Infecția cu rotavirus: simptome și recomandări

Rotavirusul este cea mai fecventă cauză a diareii severe la sugari și la copiii mici, cu vârsta până în doi ani. Se estimează că aproape toți copiii nevaccinați vor face cel puțin un episod de infecție cu rotavirus pâna la vârsta de 5 ani. Rotavirusul este periculos din cauza diareii severe și semnelor pronunțate de deshidratare, pe care le poate cauza copiilor mici. Pe lângă faptul că, în majoritatea țărilor, vaccinarea contra rotavirusului este introdusă în planul de vaccinare obligatorie, este important ca părinții să cunoască cum se manifestă boala, dar și cum poate fi prevenită infecția cu rotavirus.

separator
thumb_4_1_24863487

Specialiştii Centrului de Sănătate Publică Municipiul Chişinău atenţionează cu privire la sporirea morbidității cu infecție rotavirală. Potrivit specialiștilor, circa 54 de cazuri de infecție rotavirală au fost înregistrate, pe parcursul ultimelor săptămâni, în mai multe grădinițe din municipiu, cum ar fi grădiniţele nr. 5, nr. 96, nr. 184, nr.2 din or. Durlești ș.a.

Trebuie să cunoaștem că infecția cu rotavirus, cea mai fecventă cauză de diaree severă la sugar și copilul cu vârsta de până la 2 ani, are o incidență crescută, mai ales, în lunile reci de iarnă.

Adulții și copiii mai mari se pot îmbolnăvi și ei, însă în cazul lor boala este mai puțin severă deoarece au dezvoltat imunitate de la infecțiile anterioare, suportate de-a lungul vieții.

Cum se transmite rotavirusul?

Virusul se transmite pe cale fecal-orală de la persoana infectată, ori purtătorii de virus și bolnavii cu forme atipice ale bolii, care au un rol covărșitor în transmiterea infecției. Virusul este prezent în scaunul copilului infectat cu câteva zile înainte de apariția simptomelor și până la 10 zile după ce acestea au dispărut.

Rotavirusul se transmite prin mâini, jucării, suprafețe, alimente sau apă contaminate. Dacă ești infectat cu rotavirus și nu te-ai spălat pe mâini după ce ai folosit toaleta, sau dacă copilul are rotavirus și nu te-ai spălat pe mâini după ce i-ai schimbat scutecul sau l-ai ajutat să meargă la toaletă, virusul contaminează obiectele din jur, pe care le atingi, inclusiv alimentele. Odată ce ajunge în gură, virusul declanșează boala. De aceea, respectarea măsurilor de igienă contribuie la scăderea riscului bolii.

Care sunt simptomele infecției cu rotavirus?

baby sitting on the potty in the toiletSemnele de boală apar, de regulă, după 1-3 zile de la expunerea la virus. Boala debutează brusc cu semne catarale, cum ar fi secreții nazale, gât roșu, nas înfundat, dureri de ureche, de gât. Apoi, apare febra, lipsa poftei de mâncare, durerile abdominale, voma şi diareea apoasă, abundentă, uneori cu striuri de sânge, de la 4 până la 12 ori pe zi, care durează 2-8 zile.

Ca urmare a vărsăturilor și scaunelor repetate, apoase, abundente, apare deshidratarea de diferite grade, de la uşoară până la severă. Diareea severă duce la pierderea importantă de apă și electroliți din organism. Sugarii și copiii, datorită greutății corporale mici, se pot deshidrata foarte repede, de aceea, adesea, necesită spitalizare.

Infecția cu rotavirus evoluează sever la copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 24 de luni. Până la vârsta de 3 luni, sugarii sunt adesea protejați de către anticorpii primiți de la mamă, pe cale transplacentară și alăptat.

Atenție! Nu există niciun medicament care să trateze infecția cu rotavirus

Antibioticele nu vor ajuta, deoarece nu au vreun efect asupra virusurilor. Principalul obiectiv este prevenirea deshidratării. Copilul bolnav trebuie să bea multe lichide. Dacă diareea este severă, sau durează de mai multe zile, medicul poate recomanda o soluție pentru rehidratare orală, care va înlocui pierderile de electroliți.

Dacă deshidratarea este severă și copilul refuză să bea, este necesară spitalizarea și administrarea soluțiilor de rehidratare pe cale parenterală, adică perfuzie intravenoasă.

Cum protejezi copilul de infecția rotavirală?

43134-Igiena este una dintre măsurile de bază în prevenirea infecției. Este important să te speli pe mâini de fiecare dată după folosirea toaletei, să folosești scutece cu elastic pe picior, care să nu lase scaunul moale să se împrăștie, să dezinfectezi zona unde schimbi copilul.

-Spală bine mâinile înainte de a prepara mâncarea.

-Poți spăla cu detergent sau soluție dezinfectantă suprafețele, jucăriile și alte obiecte pe care copilul le folosește împreună cu alți membri ai casei.

Important! Copilul care manifestă diaree, indiferent de cauza care a provocat-o, nu trebuie să meargă în colectivitate, la grădiniță sau școală.

