În fiecare zi o femeie din Moldova moare de cancer la sân!

Cancerul la sân continuă să fie o problemă actuală şi de temut. Multe femei nu se adresează la medic pentru un control regulat, deoarece au “boala struţului” (de frică) sau pentru că nu prezintă dureri în regiunea sânilor şi cred că nu au nimic. Din păcate, în Moldova cele mai multe cazuri de cancer mamar sunt  depistate în stadii avansate. Află mai multe informaţii legate de afecţiunile glandelor mamare de la Vasile Jovmir, doctor habilitat în ştiinţe medicale, conferenţiar universitar, şef-secţie Mamologie de la Institutul Oncologic.

separator
_MG_0971 Vasile Jovmir,
Dr. habilitat în ştiinţe medicale, şef-secţie Mamologie, Institutul Oncologic

Ce spun statisticile despre incidenţa cancerului la sân?

În Moldova sunt înregistrate în fiecare zi 3- 4 femei bolnave de cancer mamar, aproximativ 1000 de noi pacienţi în fiecare an. Iar în fiecare zi moare o femeie de cancer la sân, asta ne artă statistica.

Dacă în ţările dezvoltate incidenţa cancerului mamar este de două ori mai mare decât la noi, atunci aflaţi că acest lucru nu ne bucură. Diferenţa este că în aceste ţări femeile se adresează la timp medicului specialist, fac control regulat la sâni şi sunt depistate ≈ 60% din cazuri în stadie precoce, când poate fi tratat. Comparativ cu femeile de la noi care de cele mai multe ori vin la medic când boala este într-un stadiu avansat. Ca să vă daţi seama, numai la 7-8% dintre cazurile înregistrate la noi, boala este în primul stadiu de evoluţie.

În ultimul timp, auzim tot mai des – “cancerul la sân întinereşte”, adică vârsta persoanelor depistate cu tumori maligne este din ce în ce mai mică. Adevărul este că acest tip de cancer este foarte rar întâlnit înainte de vârsta de 25 de ani. Iar frecvenţa lui creşte continuu după 30 de ani. Trei sferturi din cazurile de cancer mamar apar după 50 de ani.

cancer-mamar-shutterstock-resize

Ştim că tumorile se împart în benigne şi maligne, care este diferenţa dintre ele şi cum evoluează acestea?

Tumorile benigne, de cele mai multe ori, nu prezintă pericol, nu se răspândesc, nu afectează ţesuturile adiacente şi pot fi tratate. Cele maligne pătrund în organele adiacente, se răspândesc rapid, iar în stadii avansate duc la deces.

palpare-sani-artCând o persoană trebuie să facă primul control la sâni?

În principiu, primul control la sâni ar fi bine să fie făcut atunci când apare prima menstruaţia sau, noi recomandăm, de la vârsta de 16-20 de ani.

Tânăra va face autocontrol lunar la sâni. Astfel, pot fi depistate unele formaţiuni de dimensiunea unei cireşe sau a unei prune.  Autocontrolul trebuie făcut la 10-12 zile de la prima zi de menstruaţie, atunci când sânii sunt moi. Dacă persoana a depistat unele formaţiuni la sâni, trebuie să repete autocontrolul luna viitoare. În cazul când aceste formaţiuni nu dispar, ba din contra îşi măresc dimensiunile, este obligatoriu să se adreseze medicului specialist.

De obicei, tinerele cu vârsta cuprinsă între 20 şi 35 ani pot avea fibroadenoamă sau chisturi. Acestea nu prezintă pericol, adică nu se transformă în tumori maligne, dar trebuie monitorizată evoluţia lor.

Chisturile, de regulă, se absorb. Dacă nu trec de la sine, se face o biopsie pentru a a analiza ţesuturile şi uneori se operează.

