Pe cât sunt de savuroase, pe atât de sănătoase. Mandarinele au o serie de beneficii pentru sănătate. Află-le acum.
1. Scad colesterolul
Consumul de mandarine aportă o multitidine de substanţe antioxidante, precum naringenina, naringina, hesperetina, vitamina A, carotenoizi, xantine, luteina şi vitamine care scad colesterolul în sânge şi protejează vasele sanguine.
2. Îmbunătăţesc vederea
Ai nevoie de vitamina A pentru o vedere bună, mai ales pe timp de noapte. O cană de felii de mandarine oferă 1328 UI sau 44% din doza zilnică recomandată de vitamina A pentru bărbaţi şi
60% – pentru femei. Alţi antioxidanţi din mandarine protejează ochiul contra degenerescenţei maculare, afecţiune întâlnită la vârstnici.
3. Previn anemia
Vitamina C este o vitamină solubilă în apă, al cărei aport în organism trebuie asigurat zilnic. Vitamina C stimulează în mod evident rata de absorbţie a fierului din alimente, la nivel intestinal. De aceea, alimentele ce conţin fier, precum carnea roşie sau fasolea, sunt o combinaţie sănătoasă în bucate cu cele bogate în vitamina C.
4. Protejează contra cancerului
O serie de antioxidanţi, precum tangerine, hisperidine au arătat în studii de laborator inhibarea creşterii celulelor leucemice şi prevenirea mutaţiilor genetice.
5. Previn îmbătrânirea prematură
Mandarinele conţin în cantităţi mari vitamina C, un puternic antioxidant natural. O cană de felii aportă 52mg de vitamina C sau 69% din doza zilnică recomandată pentru un adult. Vitamina C ajută la sinteza colagenului în organism şi reduce degradarea ţesuturilor pielii.
6. Înlătură constipaţia
Mandarinele sunt o sursă de fibre. Două fructe de mărime medie aduc în organism 3,5g de fibre dietetice, care înlătură constipaţia, luptă cu obezitatea şi scad riscul bolilor de inimă.
7. Păstrează imunitatea
Vitaminele A şi C sunt puternic antioxidante. Ele întăresc activitatea factorilor imunitari de protecţie, au acţiune antivirală, cresc rezistenţa organismului contra infecţiilor.
8. Controlează greutatea
De rând cu o suită de vitamine, antioxidanţi şi fibre, mandarinele aportă doar 53 de calorii/100g de produs, astfel încât acestea sunt potrivite unui regim alimentar controlat. De asemenea, mandarinele energizează corpul cu vitamine şi apă.
9. Au efect anti-inflamator
Compuşii din mandarine contribuie la vindecarea grabnică a rănilor, reduc inflamaţia ţesuturilor, scad febra. Mandarinele conţin cantităţi mari de salicilaţi, analogi ai aspirinei sintetice, aceştia avand efect anti-inflamator, antipiretic, iar în doze mici previn formarea cheagurilor în vasele de sânge.
10. Contibuie la creşterea scheletului
Fiind o sursă bună de vitamina A şi C, consumul mandarinelor contribuie sănătos la procesul de creştere şi dezvoltare a scheletului şi dinţilor la copii. În timp ce necesarul zilnic de vitamina C pentru copii este de 40mg – la vârsta de un an şi creşte treptat până la 60mg la vârsta de 14-18 ani, două mandarine de mărime medie conţin în jur de 48mg de vitamina C.
Mandarinele sunt un aliment cu potenţial alergenic crescut şi, ca oricare altele, se introduc treptat în dieta copilului mic.