Anual, în lume, se raportează în jur de 600 mii de decese din cauza infecției cu rotavirus, din totalul de aproximativ 125 milioane cazuri înregistrate.

Copiii mici, cei care contractează prima dată rotavirusul, pot avea manifestări clinice severe. Dacă părinţii nu solicită la timp ajutor, există riscul de deshidratare. Cu cât copilul este mai mic, cu atât riscul este mai mare. Medicii susțin că un sugar se poate deshidrata ca urmare a 2-3 scaune diareice, însoțite de febră. Deshidratarea severă poate cauza convulsie, comă şi chiar deces. De aceea, este necesar ca părinții să se adreseze de urgenţă la medic, atunci când un sugar mai mic de şase luni are febră și diaree.

Vaccinarea previne infecția cu rotavirus la copil ori ușurează evoluția bolii existente.

În Republica Moldova, copiii se imunizează împotriva rotavirusului cu două doze, prima doză – la 2-3,5 luni, și a doua – la 4-7 luni, vaccinul fiind inclus în calendarul vaccinărilor obligatorii.

Este important de ştiut că frecventarea grădiniței de către copiii cu semne catarale și enterale ale bolii, precum și măsurile defectuoase de igienizare în instituțiile de învățământ preșcolar, contribuie la râspândirea infecției rotavirale și creșterea numărului cazurilor de îmbolnăvire.

Ceaiul care ameliorează insomniile și anxietatea

Tot mai multe persoane se confruntă cu insomniile. Lipsa somnului poate declanșa diferite boli și dezechilibre în organism, motiv pentru care insomnia trebuie tratată cât mai repede, scrie doctorulzilei.ro.

Insomniile pot avea diferite cauze, de la probleme de sănătate la anxietate. În prezent, programul încărcat și grijile de zi cu zi sunt principalele cauze ale insomniilor.

Somnul este esențial pentru sănătate. În timpul odihnei, organismul se regenerează la nivel celular și pornește pregătește toate funcțiile organismului pentru o noua zi.

De asemenea, somnul este foarte important pentru sistemul imunitar. Fără odihnă, corpul este vulnerabil în fața bolilor și agenților patogeni.

Deși există o multitudine de produse farmaceutice pentru tratarea insomniilor, acestea sunt însoțite, adesea, de reacții adverse.

În acest caz, pentru rezultate optime, este indicat să încerci și câteva tratamente naturale, pe bază de ceaiuri și plante care au proprietăți calmante.

Ceaiul pentru insomnie recomandat de Ovidiu Bojor

Ovidiu Bojor, doctor farmacist şi membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, recomandă ceaiul cu rădăcini uscate de valeriană. Specialistul susține că planta alungă insomniile fără a provoca efecte secundare neplăcute, precum multe alte medicamente găsite în comerț.

Valeriana, un aliat de nădejde

”Valeriana este un sedativ bând, vă ajută să adormiți ușor și nu are efecte secundare, precum barbituricele”,

spune profesorul Ovidiu Bojor.

Ale ceaiuri eficiente

Pe lângă un ceai de valeriană deja cunoscut în medicina alternativă, doctorul recomandă și ceaiul cu flori de tei și levănțică.

Lavanda este folosită în multe produse destinate relaxării, de la bețișoare parfumate, uleiuri esențiale până la sare de baie. Astfel, putem folosi pe lângă ceai și un ulei de lavandă pentru a scăpa de stres, anxietate și insomnii.

”Un ceai sedativ bun este şi cel în care aţi combinat flori şi frunze de păducel cu «talpa gâştii» ori cel în care amestecaţi flori de levănţică şi flori de tei“, adaugă profesorul Ovidiu Bojor.

Absorbante sau cupa menstruală? Ce recomandă medicul ginecolog Angela Stratulat

Absorbante, tampoane igienice, cupe menstruale – la ora actuală există o varietate largă de produse pentru igiena intimă în timpul menstruației. În timp ce tot mai multe femei optează pentru cupa menstruală, sunt persoane care încă nu s-au decis să folosească colectorul de forma unui mic păhărel care se introduce în vagin pentru a colecta lichidul menstrual. Totuși, care sunt cele mai sigure produse de igienă, conform specialiștilor?

Iată ce recomandă medicul ginecolog-oncolog Angela Stratulat.

”Eu recomand mereu absorbantele de unică folosință care se aruncă, pentru că este cel mai fiziologic mod de a te îngriji în perioada dată. Nu spun categoric că tampoanele sau cupa menstruală nu pot fi folosite, dar nu le recomand. În vagin este întuneric, umed, cald, deci e un loc numai bun de crescut bacterii. Este demonstrat că folosirea tampoanelor comportă un risc de dezvoltare a sindromului șocului toxic. Cupa este echivalentă tamponului”, a menționat medicul în cadrul emisiunii Fără Protocol.

Producătorii de cupe menstruale susțin că acestea pot fi ținute în vagin până la 8 ore.