Fibroadenoma poate să se mărească în dimensiuni timp de câteva luni sau câţiva ani, sau poate rămâne la dimensiunile iniţiale. Ele nu trec de la sine, ca în cazul chisturilor. Nu prezintă pericol, cum am mai spus anterior, dar în momentul când femeia rămâne gravidă, fonul hormonal se schimbă şi fibroadenoma poate creşte rapid în dimensiuni, ceea ce nu este bine pentru gravidă. De aceea, medicii recomandă ca să fie eliminate prin operaţie înainte ca femeia să rămână gravidă.

Ce analize medicale trebuie să facă o femeie?

Până la 40 de ani se face control manual şi ultrasonografie, deşi la ultrasonografie se depistează mai greu o tumoare malignă. Dupoă 40 de ani se face anual sau la doi ani – mamografia.

  1.  Autoexaminarea lunară a sânilor
  2. Control anual la medical specialist
  3. Ecografia este o metodă de diagnosticare ce utilizează ultrasunetele.
  4. Biopsia este o intervenţie necesară pentru stabilirea cu certitudine a diagnosticului de cancer. Presupune prelevarea unei probe de ţesut şi examinarea acesteia la microscop.
  5. Mamografia este o radiografie a sânului, care permite vizualizarea glandei mamare şi a eventualelor leziuni. La moment, este cea mai bună metodă de depistare a cancerului.
652x450_105967-cancer-la-san-7-semne-mai-putin-cunoscute

Cum se simte tumoarea malignă la palpare?

Cancerul are alt aspect la palpare, comparativ cu fibroadenoma sau chistul. Este dur, nu este mobil şi nu doare decât dacă este în stadiu avansat. Multe femei consideră că dacă nu dor aceste formaţiuni, înseamnă că nu e ceva grav. Unele mai aplică local comprese cu varză şi miere sau folosesc unguente fără recomandarea medicului. Numai că, în cazul tumorilor maligne, orice aplicaţie de acest gen măreşte circulaţia sanguină, iar cancerul se alimentează cu sânge, ceea ce duce la o răspândire rapidă a celulelor canceroase!

 Text: Snejana Țugui

Ridichea echilibrează nivelul zahărului din organism

Ridichea te ajută în lupta cu astenia de primăvară, datorită cantităţii mari de vitamine ce le conţine. Ridichea roşie, pe care o cumperi în această perioadă, conţine carbohidraţi, vitamina C este în proporţie de 25%, vitamina B, acid folic, potasiu, magneziu şi multe alte componente ce-ţi sunt de prim ajutor.

separator
ridichii

Iată 5 motive ca să consumi ridiche:

 1. O legătură de ridiche îţi asigură o jumătate din cantitatea necesară de vitamina C.
 2. 100 de grame de ridiche conţin 14 kcal, respectiv nu există riscul că ai putea pune câţiva centimetri în jurul taliei. De asemenea, ridichea este un catalizator al schimbului de substanţe din organism.
 3. În ridiche se conţin substanţe, care ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din organism, astfel poţi consuma ridiche, chiar dacă ai diabet.
 4. Ridichea ajută la normalizarea tensiunii arteriale şi la întărirea pereţilor vaselor sanguine, datorită conţinutului de vitamina C.
 5. Şi nu în ultimul rând, ridichea este pur şi simplu frumoasă, datorită combinaţiei de culori: roşu şi verde, simbol al renaşterii şi al vieţii.  Aceste culori sunt datorate compuşilor ce colorează legumele în culori vii precum: roşu, verde, mov, albastru; ce se numesc antocieni. Conform ultimelor studii, antocienii încetinesc multiplicarea celulelor canceroase.

Снимок

Cum să alegi ridichea?
Atunci când alegi ridichile, fii atentă ca acestea să fie tari. Dacă sunt moi, au o cantitate mai mică de vitamine şi calităţile  nutritive. Nu alege ridichea, ce are pete sau fisuri, aceasta înseamnă că deja este în putrefacţie.

Contraindicaţiile,în consumul de ridiche, sunt valabile doar pentru cei care suferă de boli ale tractului gastrointestinal, ulcer, gastrite, sau prezintă reacţii alergică la ridiche.

