Leușteanul tratează bolile renale!

Leușteanul este o plantă parfumată, folosită mult în bucătărie, în special în cele din sud-estul Europei. Se înrudește cu țelina, atât la modul în care arată, cât și la gust și aromă. De la această plantă se pot folosi toate componentele: frunzele, rădăcinile, semințele și fructele, care odată adăugate în mâncare, îi vor da acesteia un gust deosebit.

4302-223808-leustean

Este preferabil ca frunzele de leuștean să fie consumate proaspete, adăugate în mâncare la sfârșitul preparării ei, astfel încât calitățile nutritive ale plantei să nu se piardă. Ele rezistă câteva zile la temperatura camerei și cca. 7-10 zile în frigider, ambalate într-o pungă de plastic. Leușteanul se poate cultiva și iarna, în casă. Frunzele de leuștean uscate se pot păstra câteva luni la adăpost de lumină, aer și umezeală.

6a01053701633b970c01347fd0c474970c-800wiTratează bolile renale!

Un studiu realizat în Germania arată faptul că sucul proaspăt de leuştean (10 linguriţe de leuștean măcinat la o cană de suc de morcov) ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi şi previne formarea lor. Atunci când nu există leuştean proaspăt la îndemână, efecte excelente se obţin şi prin consumarea zilnică a 1-2 căni de infuzie combinată, preparată din 2 linguriţe de plantă uscată la 250 ml de apă.

suc de leusteanSucul de leuștean contra anorexiei!

Pentru un aport de vitamine, util în special în anorexie, este recomandat sucul de leuștean, obținut prin pasarea a câteva legături de plantă. De asemenea, consumând frunze proaspete, poți preveni răceala, gripa și, totodată, vei scăpa de balonare.

fundalLeușteanul tratează cistita!

Pentru prevenirea acestei afecțiuni se consumă mult leuștean proaspăt, adăugat la diferite mâncăruri. Cistita se tratează cu infuzie combinată de leuștean, din care se consumă câte 3 căni pe zi, administrate la 2 ore după masă.

Contraindicații

Nu se folosește în perioada sarcinii și se consumă în cantități moderate (maximum 3 g pe zi de frunze proaspete) în timpul alăptării. Foarte rar s-a observat un efect iritativ al leușteanului, administrat în cantități mari și pe perioade lungi de timp, în infecțiile renale.

Sursa

5 fructe de vară pe care trebuie să le consumi zilnic
Articolul anterior
De ce este bine să faci sport în timpul sarcinii!
Articolul următor
Alte articole interesante