Chiar dacă are un gust neplăcut și miros înțepător, hreanul este alimentul perfect pentru sezonul rece. Sub formă de salată sau sirop, această plantă stimulează metabolismul, luptă cu tusea, bronșita și guturaiul, combate reumatismul, energizează organismul, te scapă de durerile de cap și înlocuiește perfect Viagra.
Rădăcina de hrean este bogată în vitamine (în special C și B), minerale, substanțe antibiotice naturale, enzime, fitohormoni şi ulei volatil.Un puternic antioxidant!
Din cele mai vechi timpuri, hreanul era folosit contra viermilor intestinali și pentru prevenirea infecțiilor. Acum, această plantă este folosită pe larg în medicina alternativă pentru întărirea sistemului imunitar.
Vinul din hrean este un afrodiziac foarte bun. Acesta se prepară din 15 linguri de hrean dat prin răzătoare amestecat cu un litru de vin roșu. Compoziția se lasă la macerat 8-9 zile, apoi se filtrează. 3-4 linguri de vin tonic pe zi ajută la îmbunătățirea digestiei, la stimularea și reglarea activității cardiace, combate anemia, iar folosit pe termen lung, este un tonic sexual.
Te face mai suplă!
Hreanul ajută în procesul de slăbire deoarece este diuretic și nu conține grăsimi. Îl poți folosi în salate sau în fripturi, iar pentru ai îmbunătăți gustul, amestecă-l cu o linguriță de miere.
Hreanul îți întărește imunitatea și te scapă de răceală.
Timp de 36 de ore ține rădăcinile de hrean în apă rece, apoi dă-le prin răzătoare. Adaugă peste hreanul ras apă fierbinte și amestecă bine. Strecoară acest conținut, iar în sucul obținut adaugă miere. Bea două lingurițe de trei ori pe zi.
Împotriva reumatismului
Hreanul este recomandat şi persoanelor care suferă de reumatism. Adaugă într-o cană cu lapte două linguriţe de hrean ras. Bea acest preparat o dată sau de două ori pe zi. Tratamentul trebuie să dureze aproximativ trei săptămâni.
Contraindicații:
Consumul de hrean este interzis în caz de hipersorticism, hemoragii interne, boli ale aparatului digestiv, boli cardiace, în timpul sarcinii și alăptării. Supradozajul poate determina iritații renale, diaree, hemoragii digestive, scăderea bruscă a tensiunii arteriale.
Text: Sorina Țurcanu