Pentru un ten vitaminizat
Ia câteva ridichi şi dă-le prin răzătoare, scurge sucul, iar în pulpa rămasă adaugă o lingură de ulei de măsline şi puţin amidon. Amestecă totul, până obţii o pastă cremoasă şi aplic-o pe faţă pe 5-10 minute. Atenţie! Dacă tenul îţi este uscat, nu aplica această mască.

Somnul bun și regulat adaugă ani de viață, sugerează o nouă cercetare

Un nou studiu a sugerat că un somn bun în mod regulat ar putea adăuga ani la viața ta, protejându-te de boli grave. Se știe deja că un somn bun ajută la evitarea diferitelor probleme de sănătate cardiovasculare, printre alte boli grave. Concluziile studiului indică faptul că nu este vorba doar de a dormi suficient, însă, somnul trebuie să fie de calitate și fără perioade de veghe.

Importanta somnului pentru o viata sanatoasa

Cercetarea a constatat că un somn bun și liniștit ar putea ajuta bărbații să adauge încă cinci ani la viața lor, în timp ce femeile ar putea trăi încă doi ani dacă obiceiurile lor de odihnă sunt sănătoase.

În plus, tinerii care au obiceiuri de somn decente au mai puține șanse să moară prematur, spun cercetătorii. Se știe că un somn bun ajută la evitarea diferitelor probleme de sănătate cardiovasculare, printre alte boli grave. Concluziile studiului indică faptul că nu este vorba doar de a dormi suficient, însă, somnul trebuie să fie de calitate și fără perioade de veghe, relatează The Independent.

Criteriul de măsurare a somnului bun” s-a bazat pe cinci factori: durata ideală a somnului de șapte până la opt ore, dificultatea de a adormi de cel mult două ori pe săptămână, dificultatea de a rămâne adormit de cel mult două ori pe săptămână, lipsa medicamentelor pentru somn și trezirea cu o stare de odihnă bună în cel puțin cinci zile pe săptămână. Constatările au arătat, de asemenea, că aproximativ 8% din decesele din orice cauză pot fi atribuite unor modele de somn deficitare.

Dr. Frank Qian, medic rezident de medicină internă la Beth Israel Deaconess Medical Centre din Boston, America, și coautor al studiului, a declarat: Am observat o relație clară de tip doză-răspuns, astfel încât cu cât mai mulți factori benefici pe care îi are cineva în ceea ce privește o calitate mai bună a somnului, cu atât are și o scădere treptată a mortalității din toate cauzele și a mortalității cardiovasculare.”

Dr. Qian, care este, de asemenea, cercetător clinic în medicină la Harvard Medical School, a adăugat: Cred că aceste constatări subliniază faptul că nu este suficient să dormi suficiente ore de somn. Trebuie să aveți un somn odihnitor și să nu aveți probleme în a adormi și a rămâne adormit.”

Fiecărui factor de somn variabil a fost atribuit zero sau un punct pentru fiecare. Se putea obține un maxim de cinci puncte, ceea ce indica cea mai bună calitate a somnului.

Dr. Qian a adăugat: „Dacă oamenii au toate aceste comportamente ideale de somn, este mai probabil să trăiască mai mult. Așadar, dacă putem îmbunătăți somnul în general, iar identificarea tulburărilor de somn este deosebit de importantă, am putea fi capabili să prevenim o parte din această mortalitate prematură.”

Studiul preliminar, care a fost prezentat joi la o întâlnire anuală a Colegiului American de Cardiologie, a analizat datele de la peste 172.000 de persoane care au răspuns la chestionare de somn între 2013 și 2018, în cadrul National Health Interview Survey.

Dr. Qian a spus: „Chiar și de la o vârstă fragedă, dacă oamenii pot dezvolta aceste bune obiceiuri de somn, de a dormi suficient, de a se asigura că dorm fără prea multe distrageri și de a avea o bună igienă a somnului în general, acest lucru poate fi foarte benefic pentru sănătatea lor generală pe termen lung.”

