Medic specialist: ”Stresul, o bombă cu ceas, care poate declanșa afecțiuni grave de sănătate”

12202100_898963616885226_410146924_n

Radu Celnacov,
Doctor Rebilitolog-Osteopat

În prezent una din două persoane suferă din cauza stresului. Stresul este o reacție psihologică și fizică a organismului la un factor extern de agresiune care ne perturbă bunăstarea mentală și fizică. Corpul uman reacţionează prin mecanismul ‘’luptă sau fugi’’, prin activarea sistemului nervos și a hormonilor specifici. La fel ca și căprioara care, atunci când vede lupul, se mobilizează şi fuge, astfel şi organismul uman se adaptează la situaţia de stres prin mobilizarea unei cascade de hormoni.

stress2

Hipotalamusul trimite semnale glandelor suprarenale pentru a produce adrenalinǎ și cortizol, iar aceștia sunt eliberați în sânge. Acești hormoni accelerează ritmul cardiac, respirația, tensiunea arterială și metabolismul în rezultat are loc trimiterea unui flux de sânge mai mare către grupele musculare mari. De asemenea, ficatul eliberează o parte din glucoza stocatǎ pentru a crește energia corpului, iar transpirația este produsǎ pentru răcirea organismului. Și dacă, în cazul animalelor cascada fenomenor ce se petrec în organism revine la normalitatea imediat după dispariţia stresorului, la oameni revenirea la parametrii normali de funcţionare are loc mult mai încet. Pe termen lungul omul tinde să transforme reacţiile emoţionale în stări negative care, ne-eliberate, ţin organismul sub tensiune timp îndelungat, care îşi consumă resursele energetice. Totul este cumulat cu oboseala, starea de apatie, anxietate, depresie cu declanșarea bolilor cardiovasculare, a sistemului imun şi a sistemului musculo-scheletal. În sistemului musculo-scheletal datorită activizării exagerate a sistemului nervos vegetativ simpatic are lor accelerarea stresului oxidativ cu schimbarea spre un pH acid şi activarea receptorilor musculari ai durerii sensibili la ionii acizii. Ca urmare apar contractări musculare şi blocaje vertebrale.

2

Stresul prelungit se traduce prin pierderea echilibrului dintre componența simpatică şi cea parasimpatică a sistemului nervos vegetativ, care controlează buna funcţionare a tuturor organelor noastre, producerea de hormoni ce are loc în timpul somnului adânc REM şi care este mediată de către sistemul nervos parasimpatic.

Fără un management corect al stresului, de multe ori corpul rămâne în alertă ceea ce, în timp, afectează organismul în numeroase moduri: hipertensiune arterială, boli de inimă, obezitate, diabet sau mai grav, infarct miocardic.

Mai nou, se poate măsura stresul prin măsurarea HRV (heart rate variabily) variabilitatea ritmului cardiac care evaluează diferențele dintre ciclurile (intervalul dintre două bătăi) cardiace succesive controlate de nodul sinoatrial prin sistemul nervos simpatic şi parasimpatic.

Cum combatem stresul:

Exerciţiile respiratorii.

 • Expir-ul este foarte important, fiindcă el activează sistemul nervos parasimpatic prin urmare el trebuie sa fie unul prelungit.
 • Inspir-ul activează sistemul srimpatic, prin urmare el trebuie sa fie unul scurt însă puternic. Qui Qong şi Tai Chi, Yoga şunt bazate foarte mult pe respiraţie şi scopul lor în final este stimularea parasimpaticului sau mai simplu relaxarea organismului.

Somnul este foarte important însă doar acel profund în faza REM, atunci când se produc hormonii. Foarte des auzim oameni care se trezesc dimineaţa obosiţi şi aceasta datorită hiperexcitării sitemului ortosimpatic, astfel, sistemul parasimpatic nu este suficient de activ încât să poată relaxa organismul.

Este foarte la modă alcalinizarea organismului cu sodă sau apa caldă cu lămâie, însă, acolo unde ţesuturile nu se mişcă bine, nu au mobilitate, acolo se vor forma ioni acizi şi se va accentua stresul oxidativ.
Modalitate cea mai fiziologică de a reduce stresul oxidativ, este să restabilim mobilitatea acolo unde aceasta lipseşte ceea ce va activiză circulaţia şi odată cu ea şi aportul de O2.

Mişcarea este viaţa: valabil atât la macroorganism, cât şi la fiecare ţesut în parte.

Atenție, începe sezonul enterovirozelor! Medic pediatru: ,,Sunt mai periculoase la copiii cu vârsta de până la 3 ani”

În sezonul estival apar numeroase cazuri de viroze, provocate de diverse enterovirusuri. Cei mai afectați sunt copiii, aceștia fiind predispuși să contacteze infecția în colectivități, în parcuri, ori la locurile de joacă, unde măsurile de igienă nu sunt respectate suficient.