”Nu ținem nimic în vagin mai mult de 4 ore. Chiar și tampoanele sterile administrate în secție de către doctor sunt schimbate de câteva ori, din patru în patru ore. La fel și absorbantele trebuie schimbate peste 4 ore, nu mai rar. În ceea ce privește cupa menstruală, la modul în care este prezentată, având o capacitate mai mare, la o plasare corectă și o alegere corectă a dimensiunii, poate sta 8-12 ore. Îmi pare un timp excesiv de lung și consider că implică un risc crescut de infecții”, a declarat ginecologul Angela Stratulat.

Despre avantajul ecologic al reutilizării cupei menstruale. ”Bineînțeles că trebuie să protejăm mediul, dar nu cu prețul sănătății proprii”, mai spune medicul.

,,Eu mereu spun: renunțați la un pet de apă, nu folosiți paiurile din plastic, prin alte metode, dar nu cu prețul sănătății proprii. Cupa menstruală, pur tehnic, îmi apar mai multe momente care pot cauza incomodități, cu toate că femeile care le folosesc sunt mulțumite. Trebuie să te înveți să o inserezi corect fără ca să lezezi colul uterin, apoi trebuie extrasă – asta înseamnă că faci manipulări vaginale de câteva ori pe zi – introduci degetele, iar mâinile trebuie spălate. Sângele trebuie aruncat, iar cupa trebuie spălată și sterilizată la fiecare folosire, adică trebuie fiartă. Mie îmi pare că noi ne complicăm. Până la urmă e alegerea femeii”, a subliniat specialista.

Prin urmare, medicul le recomandă femeilor să folosească absorbantele și să le schimbe o dată la patru ore.

Alimente afrodiziace! Mămăliga și usturoiul stimulează poftele sexuale

Doctorul român Mihaela Bilic a explicat, în cadrul unri emisiuni care sunt alimentele cu proprietăți afrodiziace. Printre acestea, și banala mămăligă este un aliment care stimulează impulsurile sexuale, nu doar stridiile.

Există alimente capabile să stimuleze dorința sexuală și să crească potența? Poate că da. Important este să credem în ele. În final, orice aliment poate trezi dorința sexuală, atunci când este pus într-un decor adecvat și consumat împreună cu partenerul potrivit. 
 

1. Stridiile


 Pe primul loc sunt stridiile, faimoase tocmai pentru puterea lor afrodisiacă. Casanova consuma zilnic 40 de astfel de scoici. Secretul lor? Concentrația mare de zinc care stimulează producția de testosteron și dopamină, dar și conținutul de steroli, materia primă pentru sinteza de hormoni sexuali.

2. Țelina


Pe locul 2 avem un produs mai puțin sofisticat, țelina. Românii au dedicat țelina lui Pluton, zeul sexului și al infernului. Care este ingredientul ei miraculos? Conține androsteron, un hormon sexual care se elimină prin transpirație și conferă pielii un miros particular, excitant pentru sexul opus. Sunt celebrii feromoni esențiali în atracția sexuală.

3. Ciocolata 


Pe locul 3 avem ciocolata care, se știe, induce stare de bine și stimulează eliberarea de endorfine. Pulberea de cacao conține amine cu proprietăți stimulante și energizante.

4. Cafeaua


Și cafeaua trebuie inclusă în acest clasament, consumul zilnic de cafea permite o viață sexuală activă și după vârsta de 60 de ani. Este meritul cafeinei, o substanță cu efect stimulator pentru sistemul nervos circulator respirator și digestiv.

5. Usturoiul

Urmează usturoiul, recunoscut pentru efectul pozitiv asupra sistemului cardiovascular. Substanța activă este alicina care fluidifică sângele, scade riscul de ateroscleroză și reduce tensiunea arterială. Usturoiul determină eliberarea de oxid nitric, substanța activă prezentă și în celebrele pastile albastre pentru impotență.

6. Vinul


Legătura dintre vin și sexualitate nu e foarte clară, singurul argument ar fi efectul de relaxare. Este de ajutor pentru cei inhibați și timizi, dar atenție la doză. 1-2 pahare au efect benefic, însă excesul de alcool induce somnolență, înmoaie mintea și corpul.

7. Mămăligă

Poate n-ați bănuit niciodată, dar banala mămăligă crește sexualitatea și libidoul. O alimentație bogată în porumb scade producția de serotonină și crește sinteza de dopamină, cu efect de stimulare și excitare.

8. Căpșuni, fructe de pădure și kiwi

Semințele mici din căpșuni fructe de pădure sau kiwi sunt bănuite că ar declanșa sinteza de feromoni și ar avea efect afrodisiac.

9. Ghimbir și hrean

Cât despre condimente, ele exercită un rol direct asupra funcției sexuale prin intermediul substanțelor iritante și excitante din compoziție. De la ardei iute ghimbir și hrean până la nucșoară șofran și scorțișoară, tot ce stimulează mirosul și gustul ne face să avem și chef de viață’ a dezvăluit medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Bebelușul vândut de părinți urma să ajungă victimă a traficului de organe
Articolul anterior
În Capitală se va deschide încă un mall
Articolul următor