Infecția cu rotavirus: simptome și recomandări

Rotavirusul este cea mai fecventă cauză a diareii severe la sugari și la copiii mici, cu vârsta până în doi ani. Se estimează că aproape toți copiii nevaccinați vor face cel puțin un episod de infecție cu rotavirus pâna la vârsta de 5 ani. Rotavirusul este periculos din cauza diareii severe și semnelor pronunțate de deshidratare, pe care le poate cauza copiilor mici. Pe lângă faptul că, în majoritatea țărilor, vaccinarea contra rotavirusului este introdusă în planul de vaccinare obligatorie, este important ca părinții să cunoască cum se manifestă boala, dar și cum poate fi prevenită infecția cu rotavirus.

separator
thumb_4_1_24863487

Specialiştii Centrului de Sănătate Publică Municipiul Chişinău atenţionează cu privire la sporirea morbidității cu infecție rotavirală. Potrivit specialiștilor, circa 54 de cazuri de infecție rotavirală au fost înregistrate, pe parcursul ultimelor săptămâni, în mai multe grădinițe din municipiu, cum ar fi grădiniţele nr. 5, nr. 96, nr. 184, nr.2 din or. Durlești ș.a.

Trebuie să cunoaștem că infecția cu rotavirus, cea mai fecventă cauză de diaree severă la sugar și copilul cu vârsta de până la 2 ani, are o incidență crescută, mai ales, în lunile reci de iarnă.

Adulții și copiii mai mari se pot îmbolnăvi și ei, însă în cazul lor boala este mai puțin severă deoarece au dezvoltat imunitate de la infecțiile anterioare, suportate de-a lungul vieții.

Cum se transmite rotavirusul?

Virusul se transmite pe cale fecal-orală de la persoana infectată, ori purtătorii de virus și bolnavii cu forme atipice ale bolii, care au un rol covărșitor în transmiterea infecției. Virusul este prezent în scaunul copilului infectat cu câteva zile înainte de apariția simptomelor și până la 10 zile după ce acestea au dispărut.

Rotavirusul se transmite prin mâini, jucării, suprafețe, alimente sau apă contaminate. Dacă ești infectat cu rotavirus și nu te-ai spălat pe mâini după ce ai folosit toaleta, sau dacă copilul are rotavirus și nu te-ai spălat pe mâini după ce i-ai schimbat scutecul sau l-ai ajutat să meargă la toaletă, virusul contaminează obiectele din jur, pe care le atingi, inclusiv alimentele. Odată ce ajunge în gură, virusul declanșează boala. De aceea, respectarea măsurilor de igienă contribuie la scăderea riscului bolii.

Care sunt simptomele infecției cu rotavirus?

baby sitting on the potty in the toiletSemnele de boală apar, de regulă, după 1-3 zile de la expunerea la virus. Boala debutează brusc cu semne catarale, cum ar fi secreții nazale, gât roșu, nas înfundat, dureri de ureche, de gât. Apoi, apare febra, lipsa poftei de mâncare, durerile abdominale, voma şi diareea apoasă, abundentă, uneori cu striuri de sânge, de la 4 până la 12 ori pe zi, care durează 2-8 zile.

Ca urmare a vărsăturilor și scaunelor repetate, apoase, abundente, apare deshidratarea de diferite grade, de la uşoară până la severă. Diareea severă duce la pierderea importantă de apă și electroliți din organism. Sugarii și copiii, datorită greutății corporale mici, se pot deshidrata foarte repede, de aceea, adesea, necesită spitalizare.

Infecția cu rotavirus evoluează sever la copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 24 de luni. Până la vârsta de 3 luni, sugarii sunt adesea protejați de către anticorpii primiți de la mamă, pe cale transplacentară și alăptat.

Atenție! Nu există niciun medicament care să trateze infecția cu rotavirus

Antibioticele nu vor ajuta, deoarece nu au vreun efect asupra virusurilor. Principalul obiectiv este prevenirea deshidratării. Copilul bolnav trebuie să bea multe lichide. Dacă diareea este severă, sau durează de mai multe zile, medicul poate recomanda o soluție pentru rehidratare orală, care va înlocui pierderile de electroliți.

Dacă deshidratarea este severă și copilul refuză să bea, este necesară spitalizarea și administrarea soluțiilor de rehidratare pe cale parenterală, adică perfuzie intravenoasă.

Cum protejezi copilul de infecția rotavirală?

43134-Igiena este una dintre măsurile de bază în prevenirea infecției. Este important să te speli pe mâini de fiecare dată după folosirea toaletei, să folosești scutece cu elastic pe picior, care să nu lase scaunul moale să se împrăștie, să dezinfectezi zona unde schimbi copilul.

-Spală bine mâinile înainte de a prepara mâncarea.

-Poți spăla cu detergent sau soluție dezinfectantă suprafețele, jucăriile și alte obiecte pe care copilul le folosește împreună cu alți membri ai casei.

Important! Copilul care manifestă diaree, indiferent de cauza care a provocat-o, nu trebuie să meargă în colectivitate, la grădiniță sau școală.

Anual, în lume, se raportează în jur de 600 mii de decese din cauza infecției cu rotavirus, din totalul de aproximativ 125 milioane cazuri înregistrate.

Copiii mici, cei care contractează prima dată rotavirusul, pot avea manifestări clinice severe. Dacă părinţii nu solicită la timp ajutor, există riscul de deshidratare. Cu cât copilul este mai mic, cu atât riscul este mai mare. Medicii susțin că un sugar se poate deshidrata ca urmare a 2-3 scaune diareice, însoțite de febră. Deshidratarea severă poate cauza convulsie, comă şi chiar deces. De aceea, este necesar ca părinții să se adreseze de urgenţă la medic, atunci când un sugar mai mic de şase luni are febră și diaree.

Vaccinarea previne infecția cu rotavirus la copil ori ușurează evoluția bolii existente.

În Republica Moldova, copiii se imunizează împotriva rotavirusului cu două doze, prima doză – la 2-3,5 luni, și a doua – la 4-7 luni, vaccinul fiind inclus în calendarul vaccinărilor obligatorii.

Este important de ştiut că frecventarea grădiniței de către copiii cu semne catarale și enterale ale bolii, precum și măsurile defectuoase de igienizare în instituțiile de învățământ preșcolar, contribuie la râspândirea infecției rotavirale și creșterea numărului cazurilor de îmbolnăvire.

Bebelușul vândut de părinți urma să ajungă victimă a traficului de organe
Articolul anterior
În Capitală se va deschide încă un mall
Articolul următor