Cand să te adresezi unui medic pediatru | Centrul de Pediatrie Aramis

Medicul pediatru Irina Secu afirmă că mulți copii fac această boală contagioasă care se răspândește ușor în colectivități, transmite realitatea.md.

Virusurile care provoacă enteroviroza sunt extrem de contagioase.

„Enterovirozele sunt cauzate de un grup de virusuri, care au cale de transmitere fecal-orală. Cea mai frecventă enteroviroză la grupa mică de vârstă, mai precis la sugari și la copiii de până la 5 ani, este cea care se manifestă prin vărsături, diaree și febră. Este o boală cu care trebuie să aveți răbdare. Infecții acute provocate de virus coxache si Echo. Sursa de contaminare fiind fecalo-orală( fructe , legume nespălate, mâini murdare, apa contaminată, bazine) – aeriană ( persoana purtătoare aparent sănătoasă, sau bolnavă). Semnele de infecție virală acută( febră, rinoree, herpangina, dureri de cap, stare de intoxicație , hiperemia conjuctivelor, apariția erupțiilor în jurul gurii, palme, tălpi( gură-mână- picior) – simptome gastrointestinale ( vomă, dureri de burtă, crampe, grețuri, diaree)”, a spus medicul pediatru.

În multe situații este prezentă și o erupție pe piele, caracterizată de multe puncte mici și roșii pe pielea de pe piept și spate cu leziuni individuale de mărimea unui vârf de ac. O altă caracteristică binecunoscută a enterovirozei este reprezentată de vărsături și diaree, uneori asociate cu durere abdominală (și chiar ulcerații ale gurii).

„Durează de la 3 până la 7 zile în care copilul fie se va autovindeca sau se va trata simptomatic Prin ce sunt periculoase enterovirozele? stările de deshidratare! Mai ales la sugar și copii mici până la 3 ani – meningitele, encefalitele seroase – sindromul hemolitico- uremic – afectarea sistemului cardiac și muscular”, adaugă Irina Secu.

Majoritatea celor mici pot fi tratați acasă până la recuperare. Cel mai important obiectiv este rehidratarea corespunzătoare după episoadele de vărsături și diaree.

„Metodele fizice de scădere a febrei ( dezbrăcat, răcorit, comprese cu apă) și antipiretice. Se recomandă dieta ,,BRAT”( B- banana, R-rice / orez, A- apple/mar) , T- pesmeți) 3. soluții de rehidratare orală. Alăptarea fregventă la sân a sugarilor, la o deshidratare moderată se va mări cantitatea de lichide dupa formul a( masa corporala kg•75) ml timp de 4 ore, la o deshidratare severă va necesita spitalizare și administrare de lichide intravenos 4. Preparate de zinc. 5 .Probiotice”, a mai spus ea.

Enteroviroza poate avea o evoluție diferită la copii, în funcție de vârstă, de bolile asociate și de starea generală de sănătate a acestora. Uneori, gastroenterita virală poate evolua sever sau se poate asocia cu o infecție bacteriană.

Trebuie să mergi cu copilul la medic în următoarele situații:

 • Dacă prezintă semnele de deshidratare severă enumerate anterior;
 • Dacă are febră ridicată, de 39,5 grade Celsius sau mai mare;
 • Dacă febra nu cedează în 48 de ore;
 • Dacă vărsăturile durează peste 24 de ore;
 • Dacă scaunele diareice durează peste 2 zile;
 • Dacă are scaune sau vărsături cu sânge.

„Atenție la semnele de pericol. Sugarul refuză să bea sau să mănânce, vomită fiecare cantiate de lichid ingerată, este somnolent sau letargic, convulsii, respirație fregventă sau difficilă. Profilaxia nespecifică: 1- igiena riguroasă ( spălat pe mâini, fructele, legumele ) 2- interzicerea scăldatului în bazine infectate, 3- evitarea colectivității și sanarea focarelor depistate”, afirmă medicul pediatru.

Fiecare zi e un risc, după 6 luni fără control ginecologic

Fiecare zi este un risc în lipsa controlului ginecologic o dată la 6 luni. Controlul profilactic regulat este important pentru depistarea precoce a afecțiunilor ginecologice, cum ar fi cancerul de col uterin și boli cu transmitere sexuală.

Neefectuarea unui control ginecologic regulat poate fi extrem de periculos pentru sănătatea femeilor, expunându-le la o serie de riscuri și probleme de sănătate. Iată câteva dintre acestea:

 • Cancerul ovarian: acesta este unul dintre cele mai letale tipuri de cancer și poate fi dificil de detectat în stadiile incipiente. Un control ginecologic poate ajuta la depistarea acestui tip de cancer și la tratamentul precoce, ceea ce poate îmbunătăți șansele de vindecare.
 • Infecțiile vaginale: infecțiile vaginale sunt o problemă comună pentru multe femei și pot fi cauzate de o serie de factori, cum ar fi bacteriile sau ciupercile. Un control ginecologic și analizele de rutină pot ajuta la depistarea și tratamentul acestor infecții, prevenind apariția complicațiilor.
 • Boala inflamatorie pelvină: aceasta este o infecție a organelor reproducătoare feminine și poate fi cauzată de bacterii care sunt transmise sexual sau prin alte mijloace. Dacă este lăsată netratată, poate duce la complicații grave, cum ar fi infertilitatea.
 • Sarcina ectopică: aceasta este o complicație gravă a sarcinii în care ovulul se implantează în afara uterului și poate duce la sângerări interne periculoase. 
 • Polipii cervicali: aceștia sunt tumori mici alungite care apar pe colul uterin și pot fi cauzați de infecții sau dezechilibre hormonale. 
 • Disfuncțiile menstruale: menstruația este un proces natural și important pentru sănătatea femeilor, iar orice tulburare sau disfuncție în ciclul menstrual poate fi un semnal de alarmă. 
 • Fibroamele uterine: Acestea sunt formațiuni benigne care se dezvoltă în uter și pot cauza dureri și sângerări anormale. 
 • Infecțiile urinare: Acestea sunt o problemă comună pentru multe femei și pot fi cauzate de o serie de factori, cum ar fi bacteriile sau igiena precară. 

Hypermed este un centru medical de top, care a reușit să formeze o echipă de specialiști de înaltă calificare selectați cu grijă din rândul celor mai bine pregătiți medici, care datorită   echipamentelor  de ultimă generație reușesc să ofere pacienților o  deservire impeciabilă și diagnostic corect.

Aici veți găsi medici din cele mai diverse domenii, , precum ginecologie, uroandrologie, mamologie, gastroenterologie, pediatrie, endocrinologie, dermatologie, proctologie, neurologie, nefrologie, terapie clinică, specialiști ecografie – imagistică medicală etc.

Pentru comoditatea clienților, centru medical  Hypermed pune la dispoziție peste 2000 de tipuri de analize de o acuratețe înaltă.

Mai mult de atât, Hypermed dispune de un aparat de ecografie 5D, una dintre cele mai avansate tehnologii de imagistică medicală disponibile astăzi, fiind una dintre puținele instituții medicale din Moldova care oferă acest serviciu.

Pe lângă serviciile medicale, aici veți găsi o varietate de servicii de medicină estetică, dar și servicii stomatologice atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Hypermed – locul unde TU contezi.

Ridichea echilibrează nivelul zahărului din organism

Ridichea te ajută în lupta cu astenia de primăvară, datorită cantităţii mari de vitamine ce le conţine. Ridichea roşie, pe care o cumperi în această perioadă, conţine carbohidraţi, vitamina C este în proporţie de 25%, vitamina B, acid folic, potasiu, magneziu şi multe alte componente ce-ţi sunt de prim ajutor.separator
ridichii

Iată 5 motive ca să consumi ridiche:

 1. O legătură de ridiche îţi asigură o jumătate din cantitatea necesară de vitamina C.
 2. 100 de grame de ridiche conţin 14 kcal, respectiv nu există riscul că ai putea pune câţiva centimetri în jurul taliei. De asemenea, ridichea este un catalizator al schimbului de substanţe din organism.
 3. În ridiche se conţin substanţe, care ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din organism, astfel poţi consuma ridiche, chiar dacă ai diabet.
 4. Ridichea ajută la normalizarea tensiunii arteriale şi la întărirea pereţilor vaselor sanguine, datorită conţinutului de vitamina C.
 5. Şi nu în ultimul rând, ridichea este pur şi simplu frumoasă, datorită combinaţiei de culori: roşu şi verde, simbol al renaşterii şi al vieţii.  Aceste culori sunt datorate compuşilor ce colorează legumele în culori vii precum: roşu, verde, mov, albastru; ce se numesc antocieni. Conform ultimelor studii, antocienii încetinesc multiplicarea celulelor canceroase.

Снимок

Cum să alegi ridichea?
Atunci când alegi ridichile, fii atentă ca acestea să fie tari. Dacă sunt moi, au o cantitate mai mică de vitamine şi calităţile  nutritive. Nu alege ridichea, ce are pete sau fisuri, aceasta înseamnă că deja este în putrefacţie.

Contraindicaţiile,în consumul de ridiche, sunt valabile doar pentru cei care suferă de boli ale tractului gastrointestinal, ulcer, gastrite, sau prezintă reacţii alergică la ridiche.

Pentru un ten vitaminizat
Ia câteva ridichi şi dă-le prin răzătoare, scurge sucul, iar în pulpa rămasă adaugă o lingură de ulei de măsline şi puţin amidon. Amestecă totul, până obţii o pastă cremoasă şi aplic-o pe faţă pe 5-10 minute. Atenţie! Dacă tenul îţi este uscat, nu aplica această mască.

Adevăruri șocante despre făina albă: conține substanțe toxice
Articolul anterior
Cel mai vândut brand al săptămânii. Rușii fac cozi în magazine!
Articolul următor