Burlacu, alarmat de sondaje, te îndeamnă!
Articolul următor