Cum poate fi ameliorat psoriazisul. Sfatul medicului

Multe persoane suferă de psoriazis. Boala afectează atât femeile, cât și bărbații. Practic, oricine poate ajunge să sufere de psoriazis, indiferent de vârstă, și nu este deloc o „simplă problemă a pielii”, așa cum cred mulți dintre noi, scrie unica.ro.

Psoriazisul nu trebuie subestimat, iar anumiți factori precum rănile la nivelul pielii, stresul, frigul, fumatul, consumul de alcool, anumite medicamente sau unele infecții precum amigdalita sau candidoza pot agrava boala. De aceea, e bine să știi totul despre ea ca să o poți ține la distanță.

Psoriazis, o afecțiune care are un impact major asupra întregului organism

Pe scurt, psoriazisul este o afecțiune autoimună cronică, în care excesul de inflamație poate provoca o serie de simptome diferite pe piele, unghii și articulații. Această boală, care se manifestă la nivelul pielii, poate avea o serie de efecte, atât fizice, cât și emoționale. Poate provoca mâncărimi, piele solzoasă în anumite părți ale corpului, stare de oboseală, durere, căderea părului, modificări ale unghiilor și poate avea un impact emoțional mare asupra persoanei afectate. Altfel spus, această afecțiune îți dă viața peste cap, dar depinde de tine să înveți să o ții sub control pentru a te bucura de o viață „blândă”.

Apa termală sulfuroasă are efect asupra psoriazisului

Din timpuri îndepărtate, persoanele cu psoriazis au luat contact cu apa izvoarelor minerale bogate în sulf, în căutarea unui leac. Astăzi, astfel de izvoare continuă să atragă pacienți. Terapia cu apă sulfuroasă poate fi un remediu natural și eficient în cazul psoriazisului, complementar terapiei farmacologice și fără efecte secundare.

Cum se ameliorează bolile de piele

De altfel, se știe că băile cu ape termale sulfuroase vindecă afecțiunile pielii, precum psoriazis, pitiriazis, eczeme, scabie, mâncărimi, acnee. Mineralele provenite din izvoarele naturale (sulf, magneziu, calciu) sunt folosite în scop terapeutic (aplicate pe leziuni) în cadrul tratamentelor balneare, iar în combinație cu proprietățile apei (temperatură, curenți, presiune etc.) sau cu nămolul prezent în zonă pot face minuni.

„Balneoterapia cu apă termală minerală bogată în sulf permite prelungirea timpilor de regresie ai bolii, reducând utilizarea terapiilor topice și sistemice în lunile următoare tratamentului în sine; toate acestea datorită capacității antiinflamatorii și antioxidante, exfoliante și antiseboreice, antifungice și antibacteriene. Acest tratament este eficient în forme superficiale, dar se văd rezultatele și în formele severe. Apele sulfuroase sunt cu siguranță un adjuvant pentru terapii farmacologice și sistemice. Apa termală minerală este un adevărat leac pentru psoriazis, mai ales că este o boală cu un curs cronic și faze acute”, spune Dr. Larisa Băloi, balneolog la Băile Herculane din România.

Rezultatul obținut? Înmuierea în apă termală (cea potrivită și recomandată de medic) – bogată în vitamine și minerale – este esențială pentru a reduce inflamația cauzată de psoriazis. Hidratarea corectă este restabilită, iar cele mai recente studii evidențiază capacitatea apei termale sulfuroase de a reechilibra compoziția microbiotei pielii.

Cât contează apa termală sulfuroasă

„Hidrogenul sulfurat din apa minerală este singurul compus al sulfului care se absoarbe în organism prin piele, plămâni și pe cale digestivă, după care este eliminat prin piele, intestin și rinichi. Căldura băilor activează circulația sangvină în cadrul țesuturilor bolnave. Astfel, ajută la resorbția lor, precum și la producția de anticorpi”, adaugă medicul balneolog.

Rezultatele analizelor medicale i-a uimit chiar şi pe medici!
Articolul anterior
Dezvoltă inteligenţa copilului tău
Articolul următor